Ztráta miminka, plánování dalšího, umělé oplodnění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41
19.4.25 18:10

Paní v anonymu nemůžu tady zmínit … ale chápu manžela nebo partnera že když tam měl nějakou takovou odchylku tak si to nechtěl přiznat a i pro něj to muselo být těžké … i pro mě to bylo těžké to pochopit že jak je toto možné že já to prostě mám a psychicky že je se člověkem něco špatně ale přitom není a je zdravý naprosto tak je to prostě těžké ….. nám to ale vysvětlili jasně že v rodině to muže být po generace že byly tyto odchylky a u dětiček se to prostě špatně spojilo a bylo to … jsme hold přenašeči a na nás to nejde poznat ale člověk si to někdy musí přiznat i když to bolí a jednat že do budoucna to je nejen fyzicky a finančně i náročnější i s péči a tak.. ale ty děti v dnešní době jsou také hodně zlé a neví se jak na to budou reagovat a aby to dítko procházelo nepříjemnou situaci ve společnosti a určitou formou šikany a pocitu nepochopení a utrpení je také těžké … 🙏🏻

Někdo si to neumí připustit a někdy to prostě nevyjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
19.4.25 18:20

@schizofrenik.cz pane prosím jenom maminky …. Ano někdy vada může být malinka že to ničemu nevadí … ale naše mělo hodně vážnou vadu která nebyla slučitelná se životem a miminko tak by podstupovalo X operaci, a nikdy by si nezahrál ani nezablbnul a ani neuběhnul 10m … a to nemluvím o zaostalostech a případnému selhávání orgánů ve 30 letech …

Pane vy taky žijete a víte jak se vám žije tak nepřejte někomu život když by nemohlo mít plnohodnotný a jen by se trápil 🙏🏻

Každý rodič svému dítěti chce dát vše a toto prostě je něco co i kdyby ze všech sil člověk chtěl tak by to nebylo možné …

Pokud jste takto nastavený tak chudák partnerka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
19.4.25 19:09
@Katka 206 píše: Více

Ty po ztrátě dítěte chceš jiné dítě a pořídila by sis ho i s masovým vrahem. Tvůj úsudek je teď úplně mimo a všechny varovné signály prostě ignoruješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22187
19.4.25 19:51
@Anonymní píše: Více

Aha, takže je to ještě horší. Pan tvorstva si nechce připustit, že je vadný; tak raději bude šířit vadný gen dál, aby nemusel projít klinickou léčbou a stopnout přenos vadného genu dál. Přebubŕelé ego, kterému je zdraví vlastního dítěte fuk. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.25 20:01
@mado píše: Více

Takhle to vůbec není. Manžel nemá žádné přebubřelé ego, jak to vůbec můžeš tvrdit když ho vůbec neznáš. Kdybys ho znala tak bys věděla že zrovna o něm se to opravdu říct nedá. A už vůbec není vadný, to snad není možný, přestaňte nás tu urážet! My prostě vidíme člověka s vadou jako stejně hodnotného a cenného jako bez, to jsem tím chtěla říct, prostě když se podívám na manžela tak nevidím důvod proč by neměl existovat další takový člověk. A do IVF jsme nešli z jiných důvodů než ego a peníze, jste vůbec normální? O těch důvodech jsem psala výše. Mysli si a dělej ve svém životě jak uznáš za vhodné ale nenavážej se do nás jenom proto že my to prostě máme jinak.

• Citovat
  • Upravit
9085
19.4.25 20:08

Nechci to tady moc rozebírat, nedávno mi admini smazali nějaké příspěvky z podobné oblasti. Ale chci se optat, pokud byste třeba měli možnost zabránit nějakou metodou narození dítěte či dokonce dětí s mukopolysacharidózou (příšerná nemoc, čistě příšerná), šli byste do toho? Sejdou se dva přenašeči, jim nic není, dítě časem strašně postižené, schopnosti ztrácí, časem ležící, dožije úmrtí v nízkém věku. A jsou rodiny, kde mají dokonce dvě takové děti. Protože ve chvíli, kdy to zjistili, byly už obě děti na světe. Nebo tedy přijmete opravdu miminko bezpodmínečně se vším všudy takové jaké je a bude se vší hrůzou pro něj i pro Vás? Jistě na to máte plné právo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.25 20:17
@šklíbakočka píše: Více

Samozřejmě v té situaci nejsem, ale podle toho, jak to máme nastavené, bychom si v takovém případě nejdříve nechali oba udělat genetické testy, abychom zjistili, jaká je pravděpodobnost že miminko bude mít takovou hroznou nemoc. Pokud by bylo reálné vysoké riziko postižení, pak bychom asi radši neměli děti vůbec. Do IVF bychom ale ani v takovém případě nešli. Pokud bychom ale již miminko čekali, na potrat bych nešla. To už bychom bezpodmínečně přijali. „Naše“ vada ale zdaleka není tak závažná, kdyby byla, nerozhodli bychom se pro další miminko. Velká část lidí s touto odchylkou se za celý život ani nedozví, že ji má. U syna se to trochu projevilo, proto jsme to zjistili. Ale je to normální čiperný klučina. Není to že by musel podstupovat nějaké operace nebo něco bolestivého jak tu někdo psal.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.25 20:24

Nezlob se, já s tebou musím nesouhlasit. Jsem přenašečkou SMA a středomořské familiární horečky. V rodině nikdo nemocný není, ale předáváme si to pořád v genech dál a dál. O SMA jsem se dozvěděla, když syn neměl ani 2 roky, tehdy jsem se fakt hrozně bála, aby nebyl nemocnej. „Naštěstí“ je přenašeč. A i to mě hrozně s**e. S partnerem jsme oba přenašeči středomořské familiární horečky a na doporučení jsme dostoupili IVF. Od začátku jsem věděla, že bych se nedokázala dívat na své nemocné dítě, které mojí bezohledností trpí. A děsí mě, kdybych měla dceru, že by jednou musela podstoupit celé kolo ivf, protože jsme jí to dali geneticky, jen proto, že jsme chtěli mít společné dítě.
Tohle rozhodnutí není jen o Vás, jednou se dotkne Vašich dětí a později dětí Vašich dětí.
Anonym z důvodu osobních informací.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.25 20:36

U nás je to ale trošku něco jiného, protože u nás se nejedná o to, že se sejdou dva přenášeči a dítě tak bude mít nějakou šílenou nemoc. U nás je to chybění malého úseku jednoho chromozomu s tím, že klinická závažnost je úplně někde jinde.

• Citovat
  • Upravit
9085
19.4.25 20:42

Děkuji za odpověd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
20.4.25 09:14

to je presne, diky za zkusenost!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
20.4.25 09:16

Jinac se hlasim k prenaseckam ne moc vazne vady, pomerne rozsirene vlohy pro barvoslepost. Projevilo se to u dvou ze tri. Takze taky nezodpovedna, ale nevim, zda by nam na tohle vubec PGD nekdo navrhnul, kdybychom se ptali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
20.4.25 09:19
@Serpentini píše: Více

ale pro nekoho ano a zraly clovek vi, ze tohle se musi respektovat. Jako je nekdo vegetarian, napriklad. Jako nekdo veri v reinkarnaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
20.4.25 09:20
@mado píše: Více

PGD neni lecba, PGD je eugenika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
20.4.25 09:28

Je vada a vada. A nemocny rodic s vadou sam nejlip vi, jestli se s tim da, nebo neda zit.
Do toho mu nemaji co kecat druzi perfekcioniste. Mnoho lidi jde na pozrat kvuli chybejicim prstum na ruce atp.
Takovi pak samozrejme tezce nesou kontakt se statecnejsimi a racionalizuji si sve rozhodnutí.

Kdo na potrat se MPS nebo jinou hruzou nejde, ma svedomi ciste, ale pripravi si peklo.
Ja bych na to nemela, tohle je pro me uplne jasna stopka. Na druhou stranu zreba Turneruv sy - vubec bych o potratu nezapremyslela. A mezitim spousta odstinu sedi.

Zalezi krucialne na podpore rodiny pro jedno ci druhe reseni.

Zkratka tohle je neco, na co muzete mit nazor, ale vas nazor nema absolutne zadnou hodnotu. To je je ryzi zalezitost rodicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová