Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Náš pětileťák má po večerníčku dovolené dva Paty a Maty na PC. Jinak zatím neví, k čemu se dá dál PC používat, a myslím, že o nic nepřijde, když to zatím vědět nebude. Na chalupě, kam se jezdí za čerstvým vzduchem, bych teda PC neměla. Nejen kvůli němu, ale ani kvůli sobě. Jak se znám, večer bych tam zas trčela, a na to nemusím jezdit na chalupu.
Asi záleží, jak se věc nastaví… U nás občas za odměnu hraje synek puzzle nebo logické dětské hry na rexo.cz… 3×30minut je ovšem dost. Naštěstí se to týká jen chalupy. Střílečky a bojovky samozřejmě nikdo nehraje.
Tak u nás je dovoleno na tabletu hrát hoďku denně (mám 5-ti letého), ale ještě nikdy tolik nehrál. Za prvé jsme od rána do večera pryč - práce, školka, tréninky, kroužky, procházky po venku, a večer, když si třeba vzpomene, tak hraje tak 15-20min, pak ho to přestane bavit. Má tam většinou nějaké naučné hry, nebo skákačky nebo závodění aut. Já na tom nevidím nic špatného. Pokud se dětem nedovolují nějaké brutální hry na zabíjení apod a pokud si to dítě vyloženě nevynucuje scénama a nesedí u toho nonstop, ale platí nějaká pravidla užívání, je to podle mě naprosto ok.
@xmamka píše:
Jak jsou na tom vaše děti?
Na počítači nehraje ani moje šestiletá dcera, natož tříapůlleťák.
Nepovažuju to v tomto věku za potřebné - až budou počítač potřebovat do školy, určitě vymyslíme nějaká oboustranně přijatelná pravidla i pro hraní, ale zatím ne.
Ostatně to ani nevyžadují - berou počítač jako „televizi s rádiem“. Tohle je přesně situace, ve které platí „nevyžaduje to, dokud mu to není aktivně nabídnuto“.
Já rozhlišuji hry a hry.. Ono jestli je to klasický PC a nebo nějaký tablet i dětský, tka je to jedno, stejně+ se jedná o elektronickou hru..
U nás se hodně vybírájí co si kluk 4,5 pustí.. Většinou to jsou takové ty nejnaivnější hry, kdy například sadí zeleninu, krmí zvířátka a takové a nebo dáva k sobě kostičky, a když dá tři tak to zmizí. atd
Nepouštím, žádné závodní hry, střílečky, bojobé atd.
No já si myslím, že u zakdlatelky je problém, že kluk to má spojené s hrami, takže na chatu jede opravdu kvůli hrám.. To bych raději dala doma a omezením.. U nás, se pustí a jakmile mi to přiijde dlouho - do hodiny, tak prostě řeknu dohraj a hotovo. Je pravda, že se někdy vztekne, jak u všeho jiného, ale ho to přejde ![]()
Jinak manžel taky vysedává u PC..
Bohužle si mylsím, jaký otec, takový syn a taky se toho bojím spíš až bude kluk starší
Nevyžaduje hry naše skoro 4 leté dítě, protože mu to nenabízíme, nehrajeme to ani my, nejsem si jistá, jestli bysme to pořádně zvládli nainstalovat a ve finále i pochopit. Nestydím se za to, přijde naprostá hloupost tomu učit děti.
Jinak co vidím v okolí, tak sory, ale je to většinou o pohodlí rodičů, chtějí mít klid, tak to pustí a je to. Jen snad chápu ty rána v 6 hodin, když prostě rodiče si chtějí ještě chvíli poležet, ale to by i tak snad stačily v tomhle věku pohádky.
@Bavorov, u nás to nebylo o pohodlnosti, ale motivaci. Měl to jako odměnu za vykakání - synek trpěl urputnou zácpou. Měl pocit, že je to něco extra. Poskládal si kostřičku ( naučná) nebo puzzle (logická)…
Děkuji všem za příspěvky. U nás je to opravdu probém v tom, že malý to vidí u táty a přijde mu normální sedět furt u pc ![]()
Když jsme u babičky na celý týden, tak pc vůbec nepotřebuje..i když o tom často mluví.
Táta je docela sobec a domluva, že by si pouštěl pc, až když děti budou spát, tak nepřipadá v úvahu..ach jo
Nic se nemá přehánět. Děti by podle mě měli mít nějakou zkušenost s počítačem, ale vysedávání u PC nu mě, jako matku upřímně ničilo ![]()
Jako nejzásadnější problém bych hlavně viděla fakt, že manžel to nainstaloval, aniž by se zřejmě poradil s manželkou.. O tomhle mají rozhodovat oba rodiče, mají se domlouvat někde bokem, aby dítko neslyšelo, kdo je spíš pro a kdo proti, aby případně pak nechodilo přemlouvat toho benevolentnějšího rodiče. Mělo by platit, že pokud jeden nesouhlasí, tak se to prostě nestane. A když už na tom ten druhý trvá, tak zkuset vymyslet nějaký kompromis. V tomto případě třeba takový, že hra bude nainstalovaná doma a ne na chalupě.