Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Neurologové by ti mohli vyprávět (a nejen oni), jak časté a těžké úrazy z trampolin jsou. Babička má bohužel pravdu. Jestli ji zrušíte je jen na vás.
To by člověk nesměl dělat vůbec nic a žádný pohyb, když půjdeme do hloubky. Budeš mít bazén, hrozí, že se utopí. Budou mít lyže nebo kolo, koloběžku. Hrozí, že se domlátí a tak můžu pokračovat. Když bude hrát hokej, hrozí, že ho omlátí o mantinely. Na fotbale mu okopou nohy. Tak můžu pokračovat a popsat skoro knihu. Nastav jim pravidla, že budou skákat po jednom a nedělat si skleníkové květiny.
@Kelsey jasně, ale pořád je víc zranění z trampolín, než z kol, lyží a podobně. ![]()
Zranit se může u vseho ![]()
Já někde četla, že do několik let by neměla být vůbec, protože kosti jsou hodně křehký a je to příliš veliká zátěž. Dítĕ má teprve 3 roky, takže nemáme a nechystám se pořizovat.
@Anonymní píše:
Jsou to velmi aktivní děti, kterým ani desetkrát řečené NE nic neříká, rodiče pokrčí rameny, ať je teda nechám, když se bouchnou, je to jejich problém. Na to nemám nervy, nespala bych z toho týden, kdyby se jim něco stalo.
naprostá pravda, přesně tak
tohle mívám v práci někdy, že mě lidi tlačí do toho, - ručit za něco, za co ručit vlastně nijak nemůžu a je to nesmírně nepříjemné
rodiče pokrčí rameny, ale když by se pak tomu dítěti u vás něco stalo, tak je zle
takže naprostý souhlas, u vlastních si to člověk nějak pořeší, ale ručit ještě i za cizí, když jsou hodně aktivní — ajta krajta ![]()
Co jsem viděla lékařské rozhovory na téma trampolíny, tak pru. erove situace jsou přesně, ty, cos popsala. Tedy dvě a více dětí na trampolíně a děti bez řádně vybudovaných svalů a zpevněného těla. I tak se samozřejmě může stát úraz, ale za většinu může to, že na to lezou děti, které jinak nemají sportovní prupravu, sedí doma, neumí ty složitější pohyby. Ve dvou na trampolínu je naprostý nesmysl a koledovani si o problém, to bych nenechala. Tam je jen otázka času, kdy jeden poletí dolů, zatímco se druhý odrazí a narazí pěkně natvrdo.
@Kelsey píše:
To by člověk nesměl dělat vůbec nic a žádný pohyb, když půjdeme do hloubky. Budeš mít bazén, hrozí, že se utopí. Budou mít lyže nebo kolo, koloběžku. Hrozí, že se domlátí a tak můžu pokračovat. Když bude hrát hokej, hrozí, že ho omlátí o mantinely. Na fotbale mu okopou nohy. Tak můžu pokračovat a popsat skoro knihu. Nastav jim pravidla, že budou skákat po jednom a nedělat si skleníkové květiny.
Jenže sport a hobby trampolína je rozdíl. Jednak pri sportu má dítě ochranné prvky, druhak se pod odborným dohledem učí padat a zvládat nárazy, no a v neposlední řadě sportující děti mají menší pravděpodobnost, že budou skákat blbě a rizikově, protože se umí hýbat a mají vyvinuté svalstvo. Kdežto trampolínu má na zahradě skoro každý a ty děti tam skáčí bez jakékoliv kontroly nebo nácviku pohybu. To bych úplně nesrovnavala.
Velkou trampolinu, na ktere deti spolecne blbnou a delaji salta, bych v zadnem pripade nechtela, a to mam obe sportovne zalozene a dobre osvalene. Nemam problem je vzit na hodinu do trampolinoveho parku, kde budeme radit spolecne, Takto ale moc velke riziko.
Už na to dělají i studii, nejvíc úrazů je přímo na dopadové ploše a na domácích trampolínách
úrazy se stávají hlavně, když je tam více dětí najednou ---to je opravdu rizikové
„Pouze u nás ve FN Motol byla za poslední týdny ošetřena řada pacientů, kteří měli po ‚zábavě na trampolíně‘ zlomeninu holenní kosti, pažní kosti nebo zlomenou páteř. Dokonce jsme museli hospitalizovat a operačně léčit přetržený úpon čtyřhlavého stehenního svalu, který si pacient překousnul sám při nárazu zubů o oblast nad kolenem a vybil si u toho tři zuby,“ uvedl lékař.
Společně zpracovali úrazy, které loni řešili na klinice dětské a dospělé ortopedie a traumatologie v Motole. Jen během roku 2022 jich v této jedné pražské nemocnici bylo 320. "
Zarážející je, že až 90 % úrazů se stalo na samotné ploše trampolíny a jenom v 9 % se jednalo o pád mimo plochu nebo v 1 % o úraz o konstrukci trampolíny. Z toho jasně vyplývá, že nebezpečné nejsou jenom pružiny nebo okolí trampolín, ale primárně samotná odrazová plocha, kterou děti i rodiče mylně považují za bezpečnou," popsal Hudák, co ho překvapilo.
Z trampolíny bývá hodně špatných úrazů. Dceři jí nicméně naopak na fyzioterapii doporučili, že je skvělá na zpevnění těla. Děti mám ještě poměrně malé, ale občas mám pocit, že nebezpečné věci tam zkouší často ti, kteří s trampolínou míč zkušeností nemají. Uvidím, zatím jí ale necháme.
Trampolínu ani náhodou, babičce dávám za pravdu.
Je to o strach, trampolínu má každý, ale nikdo děti pořádně nehlídá, všichni tam skáčou dohromady x hodin. Malé děti po jednom, pod dozorem, ok, na chvíli. Já mám puberťáky, co za chvíli jedou kotouly, salta apod. a to fakt jako nechceš. Návštěva kamarádů s trampolínou na zahradě je moje noční můra. Všichni sedí a já jen okřikuju děti. A to máme mezi kamarády právě doktora ze záchranky a sanitáře. Popisy těch úrazů a vážných následků, to je fakt hrozné.
Ale jako chápu, že kdo má malé dítě, co si tam jen tak trochu skáče, to asi tak nebere. I když stačí, když jsou dva, zruší si tempo skoku a zlomenina je jedna dvě.
@Dollorres Trampolína je dost nebezpečná ale děti ji milují, my trampolínu máme, dost velkou, skáčou na ni 3 dečka a úraz byl jednou. Někdy fakt trnu když to vidím ale asi bych ji pryč nedala ![]()
@Billi tak podle mě je nejvíc průšvihů z bazénů a koupání… a stejně všichni do té vody lezou. Z trampolíny je hodně úrazů, ale většinou to končí zlomeninou… ale to je jen můj pocit, co čtu.