Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám taky dítě v židli v kšírách - jak pro jeho vlastní bezpečnost, tak pro bezpečnost a pohodlí ostatních osob. Předchozí dvě jsem mít nemusela, ale tohle prostě musím. Vylitá horká polévka nebo sebraný nůž a je vymalováno jedna dvě. Každé dítě je jinak divoké. Ono to není jen o tom krmení. Nás jí u stolu celkem pět a pokud se máme v klidu a bezpečně najíst, tak holt je nejmladší dítě přikurtované a vůbec z toho trauma nemá. Je zvyklé a samo si popruhy nandavá
Jako musíte si taky uvědomit, že je tisíc a jeden druh židlí ke stolu a ta naše má tu svou židli normálně přisunutou - má sundaný pultík a tudíž i tu ochranu mezi nohama. Myslím, že ji to za to, aby s námi mohla sedět u velkého stolu (a ještě v čele!) stojí
Ono je to ale vše o přístupu. Ona to nevnímá jako trest a o tom to právě je. Ale je fakt hodně živá, ta by se zabila i na zemi, ona fakt padá i vleže
A krade a krámuje
![]()
Jinak co dost funguje, aby dítě poslechlo, jedlo, atd.?.. Podle mých zkušeností- ze sebe udělat co největšího magora
( nejlépe někde, kde Vás fakt nikdo nevidí- né třeba proti oknu do cesty, kde procházejí lidé
). Takže u jídla třeba říkat: jede, jede auto (letadlo, hasiči,…), jede do garáže (lžičkou do pusy) a házet u toho co největší xichty a měnit tón hlasu, házet hlavou či jinou končetinou a dítě se začne smát a podřídí se.
@Amys píše:
Já mám taky dítě v židli v kšírách - jak pro jeho vlastní bezpečnost, tak pro bezpečnost a pohodlí ostatních osob. Předchozí dvě jsem mít nemusela, ale tohle prostě musím. Vylitá horká polévka nebo sebraný nůž a je vymalováno jedna dvě. Každé dítě je jinak divoké. Ono to není jen o tom krmení. Nás jí u stolu celkem pět a pokud se máme v klidu a bezpečně najíst, tak holt je nejmladší dítě přikurtované a vůbec z toho trauma nemá. Je zvyklé a samo si popruhy nandaváJako musíte si taky uvědomit, že je tisíc a jeden druh židlí ke stolu a ta naše má tu svou židli normálně přisunutou - má sundaný pultík a tudíž i tu ochranu mezi nohama. Myslím, že ji to za to, aby s námi mohla sedět u velkého stolu (a ještě v čele!) stojí
Ono je to ale vše o přístupu. Ona to nevnímá jako trest a o tom to právě je. Ale je fakt hodně živá, ta by se zabila i na zemi, ona fakt padá i vleže
A krade a krámuje
![]()
no asi tak ![]()
@Makca87 tak sarkasticke poznamky jsem tak nejak cekala.Lide tveho typu nebyvaj moc schopni nejake sebereflexe. To s tim kortizolem byla pochopitelne nadsazka. s tim prichazenim po 5-10 minutach-vedela jsi, ze dite do dvou let nechape, co je to navrat? tva dcera pokazde, kdyz jsi znova a znova odchazela, zazivala nehezke pocity, protoze proste nevedela, ze zas prijdes.
jinak nejedu na nicem-chces o mne jeste neco vedet? ![]()
@brko píše:
@Makca87 tak sarkasticke poznamky jsem tak nejak cekala.Lide tveho typu nebyvaj moc schopni nejake sebereflexe. To s tim kortizolem byla pochopitelne nadsazka. s tim prichazenim po 5-10 minutach-vedela jsi, ze dite do dvou let nechape, co je to navrat? tva dcera pokazde, kdyz jsi znova a znova odchazela, zazivala nehezke pocity, protoze proste nevedela, ze zas prijdes.
jinak nejedu na nicem-chces o mne jeste neco vedet?
A ty zase nechápeš ironii
. Né, nevěděla, protože nečtu nesmysly na internetu jak ty
. Musím se prostě smát, jak některým maminám to mateřství leze na mozek- nic víc, nic míň
. A proto jsem ji to snad naučila, né?
Že jsem jí na blízku, i když s ní zrovna fyzicky nejsem, ale můžu za ní kdykoliv přijít ![]()
@katule9 takze mi neodpovis na otazku, jaky bys volila zpusob, kdyby ti i pres placani na holou delalo dite u prebalovani alotria?
@Makca87 píše:
A ty zase nechápeš ironii. Né, nevěděla, protože nečtu nesmysly na internetu jak ty
. Musím se prostě smát, jak některým maminám to mateřství leze na mozek- nic víc, nic míň
Že jsem jí na blízku, i když s ní zrovna fyzicky nejsem, ale můžu za ní kdykoliv přijít
Tak právě k tomuhle - četla jsem - ne na internetu, ale v odborné knížce o PM vývoji, že malé dítě opravdu nechápe, že to co nevidí, že existuje, byť za rohem, v jiné místnosti atd. To co nevidí, pro něj není. Takže malé dítě když nevidí mámu, tak brečí, protože nechápe, že máma tam je
![]()
@Natalka123 Ne, takto jsem to opravdu nemyslela, že si dítě nenechá říct, to neznamená, že si musí přelámat prsty ![]()
Trochu jste mimo také o kočárku jsem nepsala ani ň…
Jasně, každé dítě je spokojené, když má svou volnost a někdo se mu věnuje. Právě proto je nutné dítě vést, samo od sebe se toho moc nenaučí a od toho jsou rodiče, aby dítě naučili mantinelům a pro sebe také měli čas, ale to je opět jen a jen na bedrech rodičů.
Asi jsem reagovala nepříjemně, ale nebyl to úmysl, prostě tak reaguji…, záleží na přístupu…
Příspěvek upraven 15.12.15 v 22:31
@Pomka četla
. Takže když za pár dní přestane plakat, krásně usínat, usmívat se ze spánku, atd., tak pochopilo, že jsem za rohem? ![]()
@Makca87 píše:
@Pomka četla. Takže když za pár dní přestane plakat, krásně usínat, usmívat se ze spánku, atd., tak pochopilo, že jsem za rohem?
Nechápu, čemu se směješ
Jen reaguju na to, že píšeš, aby brko nečetla nesmysly na netu. Píšu, že toto říkají odborníci. Nebudu se s tebou hádat, co je pravda nebo není, já odborník přes toto nejsem a ani ty nejsi, takže bych se tomu nevysmívala ![]()
@Makca87 píše:
A ty zase nechápeš ironii. Né, nevěděla, protože nečtu nesmysly na internetu jak ty
Že jsem jí na blízku, i když s ní zrovna fyzicky nejsem, ale můžu za ní kdykoliv přijít
jsou dva typy lidi-jedni, co se ochotne vzdelavaji cely zivot, sve nabyte poznatky zurocuji treba prave v materstvi. A pak je tu druhy typ, ktery povazuje hledani si informaci a poznavani za smesne, pohrda vsim, co jde mimo jeho chapani.
Ted jestli si mohu dovolit ti napovedet, bys mi to mela osolit a napsat, ze jsem magor, co vychovava dite podle knih, zatimco ty vyuzivas svou intuici. Je to takovy univerzalni prispevek, ktery pouzivaji nektere mamci, mylne se domnivajice, jak to mamine knihomolce nandaji.
@Pomka Směju se proto, že se vždycky najde někdo stylu :,, nó, ale já jsem na emiminu, v odborných článcích, atd. ČETLA, že…blábláblá". Dobře, ty si za tím tvrzením nestojím, ale spousta jich řekne, že je to určitě pravda a proto je to tak, jak to je
… Nejsem, já jsem matka svého dítěte a řídím se zdravým selským rozumem ![]()
@brko ano, zdravý selský rozum a předávání letitých zkušeností
. Naše babičky, prababičky, prapra.. měly taky vlastně dóst času studovat Mateřství v Kostce a proto si lámaly hlavu nad každým článkem ![]()
@brko jak je vidno, tak ty dělíš maminy jen na dvě skupiny
. Trošku mi to připomíná letošní boom,, sluníčkářů" a,,těch normálních", či jak se nazývají ty 2 skupiny ![]()
@Makca87 píše:
@Pomka Směju se proto, že se vždycky najde někdo stylu :,, nó, ale já jsem na emiminu, v odborných článcích, atd. ČETLA, že…blábláblá". Dobře, ty si za tím tvrzením nestojím, ale spousta jich řekne, že je to určitě pravda a proto je to tak, jak to je… Nejsem, já jsem matka svého dítěte a řídím se zdravým selským rozumem
Jasně, selský rozum jo, ale nebudu popírat PM vývoj člověka
Stejně tak jak když člověk nemůže vyvrátit tvrzení a fakt, že 4měsíční dítě není schopné postavit komín z kostek. To je to samé, taky snad někdo nebude tvrdit, že je to možná nesmysl.
Odvolávání na prababičky apod… no já bych v tomhle byla zdrženlivá, mně se styl výchovy před x lety třeba nelíbí. To je každého věc ![]()