Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Takže by školák nezameškal třeba tři roky?mně jde o to, že kdyby nastupoval kvůli řeči do první třídy třeba až v 10 letech, základku by skončil až někdy v 18 a aby byl ve třídě s o tolik mladšíma dětma to právě nechci.On už i tak je na svůj věk větší. Pokud by nemusel takto zameškat, dostal by doučování apod, tak bych samozřejmě byla radši, kdyby šel do německé
S tím učením jsem myslela aspon základní fráze, aby si uměl říct na záchod představit se apod. A ještě nějaký ty realitky na netu německý byste nevěděli prosím?
Rozhodně ho ze třetí třídy nedají znovu do první
.
Pokud by nastoupil dejme tomu od začátku 4. třídy, má velkou šanci ji normálně dokončit. Jinak může ročník opakovat.
Ale ono fakt u dětí z toho jazyka němej takový strach, ony to do sebe nasajou jako houby
. A jednou budou mít neskutečnou výhodu, ovládat plynule dva či více jazyků.
@Bayuska píše:
Rozhodně ho ze třetí třídy nedají znovu do první.
Pokud by nastoupil dejme tomu od začátku 4. třídy, má velkou šanci ji normálně dokončit. Jinak může ročník opakovat.
Ale ono fakt u dětí z toho jazyka němej takový strach, ony to do sebe nasajou jako houby. A jednou budou mít neskutečnou výhodu, ovládat plynule dva či více jazyků.
Takže pokud chápu dobře, když by tam měl nastoupit jako do druhé třídy tak by nastoupil a dostal by někoho kdo by mu pomáhal s nj?
když to zvládl tak by šel dál a kdyby ne opakoval by pak druhou třídu? Chtěli bychom aby stěhování vyšlo na prázdniny, přišlo to docela na rychlo na můj vkus a čím dál tím víc se kloníme k tomu stěhování.
Všechno je vlastně tady http://www.immobilienscout24.de/
A proč nezůstanete bydlet u hranic na české straně a dojížděl by manžel? ![]()
@Anonymní píše:
Takže by školák nezameškal třeba tři roky?mně jde o to, že kdyby nastupoval kvůli řeči do první třídy třeba až v 10 letech, základku by skončil až někdy v 18 a aby byl ve třídě s o tolik mladšíma dětma to právě nechci.On už i tak je na svůj věk větší. Pokud by nemusel takto zameškat, dostal by doučování apod, tak bych samozřejmě byla radši, kdyby šel do německé
S tím učením jsem myslela aspon základní fráze, aby si uměl říct na záchod představit se apod. A ještě nějaký ty realitky na netu německý byste nevěděli prosím?
ne nezmeškal by vůbec nic, normálně by ukončil 2 třídu v čechách a přestoupil by do německé školy rovnou do třetí třídy, nebyl by klasifikován, ten rok je dostatečný na to, aby se domluvil, uvědom si, že bude denně 5-6 hodin mluvil jenom německy, takže se naučí velice rychle. Neuč ho asni základní fráze, já to řešila tak, že jsem dceři koupila slovník, nosila ho do školy a když nevěděla našla si to ve slovníku, samozřejmě že můžeš dát dítě na němčinu už ted, ale dej ho do školy, nebo někam na kurs, sama ho neuč.
@Bayuska píše:
Syn také půjde do školy už skoro v 7letech - 7 mu bude v říjnu. A jsem za to ráda, jen ať si ještě pobude ve školce, vyblbne se a naposlouchá ještě víc němčinu.
I když on nastoupil ve 3,5 letech a po 2 měsících už obstojně žvanil.
To mně ta nemčina teda dělá podstatně větší problémy
@Anonymní píše:
Takže pokud chápu dobře, když by tam měl nastoupit jako do druhé třídy tak by nastoupil a dostal by někoho kdo by mu pomáhal s nj?když to zvládl tak by šel dál a kdyby ne opakoval by pak druhou třídu? Chtěli bychom aby stěhování vyšlo na prázdniny, přišlo to docela na rychlo na můj vkus a čím dál tím víc se kloníme k tomu stěhování.
My jsme se stěhovali taky na prázdniny, začli jsme v německu od 1.7., domluvila jsem to ve škole, a dcera nastoupila kvůli němčine už 1.7. tady končí škola 31.7., i ten měsíc byl super protože ty základní slova se tam naučila, ona byla jen ve třídy, samozřejmě se neučila, ale ta němčina jí hodně dala a pak normálně s ostatníma dětma nastupovala do 4 třídy, a samozřejmě pokud by tvůj syn potřeboval kvůli jazyku, může opakovat bez problémů ročník.
Je lepsi kdyby prestupoval ted rovnou do 3. tridy, aby mel rok na zvladnuti nemciny, protoze 4. trida je tady dulezita vzhledem k prestupu na nasledujici skolu - gymn., realschule (pokud jde o Bavorsko). Jinak nevim, jak je to ted, ale pres 7 lety, kdyz sla dcera do 1. tridy a nemecky moc neumela, tak teda zadneho pomocneho ucitele nedostala (bydlime na malem meste a moc cizincu tu neni). Ale jeji ucitelka byla sikovna a zvladla to. Ale na prvni pul rok tady jsme dceri ucitelku nemciny, protoze se sprajcla a nechtela mluvit - prvni rok v kolektivu nerekla nemecky ani slovo.
Rozhodne plati, jak uz psala Bayuska, ze deti to zvladnou dobre, s rodicema to byva horsi. Me dcera dodnes opravuje nemecke E-Maily, popripade diktuje omluvenky do skoly.
@staramlada píše:
Je lepsi kdyby prestupoval ted rovnou do 3. tridy, aby mel rok na zvladnuti nemciny, protoze 4. trida je tady dulezita vzhledem k prestupu na nasledujici skolu - gymn., realschule (pokud jde o Bavorsko). Jinak nevim, jak je to ted, ale pres 7 lety, kdyz sla dcera do 1. tridy a nemecky moc neumela, tak teda zadneho pomocneho ucitele nedostala (bydlime na malem meste a moc cizincu tu neni). Ale jeji ucitelka byla sikovna a zvladla to. Ale na prvni pul rok tady jsme dceri ucitelku nemciny, protoze se sprajcla a nechtela mluvit - prvni rok v kolektivu nerekla nemecky ani slovo.
Rozhodne plati, jak uz psala Bayuska, ze deti to zvladnou dobre, s rodicema to byva horsi. Me dcera dodnes opravuje nemecke E-Maily, popripade diktuje omluvenky do skoly.
Tak já se německy učila asi 11 let, plus 3× pobyt, tak snad tonějak opráším, aspon na základní domluvu. Úřady budou asi problém
Ale teda děkuju za info, po tomhle jsme rozhodnutí dát je normálně do německých škol a školek, jen mě ještě zajímá kolik se tam platí? A taky jak to tam funguje? Jsem na rodičáku se 4 m mimčem, takže o ten přijdu a tam kindergeld? Manžel tam bude pracovat na HPP, dělal tam na živnost ale díky tomuhle našemu přesídlení půjde raději takto. Já po skončení rodičáku nemám držené místo, byla bych zde na úp. A co se musí vyřídit za doklady?
@staramlada píše:
přestup nemusí být jen ze čtvrté třídy, může jít po 4té třídy na Hauptschule, tam být do páté třídy a pokud bude mít průměr z němčiny a matiky do 2,5, může přestoupit na reaulschule, kde se pak vrací zpátky do 5té třídy. My jsme na malé vesnici a dcera učitelku dostala bez problémů, myslím, že německo hodně dbá na integraci cizinců.
@Anonymní píše:
Tak já se německy učila asi 11 let, plus 3× pobyt, tak snad tonějak opráším, aspon na základní domluvu. Úřady budou asi problémAle teda děkuju za info, po tomhle jsme rozhodnutí dát je normálně do německých škol a školek, jen mě ještě zajímá kolik se tam platí? A taky jak to tam funguje? Jsem na rodičáku se 4 m mimčem, takže o ten přijdu a tam kindergeld? Manžel tam bude pracovat na HPP, dělal tam na živnost ale díky tomuhle našemu přesídlení půjde raději takto. Já po skončení rodičáku nemám držené místo, byla bych zde na úp. A co se musí vyřídit za doklady?
kindergeld normálně dostaneš, zdrav. budeš pojištěná pod manželem, musíš se ze všeho nejdřív přihlásit na Gemeinde-něco jako náš UMO, pak zajít do školy a domluvit se o přijetí, do čech jsem nahlásila, že se stěhujeme, němci pak poslali do čech doklad o nástupu. Budeš potřebovat všechny rodné listy ověřené, tady v bavorsku chtěli na všechno i apostilu, asi i oddací list, tohle nevím jistě, já se vdávala v německu, jinak záleží kde budete bydlet, podle toho se odvíjí platby ve školce, já platila 52,–euro, školka od 7.00-14.00 bez jídla, jídlo jsem dávala malýmu sebou. Poslední rok školky se neplatí aspon tady u nás.
@romype píše:
kindergeld normálně dostaneš, zdrav. budeš pojištěná pod manželem, musíš se ze všeho nejdřív přihlásit na Gemeinde-něco jako náš UMO, pak zajít do školy a domluvit se o přijetí, do čech jsem nahlásila, že se stěhujeme, němci pak poslali do čech doklad o nástupu. Budeš potřebovat všechny rodné listy ověřené, tady v bavorsku chtěli na všechno i apostilu, asi i oddací list, tohle nevím jistě, já se vdávala v německu, jinak záleží kde budete bydlet, podle toho se odvíjí platby ve školce, já platila 52,–euro, školka od 7.00-14.00 bez jídla, jídlo jsem dávala malýmu sebou. Poslední rok školky se neplatí aspon tady u nás.
A ten kindergeld bude vyplacení kdy? když tam manžel zažádá již ted a my se budem stěhovat za pár měsíců, dostanem ho tak za dva roky?
Pročítala sjem zdejší diskuse. Manželovi známý co tam žije tvrdí jak dostanem i kdejaký příspěvek ale to se mi moc nezdá, nějaký na bydlení či co
Zde v Čr nepobíráme nic proto by mě to hodně udivilo. Začínám z těch informací mít hlavu jak pátrací balon, tím spíš, když každý přijde s něčím naprosto odlišným. ![]()
@Anonymní píše:
A ten kindergeld bude vyplacení kdy? když tam manžel zažádá již ted a my se budem stěhovat za pár měsíců, dostanem ho tak za dva roky?Pročítala sjem zdejší diskuse. Manželovi známý co tam žije tvrdí jak dostanem i kdejaký příspěvek ale to se mi moc nezdá, nějaký na bydlení či co
Zde v Čr nepobíráme nic proto by mě to hodně udivilo. Začínám z těch informací mít hlavu jak pátrací balon, tím spíš, když každý přijde s něčím naprosto odlišným.
Pokud manžel pracuje v německu, může zažádat o kindergeld už ted, na bydlení pokud nebudete pobírat soc. dávky žádný příspěvek není, jak je to s rodičákem -Elterngeld to netuším, to se musíte zeptat přímo na úřadě. A neboj, já jsem před stěhováním měla taky hlavu v pejru, navíc ještě jsem do toho zařizovala papíry pro svatbu a zvládla jsem to, ono to zas tak hrozný není, to se jenom zdá. S tím Kindergeld, po přestěhování, bych okamžitě nahlásila, že v německu žijete všichni, myslím, že se to tím hodně urychlí.
@Patricia89 píše:
@romype
Kdyz nebudou pobírat Hartz IV, tak je na bydlení Wohngeld. Ale lepší je ten hartz IV. Plus Elterngeld, ten je 300.
Anonymní, koukni se na moje přispěvky na Německý kindergeld, tam je še rozepsané, na co máte nárok. A neboj, holka je tady 10 měsíců a mluví plyně německy i s jejich přízvukem. a chodí do školky jen 4 hodiny plus na kurz od školy. A teď v září normálně nastoupí do první třídy. Známá sem dávala děti ve 3. třídě a normálně tam chodili a měli jen učitelku na doučování. Musíš se zeptat na pracáku nebo na Landersamt, jestli ti nějakou dají.
A na to je nárok až po tom půlroce? Na netu jsem našla že na vše je nárok až po půl roce, takže se budem muset stěhovat až tak během října abysme udělali dostatečnou fin. rezervu což nás mrzí ale co už. A také známý říkal že když máme víc než dvě děti, bude nás hlídat sociálka, jestli máme všeho dost apod
To jako fakt? Že jim prý nestačí, že třeba šetříme, to mě vyděsilo. BTW. Kolik je tak dostatečný měsíční příjem? CCA?
To slysim prvne s tou socialkou.
A to mame deti tri a zatim jsme s Jugendamt nemeli tu cest. ![]()
A nemciny u deti se neboj. Zrovna k moji dceri nastoupil v zari do tridy kluk, ktery neumel ani slovicko nemecky. (stejne jako oba dva rodice nemecky neumi).
A ted behem par mesicu, podle toho, co me dcera povida, se spolu domluvi. A to jsem skola na vesnici, kde urcite zadny doucovani mimo vyuku nema.
@kajka2 píše:
To slysim prvne s tou socialkou.A to mame deti tri a zatim jsme s Jugendamt nemeli tu cest.
A nemciny u deti se neboj. Zrovna k moji dceri nastoupil v zari do tridy kluk, ktery neumel ani slovicko nemecky. (stejne jako oba dva rodice nemecky neumi).
A ted behem par mesicu, podle toho, co me dcera povida, se spolu domluvi. A to jsem skola na vesnici, kde urcite zadny doucovani mimo vyuku nema.
No už se ani nebojím po přečtění pár diskusí:)Děti se těší, já vlastně taky ale mám i strach z neznáma. A taky ze začátku to finančně bude těžší, takže ted škudlíme at máme rezervu no:)Holky a neznáte někdo náhodou město Schwandorf?