Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, nebyl by prosím někdo schopný mi poradit, jak je to s určením daňového ne-rezidenta?
Já vím, že u nás to vychází ze Smlouvy o zamezení dvojího zdanění, konkrétně článek 4, ale stejně z toho v našem případě nejsem moudrá. Ani na FÚ mi neporadí (neví). A hlavně bych potřebovala vědět, jak to mají Němci… ty podmínky, kdo je rezident ![]()
Omlouvám se že vám sem tak vpadám, ale zde je vás víc, potřebovala bych pár odpovědí. Založila jsem si diskusi, ale zatím jsem se tam nic moc nedozvěděla, odpovíte prosím? Děkuji
Stěhování do Německa, děti do školy v čr
Zdravím maminky. Vím, že je tu spousta maminek co žijí v Německu, tak bych ráda pár odpovědí. Zvažujeme odstěhování do Německa. Manžel tam pracuje a nemá v úmyslu se vracet do Čech. Já jsem tč. na rodičovské s miminkem, máme ještě starší děti, ve školce a ve škole. Německy však neumí ani slovo, tudíž mě zajímá, zda je možné, že bychom žili v Německu ale děti chodily do školy a školky v Čr? Pokud ne, jaký by byl postup? Když jazyk neovládají? Co vše je třeba vyřídit? Doklady, úřady,…jak by to bylo s pojištovnou? Je možné chodit k lékaři v čr a v německu jen akutní? Němčinu jakž takž ovládám, když to opráším domluvím se, ale rozhodně ne na úrovni abych mohla komunikovat s lékařem co je mému dítěti, jaký má kašel apod. A maminky co tam žijete, mohly byste prosím hodit odkaz na realitky? Děkuji. Také mě zajímá, jak se k vám chovali lidi po přistěhování apod? Prosím o zanechání anonyma, je to velmi osobní, chodí sem známí a nechci zatím, aby to věděli, děkuji.
Kolik je dětem? Ale být vámi tak nevaham a děti by jste měli dát do německé školy. Nevím jestli budete bydlet blízko hranic nebo myslíš školu v čr dálkově? Ale stejně dětí budou chtít jít určitě někdy ven nebo když už jsou starší tak jít do obchodu a když nebudou rozumět tak to nebude moc dobré. A to nejlepší co můžeš dětem dát je možnost naučít se cizí jazyk nejlepším možným způsobem a to tím že v té zemi budou žít.
@Mi24 píše:
Kolik je dětem? Ale být vámi tak nevaham a děti by jste měli dát do německé školy. Nevím jestli budete bydlet blízko hranic nebo myslíš školu v čr dálkově? Ale stejně dětí budou chtít jít určitě někdy ven nebo když už jsou starší tak jít do obchodu a když nebudou rozumět tak to nebude moc dobré. A to nejlepší co můžeš dětem dát je možnost naučít se cizí jazyk nejlepším možným způsobem a to tím že v té zemi budou žít.
Budeme jen někde za hranicema takže denní dojíždění pár km. Určitě nemám zájem je hned dávat do německé školy, zš bych ráda českou s výukou jsem spokojená. Také z důvodu, že nechci aby šli u nich do první třídy někdy kdo ví kdy…v době kdy bychom se stěhovali by byl jeden předškolák a druhej ve 2tř. Doma je chcem postupně učit německy, plus právě venku aby to odkoukali.Do školy a školky by nastoupit nemohli, že neumí a aby zameškali nějakou dobu to nechceme ![]()
@Anonymní píše:
Budeme jen někde za hranicema takže denní dojíždění pár km. Určitě nemám zájem je hned dávat do německé školy, zš bych ráda českou s výukou jsem spokojená. Také z důvodu, že nechci aby šli u nich do první třídy někdy kdo ví kdy…v době kdy bychom se stěhovali by byl jeden předškolák a druhej ve 2tř. Doma je chcem postupně učit německy, plus právě venku aby to odkoukali.Do školy a školky by nastoupit nemohli, že neumí a aby zameškali nějakou dobu to nechceme
pokud se přítel nechce vracet, to znamená, že v německu budete zůstávat už na trvalo?
