Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jahuhudka píše:
Nejsem si jistá, zda to patří k této diskuzi, sem přišla žena/slečna/paní která chtěla povzbudit, a ne srazit na kolena
Já jsem neřekla nic negativního k její osobě
.
@Makca87 píše:
@crazy0 Jo, někteří umí výborné holubce. Vařit asi umí, ale můžou mít nejlepší jídlo na světě, z jejich špinavých talířů bych nedala jíst ani psovi
To uz zas prehanis
Já třeba taky raději neochutnala dětmi nabízené doma dělané pečivo. vyopadalo ale dobře. Mám malé dítě, žloutenku, cokoliv, když tu kuchyni u nich nevidím, bych vážně nerada. Tím nechci urazit zase ty, co mají doma naopak našůrováno, víc než já, co to nestíhám, jak jsem věčně v práci, nebo se věnuji po podvečerech ještě malé. jenže, ta maminka, co je u nich doma, ta má prostě v porovnání se mnou víc času, doma si to i pouklízet.
Děti tedy mají opravdu špinavé ruce - sešity na psaní mluví za své. Začaly zhasínat samy a kolem vypínače jsou po týdnu ve třídě prostě špinavé šmouhy na půl roku staré výmalbě. Asi zavedu pravidelné mytí rukou ráno.
Oblečené děti chodí slušně, ale některé maminky perou v různých intervalech, takže i to slušné oblečení má dobrá polovina z nich prostě nošením špinavé. Úroveň praní u kohokoliv poznám podle donešeného „čistého ručníku“. Dvě děti mi donesly takové umolousané hadry - hrůza i na první pohled. naštěstí, ostatní mají naprosto standardně slušně vypadající ručníky.
Nejhůře jsou na tom s hygienickými návyky děti v přípravné třídě - tam je prostě většinově nemají. Ty moje už přeci jenom něco pochytily. Vážně jim nechci všem křivdit. Ty rozdíly jsou různé. Mám tam dítě i vymydlené, co voní. ![]()
@Makca87 píše:
Já jsem neřekla nic negativního k její osobě.
Napsala jsi plošně, že z jejich špinavých talířů bys nejedla…třeba.
Proc zakladatelka ani nenapise? Makci87 si vsimat prece nemusi, my ostatni by jsme si rady pokecaly… nebo snad nas VSECHNY bere za rasistky??
@crazy0 píše:
To uz zas prehanis
Byla jsi někdy alespoň v jednom bytě našich romských spoluobčanů? ![]()
@Makca87 píše:
Byla jsi někdy alespoň v jednom bytě našich romských spoluobčanů?
Hele, ja vim, ze je to proste pruser, ale tvyma narazkama sem zakladatelka ani nenapise.., ja jsem taky nasrana na ty, co se neumej chovat… ale zakladatelka je stejna jako ty nebo ja a ma to koukam dost tezke… nebo by sis to s ni vymenila? Ja teda ani nahodou… v dnesni dobe nepokoju byt slusnym romskym pracujicim obcanem je fakt na hov..
@Makca87 píše:
@momikova Respekt. Občas se bavím s pedagogy ze stejné školy, kde pracuješ ty a já bych na to neměla nervy!
No, jestli myslíš ještě Chanov, tak tam už nejsem. Jsem ve škole, kde tomu někdy s nadsázkou říkám pro složení dětí „takový řidší Chanov“. Z práce v Chanově jsem se lidsky oklépávala několik měsíců. Profesně mi to určitě hodně dalo. Jsem za tu zkušenost ráda, ale nejsem zkrátka svým naturelem na tak adrenalinové sporty provozované dlouho. Tam je to už nakumulováním obyvatel na jedno místo do ghetta takový extrém ve všem, že se tam slušně v žádném ohledu fungovat nedá. O kantorech tam budu mluvit vždycky s úctou. ![]()
V místě mého současného působiště jde o běžnou zástavbu ve městě s vyšší koncentrací romských obyvatel, ale škola má spádově i majoritní žáky. Tak je tam sice vzrůšo, ale už se řidič v autobuse nekouká soustrastně, kde to vystupuju. ![]()
No, a dneska jsem na tom tak, že na praxi do Chanova posílám každého bezduchého kecala. Kdo to tam přežije, většinou už ví, o čem je doopravdy řeč. ![]()
@crazy0 píše:
Hele, ja vim, ze je to proste pruser, ale tvyma narazkama sem zakladatelka ani nenapise.., ja jsem taky nasrana na ty, co se neumej chovat… ale zakladatelka je stejna jako ty nebo ja a ma to koukam dost tezke… nebo by sis to s ni vymenila? Ja teda ani nahodou… v dnesni dobe nepokoju byt slusnym romskym pracujicim obcanem je fakt na hov..
Já s tebou souhlasím, ale co zakladatelka od nás diskutujících teda čeká? ![]()
@momikova píše:
No, jestli myslíš ještě Chanov, tak tam už nejsem. Jsem ve škole, kde tomu někdy s nadsázkou říkám pro složení dětí „takový řidší Chanov“. Z práce v Chanově jsem se lidsky oklépávala několik měsíců. Profesně mi to určitě hodně dalo. Jsem za tu zkušenost ráda, ale nejsem zkrátka svým naturelem na tak adrenalinové sporty provozované dlouho. Tam je to už nakumulováním obyvatel na jedno místo do ghetta takový extrém ve všem, že se tam slušně v žádném ohledu fungovat nedá. O kantorech tam budu mluvit vždycky s úctou.
V místě mého současného působiště jde o běžnou zástavbu ve městě s vyšší koncentrací romských obyvatel, ale škola má spádově i majoritní žáky. Tak je tam sice vzrůšo, ale už se řidič v autobuse nekouká soustrastně, kde to vystupuju.No, a dneska jsem na tom tak, že na praxi do Chanova posílám každého bezduchého kecala. Kdo to tam přežije, většinou už ví, o čem je doopravdy řeč.
Nene, Chánov nemyslím, tam upřímnou soustrast všem, co se k tomuto místu jen přiblíží
, ale mám na mysli Bruntál a obyvatele zdejších,, Kasáren " (takový menší Chánov
)
@Makca87 píše:
Já s tebou souhlasím, ale co zakladatelka od nás diskutujících teda čeká?
Taky nechapu… ![]()
@momikova mas muj veliky obdiv
Nerozepises se vic o tom Chanove? Jaky to je ucit na takovy skole?
@Eemii píše:
@momikova mas muj veliky obdivNerozepises se vic o tom Chanove? Jaky to je ucit na takovy skole?
Víš, předně to vážně není o obdivu, ale o pracovní příležitosti. Jsem speciální pedagog a v oboru jsem sháněla po rodičáku pracovní místo, předešlé jsem měla za dobu určitou, na škole, na kterou nedám dopustit - byla jsem tam moc spokojená. Nabídku Chanova jsem tedy vzala s tím, že je to hlavně práce v oboru. Taky jsem byla zvědavá, co se tam za deset let změnilo.
Rozepisovat se o něm výrazně blíže nechci, některé informace jsou opravdu výrazně interního charakteru. Mohly by být vytržené z kontextu pochopeny třeba i jinak, případně by tam stávajícím kolegům mohly ublížit. Napíšu jen tak namátkou pár postřehů.
Kromě praxe v pasťáku, praxe ve škole pro děti s poruchami chování a Chanova pracovně jsem nic horšího v praxi neviděla. Někdy jsem prostě měla pocit, že jsem ve válečné zóně, jak to tam kolem dětí vypadalo. Je tam pro nízkou úroveň hygieny, netekoucí teplou vodu ve většině bytů, spousta infektů - neléčené chronické vši, romská asistentka mně zasvěceně poučila, že jim na Slovensku říkali „chrasty“. Najdeš tam často výskyt svrabu, infekčních bradavic a dalšího. Hrozně jsem se bála, abych si domů nezatáhla štěnice nebo šváby. Dětem švábi lezli běžně z tašek. Bála jsem se jít pro vlastní malé dítě do jeslí, abych jim tam z práce v tomhle místě něco infekčního nenatáhla. Myla jsem si ruce Detolem.
Od štěnic jsem byla na noze pokousaná poprvé a zatím naposled až den před vysvědčením, kolegyně z vedlejší třídy taky. Hrozně to svědilo. Všechny hadry jsem hystericky hned prala. Přišla jsem další den domů - můj poslední vymodlený den tam, praštila jsem za dveřma s těma pár kytkama od dětí na rozloučenou, strhala jsem ze sebe zase hadry a prala to opět. Volala jsem na hygienu, řekli mi, že padesát na padesát můžu mít doma natažené ty štěnice doopravdy. Mohou se ukázat klidně až za čtyři měsíce. Léto mi začínalo smýčením a praním všeho v bytě, pozorováním každého pupínku u dcerky a doufáním, že to doma nemáme. Neměli jsme. ![]()
Celkově tam být a koncepčně poctivě učit byl velký stres pro spoustu těch okolních nepříznivých podmínek. Až v létě se mi přestalo vracet chronické onemocnění, které mi po několika týdnech tam začalo. Na povrch jsem si pořád nechávala humor a pokoušela se o odstup a nadhled, vnitřně jsem ten stres ale zpracovávala právě takhle.
Do toho všeho ty děti, naprosto běžně zanedbané, obtížně vzdělavatelné, ale děti, na kterých si nic nevezmeš, a zachránit je taky nejde. Jejich motivovanost první dva tři ročníky školy i po přípravné třídě je nízká, později již žádná. Úměrně je tomu vzrůstající agresivita. Romská paní uklízečka se tam těch starších po incidentech s nimi prostě už bála. Incidenty s rodiči i žáky probíhaly i několikrát denně. Kumulace dalších patologických jevů je tam extrémně vysoká. Směšné je učit žáky o škodlivých látkách, o škodlivém způsobu života - když drogy jejich příbuzní vaří, nebo takový způsob života běžně vedou. Tam prostě nebylo a není kde brát.
Hrozně jsem litovala kromě těch dětí všechny volně pobíhající vychrtlé Chanovské psy. Když mi pak kluk popisoval, jak se tam běžně omladina baví týráním koček, málem jsem se pozvracela. Směšné je učit takové zasvěcené děti do týrání zvířat pro zábavu, že se zvířátkům neubližuje, směšné je jít se třídou podívat se do nedalekého útulku na opuštěné pejsky, když spousta z nich je těch šťastnějších, co přežili Chanov. Když jsem se jich ptala, jakým způsobem si mohou vydělat peníze: jít krást, jít dát železo do sběru, vyhrát v automatech… naprosto nechápali, že existují také legální zdroje obživy. Většina z nich tvrdila, že bude žít v dospělosti v Chanově dál, nic jiného neznali a měli to tam prostě rádi jako svůj domov - často studenej, plesnivej, zahmyzenej byt. Ti, co byli v Británii, se považovali za něco víc a bájili o ní nesmysly.
Kolegy tam ctím, vedení školy jako profesionál ve spoustě věcí naopak nechápu, předešlé vedení školy opět ctím, měla jsem tu čest jej poznat ještě jako student. O televizních kamerách a lobby různých politických stran vždy před volbami kolem školy se tu klidně zmíním. To bylo vážně tragické vidět, jak to účelově funguje. Věci kolem chodu školy si ale raději ponechám pro sebe.
Za zločin od dob „mého“ Chanova pokládám fakt, že se dělá - tvrdí, že tam něco funguje. Větší Potěmkinovu vesnici jsem zkrátka nepoznala.
Dokud tihle lidé nevypadnou z tohoto ghetta, nikdy z nich neuděláš nic lepšího. Jenže, ruku na srdce, kdo si je vezme k sobě domů, za sousedy a podobně?
Sice po dlouhé době, ale taky přispěju troškou do mlýna. Paní, co psala úvodní příspěvěk obdivuji, už jen proto, že to co se týče vzdělání dotáhla tak daleko. Nedávno jsem nastoupila na romskou školu 90% dětí jsou romové. Nutno říct, že je mezi nimi i pár šikovných a slušných, ale většina se prostě jen veze. Děti mi samy řekly, že škola pro ně nic neznamená, učení je nebaví, doma se vůbec nepřipravují. Člověku je pak všelijak, když má s takovými dětmi pracovat, protože pro ně 5 nic neznamená, poznámek mají plnou žákovskou (pokud si ji zrovna donesou, či ji neztratí) a motivaci nemají žádnou. Bohužel pak kazí výuku i těm šikovnějším.
Na otázku co budou dělat po škole pak někteří vesele prohlásili, že budou brát dávky, ti šikovnější se chtějí učit na kuchaře…
@momikova Respekt
. Občas se bavím s pedagogy ze stejné školy, kde pracuješ ty a já bych na to neměla nervy!