Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@kamillka2 ahoj já byla na NT screeningu na konci 11tt, ale už tam bylo vidět, že jedno z dvojčátek bylo o dva týdny opožděné ve vývoji. Proto nám bylo doporučeno redukovat dvojčátka a redukce byla hned týden po screeningu. Napichovali mě dvakrát, protože se k druhému přes jeden vpich nemohli dostat a tam byl zřejmě někde kámen úrazu. Dva vpichy přes jednu placentu, kterou jsem měla na přední stěně nízko a i když jsem hned dostala ATB a brala jsem je preventivně i před zákrokem tak se v pozdějším období infekce stejně projevila a navíc nějaká Klepsiella, která se nejvíce vyskytuje v nemocnicích. Ta způsobila, že se asi nedostatečně zacelenými vpichy začala pomalinku vytrácet voda až jsme přišli i o to samostatné miminko. Jinak bych si raději nechala dvojčátka, ale fakt bylo jedno strašně malinké. Ted si to vyčítám, že jsem to už nenechala na přírodě, ale to jsou ted už ta zbytečná KDYBY. Prober si to se všemi možnými lékaři i se svým obvodním gyndr a pak se rozhodni. Já to před redukcí šíleně probrečela a měla strašný strach pořád tu bylo i riziko, že to jedno mimi to vzdá taky hned. Tuto situaci ti vůbec nezávidím, ale přeji čistý rozum a klidné rozhodování. Pokud jsou miminka v pořádku a ty jsi zdravá asi bych to neřešila jen budeš mít častější a podrobnější kontroly, ale pokud by se stalo něco s jakýmkoli miminkem zase později je zase riziko, že taky přijdeš o všechny. Je to strašně těžké. Držím co se dá a věř svému srdci co ti říká.
Byla jsem u toho nejpovolanejsiho v Podolí …byl hodný řekl veskera rizika..štěstí v neštěstí je to že to jedno miminko je pod dvojcatkama a je menší riziko infekce…řekl mi i veskera rizika jednovajecnych dvojčat…předčasné porody, reterdace, syndrom tranfuzniho něco…nevím přesně jak se to jmenuje…doporučil redukovat dvojcatka …je to hodně těžké… v každém případě riskují vše, pokud to vému na procenta šance že dovolím zdrave všechny tři děti je 40%, zda si nechám dvojčata šance je na 60% a to jedno na 90%… když budu redukovat vymstí se mi to? Nepřijdu i o to třetí? Co když zjistí vývojové vady u toho třetího? Mam tisíce otázek…bojím se… moc…a moc děkuji obdivuji té
Neděkuj není za co. Jsem ráda, že se můžu o příběh s někým podělit, protože opravdu kdo neprožije neví. Mě řekli, že při redukci je malé riziko, ale je, že přijdeme i o to jedno miminko, ale že se uvidí ještě během dalších čtrnáct dní a myslím, že riziko tam nějaké je, protože jsem po čtrnácti dnech začala špinit a je mi ještě trochu divný, že když jde žena normálně na interupci tak ji čistí a při redukci tě čistit nemůžou tak myslím, že to riziko pozdější infekce tu opravdu je. My právě ze screeningu v tom 11tt jsme věděli, že to jedno miminko je naprosto v pořádku a pan dr mě ujišťoval, že kdyby tam něco bylo tak by to už viděl, pak si nás kontroloval ve 13tt znovu a to už nám i se 100% jistotou řekl i pohlaví. Já byla na tomhle vyšetření v Brně na Veveří a je prý fakt, že v JMK na to lepší klinika není. Otázky si piš na papírek a vem si je s sebou k lékaři, protože já měla taky spousty otázek a pak jsem polovinu zapoměla. I když nás hodně informovali tak toho bylo tolik, že půlku jsem si nepamatovala.
@nurse.007 : v sobotu mám jít na další konzultaci a kontrolní ultrazvuk. mne také pan doktor zahrnul informacema, nebyla jsem schopná se na nic ptát, vypadala jsem tam jak tvrdé Y.. prostě se mi chtělo jen plakat…otázky mě napadaly až v autě když se jelo domů. Jak říkáš ty je mi divně že ty miminka (a teď to řeknu ošklivě) jakoby musí vyhnít v bříšku (no fuj, nevím jak to jinak říci, omlouvám se)… a nad tím jsem také přemýšlela že z toho přeci musí vznikat nějaké infekce…další věc která mě zarazila, ale napadla mne až v autě…ve zpráve z Podolí mám napsáno že jsem 8 plus 6.. kdyžto gynekolog tvrdil 15.8. že jsem 8 plus 0 je tam rozdíl pět dnů…tak to mi také teď leží na srdíčku, ale tak pan doktor nic neříkal…jednu pozitivní věc kterou mi řekl je ta že to jedno miminko je dole, tak mi nehrozí tolik infekce… na tu redukci budu asi muset jít když mi říkal kolik miminek zemře po porodu, jak jsou malinká a pak slepá či hluchá…postižená atd..
@kamillka2 Ahoj, zrovna dneska jsem si na Tebe vzpoměla a koukám jak vyoraná myš, co se za tu dobu událo. No to rozhodování Ti vůbec nezávidím, ale ať už se rozhodneš tak či onak, budu držet všechny palce co mám, aby vše dopadlo dobře. Člověk nikdy neví, jak těhotenství dopadne ať už s jedním, dvěma nebo třema miminkama a jistotu nemáš nikdy. Tak buď statečná a drž se
![]()
@Bananas : moc děkuji jsi zlatíčko…je to moc těžké, ale asi nemám moc na výběr…:-(
@kamillka2 Rizik je opravdu hodně v obou případech, ikdyž neredukuješ, ikdyž redukuješ. Já byla z rizik tak vyplašená, že jsem šla raději redukovat, ikdyž u nás byla dvojčátka hodně rozdílná. Z toho UZ si nic nedělej mě v nemocnici jednou řekli dokonce o týden míň tak jsem se lekla, že se něco děje špatně a gyndr mě uklidnil, že je tolerance u UZ jeden týden v normě, že záleží jak se mimi natočí, na denní době a mnoha faktorech a pak taky každý dr má své oko. At se rozhodneš jakkoli nedovol si to vyčítat. Já se učím žít sama se sebou a uklidňuju se tím, že by to s trojčátky asi dopadlo taky špatně a možná i dřív než ve 22tt. To nám ženám nemůže nikdo rozumět. Třeba když jsem se dozvěděla, že místo dvou tam mám tři tak jsem byla strašně šťastná, ale manžel moc ne. Říkal, že dvě ano, ale tři ne tak už z toho jsem byla vedle, protože netuší co to je pro ženu. ![]()
Poraďte, kde se najdou ty „popisky“. Často to tu čtu, ale nikde nic nenacházím… Díky za radu…:-)
Nurse.007 děkuju… už jsem to našla… četla jsem část tvých popisek a je mi moc a moc líto, co jsi musela prožít..Věř ale, že vše špatné má nějaký svůj důvod a určitě bude líp a ty se dočkáš miminka!!!
![]()
@fazolka33 děkuji. Já se snažím věřit to jeiné ted můžu tak nějak dělat.
Uvidíš, že to bude dobré… říkala ti přece kartářka, že brzo budeš mít chlapečka.
Já kartám věřím…vychází mi…:-)
No já tomu nikdy nepřikládala velký význam, ale když pak nastane situace jakákoli a řeknu si, že to tam bylo tak se divím, ale už tolikrát se mi to vyplnilo, že už kartám fakt věřím. No musíme se tady vzájemně podpořit.
Ahoj holky muzu se pridat? ja jsem z brna ale zatim chodim na obilnak a uvazuji o repromede. nedavno jsem podstoupila ivf bohuzel neuspesne.muzu se zeptat jake vysetreni vam v caru udelali?
@hanka1120 ahoj mám pocit, že nám dělali co se dalo. Hormonální vyšetření, přenosné choroby, genetiku. No odebrali krve co to šlo a muži i tesa/mesa a mě UZ. Pak se podle výsledků stimulovalo. První IVF u nás bylo taky neúspěšné, ale to se nám povedlo pouze jedno embrijko. Ted bylo IVF úspěšné, ale těhu skončilo ve 22tt.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.