Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Víš co, moc ti přeju, že se máš, že jsi to dotáhla, tam, kam jsi to dotáhla a že jsi šťastná. Když se zamyslím ned tvým příspěvkem, máš pravdu, snad ve všem. Ovšem pravdou je, že v naší školce, Waldorfské, kterou sakra platíme, máme v rámci integrace romské děti, už od loňska, samozřejmě zadarmo, nemohli by si to jinak dovolit, přesto že rodiče si třeba před školkou vyhulujou a než děto doobědvají, vykouří 3 cigaretky, mamka kouří, laickým odhadem vykouří minimálně krabku denně, což je při dnešních cenách částka kolem 2000,– jen na okraj, ale budiž, dětičky se mají krásně, jsou nadšené, v rámci Waldorfské myšlenky nepociťují rozdíl, naše malá třeba miluje Emičku, jsou to fajn dítka a v rámci kolektivu se snaží, platíme navíc nadstandartní SRPŠ, za nadstandartní mimoškolkovské aktivity, na to má manžel brigádu, abychom to zvládli, prostě víc pracujeme pro blaho našeho potomka, jejich rodiče neplatí, těžko ale můžou říct několika dětičkám, vy na výlet, do divadla.....ne ne ne, takže se to vyřešilo kulantně a nám platícím zvedli platby. už to vyvolalo rozpaky, přiznám, že i u nás, nakonec pod tíhou argumentů z jedné doskuze jsem si řekla budiž, je to pro dětičky, ať se mají, nemají to jednoduché. A odměnou nám bylo co? Začaly se nám v šatničce ztrácet věci, botky, bundy, po měsíci byl jeden zloděj chycen. Hádejme, který dospělý to byl? Nemůžo se všichni házet do jednoho pytle, nicméně třeba my rodiče již druhým rokem hlídáme a to tak, že rodiče integrovaných dětí nenecháváme samotné v šatničce, prpstě zpomalím převlékání malé a čekám jako všichni. Hnusné? možná, ovšem kupovat nové boty za 700,– jen pro to, že se ty původní někomu líbily
![]()
A mohla bych pokračovat, bylo by to na román. takže já učím své dítě, že jsme si všichni rovni, ale dospělé hlídám a střežím. nemám ani jednu dobrou zkušenost, ač je mi to líto, rpostě nemám.
Chápu, že v sobě musíš mít pocit křivdy.
Když vidím, česky mluvící normálně oblečenou romku, tak necítím žádný rozdíl. A na „zapadající“ romy, podle mě reaguje spousta lidí normálně. Na zš jsem měla kamarádku romku (maminka bílá táta rom, ale ona nebyla ani mulatka, vypadala jako „pravá“ romka), ale nikdy neměla problém, ani ve škole, ani ve čtvrti kde jsme bydleli
. Píšu hrozně zmateně, ale v hlavě se mi toho tedkom motá hrozně moc, ale nevím co vypíchnout.
Akorát, s těmi „nezapadajícími“ romy mám i já své špatné zkušensoti, a vyhýbám se jim obloukem. Stála jsem si za tím, že nejsem rasistka, ale bohužel mě přesvědčili, že věřit jim teda rozhodně nemůžu.
@Anonymní píše:
Ono je pak opravdu jednodušší podlehnou stereotypům většinové společnosti, vždyť proč se snažit, když pro většinu stejně budu blbý příživník. V pedagogice se tomu říká Golem efekt
no právě, ale jak děcka namotivovat a co teprv dospělý? Jak se k Romům chovat jako k bílým a nepřijít k úhoně?
Taky ti držim palce.
Já osobně nemám s Romy problém. Nikdy mi neublížili, nenapadli mě, nijak mě neomezovali. Na základce jsem se jich zastávala.
Studovala jsem s Romem, kuchař s maturitou a všichni, co jsme studovali s ním, jsme věděli, že VŠ udělal proto, že to byl chlap a Rom. V hlavě na to opravdu neměl, byli jsme s ním na mnoha zkouškách. Měla jsem ho ráda. Pro tu práci se hodil z hlediska přístupu k dětem, ale u učitele není nejdůležitější to, že ho maj děti rády…on byl schopen udělat ve větě jednoduchý o 6 slovech 20 chyb.
V současný době učim jednoho Roma. Je pracovitej (zalejvá kytky, zařizuje plno věcí), ochotnej, moc hodnej…ukradl mi teda 300kč a vrátil asi po roce neustálýho urgování matky. Bohužel netuší, co to je práce, proč by měl pracovat (do dětí to hustim horem dolem), nemá absolutně žádný pomůcky, snahu se něco naučit. Z 9 dětí jsou 4 sirotci, matka neprovdaná…takže sirotčí a vdovskej důchod a dávky přítele…umíte si představit. Ta jejich bezstarostnost mě točí!!!
Mluvím o konkrétních osobách, neházim všechny do jednoho pytle.
Jen moje zkušenost.
@terinka4444 nedá mi to nepřipomenout staré rčení: cigán vykrade vagón, bílej ukradne celou železnici… a tak je to pořád. Jejich kriminalita je v řádech tisíců (?) a „naše“ v řádech milionů - miliard ![]()
Ale chápu tě, takovéto asociální chování se dotýká nás všech mnohem víc, než mizející miliony v našem státním systému.
Nicméně se obávám, že se to tu zase zvrtne. Zakladatelka bude obviňována ze všech možných prohřešků, kteří na nás (nebo na našich příbuzných nebo známých nebo známí známých…) spáchali cigáni a „vyžere“ si to za všechny ![]()
Se zakladatelkou souhlasím, chápu jí.
Ale nedivím se..
Je to stejné, jako když jsem jako dítě jela do Rakouska a byli tam v obchodech nápisy Češi nekradte..ano cítila jsem se jako diskriminovaná, zahanbená, ponížená..Ale když 90% lidí přijelo opravdu krást, tak se prostě nemůžu ničemu divit..je to totiž spíše logické, než nespravedlivé..Já to pochopila.
Při svém vzdělání a inteligeci jistě zakladatelko chápeš, že nesympatie, rasismus, strach a nesnášenlivost většiny se vztahuje právě k těm, ke kterým svým způsobem života nepatříš. Ano, většina lidí si nedá práci a napíše větu, která vyzní, že háže etnikum do jednoho pytle, ale myslím, že kdyby došlo na rozbor, řekl by přímo kdo a jakým způsobem mu vadí. Toto už je jen slovíčkaření.
Romským dětem ve školkách, školách a při vzdělávání moc fandím - mají šanci..
@Black_Orchids
Tak jestli čteš pořádně, nikdo ji nenapadl, jen zatím každý reaguje na nějakou část jejího (nebo jiného) příspěvku a velká část příspěvků je právě o tom, jak kdo zná slušné romy.
A k té kriminalitě, tos vzala kde? Napadlo tě taky podívat se na poměr celkový počet lidí v té které skupině/počet trestných činů? To jsou takový obecný plky..
Nicméně se obávám, že se to tu zase zvrtne. Zakladatelka bude obviňována ze všech možných prohřešků, kteří na nás (nebo na našich příbuzných nebo známých nebo známí známých…) spáchali cigáni a „vyžere“ si to za všechny ![]()
Proč by si to měla vyžrat? Vždyt s tím nemá nic společnýho..
Pokud ctes pozorne diskuse vetsina z nas co ma spatne zkusenosti a dost nadava zaroven uvadime ze ano ze taky zname dobre romy nebo cikany…
a popravde romove dostavaji sance neustale, neustale nove byty protoze se panelaky vybydluji vsak vime o cem je rec, ale tady stat uz nezakrocuje ale to je vina statu a ne slusnych romu kteri se snazi a ziji jako ostatni.
skoda ze pises anonymne mela by si si za svym nazorem stat a jestlize by pak nekdo v diskusi proti tobe vytah ze si romka tak je to blb
Chápu, že to zakladatelka neměla jednoduché. Na druhou stranu, někomu jinému se děti smějí k vůli brýlím, jinému k vůli barvě pleti.
Ale, neměl by tento příspěvek být spíš na nějakém romském serveru? Nemělo by tam být tématem, co můžeme udělat pro to, aby na nás většinová společnost nekoukala skrz prsty? Opravdu nás musí zajímat ze všech zákonů jen ten o sociálních dávkách? Fakt desatero - např. nepokradeš je jen pro bílé?
Víš, ono když si sáhneš na kamna a spálíš se, a pak zjistíš, že většina lidí, kteří si sáhnou na kamna, se spálí, tak prostě na ty kamna šahat nebudeš.
Nechci, aby můj příspěvek vyzněl negativně, ale myslím si, že většinová společnost se změní, až když uvidí změnu v menšině. To, že ty jsi jiná, tak za to ti
.
@Black_Orchids píše:
@terinka4444 nedá mi to nepřipomenout staré rčení: cigán vykrade vagón, bílej ukradne celou železnici… a tak je to pořád. Jejich kriminalita je v řádech tisíců (?) a „naše“ v řádech milionů - miliard
Ale chápu tě, takovéto asociální chování se dotýká nás všech mnohem víc, než mizející miliony v našem státním systému.Nicméně se obávám, že se to tu zase zvrtne. Zakladatelka bude obviňována ze všech možných prohřešků, kteří na nás (nebo na našich příbuzných nebo známých nebo známí známých…) spáchali cigáni a „vyžere“ si to za všechny
@janine24 píše:
@terinka4444 promiň, ale na tohle nemám odpověď. Jednak takový neznám a jednak i kdybych je znala, omluvu po nich nechci. Mám pocit, že minorita to má vždycky těžší. Ale v tom se shodnout nemusíme. Jsem pro pořádek a jasná pravidla pro všechny. Ale i ten, kdo je dodržuje, může narazit na předsudky. A o to víc má práce s tím, aby vydržel a vytrval.
@Camael je pravda, že Romové páchají drobnější TČ, troškaři nejsou právě Češi. Jinak na statistiky se nelze odvolávat, neboť barva pleti pachatele se nikam nezaznamenává…
@Anonymní píše:
Po dnešní mele ohledně zamykaných diskuzí si dovolím přispět svou trochou do mlýna.Jsem Romka, chcete li cikánka, cigaňa. Vy, kteří zde tvrdíte, jak jsme privilegizovaní, jak neexistuje rasismus a diskriminace, asi nechcete vědět, jak to doopravdy je. Když mne někdo odsoudí jen proto, že jsem tmavá, má na to právo, neirituje mne to, já si o něm zas pomyslím, že je to obyčejný primitiv a modlím se za to, aby jeho děti vedly průměrný život, aby si nenašly tmavší protějšek či se ničím nelišily.
Co mi ale pije krev je to, že jsem často pociťovala despekt ke své osobě v profesním životě, ve škole, či ve zdravotnické péči.
Už na ZŠ mi pilo krev, jak jsem vybočovala. Má tmavá pleť rudla, když učitelka říkala: „Nováku, zase katastrofa, podívej se na E., je to romka a má to bez chyby“! Umíte se vžít do kůže té malé holky? Když jsme blbli s kamarádama (bílé pleti) a dělali průšvihy, vždycky jsem za to mohla já. Mnohdy úzkostné matky zakazovaly svým ratolestem, aby se mnou bavily, několikrát to řekly i mně (a to ty děti byly mnohem větší průšviháři než já).
Při příjímacích zkouškách na osmiletý gympl jsem byla za exota, dokonce mi to pak spolužáci přiznali a vsázeli se, jestli jsem Italka či co. Přes pusu jsem dostala několikrát, bez provokace. neustále mám za zadke security.Pak přišlo období brigád. Voláte na inzerát (jako gymnazista jsem pořádně nebyla zručná, nic neuměla, tak brigády typu mytí oken, barmanka…) v telefonu nadšení, přijdu a místo je rázem obsazené?!? Inzerát však vyjde další den znova. Kamarádka tam zavolá a místo je opět volné…
Až na VŠ se to uklidnilo, nikdo nic neřešil, alespoň ne otevřeně. Mám obor, kde se uplatním i se svou etnicitou, nemám strach. Ale problémy přetrvávají, chování sestry v porodnici bylo otřesné, omluvit se přišla asi za hodinu, kde mi doslova řekla: „paní magistro, omlouvám se, jak jsem s vámi mluvila, ale víte jak to bývá“…
Já měla oporu v rodině, štěstí, že nejsem asi úplně hloupá a obklopila se lidmi, kteří mi věřili a podpořili mne. Umíte si přestavit, jak se asi cítí děcko, které toto nemá? Jeho rodiče nepracují, nemotivují jej, škola je na konci hierachie důležitosti, škola mu nejde, mnohdy neumí ani pořádně česky. IQ má třeba kolem 80… Může z něj vyrůst pracovitý, vzdělaný člověk? Asi ne, že jo. Možná by stačilo přestat nadávat, jaké my máme dávky, jak se nám vlastně skvěle žije a řešit ten komplexní problém, který se tu otvírá… Děcka potřebují pomoc, ne odsouzení a ještě bude nějakou generaci trvat, než se situace vyřeší, to bohužel. Ale odsouzení a smetení do jednoho pytle nám fakt nepomůže…
Omlouvám se za délku, možná příspěvek postrádá smysl, ale prostě mám potřebu to napsat.
Mám kamarádku Romku, je taky Mgr. a zažila s tím nejednu veselou (ehm) příhodu, dokonce při příchodu do nového zaměstnání ji vrátná přívítala,,Ty, kam se ženeš,,, pak se dost divila
.
Já v tom krom toho všeho co tu padlo vidím i případ, kdy byli/nebyli potrestáni útočníci v kauze „Patrik“ a „Natálie“… Jak tohle dopadlo?