Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bayuska jsem tady skoro 10 let. Ja ty ceske vety reknu omylem a az pak se zarazim. Naposlady se me manzel v obchode ptal, proc jsem na tu prodavacku mluvila cesky. Jinak v praci mi obcas ulitne potichu Pane Boze, Jezici nebo doprd… to jsem pak rada, ze mi nerozumi.
@Bayuska Ahoj, ciste ze zajimavosti, zminujes, ze je podstatne, jestli je clovek verici nebo ne. To me zaujalo. Muzes dovysvetlit. Dekuju.
@KayaRepublic - myslela jsem tím, že pokud je věřící a přihlásí se k církvi v Německu, bude platit církevní daň. Jasně, je to třeba jen cca 20€ za měsíc, já jen jak tu tazatel psal o tom, že by chtěl šetřit. Tak i to trošku vliv má.
Nic jiného v tom není ![]()
@KayaRepublic
je to 8 % (Bayern, Baden-Wüt.) nebo 9 % (ostatni spolkove zeme) z Lohnsteuer. Takze kdyz mas treba 5000 mesicne, svobodny, bezdetny, tak Kirchensteuer v Bavorsku jsou 87 EUR. Tam kde je 9 % z Lohnsteuer tak to dela 99 EUR. To uz si pak rozmyslis, jak moc jsi verici nebo ne. Jestli Ti zbyde cisteho 2800 EUR nebo 2900EUR. Ale plati to jen pro katoliky a evangeliky.
Me to prisla jako dobra myslenka, ze si cirkev plati jen verici a ne jako v Cechach vsichni z dani, pak jsem ale zjistila, ze tady dostavaji cirkve i prelozdelene penize ze statniho rozpoctu (cca 20 nejvetsich cirkvi).
@Patricia89
nam nikdo nikdy nic nerekl, ale myslim, ze kdyz deti byly male a hrali si na zahrade, tak nas meli sousedi plne zuby.
Ale kamaradka mi vypravela, jak ji pani, co bydlela pod nimi, prosila, aby deti nedupali aspon odpoledne, kdyz si jeji dcera delala ukoly a ucila se do skoly. Takze jo, stava se to. Ale jestli Te kvuli tomu muzou vyhodit z bytu, to nevim, rekla bych ze ne.
Já mám třeba sousedy úplně na hlavu - ale bydlí naproti přes chodbu, ne pod námi. To už by nám asi hodili do okna granát
.
Dítě už mám starší, ale na jaře měl zánět středního ucha a jednu noc asi kolem 1-3h ráno, kňoural v posteli. Ale žádný řev, nic. Tak jsem ho šla utěšit. A asi za hodinku zakňoural znovu, fakt asi jen minutku dvě, tak tam jdu. A když vycházím z pokojíčku, tak na mě zvonila sousedka, abych si uklidnila dítě, že jsou zdi jak z papíru a její mimino nemůže spát
.
Jako fakt síla tohleto. Neřeknu, kdyby tam řval půl hodiny, ale ona se mohla posrat z minutovýho tichýho pláče
.
A přitom sama tam hystericky řve uprostřed noci na svoje dítě, když kluk jen půl minutky řve. Je mu asi 18m a ona se chová s prominutím jako kráva. Sprostě na něj vříská a tříská tam dveřma třeba ve 3 ráno. Nejradši bych tam taky vlítla, ale je mi líto toho dítěte. A nepotřebuju, aby ještě po mně vystartovala. A přitom má tak klidný to dítě. Opravdu jsem ho za celou dobu slyšela brečet jen párkrát a samotný dětský pláč v noci mi zas tak nevadí. Vadí mi ona, fúrie, jak tam vyvádí
. A to fakt ten kluk jen cekne a ona už tam letí jak saň. Dvakrát za noc třeba a hned ho seřve. Opravdu chudák děcko.
A to je znova těhotná. Doufám, že to i druhý dítě bude takhle klidný, jinak tu bude asi pěknej cirkus
.
Dobrý den,
je tu prosím někdo, kdo by byl ochoten mě zodpovědět pár otázek ohledně žití v Německu?
Pořád jenom o tom přemýšlíme, ale zatím nemáme odhodlání odejít, tak potřebuji získat informace, aby bylo rozhodování jednodušší ![]()
Děkuji
@Bára 123 píše:
Dobrý den,
je tu prosím někdo, kdo by byl ochoten mě zodpovědět pár otázek ohledně žití v Německu?
Pořád jenom o tom přemýšlíme, ale zatím nemáme odhodlání odejít, tak potřebuji získat informace, aby bylo rozhodování jednodušší
Děkuji
zkus si precist tady tu diskuzi, tam budes mit hodne otazek uz zodpovezenych, pokud Ti neci nebude jasne, tak napis.
Dobře, děkuji, už jsem začala
Až budu mít přečteno, urcitě se jestě zeptám. ![]()
@Patricia89 píše:
@staramlada @Bayuska
Holky, chtela sem se zeptat. Mate nekdo zkusenost, kdyz Vam sousedka pod nama rano rekne, ze deti tady rano dupou a trochu krici. Jde jen o pul hodinu, nez se jde do skolky. Nocni klid je tady do osmi. Ale co mam delat s dvoulety? Jak pochopi aby nelital a nekricel.
Ona je pod nama stara zenska. Uz lezi a jeji dcera, kdyz prijde z prace, tak je tady do vecera. Pak odjede a rano je zas tady, nez jde do prace.
Vis co, ona dala klukovi k narozeninam darek a ted rano zazvoni, ze vsechno chape, ale ze todle je moc.
Je tady sest bytu a z toho jen my mame maly deti.
Muzou nas z toho bytu vyhodit? Nebo neco jinyho?
Chlap povida, ze nam nic nemuzou, ale ja nevim
Tak paní vám nemůže nic. To už bylo i jedno soudní vyjádření, že děti se hraním a svojemi potřebami postihovat, nebo znevýhodňovat nemohou. A tak to platí. Já vím přesně o čem mluvíš, máme 2 kluky a krátký čas, než jsme šli k sobě do baráku jsme byli taky v nájmu, úplně to samí co ty, jako přeš kopírák, jenom u nás nezvonil ale zařvala si po chodbě o Ruhe. Stará paní byla zvědavá, pořád šmírovala z okna, pak si zařvala po chodbě a pak nás zase odchytávala na schodech a dávala dětem čokolády a sušenky. Ty němci jsou jiný… Naštěstí to v tom podnájmu byla opravdu krátká epizoda. Ale tebe a dětí mi je fakt moc líto
Nájem nebo byt obecně, je něco strašnýho pro rodiny, protože čím víc lidí v domě, tím je větší pravděpodobnost, že člověk narazí na konfikty s blbcema, hlavně těma co nemají co na práci ![]()
Ráda bych se zeptala, co a kde mám nahlásir při stěhování do německa za manželem. Manžel tam dostal práci, já jsem zatím po rodičovské dovolené hlášena na úřadu práce v čechách. Vůbec nevím, co kde zařídit, jestli se mám odhlásit na zdravotní pojištovně, atd.
Ahoj holky, možná už to v tété diskuzi někdo napsal, ale zkoumat jí celou vážně nemám čas.. S českou moukou jsem téměř na nule a potřebovala bych poradit, pod jakým číslem se dá případně koupit v Německu polohrubá mouka.. Hladkou už jsem odhalila pod č. 405, ale klasická polohrubá na pečení se přede mnou stále ukrývá.. Poradí někdo? Vážně se v těch místních moukách nevyznám a do ČR jedu až koncem ledna ![]()
@Kateřina1978 - ahoj, já teda polohrubou mouku nesehnala. Ale jezdím zhruba jednou za měsíc do Čech, nemám to tak daleko, tak si tam nakoupím, co mi chybí.
Odkud jsi? Mohla bych ti ji koupit a případně poslat
. Akorát se to poštovným prodraží. V Čechách stojí mouka 10Kč ![]()
Tak to jsi hodná, ale myslím, že s poštovným by to byla nejdražší mouka v Evropě:-D kdyžtak udu muset vydržet a dovézt až v lednu..
. Koření si taky všechno vozím
, ceny mi tu příjdou za koření přemrštěné ![]()
@Kateřina1978 - přesně, i kdybych poslala třeba 5kg, pořád by to bylo drahé. Taky mi chvilku trvalo, než jsem si zvykla na ceny koření. Ale zase je kvalitnější. Já si v Čechách kupuji mimo jiné ještě český česnek. Ten má grády ![]()