Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jahuhudka píše:
@Bábrdlto jsem netušila, takže prvně 8 týdnů diagnosťák a pak rozdělují kam s dítětem?
Tak to není. Dítě může být v zařízení poskytujícím okamžitou péči. (ale je to dočasné řešení) Ale pokud soud rozhodně o ústavní výchově, tak vždycky musí projít diagnosťákem ![]()
@Bábrdl píše:
Tak to není. Dítě může být v zařízení poskytujícím okamžitou péči. (ale je to dočasné řešení) Ale pokud soud rozhodně o ústavní výchově, tak vždycky musí projít diagnosťákem
Určitě?
řekla bych že toto platí, pokud je soudně určena ústavní výchova z důvodu výchovných problémů, ale pokud jde čistě o zajištění střechy nad hlavou z důvodu nefunkčních rodičů, tak tím si nejsem jistá…můžu to kdyžtak zjistit zítra ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Určitě?řekla bych že toto platí, pokud je soudně určena ústavní výchova z důvodu výchovných problémů, ale pokud jde čistě o zajištění střechy nad hlavou z důvodu nefunkčních rodičů, tak tím si nejsem jistá…můžu to kdyžtak zjistit zítra
Rozhodně to tak donedávna bylo. A myslím, že je stále. Prostě soud jako první pošle dítě do diagnosťáku, aby ho tam „diagnostikovali“.
@Mar__tanka1983 píše:
Určitě?řekla bych že toto platí, pokud je soudně určena ústavní výchova z důvodu výchovných problémů, ale pokud jde čistě o zajištění střechy nad hlavou z důvodu nefunkčních rodičů, tak tím si nejsem jistá…můžu to kdyžtak zjistit zítra
Protože kam to dítě půjde (dd, dšd vú) se rozhodnuje právě podle toho pobytu v diagnosťáku. Do péče státu se obvykle dostávají děti, co si nesou nějakou „zátěž“.
@Bábrdl píše:
Takhle jednoduché to teda není…Klokánek je skutečně zařízení pro okamžitou pomoc, ale děti tam můžou být jen omezený čas. A každé dítě, u něhož je nařízena ústavní výchova, musí projít diagnosťákem. A to bych nikomu nepřála.
Přesně tak. DRealita je diagnostak, kde se shromažďují bohužel i jedinci s poruchami chování různého druhu, než se slavnostně diagnostikuje, zda mají jít do pasťáku nebo děcáku. A to děcko tam stráví třeba i rok… V tomto případě bych sama v této situaci buď apelovala na všechny příbuzné a známé, případně začala šetřit na brigádách jak divá a ty dva roky to už nějak překlepala. Vlastní zkušenost.
@Anonymní píše:
Přesně tak. DRealita je diagnostak, kde se shromažďují bohužel i jedinci s poruchami chování různého druhu, než se slavnostně diagnostikuje, zda mají jít do pasťáku nebo děcáku. A to děcko tam stráví třeba i rok… V tomto případě bych sama v této situaci buď apelovala na všechny příbuzné a známé, případně začala šetřit na brigádách jak divá a ty dva roky to už nějak překlepala. Vlastní zkušenost.
Bohužel to tak je. Obecně se bere, že o „normální“ děti se postarají příbuzní a ty, co spadnou do péče státu, jsou tak či onak problémové. I když to není často jejich vina.
Málokdo ví, že to tak je. Že pokud by třeba s manželem tragicky zahynuli a neměli by nikoho, kdo by se o děti postaral, šly by nejprve do diagnosťáku. a AŽ TEPRVE PAk by se řešilo, co s nima.
Mám kamarádku socprcku a ta ti řekne, že o „normální dítě“ se vždycky někdo postará. A ty ostatní do diagnosťáku patří
Což je drsné ![]()
@Bábrdl no to je drsný, teda…já sem právě pracovně v kontaktu se sockama, tak se můžu zeptat, jestli se něco nezměnilo…mám totiž pocit, že ne vždy, když mluví o umístění, tak mluví o diagnostaku
ale mohu se mýlit, samozřejmě…
@Mar__tanka1983 píše:
@Bábrdl no to je drsný, teda…já sem právě pracovně v kontaktu se sockama, tak se můžu zeptat, jestli se něco nezměnilo…mám totiž pocit, že ne vždy, když mluví o umístění, tak mluví o diagnostakuale mohu se mýlit, samozřejmě…
V zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc mohou být děti myslím rok. I bez rozhodnutí soudu.
Ale pokud soud rozhodne o nařízení ústavní výchovy, neřekne rovnou: půjde do dd nebo do vÚ. Pošle ho do diagnosťáku. (Pokud je starší než tři roky).
Našla jsem tohle: děti (zpravidla 3–18 let) jsou do diagnostických ústavů po nařízení ústavní výchovy umisťovány za účelem komplexního vyšetření. Na základě komplexního vyšetření, zdravotního stavu a volné kapacity jednotlivých zařízení jsou děti poté umístěny do dětských domovů, dětských domovů se školou nebo výchovných ústavů. Diagnostický pobyt trvá zpravidla 8 týdnů.
Babičky, tety nepomůžou? Jinak třeba na lince bezpečí poradí…
Ha! Jak po tom pátrám, zjišťuji, že něco se přeci změnilo. A to v roce 2013. Do toho roku to bylo, jak to říkám. Našla jsem článek, že poslankyně Helena Válková (ANO) se snaží vrátit tu pravomoc diagnosťákům, aby tam chodily zase všechny děti.
Co by se přijetím návrhu změnilo?
Vrátila by se praxe, která zde fungovala do roku 2013. Ústavní výchovu by stejně jako dosud nařizoval soud. Ten už by ale nerozhodoval o tom, do jakého konkrétního zařízení dítě zamíří. Tato pravomoc by se přenesla na diagnostické ústavy spadající pod MŠMT. Diagnostické ústavy by určovaly typ zařízení (dětský domov, výchovný ústav, diagnostický ústav atd.) i umístění do konkrétního ústavu kdekoliv v České republice.
@Bábrdl píše:
Bohužel to tak je. Obecně se bere, že o „normální“ děti se postarají příbuzní a ty, co spadnou do péče státu, jsou tak či onak problémové. I když to není často jejich vina.Málokdo ví, že to tak je. Že pokud by třeba s manželem tragicky zahynuli a neměli by nikoho, kdo by se o děti postaral, šly by nejprve do diagnosťáku. a AŽ TEPRVE PAk by se řešilo, co s nima.
Mám kamarádku socprcku a ta ti řekne, že o „normální dítě“ se vždycky někdo postará. A ty ostatní do diagnosťáku patříCož je drsné
To si ale bohužel myslí hodně lidí. Já si iluze nedělám. V krizových situacích často od člověka dají ručičky pryč i ti nejlepší přátelé. Ale stejně z vlastní zkušenosti můžu říct, že řešení může být co nejvíc makat na brigádách, ráno vyficet z domu a vrátit se až večer a noc nějak vždycky preklepat s klapkama na uších. Pokud by dotyčnou otec tloukl, tak je to blbý…
@Bábrdl píše:
Diagnostický pobyt trvá zpravidla 8 týdnů.
U mého bratra tedy trval rok. A pak teprve DD. Je to ale už nějakých 20 let. Tak třeba se to zrychlilo. Mimochodem, ten DD taky žádný med… Pořád tam brečel, nakonec se podařilo segre po velmi zdlouhavých několikaměsíčních jednáních!!! vyjednat pěstounskou péči. To je realita u nás v rodině.
@Anonymní píše:
To si ale bohužel myslí hodně lidí. Já si iluze nedělám. V krizových situacích často od člověka dají ručičky pryč i ti nejlepší přátelé. Ale stejně z vlastní zkušenosti můžu říct, že řešení může být co nejvíc makat na brigádách, ráno vyficet z domu a vrátit se až večer a noc nějak vždycky preklepat s klapkama na uších. Pokud by dotyčnou otec tloukl, tak je to blbý…
Tak on ten diagnosťák má taky svou vlastní agendu. A často je v jeho zájmu pobyty prodlužovat.
Kamarádka je obecně dost vyhořelá
Ona tím myslí, že o středostavovské dětičky (takové ty maminka učitelka, táta zubař, kroužky, pěkné známky atd.) se skoro vždycky postará rodina. Což je pravda. Měli jsme v rodině takový případ a o DD nikdy nikdo ani neuvažoval.
Ale nedá se to brát tak, že ty ostatní děti, z problémového prostřetí, můžeme předhodit vlkům. Ony si rodinu nevybraly. ![]()
Založila jste dvě stejná témata, sloučila jsem je obě dohromady.
Děkuji za pochopení
Martina