Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@elluan píše:
Moje dcera začala mluvit ve třch letech…ani doktor nepomohl, rozmluvila se sama. A její první věta byla,, ti nakopu prdel, buzerante jeden,,
slyšela to od staršího bratrance…a od té doby tu papulu nezavřela, takže bych byla v klidu
Ty jo to kokám, že dr. to ještě neřeší??? My byly na prohlídce v 18 měs. malá uměla 15-20 slov ale nespojovala věty o 2 slovech, a prý byla lehce opožděná v řeči…což byl podle mě nesmymsl, malá mi ve 24 měs. hodně rozumí, poslechne co po níc chci, odpovídá ap.ted máme 25 měs a uméme věty o 2-3 slovech a kolem 30 slovíček, doplnuje básničky a rozpovídává se hodně ted po 2 narozeninách…držim palečky at je malá v pořádku a neni nějaký problém, ale určitě bych šla s malou na vyšetření k psychiatrovi!
@elluan píše:
Moje dcera začala mluvit ve třch letech…ani doktor nepomohl, rozmluvila se sama. A její první věta byla,, ti nakopu prdel, buzerante jeden,,
slyšela to od staršího bratrance…a od té doby tu papulu nezavřela, takže bych byla v klidu
Tak to jsem se ze srdce zasmala. ![]()
Ahoj, nečetla jsem reakce tak je možné, že nějaké Tvé další komenty nevím, nevím další souvislosti.
Mám nemluviče(třetí dcerku, teď 27m),slovíčka začala říkat něco málo po 2narozeninách. Těď už mluví víc, ale oproti sourozencům, a to i mladšímu bráškovi, toho řekne velice málo. Jsem ráda, že rozumí a to mi stačí.
Takže pokud máš jistotu, že dítko rozumí a slyší, nehroť to. Babičkám"zavři pusu"ať jej nestresují a Tebe taky ne
.
@Anonymní píše:
@nikita066 děkujimalá je jen o čtyři dny mladší než tvůj Sebík a přesně, jak píšeš, když se zeptám:„Dáš si čoko?“, tak to rozumí moc dobře.
přečetla jsem ten odkaz o tom očkování a začínám o tom čím dál víc přemýšlet, jaký máš na to názor? Je pravda, že co pozoruju, řeč nic moc a noční děsy, ty bývají šílené a ty má čas od času už pěkně dlouho, až z toho mám strach
Bud v klidu. První syn už ve dvou letech zpíval písničky o třech slokách zpaměti sám. Mám ho nahranýho na kazetě
Mluvil fakt krásně, čistě říkal r prostě opravdu byl borec.
Druhý syn ve dvou jen kvílel nebo hodně používal citoslovce a špatně vyslovoval. Není to tak dávno co jsem taky psala do těchto diskuzí.
Ted jsou mu tři a mluví už celkem slušně HLAVNĚ TEDA DOCELA ČISTĚ ARTIKULUJE. Je to raubíř první kategorie. Normálně mi vymejvá mozek. On prostě jednu věc řekne fakt 100× třeba maminkoooo, maminkoooooo a pořád dokola a pak teprve řekne co chce. Takhle celej den. Večer mě od tý doby co mluví bolí hlava jak střep.
Ale jsem štastná že už konečně začal pořádně mluvit. Vydrž ono to přijde samo. Já už se taky bála že mu něco je a hlavně on je velikej vypadal ve dvou na 3,5 roku a všichni kroutili hlavou on nemluví? Taky jsem jednou bulela že je asi hluchej a zkoumala tu uzdičku pod jazykem jestli jí nemá přirostlou a já nevím co všechno jsem ještě na něm hledala.
@nikita066 já jako nezkušená prvomatka, jsem se doktorkou nechala ukecat na rotarix i prevenar, malá to naštěstí „asi“ snesla v pohodě
Ale s tou hexou nevím. Po poslední dávce byla jak oukropek, oči skleněné, bez nálady… Spaní celkem v pohodě, ale spíme spolu.
V 15m na mě dr. tlačila s tím Priorixem, ale co jsem se tady o něm načetla, tak mám pochybnosti a ačkoliv dr. nesouhlasila, tak se mi ho podařilo odložit.
V pondělí objednávám k novému pediatru, tak jsem zvědavá ![]()
Noční děsy měla jen dvakrát (klepu) právě po té hexe.
@Anonymní píše:
@nikita066 já jako nezkušená prvomatka, jsem se doktorkou nechala ukecat na rotarix i prevenar, malá to naštěstí „asi“ snesla v pohoděAle s tou hexou nevím. Po poslední dávce byla jak oukropek, oči skleněné, bez nálady… Spaní celkem v pohodě, ale spíme spolu.
V 15m na mě dr. tlačila s tím Priorixem, ale co jsem se tady o něm načetla, tak mám pochybnosti a ačkoliv dr. nesouhlasila, tak se mi ho podařilo odložit.
V pondělí objednávám k novému pediatru, tak jsem zvědaváNoční děsy měla jen dvakrát (klepu) právě po té hexe.
no já jsem právě bývala očkovat očkovat a teď? stále více přehodnocuju a nejraději bych zrušila, ale teď nás čeká další očko co bývá před 2rokem
a je povinné
Můj starší syn do 27m neřekl taky skoro ani slovo, a pak se to ze dne na den zlomilo, a začal mluvit rovnou ve větách, a teď nezavře pusu
. Některý děti prostě z nějakýho důvodu mluvit nechtějí, syn byl velmi inteligentní, v roce a půl složil dřevěnou vkládačku o 30 obrázcích, v 21m uměl celou velkou abecedu( písmena neříkal, ale poznal, když jsem se ho zeptala kde je písmeno D, tak ho ukázal), Ale nluvit prostě hodně dlouho nechtěl, babičce se to taky nelíbilo, ale já cítila, že je všechno ok, a taky bylo. Ted mluví na necelé 3 roky podle mě docela obstojně ![]()
Dceři budou za 2 měsíce 3 roky, v létě už jsem z ní byla taky docela špatná, všechny děti v jejím věku, které znám, už mluvily ve větách, používaly přítomný a minulý čas atd. a ona mluvila jednoslovně a v infinitivech… ve 2,5 letech začala spojovat 2 slova dohromady a to jí vydrželo dodnes - do věty spojí obvykle 2-3 slova
rody nerozlišuje, časy jak kdy… místo nechci říká zásadně nechceš ![]()
přitom slovní zásobu má vcelku širokou (nedávno jsem to počítala - pojmenuje skoro 50 zvířat a 30 částí těla - to ji baví, tak se to učí), co potřebuje, to řekne, porozumí dobře (zkoušela jsem i vcelku složité pokyny a chápe to)
občas ji to lapne a třeba 2 hodiny denně strávíme nad knížkou, sedí vedle mě a nechá si předčítat, jindy zase musí ona sama - klidně půl hodiny listuje knížkama, ukazuje si a pojmenovává, pak týden od knížek s řevem utíká atd.
dostat z ní básničku je nemožné, to ji vůbec nebere, pak si sedne na nočník a z ničeho nic odzpívá „kočka leze dírou“ - obě sloky, správný text (samozřejmě ne zcela přesně, ale rámcově to sedí), dobrá intonace, dobré frázování… a podruhé už to z ní nedostanu ![]()
už jsem to přestala řešit, když něco řekne, tak jí to zopakuju se správným slovosledem a ve správných tvarech, vím, že rozumí a že když chce, tak mluví dobře… předpokládám, že ji v tomhle „nakopne“ školka (doufám
)
Ja se na to ptala dr. A ona rekla, ze jsou linejsi… A je to pravda, kdyz chci aby mali neco zopakoval, tak se usmeje a krouti hlavou…a nekdy semsnazi neco zopakovat…
Já nejsem z těch, co by měli radit, sama mám nemluvící batole. V 28 měsících používá stěží pět slov a nějaké citoslovce(není, tady, tato - táto, babo (mámo), aoj - ahoj, jé to je - a my doplňujeme, na co zrovna ukazuje, mňam - mňau
, ňam - jídlo) a to je z naší řeči asi tak všechno. Ale často mele „hatmatilkou“, mění tón řeči, tempo řeči a i když mu není rozumět ani ň, tak se utěšuju, že prostě jen potřebuje čas. Opakovat po nás nebude i kdybychom se na hlavu postavili, když něco chce, čapne nás za ruku a dovede nás k tomu, co chce (a ukáže si). V knížce mi ukáže, co po něm chci, pozná i části těla atd. Akorát to prostě neřekne, tak doufám, že se to brzy zlomí
.
Tím jsem jenom chtěla říct, že určitě nejsi sama, kdo má doma nemluvící dítě a držím pěsti, abys brzy řešila opačný problém (jak to zařídit, aby bylo dítě aspoň chvíli zticha).
Když čtu tvůj příspěvek zakladatelko, tak jako bych četla o své dceři. Malé je 25 měsíců a její hlavní zvukový projev je vrčení a mručení, občas řekne mama nebo am am (ham), nene, vava a baba. Zvířátka ji nezajímají, knížky taky ne. Slyší dobře, má ráda zvukové hračky, když jí něco říkám, tak něco rozumí, ale třeba pokyny typu, přines, podej, kde je jí nic neříkají. Jinak na lidi reaguje dobře, ráda se mazlí, dává pusinky, nahlas se směje. Těžko říct, jestli je to po očkování, protože u nás je to trošku složitější. Dcerka totiž ve třech měsících prodělala 7 hodinovou narkozu a 10tidenní umělý spánek, do třech měsíců měla míň okysličenou krev - kolem 80%, norma je 95 a víc. Řekla bych, že největší paseku asi udělala ta narkoza a tlumení, protože do té doby krásně žvatlala a potom se už nikdy takhle nerozpovídala. Každopádně docházíme na neurologii kvůli hypotonii, takže si myslím, že kdyby měla malá nějaké autistické rysy, tak by to neurolog snad poznal. Jinak jsme celkově vývojově pozadu, chodit jsme začali ve 2 letech a prý vývoj řeči souvisí s chůzí, tak doufám, že se třeba trošku rozmluví. ![]()
@klaraB píše:
Když čtu tvůj příspěvek zakladatelko, tak jako bych četla o své dceři. Malé je 25 měsíců a její hlavní zvukový projev je vrčení a mručení, občas řekne mama nebo am am (ham), nene, vava a baba. Zvířátka ji nezajímají, knížky taky ne. Slyší dobře, má ráda zvukové hračky, když jí něco říkám, tak něco rozumí, ale třeba pokyny typu, přines, podej, kde je jí nic neříkají. Jinak na lidi reaguje dobře, ráda se mazlí, dává pusinky, nahlas se směje. Těžko říct, jestli je to po očkování, protože u nás je to trošku složitější. Dcerka totiž ve třech měsících prodělala 7 hodinovou narkozu a 10tidenní umělý spánek, do třech měsíců měla míň okysličenou krev - kolem 80%, norma je 95 a víc. Řekla bych, že největší paseku asi udělala ta narkoza a tlumení, protože do té doby krásně žvatlala a potom se už nikdy takhle nerozpovídala. Každopádně docházíme na neurologii kvůli hypotonii, takže si myslím, že kdyby měla malá nějaké autistické rysy, tak by to neurolog snad poznal. Jinak jsme celkově vývojově pozadu, chodit jsme začali ve 2 letech a prý vývoj řeči souvisí s chůzí, tak doufám, že se třeba trošku rozmluví.
to je zajímavé to jak jsi psala že vývoj řeči souvisí s chůzí. Víš o tom něco víc?? Kdyžtak napiš. Dík