Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé maminky, potřebovala bych poradit, jak je to s dokladama po svatbě.
Musím si změnit Občanský a řidičský průkaz, kreditní kartu, kartičku pojištěnce a udělat si nový pas pro sebe i pro syna. (snad je to vechno z dokladů. které musím změnit)
Zajímalo by mě, jestli se tyto doklady dají vyměnit najednou, že bych si to oběhala během jednoho dne, nebo musím postupně, protože bych k dalším dokladům potřebovala již novou občanku???
Dále by mě zajímalo, jak dlouho výměna trvá a jestli se doklady mění jen v úřední dny nebo mohu kdykoliv v týdnu.
Mc děkuji za rady a zkušenosti!
Starému OP se ustřihne růžek a přidá doložka - dočasně do doby než bude nový OP.
S tímto OP můžeš oběhat všechny ostatní úřady.
Výměna dokladů v daných úředních dnech.
Ahoj, na výměnu občanky potřebuješ oddací list + starou občanku, řidičák a kartu pojištěnce jsem vyřizovala ve stejný den jako občanku - stačila stará občanka + papírek z matriky o změně. Akorát v bance mi řekli, že mám přijít až s novou občankou.
A jak dlouho jim trvá, než mi dají nové doklady, nevíte?
A pošlou mi je poštou, nebo si je budu muset vyzvednout? Jde mi o to, že si vše budu zařizovat v místě trvalého bydliště, kde už pár let nebydlím…
Musis si je vyzvednout osobne, vetsinou to trva 3 tydny az mesic. Nektere veci se daji vyridit na ten papirek, do banky a pod pak s novou op.
Uredni hodiny jsou vetsinou na op po a streda
No je to různé. Třeba ŘP Ti může někdo podat, ale vyzvednout si to musíš sama nebo ten člověk musí mít ověřenou plnou moc. OP jsem podávala i vyzvedávala osobně, myslím, že k poště oni moc vstřícní nejsou. Mají na to v obou případech 30 dní, bývá to tak po dvou týdnech.
Jinak pas pro syna nechápu, on taky mění jméno? Jinak by asi nebyl důvod k výměně…
A mysli na to, že pokud máš někde nějaké smlouvy (energetika, plyn, mobilní operátor, penzijko, stavebko apod.), tak tam bys to měla taky oznámit. A pro jistotu i praktikovi a zubaři. A pokud máš na poště třeba kartičku, že Ti někdo může vyzvedávat zásilky, tak to samé.
@maki3012 Většinou mají na vydání měsíc, OP a pas si musíš vyzvednou, kartu pojištěnce pošlou (tam by to možná stačilo vyřídit po mailu). Jo a do banky doporučuju jít až s novou hotovou OP.
@karolina_a_betuska píše:
A mysli na to, že pokud máš někde nějaké smlouvy (energetika, plyn, mobilní operátor, penzijko, stavebko apod.), tak tam bys to měla taky oznámit. A pro jistotu i praktikovi a zubaři. A pokud máš na poště třeba kartičku, že Ti někdo může vyzvedávat zásilky, tak to samé.
Jojo, tam by se to oznámit mělo, ale u většiny se to dá vyřešit mailem… a vcelku nevadí, když to nebude hned, já takhle u O2 nemám změněné trvalé bydliště už 2 roky a jelikož tu smlouvu ruším, tak už to ani řešit nebudu.
@karolina_a_betuska pas synovi budu dělat, protože jedeme na dovolenou a on ho ještě nemá, je mu 1,5 roku. Tak to chci udělat vše najednou, ať to mám z krku.
Jinak děkuju moc za rady!
@maki3012 chlap má trvalé bydliště 200 km od našeho bytu. Na občanku si musel žádat osobně, ale domluvil se, že si ji nechá poslat na magistrát města sem. To samé mám pocit i s řidičákem. Poštou to posílat nechtějí, ale k vyzvednutí na jiném magistrátě svolní jsou, tak to zkus pozjistit. Tohle je tak pět let zpátky.
Holky a jak je to konkrétně s techničákem? Taky mi ho změní se starou ustřiženou občankou?
Ahoj nevite nekdo zda mi staci prijit se starou OP a tim papirem co sem k ni dostala (po svatbe) a udelaji mi novou OP a hlavne pas? Nebo musim pockat az na vystaveni oddaciho listu? Dekuji ![]()
Já jsem dokládala i oddací list, nesla jsem ho rovnou, ale nám ho vystavili hned po obřadu.
@Kristyna.tyna A starý pas nemáš? Platí ještě 3 měsíce po změně příjmení.
Po mě oddací list nechtěli ani u OP ani u pasu. Vystavili mi to jen na základě toho lístku. Pas platí ještě 3 měsíce. Bohužel u pasu musíš znovu zaplatit poplatek 600,–Kč. To mi přijde postavený na hlavu, já ho měla teprve rok.