Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to asi nebyli moc dobří kamarádi.. kašlala bych na ně, nevnucovala se
Myslim, ze jak se studenti vrati do skoly, tak si nove kamarady najdes. Nekomunikujete se spoluzaky aspon skrz FB?
Já jsem taky ze střední neměla žádné přátele - byli to prostě spolužáci, s pár z nich se vidíme třeba jednou za rok, ale to je tak vše. To, že jste byli ve společné třídě, z vás ještě nedělá přátele, to by vás ta situace tak snadno neroztrhala.
Na výšce jsem si přátele našla až během magisterského a doktorského studia, kdy jsem se s těmi lidmi měla příležitost trochu víc sblížit, minimálně u nás bylo bc hodně anonymní, nebyly tam žádné „kruhy“, třídy atd., korona nekorona.
Ale měla jsem to štěstí, že jsem si vytvořila bezvadné přátele na svých aktivitách ve volném čase, s těmi se často vídáme, teď si tedy spíš jen píšeme, voláme, už to bude přes 10 let - a to jsme totálně rozstrkaní po celé republice, Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Pardubice.
Být tebou, vydržím, než skončí tahle hrozná situace a pak se zkusila vrhnout právě na něco ve volném čase, kde se dobře potkává a seznamuje s mladými lidmi - je ti 20, máš milion příležitostí. Třeba různé zážitkovky (Instruktoři Brno, Prázdninová škola Lipnice), dobrovolnické akce (Hnutí Brontosaurus), jestli by se ti líbilo, tak třeba LARPy nebo dřevárny… to všechno jsou akce, kde se lidi celkem snadno seznámí, ale zas tam není jen uzavřená komunita lidí, která by se vůbec neměnila, jako když člověk přijde třeba do nějakého sportovního oddílu.
Plus mě napadá, jestli nemáš nějaké vrstevníky v rodině - třeba sestřenice, bratrance, se kterými by sis rozuměla?
To mě moc mrzí, myslím si, že je tato doba pro mladé lidi obzvlášť náročná. Za sebe bych doporučila najít si práci (kde poznáš lidi), nebo napsat někomu ze spolužáků na VŠ, jestli nechtějí na procházku nebo tak… Máš nějaké hobby? Sport, umění nebo tak?
Jinak já většinu času trávím v práci, u koně nebo s partenrem.
Držím palce ![]()
@JOHNDENVER píše:
V dnešní době všech komunikačních možností ztrácíš přátele? To asi nebude koronavirem…
Já si myslím, že právě sociální sítě kazí vztahy, spíše než posilují. To že máte na fb 5 000 „přátel“, neznamená že jste s nimi v kontaktu… Osobní spojení je nejlepší, nebo aspoň toho člověka slyšet, spíš než si psát…
A co nějací dlouholetí přátelé? Nemáš nikoho takového?
Já mám třeba nejlepší kamarádku kterou znám přes 15 let. A jsme skoro denně v kontaktu, teď přes tel. A pár dalších s kterými se znám od školky.
A během života jsem získávala přátelé a známé v pracích.
Teď je blbá doba na seznamování. Až se vrátíte do škol, tak půjde seznamování lépe. A pak se dá dobře seznámit při všelijakých zálibách. Samozřejmě až bude situace lepší.
A sestru nebo nějakou jinou příbuznou podobného věku nemáš?
Najdi si brigádu nebo nějakou výpomoc. Přijdeš mezi lidi, využiješ smysluplně čas. Pravděpodobně bys o kamarády přišla i tak, každý už si jde svou cestou. Nebo ne přišla. Prostě tam ten denní kontakt ve stejné třídě už není a nebude. Na výšce je to těžší, je vás tam hodně, každý má jinak seskládané hodiny, navíc teď když je to jen online to ani moc nejde, to chápu. Ale co ti vlastně brání, napsat někomu z gymplu, ať jde ven, vždyť to je to nejjednodušší.
Jaképak nudím, neumíš se zabavit jinak než viset přítelovi na krku? To považuji celkem za provokaci, víš, co by za to mnozí lidé dali? Mít tolik volného času? ![]()
Muzes si udelat ucet na socialnich sitich a hledat si pratele/zname s podobnym zamerenim. Ja zacala fotit sve vyrobky-siju. Dcery jedna pise na instagramu vtipy. Druha foti kytky a vyrabi pranicka. Moje mama foti stromy. Poznala jsem spoustu lidi (piseme si v tehle dobe jinak nic) a ppmalu se poznavame. Kdyz nic, tak cloveka chvilkove potesi, ze se nekomu libi, co udelal. A jako bonus se naucis marketing socialnich siti, kdyz budes cist jak ziskat followery
nevim, co teda studujes…tim preckas tuhle dobu a pak ve skole najdes pratele na cely zivot ![]()
A proč vztahy s kamarády ze střední neudržuješ? Normálně se někomu ozvi a pište si, nebo si zavolejte.
