Zkřížená lateralita a s ní spojené problémy s učením

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
31.1.23 23:24

@mmuerka a hlavně si do ní nepromítej své nesplněné sny, že ty jsi nemohla studovat a ona by ty podmínky mít měla…
Výšku má dneska kde, kdo, fakticky podle mě půlka lidí studuje obory, jen aby měli titul…

• Citovat
  • Upravit
5410
31.1.23 23:25
@mmuerka píše:
Ahoj, maminky a tatínkové.

Dceři (9 let) byla minulý rok v PPP objevena zkřížená lateralita. Tím, že skoro celou první třídu a část druhé třídy měly děti distanční výuku, učila jsem se s ní já doma. Měla jsem to štěstí, že když zůstaly děti v první třídě doma, byla jsem zrovna těhotná, takže jsem měla dostatek času pilovat s ní písmenka. Měla jsem z ní občas nervy v kýblu, pořád si pletla b a d. To jsem totiž ještě netušila… Ve druhé třídě si na dceru zasedl spolužák a šikanoval ji. Ona si, trdýlko, nikomu ani nepostežovala. Že se něco děje jsme si všimli až když se jí rapidně zhoršil prospěch, z jedniček byly čtyřky a navíc přestala ze dne na den jíst pevnou stravu. Nedostali jsme do ní nic ani po dobrém, ani po zlém. Strašně zhubla, měla jsem o ní strach. Jednou se mi svěřila, že jí ubližuje spolužák a už to jelo. Skončili jsme u psycholožky, pak v PPP. Tam jí přišli na zkříženou lateralitu. Najednou jsem věděla, proč jí „plavou“ písmena na řádcích v sešitu, proč tak pomalu čte, proč někdy z ničeho nic jakoby vypne a hledí do prázdna… :( Dostala plán doporučení do školy. Na asistentku prý nárok nemá…
Teď ve třetí třídě to začalo naplno. Mám druhou dcerku, která je hodně divoká a tak nemůžu dávat Eli tolik času, kolik si myslím, že by potřebovala. Ale přesto se snažím se jí co nejvíc věnovat. Denně čte stránku až dvě menších písmen, b a d už si téměř neplete. S čím ale nastal problém jsou diktáty. Nezvládá je. Vyjmenovaná slova umí nazpaměť, ale v diktátu napíše i po ř tvrdé Y, protože nezvládá myslet zároveň na to, aby ve slově třeba nevynechala nějaké písmeno, zapomíná háčky a čárky, když ji upozorním, ať slovo, kde háček neudělala přečte znovu, vůbec nevidí, že tam ten háček nemá. Doma jí dávám jen doplňovačky, ty má většinou bez chyby… :nevim: Další problém je počítání. Násobilku není schopna se naučit. Umí násobilku 2,3 a 5, to je její maximum. Všechno dopočítává na prstech. Podle speciální pedagožky má nadprůměrné IQ, nadprůměrnou prostorovou představivost, krásně kreslí, myslím, že jí i jazyky půjdou, ale tyhle základní věci, které bude v životě potřebovat, prostě nezvládá… :(

Je tu někdo s podobným zlatíčkem? Jak to zvládáte? Co vám pomáhá dětem pomoci v učení? Omlouvám se za dlouhý text, ale nevěděla jsem, jak to napsat stručněji… :nevim:

Nic si z toho nedělej! :kytka: Škola není všechno a dítě ji jednou vychodi (mimochodem dnes už by mělo. mit úlevy?)a bude dělat, k čemu tíhne. Pozor na zbytečný stres, nestojí to za to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5410
31.1.23 23:29
@mmuerka píše:
@AnnieTRoj, @Svistice @scentini @Manon_Anonyme i Anonymní Moc děkuji! :srdce: Dcera má pravá ruka/levé oko. Nemá diagnostikovanou žádnou dys. :nevim: I když je mi to trochu divné. Je mi divné to, že vyjmenovaná slova se jako básničku naučila bez větších obtíží, ale násobilku se jako básničku prostě nenaučí. Nebo takhle. Řekne mi násobilku sedmi bez chyby a do pěti minut jí zase neumí. Taky známky neřešíme, příbuzenstvo to řeší dost… Ale ona to zatím zvládala na jedničky, dvojky, výjimečně trojka. Co začaly diktáty na složitější slovní pojmy jako například ta vyjmenovaná slova, tak to začalo být horší. Ona má i v doporučení z PPP, že má dostávat buď kratší diktát než ostatní, nebo doplňovačky. Ale dostává stejně dlouhé diktáty jako ostatní děti. :nevim: Má ve zprávě z PPP zvýšenou unavitelnost a při řešení problému tělesný neklid (třeba když počítá tu násobilku, tak se kývá jako kyvadlo, stejně tak při čtení). Já jen nevím, jak bych jí ještě mohla pomoci se zlepšit. Nehodlám to do ní cpát, u ní se nedá sedět hodinu u učení a drtit a drtit. Jediné, k čemu ji nutím je to čtení, o které by jinak zájem neměla a to prostě v životě potřebovat bude…
Prostorovou představivost má dobrou, dokonce slepuje z papíru takové prostorové objekty, jaké já bych nedala, miluje origami :). Problém má ale třeba i s časem. Neví rozdíl mezi slovy zítra/včera oboje je „druhý den“. Řekne kolik hodin je na hodinách, ale nemá odhad, jak dlouhá je doba třeba 5 minut. Je to moc hodná holka, člověk, který ji nezná by vůbec nepoznal, že jí něco takového trápí, má dobrou slovní zásobu, vyjadřování (pokud se nestydí, to záleží na náladě)…
Zkusím se kouknout po pomůckách pro dys… třeba nám z toho něco pomůže. Je fakt, jak čtu vaše postřehy, tak je opravdu každé dítě jiné. :) Ale těší mě, že nebude v životě ztracená. Také jí vidím buď na nějaké výtvarné nebo na sportovní škole.

Ono se to časem srovná - dozraje! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5938
1.2.23 00:00
@Anais Brno píše:
@mmuerka hele já už dnes vím, že dřina je pro syna celá základka. Je neuvěřitelné manuálně zručný, chytrý asi teda bude, podle toho, co mi z těch vyšetření ukazoval psycholog, nebýt toho, že těžko hledá slova a vyjadřuje to co potřebuje říct, tak dám mi řekl, že by výsledek byl úplně jinde…takových lidí je v populaci málo a evidentně se mu v té makovici rojí úplně jiné věci…
Což jde vidět u činnosti, kde je naprosto soustředěný, v j se jen do se kterou je schopný přemýšlet…
Neřešit diagnózu pro PPP, tak bychom se k psychologovi asi nikdy nedostali…
Já ho prostě beru takového jaký je a se bažin se ho podpořit ve všem, kde je potřeba. Školu snad nějak zvládneme, známky fakt neřeším, angličtina je při něj peklo, tak jsem požádala o slovní hodnocení..
Jestli bude mít jen učňák vůbec neřeším, hlavně aby v životě dělal, to, co ho bude bavit… Momentálně tvrdí, že chce být řezbář…
Násobilku nechápe? My se ji se synem učili už ve druhé třídě. Nakoupila jsem 100 bonbónů a názorně jsme nasobili a dělili… Čeština bude boj, on prostě nemá jazykový cit, je to, jako vy vše dělal v cizím jazyce, což málokdo dokáže pochopit, nedejboze si to představit…
Už teď v té třetí třídě jde vidět, že v některých věcech v přemýšlení, v tom jak vidí svět je trochu jinde než spolužáci. Takže víc než prospěch a znalosti ve škole, je přednější si umět srovnat věci v hlavě…
Každé dítě má něco, máte nějaké terapie, cvičení? No těm dětem se dá pomoci, ale je to zase každodenní práce navíc…Příspěvek upraven 31.01.23 v 23:36

Násobilku chápe, ale nezvládne se jí naučit nazpaměť. Na druhou stranu, třeba básničku je schopna se naučit za hodinu. :nevim: Nepromítám do ní své naděje, to ne, spíš chci, aby, kdyby sama jednou chtěla, měla na to udělat vejšku bez nějakých předsudků…Ona je taky hodně manuálně zručná, ale prostě nechci s ní někde zamrznout s tím, že na víc nemá, že to nezvládne… Nechci s ní jet na hranici, přepínat ji, mučit u učení nebo tak, tu násobilku jsme prostě vzdaly, protože všechny snahy přišly vniveč, ale právě od té násobilky se odvíjí v matematice naprostá většina věcí. 🙈 Stejný problém má i s odhadem toho času a teď při geometrii jsme přišli na to, že i vzdálenosti… Ale to se prostě může vysvětlovat stokrát, ale ona si to v té hlavičce neumí představit, promítnout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5938
1.2.23 00:05
@Takco píše:
Ono se to časem srovná - dozraje! ;)

V to doufám. :) Mně taky trvalo dlouho, než jsem jako dítě pochopila analogové hodiny. :mrgreen: Úlevy by mít měla, ale většinou nemá. Diktáty by měla psát zkrácené, píše stejně dlouhé jako ostatní… Učitelka jí moc úlev nedává, letos mají novou učitelku a dcera se ani s ní, ani s asistentkou, která je pro celou třídu, moc nesžila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5410
1.2.23 00:13
@mmuerka píše:
Násobilku chápe, ale nezvládne se jí naučit nazpaměť. Na druhou stranu, třeba básničku je schopna se naučit za hodinu. :nevim: Nepromítám do ní své naděje, to ne, spíš chci, aby, kdyby sama jednou chtěla, měla na to udělat vejšku bez nějakých předsudků…Ona je taky hodně manuálně zručná, ale prostě nechci s ní někde zamrznout s tím, že na víc nemá, že to nezvládne… Nechci s ní jet na hranici, přepínat ji, mučit u učení nebo tak, tu násobilku jsme prostě vzdaly, protože všechny snahy přišly vniveč, ale právě od té násobilky se odvíjí v matematice naprostá většina věcí. 🙈 Stejný problém má i s odhadem toho času a teď při geometrii jsme přišli na to, že i vzdálenosti… Ale to se prostě může vysvětlovat stokrát, ale ona si to v té hlavičce neumí představit, promítnout…

Hele, někomu zase chybí třeba hudební sluch nebo prostorové vidění nebo je bordelar… :) Důležité je, aby dcera dělala, k čemu inklinuje. Protože na druhou stranu každý z nás má určitě nadání. A lámat něco násilím opravdu nemá smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
1.2.23 05:56
@mmuerka píše:

A má dcera je zkříženou lateralitu?
Podívej se do googlu na primární reflexy…

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
1.2.23 06:06
  • Citovat
  • Upravit
4622
1.2.23 08:24
@mmuerka píše:

Rozumim ti, mam tretacku a je to u nas taky boj. Vysetrena je pred rokem, ma stupen dva. Ulevu ve skole ma, chodi k spec. pedagozce plus se ucime doma. Zkus vyukovy program VCELKA. Decka to bavi. S dcerou se ucim ja, mam stesti ze muzu byt doma. Ale nechci ji stresovat a prepinat. Vim jake to je, tez jsem mela nejake poruchy a mama to semnou neresila. Jen dokazala u ukoly po me rvat, ze jsem blba a budu prodavat papriky. Ja ze skoly mam jen stres, vzpomenu si na skolu a je mi zle. Tohle pro svoje deti nechci. Pro rodice je to taky napor a nikdo Vas moc neuklidni. Ucitelka vzdy tak divne kouka a vzdycha :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.23 13:46

Bylo mi odborníkem řečeno, že zkřížená lateralita nečiní žádné potíže a že ji má hodně lidí a ani o tom neví. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti?

• Citovat
  • Upravit
53518
12.3.23 14:29
@Anonymní píše:
Bylo mi odborníkem řečeno, že zkřížená lateralita nečiní žádné potíže a že ji má hodně lidí a ani o tom neví. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti?

Pletu si strany. Ukazuju vlevo a říkám vpravo. Žehlím levou. Házím levou. Kytaru bych taky brala do ruky obráceně. Příbor beru podle nálady do ruky. Ale nebránilo mi to naučit se hrát slušně na klavír a jdou mi dobře ruční práce všeho druhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
4.7.23 15:51

Ke zkřížené lateralitě

Hodně stručně… o lateralitě rozhoduje rozmístění mozkových hemisfér, kdy u praváků je dominantní hemisféra vlevo a u leváků vpravo. Protože má každý z nás dominantní hemisféru na jedné, nebo na druhé straně, musíme mít dominantní jednu nebo druhou stranu těla. Není možné, abychom byli částečně leváci a částečně praváci.

K tématu zkřížené laterality doporučuji přečtení tohoto článku: https://www.zijsvoulateralitu.cz/…-lateralita/
Všeobecné informace a principy týkající se laterality najdete na úvodní straně: https://www.zijsvoulateralitu.cz/
Případně zde je záznam mé přednášky o lateralitě: https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
4.7.23 15:53
@Russet píše:
Pletu si strany. Ukazuju vlevo a říkám vpravo. Žehlím levou. Házím levou. Kytaru bych taky brala do ruky obráceně. Příbor beru podle nálady do ruky. Ale nebránilo mi to naučit se hrát slušně na klavír a jdou mi dobře ruční práce všeho druhu.

Na základě toho, co popisujete, doporučuji pročíst následující: https://www.zijsvoulateralitu.cz/…-laterality/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí