Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tumpach píše:
co ti udělá on,tam mu to oplať bouchne tě naschvál bouchni ho taky,kousne tě,lehce ho kousni taky,ať ví,že to bolí
rybkabezvody píše:
a co mu v ten moment udělat přesně to samé? Najede do tebe autem, udělej to také, kousne tě, také kousni…Asi nechápe že to bolí
Ale chápe!!! Téměř dvouapůlleté dítě tohle moc dobře ví… a tohle je způsob, který se opravdu nedoporučuje. Může se to s určitou mírou úspěchu třeba vyzkoušet u nejmenších batolátek, která se tak nechovají ze vzdoru, která to ještě nechápou - ale takto staré dítě to dělá úmyslně a je nesmysl to provozovat. Vznikne jen začarovaný kruh - dítě uhodí, máma taky… máma může uhodit, já můžu taky… a dokola.
Zakladatelko: je to normální. Těžko radit konkrétní postup, na každé dítě funguje něco jiného, taky záleží na situaci. Ale základní věc je důslednost. „Když do mne budeš najíždět autem, nebudu si s Tebou hrát, bolí mne to.“… a po zopakování důsledně ukončit hru. Že nechce jít za ruku, tak nechce, no… ve chvíli, kdy to jinak nejde, prostě za ruku půjde, i kdyby se uvztekal, i kdyby měl být násilím odnesen - sám silnici přejít nesmí.
Myslím, že je zatím zbytečné uvažovat nad psychologem (leda kdybys sama měla pocit, že ho nezvládáš) - nemá smysl přemýšlet způsobem „co to v něm mohlo spustit, ublížila mu holčička a on je teď takový?“… Chová se úměrně svému věku, objevuje vlastní osobnost a chce prosazovat vlastní představy. Jinými slovy, testuje mantinely…
BohunkaP píše:tumpach píše:
co ti udělá on,tam mu to oplať bouchne tě naschvál bouchni ho taky,kousne tě,lehce ho kousni taky,ať ví,že to bolírybkabezvody píše:
a co mu v ten moment udělat přesně to samé? Najede do tebe autem, udělej to také, kousne tě, také kousni…Asi nechápe že to bolíAle chápe!!! Téměř dvouapůlleté dítě tohle moc dobře ví… a tohle je způsob, který se opravdu nedoporučuje. Může se to s určitou mírou úspěchu třeba vyzkoušet u nejmenších batolátek, která se tak nechovají ze vzdoru, která to ještě nechápou - ale takto staré dítě to dělá úmyslně a je nesmysl to provozovat. Vznikne jen začarovaný kruh - dítě uhodí, máma taky… máma může uhodit, já můžu taky… a dokola.
Zakladatelko: je to normální. Těžko radit konkrétní postup, na každé dítě funguje něco jiného, taky záleží na situaci. Ale základní věc je důslednost. „Když do mne budeš najíždět autem, nebudu si s Tebou hrát, bolí mne to.“… a po zopakování důsledně ukončit hru. Že nechce jít za ruku, tak nechce, no… ve chvíli, kdy to jinak nejde, prostě za ruku půjde, i kdyby se uvztekal, i kdyby měl být násilím odnesen - sám silnici přejít nesmí.
Myslím, že je zatím zbytečné uvažovat nad psychologem (leda kdybys sama měla pocit, že ho nezvládáš) - nemá smysl přemýšlet způsobem „co to v něm mohlo spustit, ublížila mu holčička a on je teď takový?“… Chová se úměrně svému věku, objevuje vlastní osobnost a chce prosazovat vlastní představy. Jinými slovy, testuje mantinely…
máš pravdu,ale na zadek bych mu dala,kdyby to už přerotslo přes zadek
ivana-domca
četla jsem si o tom a v něčem se tam poznáváme… ![]()
ale nechci mu to zatim ordinovat, nechova se takhle kazdy den…
dajdulka25 píše:
ivana-domcačetla jsem si o tom a v něčem se tam poznáváme…
dajdulka25 píše:
evidentne ho nezvladas, coz neni Tva chyba. My jsme takhle zacali dochazet od synovych dvou let. Dneska dekuji sve tchyni, ze me donutila jit s nim k psychologovi. Byl ve specialni skolce, ted uz treti rok dochazi do specialni skoly. Maji uplne jiny pristup k detem a diky tomu, ze jsme sli brzo, tak jsem zmenila i svuj pristup k nemu doma a neni potreba brat leky viz. takovy ritalin, coz je celkem pekny svinstvo.
Tumpach: neříkám „nedat na zadek“ - říkám „neoplácet“. To je velký rozdíl.
Oplácením se v tomto věku nic nevyřeší a jediné, čeho se tím dosáhne, je to, že dítě to bude používat taky. Vůči ostatním dětem - někdo ho na hřišti uhodí, on půjde a oplatí mu to.
Dvouapůlleté dítě ví, že kousnutí nebo udeření bolí. Nepotřebuje, aby mu to maminka ukazovala tím, že mu to vrátí, tudy fakt cesta nevede!
dajdulka25 píše:
Ahoj holky,
dlouho jsem přemýšlela nad vytvořením této diskuze, protože jsem si myslela, že se to zlepší, ale mám pocit, že je to spíše horší..
Malému bude 28měsíců a už to trvá asi dva měsíce, kdy do nás pořád mlátí (nevracím mu to, říkám, at to nedělá, že mě to bolí), skace po nas na sedacce, kdyz si s nim jdu hrat s autama tak mi porad narazi do ruky, pri prohlizei obrazku nedokaze v klidu sedet, porad kolem me poskakuje…a to nemluvim o veceri, kdyz proste neji, dokud na nej nehrajeme, ze to dame „klukovi“…když jdeme ven a má mi dát ruku tam kde jezdi auta a proste ho drzim i pres jeho odpor tak me vztekem do ruky kousne…
Moc si preju aby to skoncilo a jestli mate nejake rady, jak se toho zbavit, prosim budu za kazdou vdecna…
mam zatim maly miminko, tak nevim, ale asi bych ze zacatku chtela ,,omluvu,, jakoze treba kdyz na vas skoci tak ho vezmes za ruku a reknes ze proste tohle delat nebude, ze vas to boli kdyz po vas skace a at se hned treba tatovi ,,omluvi,, at mu jde aspon dat pusu za to ze ho uhodil nebo neco.
u jidla bych teda nejaky hry asi nezvladla, jidlo je k jidlu, ne na hrani. tam bych byla asi hnusna a normalne to dala pryc se slovy ze kdyz nechce jist tak at si neji a zkusila to pozdeji, na to bych nervy asi nemela si hrat u stolu. ![]()
a nebo pokud uz ti ji nejaky sladkosti tak bych dala jemu i tatinkovi malou porci jidla a kdyz by tatinek dojedl tak bych mu slavnostne prinesla oblibenou sladkost malyho jakoze ,,za odmenu ze to spapal,, si muze dat kus neceho co ma rad? aby videl ze tatinek dostane po veceri mnamku a on ne, protoze poradne nepapa. to myslis ze by mohlo zabrat? ![]()
ivana-domca píše:dajdulka25 píše:
ale nechci mu to zatim ordinovat, nechova se takhle kazdy den…dajdulka25 píše:evidentne ho nezvladas, coz neni Tva chyba. My jsme takhle zacali dochazet od synovych dvou let. Dneska dekuji sve tchyni, ze me donutila jit s nim k psychologovi. Byl ve specialni skolce, ted uz treti rok dochazi do specialni skoly. Maji uplne jiny pristup k detem a diky tomu, ze jsme sli brzo, tak jsem zmenila i svuj pristup k nemu doma a neni potreba brat leky viz. takovy ritalin, coz je celkem pekny svinstvo.
on je mezi detma strasne rad, dokaze se hned zaclenit a komunikovat..spis mi prijde, ze si dost vyzaduje nasi pozornost a pokud nemam zrovna cas mu vyjit vstric a jit si s nim hrat, kdy on si zamane, tak se holt snazi na sebe upozornit takhle..
byla bych rada, kdybych ho mohla dat do normalni skolky a skoly.
Lilisak
ja kazdopadne vim, ze hlad ma, ale nebavi ho sedet na jednom miste a najist se…ted jsme to na nej zacali zkouset, ze kdyz bude hezky hamat, tak dostane neco dobreho (nazyvame to darkem) a ted to dva dny funguje..vetsinou i nesnese tu moznost, ze mu to snim ja, ale na sezeni u jidelniho stolu to fakt zatim nezvladame.
Kdyz nebude jist, co uz jsme zkouseli, tak vecer neusne a tahat ho v deset hodin z postele a dat mu veceri?to by si pak myslel, ze jak si zamane, tak se stane ![]()
BohunkaP píše:
Tumpach: neříkám „nedat na zadek“ - říkám „neoplácet“. To je velký rozdíl.Oplácením se v tomto věku nic nevyřeší a jediné, čeho se tím dosáhne, je to, že dítě to bude používat taky. Vůči ostatním dětem - někdo ho na hřišti uhodí, on půjde a oplatí mu to.
Dvouapůlleté dítě ví, že kousnutí nebo udeření bolí. Nepotřebuje, aby mu to maminka ukazovala tím, že mu to vrátí, tudy fakt cesta nevede!
taky si to myslím a myslím si, že ani fyzické tresty tu nepomůžou, to je začátek konce!
mám kamarádku a její dcerka ji mlátila a ona mlátila ji a bylo to furt dokola… pak už to bylo kdo z koho, kdo koho víc udeří, dcerka byla tvrďák, tak vydržela chudák hodně…
a že plácat se nemá, když je sami plácáte? to jaksi jako vysvětlení asi fungovat nebude…
no prave, tohle jsem si taky nekde precetla, ze se nema oplacet rana ranou, protoze si pak ditko mysli, ze je to normalni.
My ted zatim hrozime vareckou, odvedeme do pokojicku dokud se neuklidni..ale je taky pravda, ze asi nejsem tak durazna a to se ted bude muset zmenit.
Je to Tve dite, ja bych ho nechala prohlednout odbornikem. ADHD je svinstvo, cim pozdeji se resi tim hure. Specialni skola je jina pouze v podobe tolerantnejsi vychovy. V normalni skole by mi kluk rupnul, tam nikoho nezajima, ze je dite neklidne. Ve specialni skole mi nosi domu vyznamenani.
dajdulka25 píše:
Lilisakja kazdopadne vim, ze hlad ma, ale nebavi ho sedet na jednom miste a najist se…ted jsme to na nej zacali zkouset, ze kdyz bude hezky hamat, tak dostane neco dobreho (nazyvame to darkem) a ted to dva dny funguje..vetsinou i nesnese tu moznost, ze mu to snim ja, ale na sezeni u jidelniho stolu to fakt zatim nezvladame.
Kdyz nebude jist, co uz jsme zkouseli, tak vecer neusne a tahat ho v deset hodin z postele a dat mu veceri?to by si pak myslel, ze jak si zamane, tak se stane
a jak dlouho ti vydrzi sedet? co kdyby se mu ze zacatku rozdelila vecere na dve mensi? jako jeden malej talirek a pak treba za pul hodky druhej? aby se neucil ze si da lzici a odejde a pak i milostive prijde pro druhou, aby mel vzdycky toho jidla trochu aby vedel ze je realny to snist najednou.
Lilisak
ano presne tak to dela ale jeste s tim rozdilem, ze on neprijde sam od sebe ale volame ho…vis kdyz byl prcek malej a ja jsem cetla na tohle diskuze, tak jsem byla taky jineho nazoru, dokud jsem to sama nemela doma..
ja chci proste zavest to, ze je vecere a bude se jist, ale zatim nevim, jak to udelat s tim, aby sel spat hladovej..vetsinou hezky sedi a hama, kdyz jsem s nim sama doma, jakmile je i manzel, tak dela tohle.
ivana-domca píše:
Je to Tve dite, ja bych ho nechala prohlednout odbornikem. ADHD je svinstvo, cim pozdeji se resi tim hure. Specialni skola je jina pouze v podobe tolerantnejsi vychovy. V normalni skole by mi kluk rupnul, tam nikoho nezajima, ze je dite neklidne. Ve specialni skole mi nosi domu vyznamenani.
A dle ceho psycholog zjisti, ze ma to ADHD?co tedy pak obnasi obdobi vzdoru, ktere deti v tomhle veku maji?
Tohle nam taky kluk dela, jakmile je jenom semnou, tak je vse o.k. ale jakmile je doma i kdyby nejaka navsteva, tak dela blbosti a snazi se na sebe jakkoliv upozornit.