Třetí dítě v 35 letech?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10651
17.12.21 14:49
@Anonymní píše:
Zajímal by mě váš názor - pořád tak nějak přemýšlím a prahnu po 3. dítěti. Je mi 36, mám dvě malé děti (1,5 a 3,5, zatím nechodí do školky) a další dítko bych si přála hlavně proto, že jsem sama jedináček, mám už pouze starší maminku, která mě měla pozdě a často se cítím osamělá. Nechtěla bych, aby tenhle pocit mé děti zažívaly, vidím, jak si rozumí a proto bych jim přála ještě parťáka. Zároveň vím, že jsem stará, moje maminka se mi snaží pomáhat, ale síly ji nepřibývají. Manželova rodina je daleko a upřímně - nemyslím, že by z této strany pomoc moc hrozila, pokud nebudu na smrtelném loži. Jsou hodní, vycházíme dobře, ale mají své starosti. Za celou dobu mateřské ( 4 roky) děti nikdy nebyly u babiček třeba na odpoledne /noc, jsem s nimi pořád, sama jsem za tu dobu byla s přáteli možná desetkrát na pár hodin. Manželovi vadí, že jsem z toho už někdy nervní, že občas po starším dítěti pokřikuju, zkrátka nemá pocit, že jsem šťastná. Já to beru jako dočasné období, kdy nikam nemůžu, ale sama nedokážu vyhodnotit, zda mimino ještě mít. Finančně bychom to zvládli, pokud se něco nepokazí

Jestli další dítě nebo si budes muset odpovědět sama. Každý volí jiné důvody proč ano a proč ne. Ale na čem bys měla rozhodně zapracovat, je tvůj pocit osamělosti a pocitu, že je to kvůli tomu, že jsi jedináček. Můžeš mít sourozenců třeba deset a být osamělá a můžeš být jedináček bez rodiny a být spokojená. Opravdu bych si neporizivala děti, jen kvůli tomu, že si myslíš, že budou celý život parťáci, jako jsou teď jako malé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
17.12.21 14:56

Já měla 3. ve 33 a jako miminko ok, ale teď když mají děti 10, 7 a 3, tak mi občas večer už chybí síly a kolikrát usnu dřív než oni 😄

Třetího dítka nelituji, ale někdy má člověk pocit, že se mu rozskoci hlava nebo že by potřeboval ještě ruku navíc ;)

Jo a co se mi s nástupem 3.ditka do školky stalo, je, že na dost věcí zapomenu, např že má dítě kroužek nebo nebo má přinést něco do školy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2775
17.12.21 15:03

Asi je to hodně individuální. Jestli je chlap super člověk, otec i manžel, tak spíš ano. Rozhodni se podle toho, jestli bys to zvládala, kdyby vás manžel opustil nebo onemocněl, měl úraz. Uživila bys je sama?
Taky zvažte svou rodinnou anamnézu - moje děti hodně marodily, bylo to na zbláznění, přidaly se i chronické nemoci, vážné úrazy…budete mít případně kapacitu, když nepůjde vše bezproblémově? Co když onemocní někdo z vás dvou?
Nejstarší už je 17, neuměla jsem si představit, že mne bude nějak zatěžovat péče o puberťáka, ale jo. Když se objeví problémy i v tomto věku, chce to 100% rodiče.
Nevím no, 3 děti jsou velká radost, ale taky zodpovědnost a starost. Když tě manžel podvede, se 3 dětmi se odchází hodně špatně. Každé z nich má spoustu svých problémů k řešení, pro mne jenom objednat preventivní prohlídky je dost náročné, natož lítat s akutními problémy. Vem si, že příštích 15 let se nezatavíš, budeš bojovat s pracovním úvazkem a kombinací kroužků, škol, školek. Nepodceňovala bych náročnost rodičovství, zejména, když nemáš zázemí ve své rodině, kdyby se cokoli stalo, musíš si pak poradit sama. Nechci tu „depkovat“, ale třeba mne rodičovství hodně vysílilo (hlavěn proto, že jejich otec nechtěl převzít svůj díl péče)… a to když byly mé nejstarší 4 roky, tak jsem si říkala, jak bych klidně měla i pět dětí…
Kamarádka teď řeší nevěru manžela, mají 3 děti, nikdy pořádně nepracovala…je na dně (a byly super krásná rodina).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
17.12.21 15:06

Ve Tvé situaci bych si třetí dítě nepořídila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
17.12.21 15:18

Za mě je problematická pasáž „přemýšlím a prahnu“. V manželství nejsi sama, takže pokud na tohle přemýšlení a prahnutí nejste oba, není se o čem bavit. Tohle si musíš vyřídit doma, a ne s nějakými ženskými na netu. I kdybych Ti sem napsala, že mám sedm dětí a je to super, tak co? Tohle je přeci naprosto individuální záležitost páru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.12.21 15:26

Hlavně si prosím tě ujasni s manželem, že to, že občas křikneš po dítěti nemá nic společného se štěstím nebo neštěstím. To je úplně normální ve stavu, kdy má někdo něco na starosti 24/7 a je to naopak zdravější, než se přemáhat, být neustále sluníčková a pocity v sobě dusit. Samozřejmě nemluvím o tom, kdybys měla řvát na děti od rána do večera. Navíc teď jste v nejhorším období dětí, kdy ještě nemají moc rozumu. Za rok už to bude mnohem lepší. A ty se za to neobviňuj, ono to ani těm dětem není na škodu, když uvidí, že maminka je taky jen člověk a ne věčně happy perpetum mobile. Teď jsme se o tom bavily s kamarádkou, která se hodně inspiruje styly výchovy, kde musíš za každou cenu vše vyřešit v klidu. A pak byla strašně překvapená, když náhodou zaslechla u nás na návštěvě naše kluky se bavit, že mi udělají kávu a navzájem se popohánět k úklidu čehosi, „aby nám to mamka nemusela pořád připomínat a nebyla unavená“. Ty její děti nemají šanci si uvědomit, že ona má nějaké limity, protože jim je neukáže a prdí na ni jak na placatý kámen.
K otázce třetího dítěte: šla bych do toho. Mě je taky 36 a rozhodně si stará nepřijdu. Kdybych chtěla ještě jedno dítě, šla bych do toho. Větší polovina mých kamarádek v tomto věku měla mimino, ať už první, druhé nebo třetí, nevidím v tom problém. Některé to dokonce omladilo. Záleží na tvém osobním nastavení. Někdo se cítí mladý i v 50, někdo už je unavený po třicítce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.12.21 16:14
@Anonymní píše:
Zajímal by mě váš názor - pořád tak nějak přemýšlím a prahnu po 3. dítěti. Je mi 36, mám dvě malé děti (1,5 a 3,5, zatím nechodí do školky) a další dítko bych si přála hlavně proto, že jsem sama jedináček, mám už pouze starší maminku, která mě měla pozdě a často se cítím osamělá. Nechtěla bych, aby tenhle pocit mé děti zažívaly, vidím, jak si rozumí a proto bych jim přála ještě parťáka. Zároveň vím, že jsem stará, moje maminka se mi snaží pomáhat, ale síly ji nepřibývají. Manželova rodina je daleko a upřímně - nemyslím, že by z této strany pomoc moc hrozila, pokud nebudu na smrtelném loži. Jsou hodní, vycházíme dobře, ale mají své starosti. Za celou dobu mateřské ( 4 roky) děti nikdy nebyly u babiček třeba na odpoledne /noc, jsem s nimi pořád, sama jsem za tu dobu byla s přáteli možná desetkrát na pár hodin. Manželovi vadí, že jsem z toho už někdy nervní, že občas po starším dítěti pokřikuju, zkrátka nemá pocit, že jsem šťastná. Já to beru jako dočasné období, kdy nikam nemůžu, ale sama nedokážu vyhodnotit, zda mimino ještě mít. Finančně bychom to zvládli, pokud se něco nepokazí

Pokud na to nemáš nervy, tak bych do toho nešla.. jsem starší, mám ročního a skoro pubertální bandu..vím, že bych dalšího prcka ještě dala, ale taky vím, že nejsem nervní z toho, že jsem s dětmi vesměs pořád sama atd :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
17.12.21 16:40

Bude mi 39 a třetí dítě se mi brzy narodí, ale mé starší děti jsou už poměrně velké, takže nemusím hlídat i je a každé má navíc svého vlastního otce, pro kterého je to první a jediný potomek.

Možná bys měla vzít v úvahu i to, že budoucnost bude nejspíš velmi tvrdá doba. Já jsem fyzicky dost zdatná a mé děti už ani nemůžou být zdravější, taky svou psychikou jsou to děti velmi odolné. Mé děti by prostě měly něco vydržet, jestli ty tvé takové nejsou, tak si za mě radši další nepořizuj. V budoucnu bude všechno slabé nejspíš hodně trpět, protože zdravotnictví a podobné věci nejspíš už nebudou takové jaké je znáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32897
17.12.21 16:45

Tři děti po sobě jsou moje noční můra. Navíc bez hlídání. To bych nedala.
Třetí dítě mám, v 35 letech, ale starším bylo skoro 7 a 9 let. Stačilo mi, že oni dva byli od sebe 22 měsíců. Byl to masakr. Ráda, jsem si udělala pauzu a nejmladšího si moc užívám. Ze tří dětí blízko od sebe bych už někde visela. I teď je to mnohdy náročné, únavné, ale přece jen ne tak moc.
Jo a auto máme normální 5 místné. Tím, že je větší rozdíl, se vejdeme, protože starší už nemají autosedačky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
17.12.21 17:48

Stará nejseš, otázka je spíš jestli budeš mít dost energie. Za mě je tedy lepší mít dvě děti, ale i čas pro sebe. Děti potřebují radostnou mámu. Takže bych zvážila, jestli bych neskončila jako urvaná nerudná matka 3 dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8722
17.12.21 20:19

My máme 3 děti, za pár dní 7, 5 a 2. Já bych chtěla ještě jedno, ale manžel ne, tak smůla. Tys o manželovi nepsala ani slovo, on další dítě chce nebo ne? To je docela zásadní, protože pokud ne, tak t vlastně nemáš o čem přemýšlet.

Jinak jo, já bych do toho šla, je to náročný, ale ta banda je super. Škola je celkem zahul, až v ní budou všichni 3, tak se asi zbláznim ale že bych to nezvládla? Jako proč, chce to organizaci, diář a nelpet na nedulezitych věcech. A taky to chce apson občas mít hlídání. Když už ne os babiček, tak snad manžel ne? Pokud se nestará o 2, třetí bych si nedělala. Až teprve teď s třetím dítětem jsem naplno pocítila, jak je důležitý občas vypnout a být někde sama, bez dětí. Bez toho bych do třetího nešla ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
17.12.21 21:17
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě váš názor, popř. zkušenosti. Bude mi 35, mám 2 malé děti a přemýšlím, jestli se ještě pokoušet o třetí dítě. Při předchozích těhotenstvích jsem dvakrát byla v ohrožení života (1. preeklampsie, 2. souběh mimoděložního a děložního těhotenství, ztráta litru krve), dvakrát jsem potratila a teď zvažuju, jestli do toho ještě jít. Švagrová mi nasadila brouka do hlavy, že nejkrásnější dárek pro dítě je sourozenec - s tím souhlasím…Ale rozum říká spíš ne, cit je tak napůl.
Manžel to nechává otevřené… Samozřejmě vím, že rozhodnutí je na nás, spíš mě zajímajá zkušenosti/názory.
Předem díky
Anonym - zdravotní info

A co na to tvůj Dr??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
679
25.1.22 13:25

My máme 3 děti (8,5, 1 a půl), nejmladší je miláček, ale bohužel dost často padám na hubu. Manžel moc nepomáhá (domácnost, děti), tak kolikrát už jsem opravdu vyčerpaná. Navíc máme velký dům. Taky už bych ráda měla trochu času i na sebe…takto mi připadá že jej stále pečuji o něčí potřeby. Vím, malý vyroste, ale momentálně je to dost náročné. Např. teď jsme nemocní a nemám ani moc možností si lehnout a léčit se. Do třetího dítěte bych šla jen v případě, že manžel opravdu pomáhá a dovede v nouzi zastoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
679
25.1.22 13:28

A třetí jsem měla ve 35 letech, je to znát. Ale asi ne kvůli tomu, že bych byla stará, ale spíš přejetá předchozími dětmi:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
25.1.22 16:08

@zzuza Pokud by chlap doma normálně nefungoval měla bych dítě jen jedno…takhle mi přijde že ty děti má jen ženská

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí