Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Už od jara máme trampolínu na zahrádce, a je to asi ta nejvíc oblíbená věc mých dětí (3,5 a 7let) Nicméně ten starší má dyspraxii a ten mladší zase slabší střed těla. Já jsem celou dobu žila v tom, že jim to pomůže.
Naštěstí nikdo z nich žádnej úraz neutrpěl, přestože tam skáčou i oba najednou.
Dneska byla babička s tím starším na fyziu a přišla celá vyděšená, že tu trampolínu musíme okamžitě dát pryč. Že je strašně nebezpečná. A začalo to ve mě hlodat, ale děti ji milují, a nechci je zklamat. Trampolínu tu má snad každá zahrada. Jo, viděla jsem už ty články a zlomeniny, ale opravdu je to až tak častý? ![]()
Nerušila bych trampolínu. My máme teď momentálně jen tu profi domů. Ven se nová zatím nestihla koupit. Nebo spíš na ni není místo na terase. Dokud se neusadí bazén do země a bude zavazet na terase. Jak to půjde, tak se nová koupí a to my máme velké cahůně. Kde můžou, tam na trampolínu vlezou. A babinu bych uzemnila, ať krotí své vášně.
Tak takhle.. syn před pár měsíci na trampolíně utrpěl zlomeninu ocnice. Dělal salto dozadu a kopnul se kolenem do oka.
Před tím skákal X krát a nikdy se mu nic nestalo.
Blbá nahoda. Mohlo to dopadnout fakt blbě, měl při té smůle hrozné štěstí, radsi nepopisovat, hak to mohlo dopadnout. A je mu 15, žádné male dítě.
@Kelsey píše:
Nerušila bych trampolínu. My máme teď momentálně jen tu profi domů. Ven se nová zatím nestihla koupit. Nebo spíš na ni není místo na terase. Dokud se neusadí bazén do země a bude zavazet na terase. Jak to půjde, tak se nová koupí a to my máme velké cahůně. Kde můžou, tam na trampolínu vlezou. A babinu bych uzemnila, ať krotí své vášně.
Budu ji muset nějak uklidnit, ona už půl den sjíždí videa, články a černou kroniku na téma trampolína.
@Dollorres píše:
Budu ji muset nějak uklidnit, ona už půl den sjíždí videa, články a černou kroniku na téma trampolína.
jjj ono těch úrazů dětí na trampolíně je hodně a jsou nepříjemné
známý dělá na stomatochirurgii…tak ví
jestli ji máte zrušit nebo ne, to vám neřeknu, to si asi každej musí sám promyslet
těžko říct
my jí máme, velkou a se sítí, jedno z dětí je motoricky HODNĚ nešikovné a to tam skákalo jen tak zlehka a vždy samo
ty další jsou motoricky jakš takš, ty tam skákaly i spolu, nebo s kamarádama, ale to jsem většinou jedním vokem dohlížela a moc velký divočení krotila
ale úrazů z trampolín je hodně, včetně dost nepříjemných úrazů, o tom bohužel žádná
@Anonymní píše:
Tak takhle.. syn před pár měsíci na trampolíně utrpěl zlomeninu ocnice. Dělal salto dozadu a kopnul se kolenem do oka.
Blbá nahoda. Mohlo to dopadnout fakt blbě, měl při té smůle hrozné štěstí, radsi nepopisovat, hak to mohlo dopadnout. A je mu 15, žádné male dítě.
Tak to zní šíleně, a rekonvalescence byla dobrá?
Oni salta nedělají, většinou tak poskakují a běhaj dokola.
A k anonymnímu tulipánu
ano, je to pravda, ta salta jsou vyloženě nebezpečná, taky jsem na to dělala restrikce nebo to hlídala…více méně jsme pak dospěli k tomu, že skákat ano, salta ne a dobrý ![]()
Je pravda, že naše a ani ségry děcka salta nedělají. Mají teď venkovní jen u dědy. Taky se sítí. Dodržují vyslovená pravidla. A na domácí trampolíně na cvičení to ani nejde, ať se dělají salta.
Osobně mám pocit, že kdykoliv v posledních letech slyším nebo čtu rozhovor s nějakým doktorem že záchranky nebo dětským chirurgem apod. tak hlavně všichni varují před trampolínama. Takže my ji nemáme a mít nebudem.
Každopádně rozhodně by tam neměly skákat dvě děti naráz, to je fakt recept na přišlápnuté prsty a vyražené zuby minimálně. ![]()
@Anonymní píše:
Fuj, a jak se tohle řeší? Oko má v pořádku?
My jsme zrušili. Ale ani ne tak kvůli našim dětem ( jsou už větší), ale kvůli synovcům. Nehodlám trávit jejich návštěvy u nás tím, že se nehnu od trampolíny a následným výčitkami, kdyby se jim něco stalo. Jsou to velmi aktivní děti, kterým ani desetkrát řečené NE nic neříká, rodiče pokrčí rameny, ať je teda nechám, když se bouchnou, je to jejich problém. Na to nemám nervy, nespala bych z toho týden, kdyby se jim něco stalo.
@Dollorres píše:
Tak to zní šíleně, a rekonvalescence byla dobrá?
Oni salta nedělají, většinou tak poskakují a běhaj dokola.
Naštěstí nebyla potřeba operace, takže lebka jen srostla. Trochu to chytlo jeden oční sval, 2 měsíce viděl pod jedním úhlem zdvojené. Asi měsíc trvalo, než se mu vrátil cit do postižené tváře.
Mohlo to dopadnout mnohem, mnohem hůř.
A ano, v 5 letech taky jen poskakoval, pak kluci chtějí začít skákat salta a tak.
A tohle se stalo pod dozorem trenéra v jumpparku.
Osobně trampolínu domů nechci.
Kolem mě je z ní opravdu mnoho úrazů.
Naše fyzioterapeutka ji taky nedoporučuje.
Kamarádka je dětská doktorka a trampolína jí nesmí na zahradu.
Zrušit x nezrusit si musíš promyslet sama.
Ale to, že úrazů z trampolín je hodně, je fakt a doktoři trampolíny nemají rádi.
Pokud bych se na tvém místě rozhodla trampolínu nechat, zjistila bych, jestli to nemůže zhoršit stav dětí. Případně bych zaplatila kurz, aby se naučili skákat od někoho, kdo to umí.
@Sonmi píše:
Fuj, a jak se tohle řeší? Oko má v pořádku?
No..v tomhle případě naštěstí nijak, posun byl jen 4mm. Plus oční svaly chycene minimálně.
2 mesice viděl na jedno místo zdvojené, pak se to srovnalo.
Jinak měsíc bez rýmy, zákaz smrkani. Pak další 2 měsíce bez sportu, nesmel dostat do hlavy.
Kdyz si o trampolinach a urazech neco prectes od doktoru, myslim, ze ji zrusis.