Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Udelej to, tak jak ty citis. Ja bych do sebe hormony necpala. Kazdy jsme ale jiny.
@Verun83 mno já bych to ráda taky absolvovala bez hormonu.
Ani při prvním (bezproblémovém těhu) jsem nic nebrala - jen kyselinu listovou. A to se právě můj gnydař divil a hned mi nacpal letáky s vitamínami. Přitom má původní gynekologička mi to ani nenabízela. Ale jak to druhé zamlklo, tak zase začalo v hlavě šrotovat zda kdybych je brala, zda by to nedopadlo líp.
@Anonymní píše:
@Verun83 mno já bych to ráda taky absolvovala bez hormonu.Ani při prvním (bezproblémovém těhu) jsem nic nebrala - jen kyselinu listovou. A to se právě můj gnydař divil a hned mi nacpal letáky s vitamínami. Přitom má původní gynekologička mi to ani nenabízela. Ale jak to druhé zamlklo, tak zase začalo v hlavě šrotovat zda kdybych je brala, zda by to nedopadlo líp.
Listovku beres? Jestli normalne jis, nepotrebujes zadne vitaminy.
A jaky hormony maji namysli? Jako Utrogestan atd.?
Ten jsem brala ja, chodili jsme do CAR. Prvni tehotenstvi v poradku, ted podruhy doslo k ZT v 9tt i pres Utrogestan a Prednison..
Takze, pokud je vse v poradku, nic bych nebrala. Co se ma stat, se stane. At uz s hormonana nebo bez ![]()
Drzim palce, at je tentokrat vsechno v poradku ![]()
Hormony jsem brala na udržení a stejně to nevyšlo. Udělej jak cítíš.
@Verun83 listovku beru pravidelně právě od revize. A myslím, že jím normálně…
@Alexandraf to právě nevím. Víš jak - švagrová taky měla zamlklé, pak po půl roce to už dopadlo dobře, ale brala nějaké hormóny. A já „bych měla“ taky… Ale nejsem úplně tabletkový typ
Jen chlap „že bych asi měla… pro jistotu…“ ![]()
@lachtanice86 a upozorňoval Tě na to gyndař po prvním neúspěchu, že máš příště dojít hned aby napsal hormóny? Mě právě nic neříkal - jen že mám čekat půl roku (stará škola). mno není to půl roku, ale v nemocnici po revizi řekli, že stačí měsíc a pak dle toho jak se budu cítit.
Nic pro jistotu bych nebrala. Ty listovku. Muz selzink a vit e, na kvalitu spermii. Pokud jedno mate prirozene, tak se povede i druhe.
Zakladatelko, udělej to tak jak to sama cítíš. Nenech si do toho od nikoho kecat.
A zamlklý potrat neovlivníš žádnýma hormonama, to prostě nejde.
Záleží z jakého důvodu byl potrat. Hormonální profil máš ok? Já bych bez hormonů vždy rychle potratila takže jsem musela jít vždy co nejdřív a stačilo potvrzení z krve a už jsme měla hormony. Pokud máš hormony ok tak není důvod do sebe cpát umělé hormony.
@Anonymní píše:
@lachtanice86 a upozorňoval Tě na to gyndař po prvním neúspěchu, že máš příště dojít hned aby napsal hormóny? Mě právě nic neříkal - jen že mám čekat půl roku (stará škola). mno není to půl roku, ale v nemocnici po revizi řekli, že stačí měsíc a pak dle toho jak se budu cítit.
Já mám za sebou neúspěchů celkem 5. Biochemicke, samovolny potrat i zt s revizí. Po 3 nezdaru řekl ať přijdu pro hormony. Přišla jsem, brala jsem a nepomohlo. Nakonec se problém objevil jinde a řeší se. Ale jak píšu, tak mně hormony nepomohly a znovu už bych je nebrala. Věřím, že to co se má stát se stane. A ty začátky jsou vždy bud a nebo.
@Markéta80 Nikdo mi nic nedělal, vraj až po 2 ZT nebo neúspěšném těhu. O tom biochemickém jsem mu ani neříkala, ani mu nevolala abych se objednávala. Ten test nebyl ani po 10ti dnech tenkrát „dálnicový“ teď mi naskočila druhá čárka okamžitě, bez čekání…
První síce nebylo napoprvé, asi po půl roce snažení, ale bez akýchkolvek problémů s tlakem nebo čímkoliv.
@markyj ono těžko si do toho nenechat kecat, kor od manžela
kor po těch zkušenostech co máme. člověk by se rád i postavil na hlavu, aby to tentokrát dopadlo dobře. zase se nechci nechat nějak hormonálně rozhodit, abych to neměla do konce ![]()
dík všem za reakce.
Většina oplodněných embryí zaniká časně či později kvůli nějaké genetické chybě, dále i kvůli vadné spermii, ale protože vajíčko je dost chytré při výběru, tak jen tak do sebe zmetka údajně nepustí.
Tj. z mého pohledu hormony nic nezachrání, to stejné vitamíny nasazené až po zjištění těhotenství (kyselinu listovou údajně přes 40% populace neumí využít, ale svůj smysl v braní má a je potřeba ji brát ještě před početím). Výjimkou je v případě hormonů situace, kdy je nedostatek progesteronu v těle (to lze zjistit z krve) - tehdy se také potrácí (což asi bude případ i @Markéta80?). Ale dnešní Dr. preventivně krev na progesteron neberou a Utrogestany či Duphastony předepisují jen tak jak na běžícím páse pro klid duše těhulky. Já jsem také jej měla v prvním těhu předepsané kvůli špinění a stejně jsem měla ZT. U druhého jsem to odmítla (a jako samoplátce si změřila progesteron, byl OK!) a těhotenství je v pohodě. Příroda ví, co dělá.
Dalším důvodem potrácení mohou být problémy s krevní srážlivostí a na to Utrgoestan či Duphaston také nezabere. Na vašem místě bych šla raději do CARu kvůli kompletnímu vyšetření a neztrácela čas u obvodního gynekologa. Oni s tím tolik zkušeností nemají nebo se odmítají tím zabývat.
A co ti řekl dr. po posledním neúspěchu?
Jinak 100% souhlas s @PETRAKIM já jsem brala Utrogestan, Medrol i Anopyrin a stejně jsem měla 3× ZT ![]()
Ahoj, chci se zeptat zda by jste šli ke gynekologovi když jste v řijnu 2017 absolvovaly revizi po ZT (v asi 6tt, revize v 8tt), následně 2 měsíce biochemické (pozitivní TT, 14 dní po termínu silnější MS), teď zase po 2 měsících po týdnu meškání dálnice na TT. Cítím se ok, bez bolestí, obtíží. Jen zase v rodině „stres“ že bych si měla jít nechat napsat hormóny… Chtěla jsem jít na gyndu až v 8tt (což by bylo kolem 10.3.) - abych už neprožívala ten stres, že ještě není srdíčko. Dík za názory.
Anonym protože je to čerstvé a po tom biochemické už fakt celkem citlivé…