@romype píše:
pokud se přítel nechce vracet, to znamená, že v německu budete zůstávat už na trvalo?
To ještě netušíme ale určitě tak 10 let tam budem…
@Anonymní píše:
Budeme jen někde za hranicema takže denní dojíždění pár km. Určitě nemám zájem je hned dávat do německé školy, zš bych ráda českou s výukou jsem spokojená. Také z důvodu, že nechci aby šli u nich do první třídy někdy kdo ví kdy…v době kdy bychom se stěhovali by byl jeden předškolák a druhej ve 2tř. Doma je chcem postupně učit německy, plus právě venku aby to odkoukali.Do školy a školky by nastoupit nemohli, že neumí a aby zameškali nějakou dobu to nechceme
já nevím jak moc německy umíte, ale doma bych je neučila můžete je něco naučit špatně a dětí se pak budou špatně přeučovat. Nejlíp se naučí od rodilého mluvčího popř. jim najděte nějakého dobrého učitele. Ale myslím si že němci jsou na přistěhovalce zvykle, takže určitě by dětí měli ve škole čas na adaptaci a na to aby pochytili základy němčiny a za chvilku by uměli perfektně němčinu. Přijde mi škoda je nedat do německé školy, když ta možnost je…Já v německu nežiji, ale dostat tu užasnou příležitost před x lety, že by se moji rodiče odstěovali do německa semnou a já dostala možnost se takhle naučit jazyk..tak jsem jim velmi vděčná. V německu jsem byla na dovolene ( s min. znalostí angličtiny a němci byli naprosto užasní a rukama, nohama jsme se domluvili) ale tvé dětí mají jinou a naprosto užasnou možnost
@Anonymní píše:
To ještě netušíme ale určitě tak 10 let tam budem…
tak potom nechápu, proč by děti nechodily v německu, protože takhle jim to akorát pěkně ztížíš, kde budou mít kamarády, kde kroužky navíc kolektiv ve škole, školce jak je přijme, když budou bydlet v německu? Já jsem odcházela když dcera končila 3 třídu zš, nastupovala v německu do 4, ve škole jí dali učitelku na doučování s němčiny a po roce se normálně domluvila, když nastupovala neuměla nic, to samé syn nastupoval do školky, byl rád, že řekl guten tag, pár měsíců a domnluvil se taky i kamarády si oba našli. Podle mě děláš velkou chybu, protože když nejstarší bude končit 2 třídu, tak lepší by pro něj bylo pokračovat v německu kde dotáhne vzdělání a navíc pro jeho budoucnost přeci je německo lepší, navíc se sám pak může rozhod nout jestli půjde zpět, nebo zůstane, proč mu takovou možnost upírat nechápu. Na děti v žádném případě nemluv německy, tak dobře určitě neumíš a naučila by jsi je mluvit s chybama, já na děti mluvím zásadně česky, pouze v případě, že jsme např. u doktora, ve škole atd, mluvím s nimi německy, aby mi rozumnělo i okolí. Já žiju v bavorsku, taky to nemám daleko na hranice a tady už se v některých školách vyučuje i čeština, takže pokud budeš potřebovat, česky se děti naučí v pohodě, pokud máš o tohle strach. Navíc nechci ti brát iluze, ale pokud budeš tady žít 10 let, co když se nevrátíte co potom, jak budou děti v německu fungovat?
Podle toho kam se stěhuješ, já mám několik lékařů a jsou to češi, protože konkrétně v bavorsku je spoustu doktorů čechů. Dá se to zjistit na internetu.
Lidé se po přistěhování ke mně chovali naprosto normálně, i dneska se mi stane, že něčemu nerozumím, tak je poprosím, jestli by mi to řekli jinak, že nechápu a bez problémů, navíc tady mluví lidi bavorsky, což je pro mě asi to nejtěžší, tak prosím o Hochdeutsch
a bez problémů.
@Anonymní píše:
do školky je přijmou i když neumí, nevím jestli jsi zvyklá jezdit denně autem, já ano, vozím děti ale jen krátký úsek za každého počasí, budete schopni denně vozit deti do čech a z čech? za každého počasí? i v době, kdy budeš třeba jedno dítě mít nemocné a přesto budeš muset sednout do auta? já to znám jak je to těžké, proto tě na to upozornuju, jestli všechny důsledky jsi domyslela.
@romype píše:
do školky je přijmou i když neumí, nevím jestli jsi zvyklá jezdit denně autem, já ano, vozím děti ale jen krátký úsek za každého počasí, budete schopni denně vozit deti do čech a z čech? za každého počasí? i v době, kdy budeš třeba jedno dítě mít nemocné a přesto budeš muset sednout do auta? já to znám jak je to těžké, proto tě na to upozornuju, jestli všechny důsledky jsi domyslela.
V německu, aspon tady u nás v bavorsku děti nastupují s datem narození do 30.9. povinně v 6ti letech, nebo musí být lékařem povolen odklad, já dávala třeba odklad synovi z důvodu jazykové bariéry, i když se domluvil normálně, ale myslím že to pro něj bylo lepší, nebyl s tím problém, takže šel do 1 třídy v 7 letech.
@romype píše:
V německu, aspon tady u nás v bavorsku děti nastupují s datem narození do 30.9. povinně v 6ti letech, nebo musí být lékařem povolen odklad, já dávala třeba odklad synovi z důvodu jazykové bariéry, i když se domluvil normálně, ale myslím že to pro něj bylo lepší, nebyl s tím problém, takže šel do 1 třídy v 7 letech.
Takže by školák nezameškal třeba tři roky?
mně jde o to, že kdyby nastupoval kvůli řeči do první třídy třeba až v 10 letech, základku by skončil až někdy v 18 a aby byl ve třídě s o tolik mladšíma dětma to právě nechci.On už i tak je na svůj věk větší. Pokud by nemusel takto zameškat, dostal by doučování apod, tak bych samozřejmě byla radši, kdyby šel do německé
S tím učením jsem myslela aspon základní fráze, aby si uměl říct na záchod představit se apod. A ještě nějaký ty realitky na netu německý byste nevěděli prosím?
@Anonymní píše:
Ahoj, tohle podle mě není moc dobrá taktika. Ačkoli si možná myslíš, že je to dobrý nápad, pokud jeden z vás rodičů není rodilý mluvčí, děti se od vás pravděpodobně cizí jazyk budou učit jen obtížně.
Rozhodně ne tak, jako když je začleníš do kolektivu německy mluvících lidí/dětí - tam to naskočí samo a během pár měsíců budou mluvit plynule.
Na jednu stranu chápu tvé obavy, ale takovým stylem, jak to popisuješ, si stejně moc nedovedu představit žít. V jedné zemi bydlet a ve druhé chodit do školy. Ona ta řeč dělá hodně. A přeci jen pokud se nechcete do ČR vracet, jaký to má smysl, aby děti vychodily české školy? Pak jim to bude jen na obtíž
. A bude jim do života v Německu (pokud tu opravdu chcete trvale zůstat) chybět takový ten zdejší systém a mentalita ![]()
@romype píše:
Syn také půjde do školy už skoro v 7letech - 7 mu bude v říjnu. A jsem za to ráda, jen ať si ještě pobude ve školce, vyblbne se a naposlouchá ještě víc němčinu.
I když on nastoupil ve 3,5 letech a po 2 měsících už obstojně žvanil
.
To mně ta nemčina teda dělá podstatně větší problémy ![]()