Jinak vítej v dospělosti - zatím co na škole se prostě kamarádíš s těmi co jsou poblíž, tak po zbytek života potřebuješ udržení přátelství věnovat energii.
Takže si sepiš 5 lidí, se kterými sis byla blízká a alespoň jedné či jednomu teď hned napiš a začněte ebavit jak se zrovna máte a prostě udržuj kontakt.
Já měla tenhle pocit i bez korony po vejšce. že jsem sama a všichni ostatní se vídají a pravda to není, zjistila jsem, že jsou na tom všichni stjeně, najednou nikdo nechodí neustále do hospody, aby se vídali beze mě, nikdo k sobě nechodí večer se dívat na filmy jako když nám bylo 17. prostě to odloučení je přirozené, ti nejbližší zůstanou, ale nejde udržet kontakt se všemi lidmi, co jsi kdy potkala, kor potom s dětmi. snad ten korona blázinec brzy skončí a budeme se zas moci všichni vídat jako dřív.
Já tě naprosto chápu, zrovna nedávno jsem si říkala, že prožívat tuhle dobu v kolem té dvacítky, musí být masakr. Můj brácha je na tom úplně stejně jako ty. Loni maturoval, teď v prváku na VŠ, kde ani jednou nebyl. On je obecně introvert, bydlí na malé vesnici, kde žádné vrstevníky nemá, nemá ani holku. Těšil se, že vypadne do Prahy a teď je už rok zavřený s rodiči doma, je mi ho fakt líto, ale úplně nevím, jak mu pomoci
Já mu maximálně můžu hodit na krk moje dvě malý děti, ze kterých on je na provaz ![]()
U tebe bych to viděla na 3 možnosti - zkusit oprášit kamarádství ze střední - prostě někoho zkus pozvat ven na procházku, to by bylo, aby se z celé třídy nikdo nechytnul. Nebo bych se zkusila zkontaktovat s novými spolužáky z vejšky - nemáte třeba facebookovou (nebo jinou soc. sítovou) skupinu - třeba někdo z nich bydlí blízko tebe a přes společné téma - školu - byste se mohli sblížit
Anebo bych si dala inzerát na kamádku z okolí do covid doby, myslím že podobně jako ty a můj brácha je na tom teď hodně mladých lidí.
Některý vztahy můžou jako přátelství vypadat, ale ve skutečnosti jsou účelové- aby i ten druhý nebyl sám, tak se baví, ale jinak z toho stejně nic nebude. Takhle funguje většina lidí, podle mně i kvůli tomu, že jim stačí sjet Fb a svalit se k televizi do gauče.
Radila bych se na lidi ze střední školy vyprdnout a do budoucna si najít lidi s podobným zájmem na té tvé VŚ, možná si budete mít o čem více povídat. Přerušení kontaktu bez komunikace samozřejmě vypadá divně, když se po dlouhé době někomu ozveš a on na to reaguje skoro podrážděně. Je to jako bys ho vyrušila z jeho klidu a jemu se z nory nechce.
Jak se říká - sejde z očí, sejde z mysli.
Dobrý den,
je mi 20 a v době koronaviru jsem ztratila všechny přátele. Loni jsem maturovala a následně nastoupila na vysokou školu. Téměř všechny přátelé z gymplu jsem ztratila, už v kontaktu nejsme. Vysoká probíhá doposud jen distančně, tudíž ani tam jsem si nové kamarády nenašla.
Poslední dobou velmi vnímám, že se nemám komu svěřit. Mám skvělého přítele, ale občas je i nějaký ten přátelský pokec potřeba. Navíc se neustále nudím a partner se mnou nebude trávit veškerý čas, což je samozřejmé. Jednoduše - chybí mi lidský kontakt.
Když se pokusím kontaktovat staré přátele, jsou většinou jakoby „uražení“, že vůbec píšu. Jsou nepříjemní, přijdu si, že je otravuji. Vlastně ani nevím, co se stalo. Nenastala žádná hádka nebo tak.
Co byste mi poradili? Jak se zabavujete sami? Komu se svěřujete, když ne kamarádům? Máte podobné zkušenosti?
Děkuji moc