Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, pokud člověk pracoval a dostane se do tísně, může mu úřad zaplatit bydlení. Ale rozhodně ne navždy a všem.
No me zrovna ceny sluzeb docela vadi, nerekla bych, ze velky rozdil v cene odrazi tak velky rozdil v kvalite. Mame stesti, ze nebydlime daleko od hranic a ze rodice bydli blizko nemeckych hranic. Takze treba opravu auta jedine v Cechach - naposledy jsme dostali rozpocet na opravu klimatizace 850 EUR, v Cechach nas to stalo cca 150 EUR. K holici chodim taky v Cechach.
Drahe sluzby maji za nasledek, ze se plno veci nevyplati opravit a rovnou se vyhodi. Coz je mozna dobre pro ekonomiku, ale uz ne pro moji penezenku a zivotni prostredi.
Jinak se tu zije dobre.
@lillifee píše:
@Taao Mne ty ceny jidla pripadaji srovnatelne s cenami v CR. Tedy samozrejme myslim tim ceny jidla v Lidlu nebo treba v Penny. Taky jsou tady obchody jako napr. Rewe nebo Edeka a ty uz jsou drazsi. Ale to jidlo je pak taky kvalitnejsi. Bydleni je cenove podle lokality. Treba v Berline je levneji nez ve Frankfurtu, ale taky se lisi platy. Sluzby jsou drazsi, ale kvalitnejsi. Zrovna ty sluzby jsou neco co by mi v Cechach hodne chybelo, kdybych se nekdy teoreticky rozhodla vratit. No a co se tyce bytu zadarmo, tak s tim jsem se osobne nikdy nesetkala a slysim to poprve
Rewe nebo Edeka jsou dražší, ale to neznamená, že jsou kvalitnější než třeba Lidl, Penny, Netto, Norma apod.
@staramlada Jedni známí se přestěhovali do Německa v oblasti Česko - Německo - Polského trojhraničí a bydlí v Německu, za prací jezdí do Čech, na nákup a služby do Polska. Moc si to chválí.
Mám to jako STARAMLADA, k holiči jezdím do čech, služby využívám v čechách, pokud to jde, jinak bych řekla, že jídlo celkově se dá nakoupit v německu levněji, veškerá drogerie je levnější, oblečení a boty jsou levnější, v době slev se dá nakoupit velice výhodně a slevy jsou hodně veliké. S bydlením netuším, neb jsme ve vlastním, co se týče třeba léků, tak na děti jsou na recept zdarma, nedoplácí se nic, na dospělé takové ty běžné jsou stejné. Volně prodejné léky bych řekla že jsou o něco levnější v čechách, na hranicích jsou dneska už i lékárny, takže co potřebuji, kupuju tam, a v supermarketech u čínáku kupuju veškeré koření, které je v německu daleko dražší.
@lillifee píše:
@romype No tak minimalne zelenina a maso tam rozhodne kvalitnejsi je…
no nevím jak u vás, ale když někdy vidím ovoce a zeleninu v Edece
nepřijde mi, že by byl rozdíl třeba v Nettu nebo v Lidlu. Maso už jsem taky kupovala v Edece i v Rewe, a když koupím v Nettu, to samé, přijde mi to stejné ![]()
Ahoj, manžel má nabídku na práci v Německu v Essenu.
Chtěla bych se zeptat na pár věcí.
Máme 2 děti - v dubnu budou mít 5 a 3 roky. Jak funguje přihlašování dětí do školky… mívají v Nemecku smíšené třídy, aby byly děti spolu? Připravovali jste děti, které žily v CR nějak na Němčinu nebo se to naučí „za pochodu“? Kdy a jak se dělají zápisy do školek? Kolik stojí státní školky a je problém děti do nich dostat? Naučí se děti za rok německy tak, aby dcera byla schopná jít do 1. třídy?
Kdyby jste si mohli vybrat. Šli byste do Essenu nebo radši do Dusseldorfu a proč? Manžel by radši do Dusseldorfu a do Essenu by dojížděl. V práci bude fungovat tak, že týden bude v Německu a pak 3 týdny v mesici v pondělí až čtvrtek bude létat do CR a pátek až neděle bude v Německu.
Díky za odpovědi ![]()
@fia80 píše:
Ahoj, manžel má nabídku na práci v Německu v Essenu.Chtěla bych se zeptat na pár věcí.
Máme 2 děti - v dubnu budou mít 5 a 3 roky. Jak funguje přihlašování dětí do školky… mívají v Nemecku smíšené třídy, aby byly děti spolu? Připravovali jste děti, které žily v CR nějak na Němčinu nebo se to naučí „za pochodu“? Kdy a jak se dělají zápisy do školek? Kolik stojí státní školky a je problém děti do nich dostat? Naučí se děti za rok německy tak, aby dcera byla schopná jít do 1. třídy?
Kdyby jste si mohli vybrat. Šli byste do Essenu nebo radši do Dusseldorfu a proč? Manžel by radši do Dusseldorfu a do Essenu by dojížděl. V práci bude fungovat tak, že týden bude v Německu a pak 3 týdny v mesici v pondělí až čtvrtek bude létat do CR a pátek až neděle bude v Německu.
Díky za odpovědi
nevím jak je to jinde, u nás - Bayern-vesnice, do školky jsem přihlásila normálně, syn německy neuměl, naučil se do roka, nicméně, u nás je povinná školní docházka od 6ti let, hranice je 30.9., synovi jsem kvůli řeči dala odklad o rok, schvaloval to lékař plus děti chodí povinně před školkou něco jako pedagog-psychol. poradna, kde mi odložení také schválili, že to pro syna bude lepší, přeci jenom neměl takovou slovní zásobu jako děti vyrůstající v německu. Jinak školka byla katolická jiná možnost nebyla, syn je ateista, ředitelka mi vyšla vstříc v tom, že se syn návštěv kostela nezúčastnoval. Třídy smíšené nebyly, byly podle věku, malí zvlášt a předškoláci a děti s odkladem pohromadě. Jinak školka poslední rok byla zdarma, bez jídla, to jsem synovi dávala sebou, jinak cena je všude jiná, na to se musíš zeptat podle toho, kde budete bydlet. K tomu přihlášení, zašla jsem do školky, a vypisovala jsem s ředitelkou takové základní informace, plus jestli je malý zdravý, popř. nemá alergie, nebo nemusí brát nějaké léky, kdo ho smí vyzvednout, tel. č. na rodiče, jinak se mě na nic jiného neptali ani syna, stejně by jim býval byl nerozuměl ![]()
@lillifee píše:
@romype Tak my tady mame takovy ten velky Marktkauf a tam ta zelenina vypada uplne jinak nez v Lidlu. Nikdy jsem tam nevidela nic nahnileho. Prodavaji tam i cerstve houby na vahu. Kdyz tam koupim bylinky, tak taky nejsou hned druhy den zvadle jako ty z Lidlu. Maso, syry a ryby tam prodavaji cerstve u pultu. Ta kvalita je tam fakt nesrovnatelna, jen ty ceny jsou nekde jinde..
to jo, u nás na trhách taky je ovoce a zelenina o jiných cenách, ale už i v edece jsem narazila na nahnilé ovoce třeba, je to asi o náhodě, jinak houby na váhu nekupujum chodím na ně sama
Já chodím pro maso občas k řezníkovi a ten má tedy maso super.
@romype a nemuseli jste platit tu církevní daň, když chodil do katolické školky?
@fia80 píše:
@romype a nemuseli jste platit tu církevní daň, když chodil do katolické školky?
ne, žádnou církevní dan jsme neplatili.
Ahoj holky, dcera ma 2, 5 roku a zatim mi nemluvi.
Je od narozeni v De a od 1, 5 v jeslich. Doma mluvime cesky. Kdy vam deti začaly mluvit? Někdo z Regensburgu? ![]()
@fia80
Dcera sla do skolky v Nemecku v peti letech, neumela ani slovo, jen jsme ji naucili dve vety: Potrebuju jit na zachod a zavolajte prosim tatinka (ja jsem v te dobe taky vubec nemluvila). Po roce ve skolce nemluvila skoro vubec, ucitelka mi v kvetnu hlasila, ze rekla prvni vetu. Asi uz rozumnela, ale odmitala mluvit. Dali jsme ji odklad (je narozena v srpnu), schvaloval to jen nas Hausarzt se slovy: darujete ji rok na vic, asi s tim nesouhlasil, ale rekli jsme mu, ze nase detska Dr. v Cechach to u dcery doporucuje, protoze byla od narozeni neprubojna a psychicky malo odolna. Dalsi rok v zari (po roce ve skolce) jsme ji najsli soukromou ucitelku, ke ktere chodila 2× tydne na 45 minut a po pul roce se rozmluvila. V prvni a druhe tride mela jeste mensi slovni zasobu nez jine deti, pak uz to ve skole z ucitelu nikdo nepoznal a divili se, ze mluvime doma jen cesky.
Takze ne vsechny deti po par mesicich ve skolce umi nemecky.
@illon
nas syn, ktery od 1,5 roku vyrustal v Nemecku, od tri let byl ve skolce, tak zacal mluvit teprve ve trech letech a to jeste nebyly ani cele vety. Teprve tak ve ctyrech letech se s nim dalo poradne dorozumnet (cesky a nemecky zhruba stejne). Urcite to bylo tim, ze byl v dvoujjazycnem prostredi. A navic mel pak dlouho spatnou vyslovnost (v obou jazycich). Chodila jsem s tim 2 roky tady k logopedce (celou prvni a druhou tridu).
Jinak ted po 10 letech v Nemecku je pro deti nemcina „rodny jazyk“ a cesky mluvi cim dal hur. Dcera jeste docela dobre, ale u syna se musi prarodice soustredit, aby mu rozumneli. A to porad mluvime doma jen cesky a oba ctou ceske knizky.
Už se nám začíná přibližovat odjezd do Německa.
Mohla bych se Vás ještě, prosím, zeptat na nějaké věci?
Mají Vaše děti nějaké oblíbené pohádky v němčině? Pouštím dětem Peppa Wutz a německé písničky a Kikaninchen na youtube.com. Kdybyste měly ještě nějaké tipy, tak budu ráda.
Dále mi říkala ségra, že děti v Německu nečůrají venku, že když někdo venku čůrá, tak, že může dostat pokutu. Jestli je to pravda, tak jak to řešíte… dcera 5 let už většinou vydrží, ale 3letý syn ![]()
Je povinné mít u dětských kol nebo odrážedla vpředu světlo a vzadu odrazku, když nejezdí za šera?
Znáte nějaký německý web, kde se sdružují češi a je aktivní. Našla jsem mnichov.de, ale příjde mi celkem „mrtvý“ a hodně orientovaný hlavně na Mnichov a my budeme v Essenu.
Díky za odpovědi.