Život Romky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14809
14.9.12 12:23

Zakladatelko, já osobně bych třeba strašně ráda potkala romskou učitelku, sestřičku, prodavačku, lékařku, manažerku. A budu osobně jedině ráda, když takových lidí bude hodně.
Jinak pokud bych neměla brát v potaz jednotlivce, ale etnikum, tak ta snaha po vzdělání apod. musí vycházet z vašeho středu. Vaši chytří a vzdělaní lidé se musí zapojit především.
Mezi námi nedovedu si představit, že by přišel nějaký Francouz nebo třeba Apač mi říkat, jak a co mám dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
14.9.12 12:27

Pokud se podíváme o nějakých cca 200 až 250 let zpátky, tak čeština byla na hranici zániku a národu hrozilo, že splyne s německým prostředím. A nebyli to ani Němci, ani Rakušané, kdo by dumal nad tím, jak obrodit českou řeč. Museli se najít čeští vzdělanci a vlastenci, kteří si dali tu práci.
Není to sice úplně srovnatelné, ale chci tím jenom říct, že nelze z venku vnucovat pomoc nebo nějaké kulturní vzorce či hodnoty někomu, kdo si myslí něco o prdeli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stara baba
14.9.12 12:31

Zaujala ma poznamka o osobitnych skolach… Neviem ci je stastny napad zatracovat ich. Pretoze podla mna sa v tej osobitnej skole dietko aspon nieco nauci, aj ked vychadza skolu iba s malou nasobilkou a tym, ze sa podpise. Ak ale take dietko ostane v normalnej skole a teraz neviem presne ci este stale plati ze jednu triedu moze opakovat len raz, tak vychodi zakladku a nevie ani tu nasobilku, ani podpisat sa, lebo prelezie vyssie pretoze musi. Ale ked nezvladol ucivo predchadzajuceho rocnika, co sa nauci o rocnik vyssie?

• Citovat
  • Upravit
stara baba
14.9.12 12:36

@eva valoi bola som zvyknuta ze upratovacka = ciganka. Platilo to na 90% upratovaciek co som poznala. A hoci „rasistka“, chodila som s nimi na kavicku, ked ma pozvali. (Ziadna praca neuraza a ked mi upratali kancelariu poctivejsie a este aj poliali kvety :andel: ) Bez pripomienok (dokonca som im ani nepovedala ze tu kavu robia priserne, ale priserne sladku :oops: ) Lenze uz dobrych 10 rokov som nenatrafila na (dnes uz) romsku upratovacku :nevim: Kde teda hladat niekoho na „lepsej“ pozicii?

• Citovat
  • Upravit
14809
14.9.12 12:38

Stara babo, zvláštní školy nejsou primárně určeny pro cikány, ale pro děti s nižším iq. Ty děti se tam často dostávaly kvůli špatným znalostem češtiny apod.
Jinak pro děti s nižším iq a pak pomocné školy pro děti slabomyslné jsou samozřejmě přínosné.
Ale těžko bude zvláštní škola přínosná pro dítě s průměrnou inteligencí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
14.9.12 12:39

Stara babo, samozřejmě není nic špatného na profesi uklízečky. To jsem vůbec nechtěla říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stara baba
14.9.12 12:44
@eva valoi píše:
Stara babo, zvláštní školy nejsou primárně určeny pro cikány, ale pro děti s nižším iq. Ty děti se tam často dostávaly kvůli špatným znalostem češtiny apod.
Jinak pro děti s nižším iq a pak pomocné školy pro děti slabomyslné jsou samozřejmě přínosné.
Ale těžko bude zvláštní škola přínosná pro dítě s průměrnou inteligencí.

To hej, ale ja som z oblasti, kde sa cigancata, po dvoch troch vysetreniach u psychologa dostavali do pomocnej skoly skoro vsetky. Jo, boli aj taki co ostavali na obycajnej skole, lebo boli len flakaci, ale drvivej vacsine ta osobitna pomohla. Ale ako som uz spomenula, u nas po Hlavnej behavali cigancata v listopadu naboso len v teplakoch s nudli u nosu… tam aj keby to iq nebolo na hranici vhodnej pre osobitnu skolu, osobitna skola bola vhodna preto, ze sa jej podarilo aspon nieco do tych hlaviciek naliat :nevim: Rodicov vychovavat je pozde.
Jo, a ked sa rodic podpisuje troma krizikmi a potomok normalnu skolu sam od seba nestiha :nevim: Netvrdim teda ze toto stale plati, uz dobrych 15 rokov nie som v kontakte so zakladkou, ale takto si to pamatam :oops:

• Citovat
  • Upravit
stara baba
14.9.12 12:48
@eva valoi píše:
Stara babo, samozřejmě není nic špatného na profesi uklízečky. To jsem vůbec nechtěla říct.

Ja tiez nie :oops: Ale poznam prilis vela ludi co takmer nepovazuju upratovacku za cloveka :? Len som chcela povedat, ze kedysi som proste vidala ciganky pracovat. Dnes akurat tak pokrikovat na ulici… tak preco by moj despekt k nim nemal stupat?
Zase, nie je fer hovorit „je to ich vina, to nie ja“… ale u neznamych ludi proste vychadzas zo zovseobecnenych pravidiel… aby si ochranila samu seba.

• Citovat
  • Upravit
9879
14.9.12 20:32

Já mám známou co dělá uklízečku - hospodini a je to velmi lukrativní vydělá si asi 50000 měsíčně..Takže to už dávno není pravda že uklízečka je povl. Tahle pani má Mercedes a žije si hodně na vysoké urovni. :mrgreen: To jen pro zajímavost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
14.9.12 21:03
@marketa612 píše:
Dál píšeš o tom, že to bude trvat generace. Ale vždyt už po generace je to pořád stejné. Žili tak po staletí, to za pár let nepředěláš.

Zdroj??? Podle mě je to blbost, ale třeba mě přesvědčíš:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.9.12 22:11

Pokud mluvíme o tom, jak žili předci dnešních Romů, tak jednu poznámku: předkové drtivé většiny z nich přišli sem ze Slovenska až po válce, ponejvíc v 60. letech. 95 procent Romů z Protektorátu Čechy a Morava (co tu žili za c. k. Rakouska a za první republiky) skončilo v plynových komorách v Osvětimi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
14.9.12 22:22

@Viking Dějiny jsou můj jedinej zdroj :nevim: Romové jsou kočovnej národ, a z tý volnosti si toho hodně z nich, hodně nechalo. Rozhodně ale nechci mluvit paušálně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
14.9.12 22:42

@marketa612 Jaký dějiny? Jinak např. viz Jura (ten nezvládnutý přesun ze Slovenska byl taky příčinou mnoha dnešních problémů - http://www.romanovodori.cz/…e-slovenska/?…) a třeba ten článek, co jsem linkovala pár stránek zpět. Není to „po generace a staletí stejný“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
14.9.12 22:50
@Viking píše:
@marketa612 Jaký dějiny? Jinak např. viz Jura (ten nezvládnutý přesun ze Slovenska byl taky příčinou mnoha dnešních problémů - http://www.romanovodori.cz/…e-slovenska/?…) a třeba ten článek, co jsem linkovala pár stránek zpět. Není to „po generace a staletí stejný“.

Přečti si gabru a málinku :mrgreen: Jaký dějiny??? Rozhodně to není tak, že by byli spořádaný národ, a posledních 50 let je někdo začal diskriminovat, a tím je dostal do dnešní situace :roll:. Ale ted mě nutíš psát tak, jak bych nechtěla :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.9.12 22:53

Děvčata, abych nějak doložil svoje tvrzení, tak během zítřka odpoledne prohrábnu staré matriky a zkusím najít něco o cikánských (po novu romských) svatbách v regionu, který „tak trochu“ znám a připojím komentář pro lepší rozluštění (ono přece jenom hodně věcí „vyleze“ z matrik až na druhý pohled…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová