Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@fuler a proč se o nich asi neví? protože jich je tak málo a většina se bohužel chová tak, jak se chová. Nechcete mi tu snad tvrdit, že slušných romů je většina že ne? všichni víme, jak to je. Slušných romů a romek je mi líto, ale měli by si to vyřídit s tou většinou romů, která těm slušným tedy kazí dobré jméno a pověst. Té už se nezbavíte bohužel díky nepřizpůsobivé většině… je to smutné, ale je to tak!
@madlicka vím, jak to asi Kate2 myslela. Nejde o to, že by měla jít jemná slabá vysokoškolačka srovnávat nějakýho „ze svých“. Jde o to, že se romové ozývají proč jsou Češi rasisti, proč z nich máme strach a proč se chováme jak se chováme. Slušní romové s nimi nechtějí mít nic společného a říkají, neházejte nás do jednoho pytle. Ale ono to nejde neházet do jednoho pytle, prostě v něm jsou všichni, právě proto, že většina se chová tak jak se chová. A s tím jednotlivec- jemná vysokoškolačka- opravdu nic neudělá. Jak jsem psala zakladatelce, ať mi najde pár desítek tisíc stejně slušných a uvědomnělých romů a změním na ně názor
Problém je, že ty slušné bychom mohli pomalu na prstech jedné ruky počítat..já osobně bohužel žádného slušného roma neznám
To máte jako Češi všeobecně mají taky nějakou pověst ve světě a jednotlivec, který se bude na dovolené chovat odlišně tu pověst nezmění. Léta letoucí jezdí Češi k moři napakovaní řízkama a chlapi mají v sandálech ponožky, ve světě máme zkrátka nějakou pověst…a to, že já se nenapakuju řízkama v chlebu a můj chlap by si v životě do sandálů ponožky nevzal neznamená, že na Čechy na dovolené někdo změní názor, prostě jsme zaškatulkovaní někam…stejně jako romové…
@slunicko83 My jsme řízky sežrali vždycky ještě cestou, takže jsme je fakt na dovolený vybalovat nemohli. ![]()
@eva valoi píše:
@slunicko83 My jsme řízky sežrali vždycky ještě cestou, takže jsme je fakt na dovolený vybalovat nemohli.
A nosilas fusekle do sandálů?
![]()
@slunicko83
Napsala jsi to naprosto přesně, stejně tak to vidím i já a řekla bych, že většina inteligentních lidí
![]()
Tak za mě - já nikoho takového neznám - zatím ![]()
A o bílých, co se chovají jak h…a bych taky mohla vyprávět, ale tohle je diskuze o romech ![]()
@sophinka píše:
@Larr takových co platí popelnice, a dítě vychodí základku i střední je tu myslím poměrně dost. Překvapivě např. náš,,bílý,, soused se nám napíchl na elektriku, druhý nám ukradl míchačku (do starého železa) třetí a další říkají že jsme divní, protože můj muž se nechodí zbořit do hospody
Tak pro zajímavost - o to se prostě musím podělit. Byla jsem na zasedání městského zastupitelstva v jistém městě, kde vlastním nemovitost a akorát se jednalo o pronájmu jednoho městského bytu, který se uvolnil. Zastupitelé tak nějak předem dali návrh na rodinu, která je v tíživé situaci - nejen finanční. Zasedání se účastnily i dvě romské ženy, tak jsem se těšila, že mám konečně tu čest potkat alespoň ty uvědomělé, možná vzdělané a jemné Romky, které chodí dokonce i na zasedání MZ. Ó jak jsem se mýlila. Tesně před hlasováním o tom bytě spustily na zastupitele svou písničku o tom, jak oni jsou taky sociální případ, že maj děti ne dvě, ale 4 atd atd. Z té směsice výhružek jsem zaslechla dvakrát slovo diskriminace
Na závěr pohrozily předsedkyni bytové komise, že o nich ještě uslyší a odešly. Dlužno říct, že se zdržely vyloženě sprostých výrazů, to jim asi bylo jasné, že by dostaly nějaký ten flastr za narušení zasedání či co já vím.
To jen jako protipól, jak asi vypadá život „bílý ženský“. Jak se asi musí cítit ta předsedkyně bytové komise. Třeba si fakt na ní počíhaj ![]()
@Gina108 jo jo, a takhle to chodí běžně. pak má člověk strach jim cokoliv říct, páč mají hned plnou pusu diskriminací a rasismu…pak se člověk bojí jít po tmě sám domu…
@Gina108 píše:
Tak pro zajímavost - o to se prostě musím podělit. Byla jsem na zasedání městského zastupitelstva v jistém městě, kde vlastním nemovitost a akorát se jednalo o pronájmu jednoho městského bytu, který se uvolnil. Zastupitelé tak nějak předem dali návrh na rodinu, která je v tíživé situaci - nejen finanční. Zasedání se účastnily i dvě romské ženy, tak jsem se těšila, že mám konečně tu čest potkat alespoň ty uvědomělé, možná vzdělané a jemné Romky, které chodí dokonce i na zasedání MZ. Ó jak jsem se mýlila. Tesně před hlasováním o tom bytě spustily na zastupitele svou písničku o tom, jak oni jsou taky sociální případ, že maj děti ne dvě, ale 4 atd atd. Z té směsice výhružek jsem zaslechla dvakrát slovo diskriminaceNa závěr pohrozily předsedkyni bytové komise, že o nich ještě uslyší a odešly. Dlužno říct, že se zdržely vyloženě sprostých výrazů, to jim asi bylo jasné, že by dostaly nějaký ten flastr za narušení zasedání či co já vím.
To jen jako protipól, jak asi vypadá život „bílý ženský“. Jak se asi musí cítit ta předsedkyně bytové komise. Třeba si fakt na ní počíhaj
![]()
Já jako „bílá jemná VŠ žena“ se cítím diskriminovaná určitě víc než oni a to jako vážně… Nikoho slušného tmavého neznám, zato neslušných přespříliš ![]()
Mě přijde, že neznáte nikoho slušného, protože neznáte Romy vůbec, resp. ani ty zlé - nebo je to v nějakém případě osobní?
Moje dvě velmi dobré kamarádky jsou sestry Romky. Díky nim jsem poznala, jak celou jejich SLUŠNOU rodinu, tak i ty vaše normální a slušné Romy - jejich kamarády. Zde na sídlišti mám několik Romských rodin, taktéž slušní (nevím jak je to se vzděláním - nicméně pracují a řádně platí nájem - na rozdíl od sociálního paneláku, který tady obývají jen bílí). Dvě další Romky byly moje spolužačky na VŠ - na rozdíl ode mě ji obě dokončily ![]()
Vzhledem k tomu, že jsem nějakou chvíli musela pobývat v Brně na Cejlu (google poradí) mám dost zážitků i s těmi ne úplně normálními. Nicméně jsem ani jednou nebyla okradena, zmlácena nebo jakkoliv jinak přišla k nějaké újmě. Pravda, někdy to byl fakt zážitek, ale když se vše obrátilo ve srandu (Romové mají bezvadnej smysl pro humor, nikdy jsem se s nikým nezasmála víc) všechno dopadlo ok.
Na rozdíl od toho, mě několikrát okradli moji bílí sousedi v městské části, kde bydlím teď. Přes pusu (přiznávám mojí rejpavou chybou) jsem taky dostala jen od bílých…
Neříkám, že je u nás situace v pořádku, jen se snažím říct že Fuler (bo jak měla ten nick) má v něčem pravdu a to v tom, že pokud osobně neznám žádného Roma, moc šancí se dostat k tomu slušnému (pokud s ním zrovna nepracuji, nebo nesousedím) není.
Jinak přiznávám, že brněnští olašští Romové, hlavně ti pohybující se u brněnského nádraží, děsí i mě, otrkanou co se menšin týče…
@RyBANA píše:
Jinak přiznávám, že brněnští olašští Romové, hlavně ti pohybující se u brněnského nádraží, děsí i mě, otrkanou co se menšin týče…
připadá mi, že většina příspěvků svědčí o tom, že kdo poznal solidní Romy, ten se jich zastává-bohužel těchle lidí je tu zřejmě míň, kdo nesolidní, ten na ně nadává, nebo jasně vymezuje, že slušňáci jsou fajn, ale je jich málo. Mně by spíš zajímalo, jaké máte reálné zkušenosti s pokusy o řešení téhle zamotané situace, třeba i ze zahraničí. Problémy tu každopádně jsou a dost velké.
@RyBANA Jak to myslíš, že neznám?
Myslíš, že jsem v životě viděla cikána jenom na obrázku?
Kéž by.
Třeba ty, co vídávám na ulici, tak o těch nemohu tvrdit, že jsou slušní nebo nejsou (pokud se rovnou neprojevěj nějakým pokřikováním a nadáváním). Já fakt bohužel neměla tu čest setkat se se slušným Romem, zato ti neslušní se např. již mnohokrát sami pozvali do naší chaty
a měli jsme tu čest u soudu
No tak pak mám pocit, že jsou ti slušní fakt v menšině. A co já s tím jako mám dělat???
![]()