Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, jak je možný, že mi za den vylítne váha o 0,5 kg. Nejím vůbec sladké, včera jsme byli na výletě a dala jsem si 3 malé lívanečky. Může to být z nich?
@Embý Je to možný, to je minimální váhový výkyv, neni to nic neobvyklého. Z lívanečků to být může a nemusí, protože půl kila za den je opradu v normě ![]()
@Embý ne urcite to neni z livanecku a jinak vaha o 0,5kg nahore vubec bic neznamena. Zitra to muze byt uplne jinak.
Símtě, já naberu dvacet deka už jenom tím, že se jinak postavím na váhu
Půl kila mi lítá dle toho, co jsem snědla, kolik toho vypila, kdy byla naposledy na záchodě, no a taky hormonální výkyvy během cyklu - blížící se MS poznám i dle toho, že mi váha vyleze klidně o kilo. Nevážím se teda rozhodně denně, ale stabilní váhu si držím už roky a půlkilový výkyvy nejsou nic.
Někdy člověk musí zahřešit. Děkuju holky, uklidnily jste mě.
![]()
@Embý ja hubnu od ledna, mam dole 11 kg. Vcera jsme meli oslavu, sezrala jsem asi milion chlebicku. Naprosto bez vycitek, vedela jsem jsem ze i pokud dnes bude na vaze vic tak zitra uz to tam nebude.Ze 3 livancu bych fakt depky nemela.Ja zastavam nazor ze jednou za cas si proste musis doprat, jinak nemuzes vydrzet dlouhode na hubnouci vlne.
Dle mého nemůžeš přibrat 0,5 kg jen kvůli pár lívanečkům. A kolísání váhy je prý u žen normální. Já to teda pociťuji v poslední době v souvislosti s MS celkem dost. Lítají mě 2-3 kg. Jsem štíhlá, tak by to nevadilo, ale já to cítím a vadí mi to, ale nic nenadělám. Navíc taky záleží, jak chodím na záchod, kolik piju, kdy se vážím, jak se hýbu. Ale 0,5 kg na sobě nepoznám.
0,5 kg je běžné kolísání. Můžeš být více zavodněná, nafouknutá, mít plná střeva… Když to řeknu blbě, bude stačit jít na záchod a bude to pryč. Náhodně snědené 3 lívanečky ti určitě neublížily.
Mě běžně lítá nahoru dolu kilo. Stačí si dojít nebo naopak nedojít na záchod, víc se napít ![]()
O hormonálních výkyvech ani nemluvím, tam mi to skočí i o dvě kila během tří dnů nahoru dolu.
Je to šílený no, mám týden před MS, tak to přisuzuju asi zavodnění. Na záchod chodim pravidelně, v tom bych problém neviděla. ![]()
@Embý To může být i zadržená voda a večer budeš třeba zase o půl kila lehčí.
Ja od ovulace do ms naberu vždy tři kila a pak je zase ztratim po ms
takže to klidně muze byt i fázi cyklu
@Embý vaha takto bezne kolisa. Zavodneni, malo tekutin, stolice
lepsi se vazit 1× tydne, vzdy ve stejnou dobu, pokud hbnes.
@Embý pokud tě zajímá přesná váha, tak idální je vážit se ráno hned potom, co si zajdeš na záchod (málá/velká potřeba). Tak by mělo mít tělo pouze skutečnou váhu bez právě snědeného jídla, vypitého pití. Půl kila za den nahoru nebo dolu je naprosto běžná váhová změna.
@Tichošlápek jo, taky to na sobě cítím. Mám dvoje kalhoty o číslo větší, které nosím kolem MS ![]()
Tak mě váha lítá i o 2-3 kg za den. Záleží to na retenci vody a plnosti střev. Lítá mi hlavně z neděle na pondělí. Víkend se přejídám, takže v neděli večer mívám o 3 kg více než v pondělí dopoledne.