Život Romky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
48576
14.9.12 22:56
@marketa612 píše:
Přečti si gabru a málinku :mrgreen: Jaký dějiny??? Rozhodně to není tak, že by byli spořádaný národ, a posledních 50 let je někdo začal diskriminovat, a tím je dostal do dnešní situace :roll:. Ale ted mě nutíš psát tak, jak bych nechtěla :?
:lol: :lol: tu sem četla stokrát :potlesk: :potlesk: jak jí ta cikánka věštila z ruky a okradla o kabát né :lol:
Hned zítra se do toho pustim :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
14.9.12 23:07
@marketa612 píše:
Přečti si gabru a málinku :mrgreen: Jaký dějiny??? Rozhodně to není tak, že by byli spořádaný národ, a posledních 50 let je někdo začal diskriminovat, a tím je dostal do dnešní situace :roll:. Ale ted mě nutíš psát tak, jak bych nechtěla :?

OMG, čteš, nebo jen píšeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
14.9.12 23:12

Mimochodem ten seriál o romské historii stojí za přečtení celý - http://www.romanovodori.cz/etno/ - aspoň pro hrubou představu. Pak člověku třeba některé jevy budou jasnější (a ušetří si různé paušalizující výkřiky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
14.9.12 23:32

@marketa612 (Taky koukám, že to vyznělo ostřeji, než jsem mínila. Dějiny znamenají, že se něco děje - mění, a o těchhle proměnách je fajn si třeba přečíst, možná se osvětlí to, co se děje dnes:)
Připouštím, že to mám jako v tom vtipu:
 http://4.bp.blogspot.com/…internet.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2390
14.9.12 23:42

Čauky jsem napůl z tátovi strany u nás se mluvilo romsky, poslouchaly jsme písně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
15.9.12 00:44
@kate02 píše:
Hele, jenže to je právě o tom, já tady můžu vypsat x věcí, kterýma zase šikanovali ve škole mýho manžela… :nevim: Že mu při cestě ze školy „jen tak ze srandy“ ten cikán, co k nim propadnul (a seděl vedle něj) zastoupil v úzký uličce cestu a dal mu z ničeho nic pěstí do břicha atd…

Já prostě nevidím problém primárně v tom, že je někdo cikán, ale v tom jejich chování obecně… Prostě pokud by měli lidi s většinou cikánů dobrou zkušenost, nebudou si na ně už z principu dávat takovej pozor. Ale bohužel většinou jsou ty zkušenosti špatný a obrannej mechanismus pak je si dát na takovýho člověka pozor… Stejně tak se ale vyhýbám lidem, co vypadají zfetovaně a tak. Prostě si lidi škatulkuju podle vzhledu a vyhodnocuju, jestli pro mě představujou nějaký riziko nebo ne… :oops: A po tom, co se mi stalo, prostě pro mě bohužel cikáni to riziko představujou… :nevim: Vyhýbám se jim, co to jde, protože nevím, co od nich můžu čekat a kdy je zase něco „naštve“ a budou mít potřebu mě zmlátit. Tak to prostě je…

Navíc mi tak trochu vadí, že oni čekají, že jejich problémy za ně vyřeší většinová společnost. Ale proč se sakra ti, co jsou slušní neseberou a nejdou srovnat ty ostatní, co jim to všechno ztěžujou a tím, jak se chovaj, jim hážou klacky pod nohy? Tohle prostě není problém většiny, ale jejich oni se mají snažit o to, aby z nich ta většinová společnost nemusela mít strach, ne? :think: :nevim:

proč by měla jít jemná, VŠ vzdělaná paní a matka někoho srovnávat? Ty půjdeš srovnávat české čórkaře do Rakouska, abychom tam neměli ostudu :zed: :zed:? Nebo bílé výrostky co demolují zastávku??? Copak je za ně zodpovědná 8o?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
15.9.12 13:40
@Anonymní píše:
Ahoj, ozývám se až po pár dnech, omlouvám se, nebyla jsem na internetu. Dík, že se diskuze nezvrhla.
Rozhodně jsem nepsala svůj úvodní příspěvek za účelem nějakého plácání po zádech, to tedy opravdu ne. Jen jsem chtěla nastínit, že to není vždy tak snadné.
Jak jsem naznačila, měla jsem opravdu štěstí na rodinu, každý úspěch bych oceněn a každý neúspěch byl přičítán mně samé. Mám bratra, ten je vyučený truhlář, táta zedník a máma prodavačka, úplně normální rodina. V širokém příbuzenstvu už to není tak snadné, ale žádné kriminální živly tam nemáme.
Což u většiny rodin, tedy romských nebývá. Hlavně chybí motivace ke vzdělání, převládá pocit frustrace, vykořeněnost. Dítě přijde s poznámkou, pár pětkami ze školy a hned si na něj učitelka zasedla a je zbytečné, aby ve studiu pokračoval. Nedivte se.
Jako příklad myslím stačí mé zkušenosti s brigádami. Ono opravdu vydýchat to, že vás nevezmou na plno brigád, i když po telefonu či emailu se jim „líbíte“ a potom najednou je místo obsazeno. (úklid, barmanka, recepce-i když umíte 2 jazyky na dobré úrovni, třetím se domluvíte). Jednou, pětkrát se to vydýchat dá, ale co dál?

Automatické zařazování dětí do základních škol speciálních už tolik nefunguje, ale dřív, ještě před pár lety tomu tak opravdu bylo, to je snad neoddiskutovatelné. Kde vzít motivaci pro rodiče, kteří jsou často funkčně negramotní, aby se děti snažily, aby pro ně vzdělání bylo prioritou, když je jasné, že se v budoucnu stejně neuplatní? Když nemají vzor? Když už odmala je na děti pohlíženo jako na problematické? Je to strašlivě těžké. Je pravda, že výdrž, pevná vůle není něco, čím by většina z nás oplývala. To nepopírám.

Řešení? To bude na dlouho, jistě pár generací. Organizace podporují žáky a studenty stipendii, ale to zas je špatně, protože bílí na to nedosáhnou. Jasně, na první pohled je to diskriminace vůči většině, ale kde jinde začít než u dětí? Jak se z toho kruhu vymanit?

Jak tu mnohé píšete, že byste nebyly nadšeny, kdyby vaše dítě dovedlo domů romského partnera, nedivím se. Ony kulturní rozdíly jsou, stejně jako u člověka z Prahy a ze vsi. Tohle neberu jako rasismus, to ani omylem, ale zákaz vztahu už ano.
Já si jen přeji, aby víc dětí mělo štěstí v životě a doufám, že moje děti už za dvacet let budou posuzovány podle schopností, ne podle vzhledu, no.

Zakladatelko, to jsem rádal že jsi se ozvala!
Já jsem nad tím často přemýšlela. U nás je to asi jiné, sice město s opravdu velkou romskou komunitou, ale žádná ghetta, taky malé město, kde každý každého zná, takže když je rodina XY romská, ale slušná, tak se to o nich ví a lidi s nimi jednají normálně. Nějaké problémy tu jsou, ale zatím naštěstí nic dramatického. Když ale hrozilo, že by se sem přistěhovaly další romské rodiny, lidi byli proti, spíš z toho důvodu, že „ty naše“ Romy už známe a jde to s nimi a teď by se to mohlo zhoršit.
Ale když se pak třeba Rom ze slušné rodiny odstěhuje jinam, tak to automatické škatulkování hrozí určitě a to musí být hodně těžké.
Zajímalo by mě, když Ty máš to srovnání, v čem si Ty myslíš, že je ta romská mentalita jiná, odlišná do české. Samozřejmě neexistuje nic takového jako „typický Čech“ nebo „typický Rom“, ale stejně, nějaké společné rysy by se asi našly, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
15.9.12 13:52
@Anonymní píše:Já si jen přeji, aby víc dětí mělo štěstí v životě a doufám, že moje děti už za dvacet let budou posuzovány podle schopností, ne podle vzhledu, no.

Zakladatelko, jsem ráda, že ses nakonec ozvala.
Ale aby byl někdo posuzován jen podle schopností a ne vzhledu - to se ti bohužel nesplní ani za 100 let. Vždycky to tak bylo a vždycky to tak bude, vzhled je součástí osobnosti a je velmi důležitý, to nezměníš. Možná se za pár let bude společnost dívat na Romy líp, a to je to, co se dá změnit, pokud budou ovšem romové chtít. Zatím se mi zdá, že nechtěj, jen o tom mluví. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048
15.9.12 13:56
@Anonymní píše:
Po dnešní mele ohledně zamykaných diskuzí si dovolím přispět svou trochou do mlýna.

Jsem Romka, chcete li cikánka, cigaňa. Vy, kteří zde tvrdíte, jak jsme privilegizovaní, jak neexistuje rasismus a diskriminace, asi nechcete vědět, jak to doopravdy je. Když mne někdo odsoudí jen proto, že jsem tmavá, má na to právo, neirituje mne to, já si o něm zas pomyslím, že je to obyčejný primitiv a modlím se za to, aby jeho děti vedly průměrný život, aby si nenašly tmavší protějšek či se ničím nelišily.

Co mi ale pije krev je to, že jsem často pociťovala despekt ke své osobě v profesním životě, ve škole, či ve zdravotnické péči.
Už na ZŠ mi pilo krev, jak jsem vybočovala. Má tmavá pleť rudla, když učitelka říkala: „Nováku, zase katastrofa, podívej se na E., je to romka a má to bez chyby“! Umíte se vžít do kůže té malé holky? Když jsme blbli s kamarádama (bílé pleti) a dělali průšvihy, vždycky jsem za to mohla já. Mnohdy úzkostné matky zakazovaly svým ratolestem, aby se mnou bavily, několikrát to řekly i mně (a to ty děti byly mnohem větší průšviháři než já).
Při příjímacích zkouškách na osmiletý gympl jsem byla za exota, dokonce mi to pak spolužáci přiznali a vsázeli se, jestli jsem Italka či co. Přes pusu jsem dostala několikrát, bez provokace. neustále mám za zadke security.

Pak přišlo období brigád. Voláte na inzerát (jako gymnazista jsem pořádně nebyla zručná, nic neuměla, tak brigády typu mytí oken, barmanka…) v telefonu nadšení, přijdu a místo je rázem obsazené?!? Inzerát však vyjde další den znova. Kamarádka tam zavolá a místo je opět volné…

Až na VŠ se to uklidnilo, nikdo nic neřešil, alespoň ne otevřeně. Mám obor, kde se uplatním i se svou etnicitou, nemám strach. Ale problémy přetrvávají, chování sestry v porodnici bylo otřesné, omluvit se přišla asi za hodinu, kde mi doslova řekla: „paní magistro, omlouvám se, jak jsem s vámi mluvila, ale víte jak to bývá“…

Já měla oporu v rodině, štěstí, že nejsem asi úplně hloupá a obklopila se lidmi, kteří mi věřili a podpořili mne. Umíte si přestavit, jak se asi cítí děcko, které toto nemá? Jeho rodiče nepracují, nemotivují jej, škola je na konci hierachie důležitosti, škola mu nejde, mnohdy neumí ani pořádně česky. IQ má třeba kolem 80… Může z něj vyrůst pracovitý, vzdělaný člověk? Asi ne, že jo. Možná by stačilo přestat nadávat, jaké my máme dávky, jak se nám vlastně skvěle žije a řešit ten komplexní problém, který se tu otvírá… Děcka potřebují pomoc, ne odsouzení a ještě bude nějakou generaci trvat, než se situace vyřeší, to bohužel. Ale odsouzení a smetení do jednoho pytle nám fakt nepomůže…

Omlouvám se za délku, možná příspěvek postrádá smysl, ale prostě mám potřebu to napsat.

asi takhle zakladatelko..najdi pár desítek tisíc romů, kteří jsou stejně uvědomnělí a vzdělaní jako ty a přestanu si myslet to, co si o romech obecně myslím! to, že se najde pár světlých vyjímek ještě neznamená, že v celku nejsou romové takoví, jací všichni víme že jsou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
15.9.12 14:03
@madlicka píše:
proč by měla jít jemná, VŠ vzdělaná paní a matka někoho srovnávat? Ty půjdeš srovnávat české čórkaře do Rakouska, abychom tam neměli ostudu :zed: :zed:? Nebo bílé výrostky co demolují zastávku??? Copak je za ně zodpovědná 8o?

Já bych šla, pokud by mě štvala pověst Čechů někde v Rakousku, kterou by si Rakušané udělali jen podle těch čorkařů. Ale mně je to u zadele, zakladatelce to vadí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fuler
15.9.12 14:29
@slunicko83 píše:
asi takhle zakladatelko..najdi pár desítek tisíc romů, kteří jsou stejně uvědomnělí a vzdělaní jako ty a přestanu si myslet to, co si o romech obecně myslím! to, že se najde pár světlých vyjímek ještě neznamená, že v celku nejsou romové takoví, jací všichni víme že jsou!

Takových sluných je víc, jen se o nich neví. A proč?? Protože tel. noviny ukazují raději ty z getha. Je to zajímavějši a mají lepší sledovanost. Kdyby vysílali o normálních romech tak by na to nikdo nekoukal…

Zakladatelko, držím palce, přesně vím co prožíváš. Práci sháním těžko, nikoho nezajímá mé vzdělání… a taky nakupuji se sekuriťákama :-) už se tomu směju a užívám si ten pocit mít osobního strážce…

• Citovat
  • Upravit
stara baba
15.9.12 16:48
@Jura007 píše:
Pokud mluvíme o tom, jak žili předci dnešních Romů, tak jednu poznámku: předkové drtivé většiny z nich přišli sem ze Slovenska až po válce, ponejvíc v 60. letech. 95 procent Romů z Protektorátu Čechy a Morava (co tu žili za c. k. Rakouska a za první republiky) skončilo v plynových komorách v Osvětimi…

Moja mama tvrdi, ze po vojne bolo v Cechach modou brat si za zeny ciganky, ze sa Cechom strasne pacili :nevim: Aspon ona si to pamata takto :oops:

• Citovat
  • Upravit
Larr
16.9.12 19:21

Tak já jsem ta, která si nemyslí, že těch slušných tu najdeme víc. 8o :roll: (Já totiž mezi slušnost, uvědomělost a normálnost počítám i to, že se platí byt, energie, vzp, popelnice…že má dítě vychozenou základku a je vyučeno, pokud nemá maturitu…a nejen to, že nás pozdraví v baráku na chodbě :!:lol:

@fuler píše:
Takových sluných je víc, jen se o nich neví. A proč?? Protože tel. noviny ukazují raději ty z getha. Je to zajímavějši a mají lepší sledovanost. Kdyby vysílali o normálních romech tak by na to nikdo nekoukal…Zakladatelko, držím palce, přesně vím co prožíváš. Práci sháním těžko, nikoho nezajímá mé vzdělání… a taky nakupuji se sekuriťákama :-) už se tomu směju a užívám si ten pocit mít osobního strážce…
  • Citovat
  • Upravit
sophinka
16.9.12 19:29

@Larr takových co platí popelnice, a dítě vychodí základku i střední je tu myslím poměrně dost. Překvapivě např. náš,,bílý,, soused se nám napíchl na elektriku, druhý nám ukradl míchačku (do starého železa) třetí a další říkají že jsme divní, protože můj muž se nechodí zbořit do hospody :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1171
16.9.12 19:38

Zakladatelko, jako je fajn, že ty jsi vzdělaná, slušná a dokonce máš pravopis lepší než leckterý „bílý“ :lol:

Ale podívej se na problém trochu reálně i z druhé strany…
Spíš bys měla být naštvaná na těch 90% romů, co se chovají tak, jak se chovají a tím kazí pověst tomu málu slušných :nevim: Já mám osobní zkušenosti jen a jen špatné, bohužel.

Naopak můžu říct já, jako „bílá“, že si přijdu diskriminovaná v mnoha věcech, že ano…myslím, že není potřeba rozebírat, jak to myslím…Většina pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová