Prvorodička a potíže s financemi - co teď?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.6.15 14:59

Ono je to jenom o snaze, cílevědomosti a píli. S mužem jsme se potkali jako mladí studentíci s našetřenými pár šušni z brigád. Tak nemůžu být zlatokopka, protože jsem opravdu nevěděla jak to s námi v budoucnu bude. Dneska mi jeho příjem umožní navštěvovat 2 VŠ a u toho se starat o syna. Občas si vypomůžu nějakou brigádou. Samozřejmě zatím nemůžu investovat do kompletního šatníku od Armaniho, ale můžu mít vše co potřebuji nové a hezké. Rezervu máme větší než mnozí lidé o desetiletí starší - 32-35 let. Všechno se dá zařídit, tak jak si člověk představuje, když chce. To, že jsou jedni pyšní na nákup na bazárku a druzí někomu nadávají do zlatokopek je zcestné. Každý ať si žije jak uzná za vhodné.

• Citovat
  • Upravit
9090
26.6.15 14:59
@mammy píše:
@Verca1989 Já chápu jak to myslíš, ale zrovna s tím kočárem mi to přijde zcestné, přece to není o tom. Snad když se mi ten kočár za dvacet a víc líbí a můžu si ho dovolit, tak si ho prostě dopřeju a není to vůbec o tom, že bych někomu chtěla ukázat, že se máme dobře a chlubit se jím. Děcku je naprosto jedno v čem jezdí ať je to kočár za 3 nebo za 25, ale přeci nebudu mít ještě blbej pocit, že jsem si koupila něco dražšího, co se mi líbilo a plnilo mé představy jen proto, že jsem mohla šetřit. Snad mateřská není o tom jí nějak přežít s malými náklady, ale hlavně si jí užít a já si jí třeba užívám s dražším kočárem.

možná jsme se špatně pochopily. Jedna dotyčná tu holt napsala, že nechápe, proč si někdo nechce koupit něco dražšího, když si to může dovolit, tak jsem jí to trochu vysvětlila. Nemám nic proti tomu, když si někdo koupí dražší kočár nebo vlastně cokoliv jiného, když se mu to líbí, splňuje to účel, funguje to a jsou na to peníze, proč ne :) Z toho co píše ta dotyčná to holt vyznělo tak, že si prostě asi koupí drahý kočár jen proto, že na to má :nevim:

Každý jsme jiný, já osobně bych takové peníze za kočár nedala i kdyby se mi líbil sebevíc, i kdybych si to mohla dovolit, protože za dvacítku pořídím pro miminko celou výbavičku i s tím kočárem, každá holt myslíme jinak no :) Rozhodně jsem to ale nemyslela zle :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
26.6.15 15:07
@Verca1989 píše:
tady je přesně vidět to, co si myslím. Nemáš pojem o penězích, chlap prostě vydělá a ty se máš, kdyby tě s prominutím kopl do zadku, tak tu budeš zakládat podobné zoufalé diskuze.
My jsme si klidně mohli koupit kočár za dvacítku ale nevidím důvod proč? Mám si kupovat kočár v ceně ojetého osobáku abych byla moderní, abych ukázala, že se máme dobře, mám se chlubit a povyšovat nad ostatní jako ty? Nechápu proč. Koupili jsme kočár za 8 tisíc, který naprosto splňoval mé představy, jak vzhledově tak funkčností, nic se na něm nepokazilo, nevidím důvod proč si kupovat kočár za velké prachy, když v plno případech jsou to naprosté šmejdy, se kterými jsou jen problémy a dítě se do kočáru ve 3 měsících nevejde.
Mohla jsem koupit postýlku za desítku ale nekoupila, máme postýlku za 2500 a malé bohatě stačí, dobře poslouží i druhému dítku, co víc si přát…Promiň, ale čím víc píšeš, tím víc je mi tě líto. Je hezké, že se máte jako rodina dobře ale ty by ses fakt neměla povyšovat nad ostatní, když to není tvoje zásluha…

Tohle jsou tak trapné argumenty. Mohli jsme si koupit Audi, ale koupili jsme Traboše, protože je nejlepší a nejkvalitnější :roll: :D Není lepší si přiznat, že na to nemám? Omlouvám ze za OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
26.6.15 15:14
Každý ať si žije jak uzná za vhodné.

No vždyť jo, ale ať tady pak nekritizuje ostatní, který to maj jinak. Jako promiň, ale kecy, že mít 18 tis. pro tři lidi je zoufalý a kdyby měla 15 tisíc pro rodinu, tak by chodila kanálema. Kde to jako jsme? Kór když sama nic nedokázala. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
26.6.15 15:14
@dextera píše:
Tohle jsou tak trapné argumenty. Mohli jsme si koupit Audi, ale koupili jsme Traboše, protože je nejlepší a nejkvalitnější :roll: :D Není lepší si přiznat, že na to nemám? Omlouvám ze za OT.

a není lepší přijmout fakt, že někdo si fakt radši za ty peníze koupí levnější věc, protože se mu ta dražší nelíbí? Pro kluka jsem kupovala kočárek po 3 dětech za 3500 v perfektním stavu. Jo mohla jsem si koupit dražší. Ale už by nebyl ten, který jsem si osahala a mně vyhovoval. To jsem si měla koupit dražší jenom proto, abych svému okolí ukázala, že na to mám? Na ulici na kočárkem nesvítí cena, aby každý viděl, kolik jsem za něj dala.
To samé s postýlkou. Kdybych dala za postýlku třeba 10 litrů, tak bych po pár měsících byla naštvaná, že to byly zbytečně vyhozený peníze, protože kluk byl radši u mě v posteli.

• Citovat
  • Upravit
9090
26.6.15 15:17
@dextera píše:
Tohle jsou tak trapné argumenty. Mohli jsme si koupit Audi, ale koupili jsme Traboše, protože je nejlepší a nejkvalitnější :roll: :D Není lepší si přiznat, že na to nemám? Omlouvám ze za OT.

ano, je to opravdu OT, navíc píšeš naprosté nesmysly. Opravdu si myslíš, že všichni, kdo mají peníze je nutně musí vrážet do toho nejdražšího?
Není lepší přiznat, že na to nemám, protože to není pravda. Mohli jsme si s klidem dovolit drahý kočár ale holt jsme oba s přítelem byli vychováni k určité skromnosti, takže nám přišlo naprosto zbytečné kupovat něco za takové prachy, když to budeme používat pár let.
Můžu si jít klidně do obchodu koupit vajíčka, maso, zeleninu, ovoce, nemusíme chovat zvířata na maso, vejce, nemusím běhat kolem záhonů na zahradě a okopávat zeleninu, stříhat stromy atd. Ale přesto to dělám, protože prostě přemýšlíme trochu jinak a nejsme líní, je na tom něco špatného?
Smutné je spíš to, že asi nejsi schopná tohle pochopit a hážeš všechny do jednoho pytle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
26.6.15 15:26

No tak porad lepsi chlap co porad pracuje a domu neco prinese nez takovy, ktery je v ty praci taky dost a prinese malo. Nejhorsi model - kdyz nedela nic. Na pracovitosti nevidim nic spatnyho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
26.6.15 15:28
@Nabot píše:
Dámy, upřímně, taky nesouhlasím s názorem, že s platem 15k by měl člověk chodit kanálama (to by tam za chvíli bylo poněkud těsno), ale přečíst následujících 9 stran bylo jak sledovat hejno hysterických potrefených hus. To vás při pátku dokáže fakt něco takovýho takhle nas**t, když jste vlastně přece taaak spokojený s tím, co máte? 8o

presne :lol: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
26.6.15 15:31

Co to restartovat?

Teda dámy, nechcete se uklidnit? To jsme opravdu hodně odbočily od zakladatelky - čeká dítě se super odpovědným chlapem (dělá nehody, které nemá kryté - chybí pojistka? alkohol?), nedaří se jim vyjít a dle projevu zakladatelky je to trochu „já jsem těhotná, kdo mi pomůže?“

IMHO to, že je těhotná, nijak samo o sobě neznamená, že by se z ní všichni pos… V první řadě by měla hledat sama nějakou možnost si přivydělat (brigáda - co se přestěhovat někam, kde je víc práce? stejně platí bydlení přítelovým rodičům), poptat se u své rodiny (to oni Tě vychovali, a moc dobře Tě naučili nadávat jak dřív bylo líp - třeba před 15-18 lety, kdy si ženská nesměla přivydělat ani korunu, jinak přišla o těch cca 3600 rodičáku, že), přemýšlet, kde ušetříte, poptat se kamarádek apod. po levných věcech na miminko. Ale POKORNĚ POŽÁDAT, a ne naběhnout a nárokovat.

To radím já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
26.6.15 16:02
@Verca1989 píše:
ano, je to opravdu OT, navíc píšeš naprosté nesmysly. Opravdu si myslíš, že všichni, kdo mají peníze je nutně musí vrážet do toho nejdražšího?
Není lepší přiznat, že na to nemám, protože to není pravda. Mohli jsme si s klidem dovolit drahý kočár ale holt jsme oba s přítelem byli vychováni k určité skromnosti, takže nám přišlo naprosto zbytečné kupovat něco za takové prachy, když to budeme používat pár let.
Můžu si jít klidně do obchodu koupit vajíčka, maso, zeleninu, ovoce, nemusíme chovat zvířata na maso, vejce, nemusím běhat kolem záhonů na zahradě a okopávat zeleninu, stříhat stromy atd. Ale přesto to dělám, protože prostě přemýšlíme trochu jinak a nejsme líní, je na tom něco špatného?
Smutné je spíš to, že asi nejsi schopná tohle pochopit a hážeš všechny do jednoho pytle…

A co pak děláš s těmi ušetřenými penězi? Přehazuješ je doma vidlema? Pokud za to koupíš něco jiného, tak je to jen o prioritách a o tom že si nemůžeš dovolit oboje. Čiší tu z těch příspěvků ( a ne jenom z Tvého) závist a zloba, to je spíš smutné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
26.6.15 16:06
@dextera píše:
A co pak děláš s těmi ušetřenými penězi? Přehazuješ je doma vidlema? Pokud za to koupíš něco jiného, tak je to jen o prioritách a o tom že si nemůžeš dovolit oboje. Čiší tu z těch příspěvků ( a ne jenom z Tvého) závist a zloba, to je spíš smutné…

apadlo tě, že někdo ty peníze třeba investuje, aby byl zajištěný v případě výpadku práce, nemoci? Víc smutné je to, když se někdo, kdo k penězům přišel jak slepý k houslím, povyšuje nad normálně pracující lidi.

Příspěvek upraven 26.06.15 v 16:07

• Citovat
  • Upravit
1265
26.6.15 16:07

Pycha predchadza pad..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
26.6.15 16:07
@Kalla1412 píše:
@Koza-Dereza tak víš, jaké to je, a já taky a my obě bysme si do takové situace dítě nepořídily-. Ale vědomě ani zakladatelka, pochopila jsem, že to byla nehoda. No, mám názor na nehody, ale dejme tomu..:-/ Shits happend jak se říká…v jejich případě docela bez nansázky, protože tohle je blbý, chlap vyadá na průšviháře, holka bude mladá. Ale zvládnou toZakladatelko, jděte oba k jedněm rodičům, tam, kde je více místa. Rozhiod sítě po rodině a známých, že sháníš obůečení pro dítě, vybavení, není to ostuda, když to jinak nejde!!! kamarádky určitě rády piomohou, sestry, jejich sestry. Všechno si sepište. PPM na přítelek pokud to půjde. Ty hledej brigádu, práci. Ideál - najít oba místo v jedné směnné fabrice,. firmě, call centur a střídat se tak, aby byl jeden v prácui a druhý s miminem, l Až e z toho dostanete, můžete ubrat. Jestli byste fakt měli mít 2- 3 na měsí, takhle to nepůjde. Psala jsi vlastně, kolik byste měli mít měsíčně a na co?
Á zase „selhala“ antikoncepce? Nebo spíše žádná nebyla. Nehoda = blbost.Za tu se platí, mj. i tím, že se prostě maximálně uskrovním a postarám. Kdo chce souložit, musí umět i unést následky, v tomto případě spíše otec neopatrník. Musí holt víc máknout.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
26.6.15 16:19
@lucenka píše:
napadlo tě třeba to, že je pro někoho zbytečnost vyhazovat peníze za kočárek, který se stejně využije zhruba rok? Nebo že ten kočárek tomu člověku vyhovuje, tak si nebude kupovat nějaký krám jenom proto, aby byl in a ukázal okolí, že na to má.

s tím souhlasím, tím spíše, že řada matek má hluboko do kapsy, ale honí triko ( před jinými matkami, protože jiným je to šumafuk)drahým kočárem a samy vypadají jak od popelnice, protože na sebe nezbylo. Děcku je vážně jedno, v čem jezdí. Kočáry jsou do velké míry statusová záležitost, jako u chlapů mobily. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
26.6.15 16:21
@dextera píše:

to jsi vážně tak mimo, že nejsi schopná pochopit co píšu?
To co ušetřím radši prostě vrazím jinam, místo kočáru za dvacítku pošlu něco dceři na spoření, pojedeme na krásnou dovču, pořídíme něco důležitějšího domů atd., nějak pořád nerozumím tomu, co na tom nechápeš. I kdybych si mohla dovolit dát teď hned dvacítku za kočár a jet za dvacítku na dovolenou, tak si prostě kočár za dvacítku nekoupím, protože vím, že jsem schopná koupit nový kočár, který se mi bude líbit a bude splňovat vše co potřebuju za míň jak polovinu. Nevím čeho sis šlehla ale jsi fakt totálně mimo, z mých příspěvků čiší závist a zloba? Děláš si legraci? Nevím, jestli jsi utahaná a proto píšeš z cesty nebo jsi vážně tak omezená, že nedokážeš něco takového pochopit? Řekni mi nějaký rozumný důvod, proč bych si měla kupovat tak drahý kočár. Ale opravdu rozumný důvod, oproti tomu když ti píšu, že jsem schopná sehnat kvalitu a krásný vzhled za podstatně méně peněz.

Holt nejsem člověk, který má potřebu rozhazovat prachy za nesmysly, radši je využiju jinak, užitečněji a taky je asi rozumné mít nějakou rezervu, kdyby se nedejbože něco stalo. Umím si vážit peněz, dokážu je využít s rozumem a rozmyslem a opravdu se za to nestydím. Nestydím se za to, že moje druhé dítě bude jezdit v kočáru za 8 tisíc…a opravdu nezávidím těm, kteří si koupí kočár za x prachů nebo cokoliv jiného, to je každého věc, každý má jiné priority.

Z tvých příspěvků čiší všechno možné, jenom ne normální lidské a rozumné uvažování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí