Život v Německu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
388
25.10.15 00:20

Jsme tady uz 9 let a bydlime na vychod od Mnichova. Jinak ironii deti taky cesky nerozumi. Syn dela v cestine porad stejne chyby: napr. kolik jsou hodin?, plete pouziti slov byt rad a tesit se, takze rekne napr. „budes se tesit, kdyz dostanu z pisemky dvojku?“. Dal se mu plete umet a moci, ve vode rika, ze tam umi stat a mysli tim, ze tam dosahne. Zajimave je, ze se mu pletou podobne veci v cestine, co se me pletou v nemcine.
Cestinu jsem je prestala ucit, kdyz presli na gymnasium. Maji tam toho uz tak tolik. Jen je pri mluveni opravuji a kdyz davaji do vet nemecka slova, tak delam, ze jim nerozumim at to vymysli cesky. Utesuji se tim, ze se jim budou ucit snadneji cizi jazyky. Aspon mi to tvrdi moje ucitelka nemciny. Je fakt, ze dcera ted v 8. tride pridala k anglictine a francoustine jeste spanelstinu a jde ji to. Syn ted sice s francoustinou bojuje, ale anglictina mu taky docela jde, cekala jsem, ze to bude horsi, neni moc talent na jazyky.
Jinak ja uz taky obcas flakam do vet nemecka slova, napr. Mathe nebo Sportbeutel. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
25.10.15 07:25
@B4RC3LON4 píše:
Muze my nekdo rict zhruba at mam predstavu kolik je potreba videlat hrubeho aby tam clovek v pohode vyzil zaplatil najem a jeste neco usetril kolik je potreba videlavat hrubeho myslim usetreni treba 5 tisic kc mescine

Záleží kolik máš nájem a kolik vás je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35901
25.10.15 08:26
@B4RC3LON4 píše:
Muze my nekdo rict zhruba at mam predstavu kolik je potreba videlat hrubeho aby tam clovek v pohode vyzil zaplatil najem a jeste neco usetril kolik je potreba videlavat hrubeho myslim usetreni treba 5 tisic kc mescine

Záleží kde bys bydlel, jak byl náročný, jak jedl a co nakupoval. Ale pocitej s tím, že daně pro svobodného bez děti jsou přes 50%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
25.10.15 09:36
@pikola píše:
Záleží kde bys bydlel, jak byl náročný, jak jedl a co nakupoval. Ale pocitej s tím, že daně pro svobodného bez děti jsou přes 50%

coze 50% to jako videlam 1500 hrubeho a zustane me treba 700 cisteho jo???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35901
25.10.15 12:37
@B4RC3LON4 píše:
coze 50% to jako videlam 1500 hrubeho a zustane me treba 700 cisteho jo???

Psali ti to už nademnou :nevim: si to spocitej sam

http://www.brutto-netto-rechner.info/
tady si to muzes spocitat, za 40 hod tydne bys mela cca 8,5×40×4,35 EUR mesicne. Musis tam jen doplnit ve ktere spolk. zemi bydlis (ruzne Kirchensteuer), pokud jsi v cirkvi, kterou mas platovou tridu (svobodni 1, manzele se stejnym prijmem 4, manzele s hodne rozdilnym prijmem 3 a 5) a vyplivne Ti to cistou mzdu. Pokud bys to chtela presne, tak napis do SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
25.10.15 12:58
@pikola píše:
Psali ti to už nademnou :nevim: si to spocitej samhttp://www.brutto-netto-rechner.info/
tady si to muzes spocitat, za 40 hod tydne bys mela cca 8,5×40×4,35 EUR mesicne. Musis tam jen doplnit ve ktere spolk. zemi bydlis (ruzne Kirchensteuer), pokud jsi v cirkvi, kterou mas platovou tridu (svobodni 1, manzele se stejnym prijmem 4, manzele s hodne rozdilnym prijmem 3 a 5) a vyplivne Ti to cistou mzdu. Pokud bys to chtela presne, tak napis do SZ.

vzdit jsem ti psal sz ze to chci presne a tyjsi me ani neodpovedela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35901
25.10.15 13:47

@B4RC3LON4 mne si nic nepsal. Si to výplň a uvidis, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
25.10.15 13:49
@pikola píše:
@B4RC3LON4 mne si nic nepsal. Si to výplň a uvidis, ne?

ja se v tom nevyznam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
25.10.15 13:49
@romype píše:
a jinak jsem syna přihlásila na češtinu v okamžiku, kdy po 1 třídě uměl psát a číst, je to pro něj pak jednoduší. Už jsme konečně se naučili že v češtině z je z a ne c :dance:

Super, takhle jsem si to taky představovala, že to později udělám. Fajn, že už to má někdo vyzkoušené. Snad to u nás taky projde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
25.10.15 13:58
@staramlada píše:
Jinak ja uz taky obcas flakam do vet nemecka slova, napr. Mathe nebo Sportbeutel. :)

Tohle mi taky občas trochu dělá problém. Ale jen, když se bavím česky s někým, kdo taky žije v Německu a jde o slova, která se do češtiny překládají ne úplně samozřejmě - jako třeba Kindergeld, Elterngeld, Sperrzeit, Elternabend atd…

Jo a minule jsem si udělala ostudu na českým úřadě. Měla jsem tam domluvenou schůzku a asistentka ke mně přišla, řekla „Vy jste paní XY“ a já na ní: „Genau!“ :oops: Jak jsem to vyhrkla, tak jsem si to uvědomila, omlouvala a styděla jsem se. Vyšlo to ze mě automaticky :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
25.10.15 18:25

Nemela jsem driv cas.
Pokud tady chces pracovat, tak zakladni nemcinu potrebujes. Tak se podivej na inzeraty na bydleni, kolik by stal pokoj. Na internetu to najdes. Kolik bys utratil za jidlo, to musis vedet sam, pocitej, ze cca tolik kolik v Cechach, pokud bys chodil do hospy, tak by se to prodrazilo. Pokud bys chtel opravdu setrit, tak bys tech 200 EUR usetrit mohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
25.10.15 18:33

Pro nas to je taky Elternabend, slovo tridny schuzka jsem uz dlouho nepouzila a Entschuldigung v Cechach pouziju dost casto. A jak jsem ted v nemcine cim dal jistejsi, tak se mi stava, ze se bavim s Nemcem a pouziju ceskou vetu, nebo spis nejakou kratkou floskluli, jako napr. „ze jo“, „chapes to?“ Hruza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
26.10.15 09:51

@staramlada - a mně se to zas s Němci nestává. Já zas místo toho než bych třeba kolikrát vyjádřila emoce raději česky než nijak, mlčím. A přitom by to kolikrát nebylo od věci zvolat třeba :„Ježiši nebo Pane Bože“ :mrgreen:. Aspoň by se něco přiučili, ne? :mrgreen:
To Ježiši si pamatuji, že se strašně líbilo našemu angličtináři na střední, on byl Brit a říkal to vždycky tak srandovně.

Můj chlap se od nás už naučil slušně česky, samozřejmě s přízvukem. Je to sranda :lol:

Jak dlouho žiješ v Německu, jestli se můžu ptát? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
26.10.15 09:59

@B4RC3LON4 - to záleží na milionu věcí. Do jaké spolkové země chceš, do velkého města či vesnice? Umíš trošku německy? Jak bys bydlel - pronájem nebo ubytovna. Jsou i firmy, které mají svoje priváty a nejsou tak drahé. Malou garsonku můžeš na vesnici klidně sehnat kolem 250-300€. Ale taky samozřejmě i několikanásobně dražší ve městě. Jak se budeš do práce dopravovat? Hromadná doprava tu není levná. Auto taky není levná zálěžitost, pokud budeš platit pojištění v Německu. Benzín je tu dražší než v ČR.
Někteří zaměstnavatelé přispívají za určitých podmínek na dopravu.
Náklady na jídlo - myslím, že samotná osoba může jíst třeba s přehledem za 200€ měsíčně, záleží na zvycích a potřebách.

Taky nestačí se ptát, kolik je potřeba vydělat, ale jestli jsi vůbec schopný tu práci najít? Jaké máš vzdělání, povolání? Jsi schopný napsat si Bewerbung (něco jako motivační dopis + životopis + vysvědčení atd.), prezentovat se nějak na přijímacím pohovoru?
Sehnat si bydlení - většinou ti bez práce nikdo nic nepronajme. Pak jesli jsi schopný zařídit si pojišťovnu, konto u banky, přihlásit se na úřadě…

Kdybys dal konkrétní příklady, už se radí lépe.

Obecně můžeme např. říct, že v nevelkém městě např. Bavorska jsi schopný normálně fungovat za 2000€ brutto, pokud nebudeš mít nákladné bydlení a dopravu do práce, speciální dietu, prac. omezení. Ale nevíme ovšem, jeslti nemáš už jiné platební či vyživovací povinnosti, jaká by byla tvá daňová třída, jestli jsi věřící, jestli by sis platil privátní zdr. pojištění atd. atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
26.10.15 12:01

Ahoj holky, poradí prosím někdo, jak je to s možností lázní od německé zdravotní pojišťovny? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí