Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud na to dcera ma, at zvoli statni vysokou skolu, vypada to v zivotopise proste lepe a kvalita vyuky je nekde jinde nez na soukromych skolach. Nutno podotknout ze zrovna VSO je z tech soukromych skol ta lepsi. Chodili tam moji dva spoluzaci. To ostatni je vicemene o tom kolik zaplatis tolikrat se tam musis objevit apod. Ani jeden z nich tedy nezustal v tom oboru, ale to uz nevim proc. Ale tituly maji no ![]()
Na soukromou VŠ jde ten, co se nedostal na státní/veřejnou. Soukromou školu bych volila jedině v případě, že se dcera nikam nedostane. Pak je to samozřejmě lepší, než nemít nic. Jinak pořádně číst smlouvu atd. Kamarád šel na soukromou školu a rodiče byli dost nepříjemně překvapení, že škola nemá dva semestry ročně (jako každý jiný), nýbrž tři ![]()
Jj, já si taky myslím, že by byla veřejná lepší. Vzhledem k tomu, že má výborný prospěch, bylo by škoda, aby to nezkusila. Má zájem o obory, které se týkají cestovního ruchu ( úplně nejvíc by ji asi bavila práce na letišti
), pak by chtěla zkusit na VŠE Mezinárodní obchod anebo něco podobného ekonomického směru…Ale ta letecká doprava ji prostě hodně láká a na jiných školách bohužel tento obor nenabízí
. Ale bojím se pozdějšího uplatnění, že bude mít problém sehnat práci…
Pokud je inteligentní, tak se na soukromé VŠ zahodí. Na letišti mají zájem zejména o jazykově vybavené, komunikativní, dobře vypadající lidi. Ten mezinárodní obchod by byl nejlepší, myslím.
@Peggi kamarádka ji má a nepřijde mi, že by našla práci lepší nebo lépe než kdokoli z veřejné VS. Možná jedinou výhodu, kterou měla, že tolik (před lety) nehrotili docházku a ona mohla mít práci na plný úvazek už při škole (tzn. mít praxi dřív než že škol kam se musí chodit a samozřejmě měla peníze na bydlení apod). Takže peněz bych se nebala, pokud bude ochotná a schopna pracovat pri škole. Spíš se podívejte, kdo tam učí. Jinak na veřejných vs dost často cvičení vedou doktorandi, kteří promovali rok před tím. To může a nemusí být výhoda. ![]()
@janickaIII S temi doktorandy mas pravdu. Ja jsem to brala jako vyhodu, dokazali latku vysvetlit jednoduseji.
Chodila jsem tam před pěti lety na dálkové studium. Tehdy už jsem fušovala do letecké dopravy v rámci zaměstnání a jiná škola tento obor nenabízí. Obecně bych řekla, že je tam dost odborníků přímo z praxe. Někteří přednášející byli opravdu kapacity. Někteří byli o ničem, ale to je tak na každé skole. Část lidí v průběhu studia odpadla, protože nedokázali složit některé zkoušky, takže úplně zadarmo to studium není. A to celkově na dálkaře, kteří byli z oboru, byli mírnější než na denní studenty. Pokud by tam chtěla studovat vyloženě cestovní ruch řeknu, že je to zbytečné, ten je na spoustě státních škol. Letecká doprava nikde není a tahle škola se na ni vyloženě specializuje - za mě například vedl katedru letecké dopravy bývalý ředitel Úřadu pro civilní letectví.
Jinak můžu se pro zajímavost zeptat, co si dcera představuje pod prací na letišti? To je poměrně dost široký pojem a na spoustu pozic žádnou VS nepotřebuješ. ![]()
@Peggi Pokud chce dcera studovat v Praze, tak si opravdu může vybrat veřejnou školu, výběr je a jestli je chytrá přijímačky zvládne kamkoli. Zase na druhou stranu bych soukromé vs úplně nekritizovala, znám i lidi co vytudovaly soukromou vs a neschopní hlupáci to nejsou. Zaměstnavatele při výběru hodnotí více faktorů než jen školu.
@Filanda
Děkuji za odpověď. Tak jsem se ptala, co si pod prací na letišti představuje a říkala, že konkrétně neví, ale asi něco ve smyslu manažerské pozice pro letiště nebo pro aerolinky a tak podobně. Můžu se zeptat, jakou práci jsi v letecké dopravě vykonávala ty? Případně jaké pozice by se s tímto zaměřením daly na letišti vykonávat? Budu ráda za každou informaci ![]()
@Peggi Já jsem nebyla přímo v letecké dopravě (i když teď mám rozjednanou smlouvu na brigádu při RD u jednoho dopravce). Dělala jsem vždy v CA služební cesty pro firmy - což jsou z velké části hlavně letenky. Z mého pohledu je výhoda, že lidi je málo a mladší to nechtějí dělat. Představuji si to asi tak jako když si naklikaji letenku na webu Ryanairu a když pak vidí co vše práce obsahuje, tak ještě ve zkušebce skončí. Takže je to pro ženskou jeden z oborů, kde vyloženě kvete home office a i o mámy s malými dětmi se firmy perou. Jinak by mohla řešit handling - obchodní smlouvy nebo konkrétně provoz (rozdělení lidí na směnách atd.) Ono většina airline nefunguje v rámci letiště, ale ty práce na centrálách jsou jinde. Jsou lidi co dělají skupinové rezervace, řeší penále pro CK, dělají sales, řeší specificke případy (aby vše probíhalo podle předpisů - například přeprava deportovaných osob, zbrani apod ). Pak je speciální oddeleni, co stanovuje ceny letenek - revenue management, rozhoduje o preknihovani letadel apod. Může plánovat posádky, připravovat podklady k letům (povolení). Záleží na tom, jestli chce spíš komunikovat s klientem nebo dělat ty věci v pozadí. My jsme měli na VSO letecké mezinárodní právo, základ o globálních distribučních systémech, zeměpis letecké dopravy (kódy státu, letišť, airlines), předměty které právě vysvetlovaly jak funguje pozadí letecké dopravy - například zúčtování mezi airlines, když třeba let operuje jiný dopravce než pod kterým se prodává letenka, zúčtování mezi CK a Airlines, jak fungují mezinárodní organizace v letectví a k čemu jsou, bezpečnost letecké dopravy. Ten obor je prostě dost specifický, i když si to dost lidí představuje podobně jako jízdu busem.
Moc děkuji za informace
. Vůbec jsem netušila, kolik možností nabízí… Ale to asi nikdo, kdo v tom oboru nepracuje. Kdybys ještě chtěla něco připsat, budu moc ráda ![]()
Ono v ČR máme taky i společnosti, které dělají privátní lety, takže by mohla dělat i něco takového, ale do toho nevidím a neznám nikoho, kdo v tom pracuje. Princip bude ale dost podobný - lidi co koordinují přípravu letadel (úklid, catering apod.), sales, příprava dokumentace k letům. Jinak obecně na cargu mi přijde, že jsou spíše chlapi, zatímco na přepravě cestujících pracují spíše ženské. Mě osobně by bedny taky nebavily
Pak máš tzv. GSA - jsou to společnosti, které zastupují letecké společnosti na českém trhu. Dost airlines si spočítá, že tu nemají takový obrat a potencial, aby tu měly vlastni zastoupení a pobočku, takže předají zastoupení těmto firmám. Řešíš pak tak nějak vše - prezentaci a sales společnosti, kterou zastupujes, reklamace, helpdesk pro CK a cestující a komunikuješ s hlavní centrálou v zahraničí.