Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SIMONA1234 píše:
Tak mít to jen na cukrárnu a hračky…tak si pískám…v 7 letech dcery. Teď nepočítám školu, kroužky atd…fakt jen hračky a cukrlata.
Ale jo…je to hrůza…volám OSPOD.
já třeba chodím s malou plavat, jen jednou týdně na hodinu, to máš pro nás dvě, sama tam jaksi nemůže, 500měsíčně, jednou týdně herna, překlenujeme tak čas, kdy má starší trénink a my tvrdneme skoro dvě hodiny ve městě a čekáme na ní, to máš dalších 500 a to jsou jen vstupy, jasně, bude teplo, budeme chodit na hřiště, teď bohužel na výběr, buď Mc nebo obchoďák nebo sedět v autě. Kdyby to byly peníze jen na zmrzku a hračky ano, na aktivity pro děti je to málo, bohužel.
Hysteraky se snažím sklidnit v klidu vysvětlováním pokud nepomáhá musím ji odvléct domů, většinou je právě před tím obchodem nebo curárnou, když už jdeme nakoupit buď jdu sama nebo jdem všichni i s přítelem a s ním si to nedovolí.
@gissel ale tohle běžné neni aby dítě chodila kamkoliv často. my do cukrárny nechodíme vůbec, pokud by jedno z dětí chtělo tak asi ano ale vyjímečně, odměnou za něco. pokud se někam chodí často stává se to součástí a to je špatně. pokud je u tatínka 2× za měsíc tak jí chce vše vynahradit tak bych jí klidně řekla že s tatínkem jdou do restaurace atim pádem jí to za měsíc musí stačit. tady neni o čem diskutovat, cukrárna za něco to ok ale pořád nevidim důvod. hračky říkam i naší téměř 4leté že to co chce koupíme ale k svátku nebo narozeninám. ta by pak chtěla dárek každý den a to přece nejde
. už by to nebrala jako něco vyjímečného ale běžnou věc ![]()
@gissel zkus jí, až se začne válet, říct, že jdeš teda domů sama, a odejdi. Ona se minimálně zarazí, spíš rozběhne za Tebou.
@terinka4444 píše:
já třeba chodím s malou plavat, jen jednou týdně na hodinu, to máš pro nás dvě, sama tam jaksi nemůže, 500měsíčně, jednou týdně herna, překlenujeme tak čas, kdy má starší trénink a my tvrdneme skoro dvě hodiny ve městě a čekáme na ní, to máš dalších 500 a to jsou jen vstupy, jasně, bude teplo, budeme chodit na hřiště, teď bohužel na výběr, buď Mc nebo obchoďák nebo sedět v autě. Kdyby to byly peníze jen na zmrzku a hračky ano, na aktivity pro děti je to málo, bohužel.
Tak na aktivity 100pro málo…beru to fakt jen na mlsání + měsíc co měsíc hračku…to mi přijde až zbytečné vyhazování. To raději tu permici do bazénu…
Vždyť to tu celou dobu říkám já jí nekupuju hračky jen tak, taky neudělám to co ona si zrovna zamane a ex se trumfnout nesnažím nemám proč snažit se ho trumfnout, dcera to asi vidí takže on jí dá a já ne já jsem ta špatná protože jí nedám co ona chce a kdykoliv to chce. Dostane když si zaslouží nebo k narozkám, do cukrárny jdeme tak jednou za 2 měsíce, ale prostě když jdeme kolem ze školy tak zase začne jestli pujdeme do cukrárnyřeknu ne tak je naštvaná a mrčí, někdy to pochopí a někdy ne podle toho jakou má náladu.
@gissel Když ji odvlečeš domů, tak se uklidní? Dostane trest?
@Jaji77 píše:
@gissel zkus jí, až se začne válet, říct, že jdeš teda domů sama, a odejdi. Ona se minimálně zarazí, spíš rozběhne za Tebou.
To už jsem zkusila ona se otočila a šla na opačnou stranu nakonec jsem jí musela nahánět já aby mi někde nevlítla pod auto. Občas mám pocit jako by byla puberťák
@Tereza1986 píše:
@gissel Když ji odvlečeš domů, tak se uklidní? Dostane trest?
většinou hned co vlezem do chodby a než vyjdeme nahoru je v klidu, trest dostane formo zákazu televize nebo nějaké jiné činnosti.
@evill píše:
A z jakeho duvodu ma dcera odklad?
V podstatě jí to učení nešlo, v hodinách odmítala pracovat vztekala se, a celkově byla nevyzrálá pro školu, bylo to jako na houpačce jednou byla pohodová a podruhé zase vzteklá, v hodinách se nevěnovala tématu o kterém se bavili ale nahodila si téma které ona chtěla, do učebnice si čmárala pokud nad ní učitelka nestála, když u ní někdo byl pracovala dobře a doma jsme fakt makali ale nestačilo to tak jsem se domluvila s učitelkou že tomu dáme ještě čas, teď co je v přípravce už se nevzteká v hodině a učitelka ji chválí takže pokrok tam je akorát to ostatní je třeba odbourat
@gissel píše:
V podstatě jí to učení nešlo, v hodinách odmítala pracovat vztekala se, a celkově byla nevyzrálá pro školu, bylo to jako na houpačce jednou byla pohodová a podruhé zase vzteklá, v hodinách se nevěnovala tématu o kterém se bavili ale nahodila si téma které ona chtěla, do učebnice si čmárala pokud nad ní učitelka nestála, když u ní někdo byl pracovala dobře a doma jsme fakt makali ale nestačilo to tak jsem se domluvila s učitelkou že tomu dáme ještě čas, teď co je v přípravce už se nevzteká v hodině a učitelka ji chválí takže pokrok tam je akorát to ostatní je třeba odbourat
Takze uz chodila do skoly a stahli jste ji z ni? Ja tam totiz nevidim typicke chovani 7 leteho ditete. Mohl by tam byt nejaky problem. Byly jste v poradne?
Jak dlouho jste od sebe s ex? Ja to vidim spis, ze to bude od vseho neco - tatinek ma jinou vychovu, tak to zkousi i na tebe, urcite chape vse co ji rikas, nicmene pro ni asi taky neni jednoduchy se v tom vsem placat… Nevidela bych ji hned jako rozmazlenou, zkuste se do toho decka trochu vzit, pokud matka pise, ze to driv nedelala. I ten odklad skoly a vubec.
Asi bych zasla do poradny, pokud bys mela dojem ze nad tim ztracis kontrolu a vysvetlovani nepomaha.
@evill píše:
Takze uz chodila do skoly a stahli jste ji z ni? Ja tam totiz nevidim typicke chovani 7 leteho ditete. Mohl by tam byt nejaky problem. Byly jste v poradne?
v poradně jsme byli, bez toho by nam odklad nemohla škola povolit, tam nám akorát řekla paní že máme více chodit mezi děti a na návštěvy aby se více socializovala ale kde na ty navštěvy mám chodit už mi neřekla moc mých kamarádek ještě děti nemá a pokud mají tak bydlí daleko, byli jsme i u psychologa ale nic světoborného nám neřekla prý dcera špatně zvládá své emoce, a s ex jsme od seme 3,5 roku
Nerozmazloval ji někdo? Babička, dědeček nebo tatínek??? Moje dítě je zatím ještě v bříšku, ale mám dva mladší sourozence a vím, že ti to vždy chápali. Stačilo vysvětlit, že nejsou peníze a nepamatuji si, že by se vztekali.
Jinak babička mě napadlo z důvodu, že jsem těhotná a jsem na tom finančně dobře. Máme dost našetřeno a vyděláváme taky slušně, ale už před početím jsem říkala partnerovi, že nechci rozmazlené dítě a nedostane na co si ukáže. Jen k narozeninám, vánocům nebo maličkost za zásluhy. Příčí se mi rozmazlené děti i když vím, že za to může vždy nějaký dospělý. Ale když jsme byli oznámit těhotenství tak přítelova mamka řekla, že ho bude rozmazlovat. Myslela jsem, že vylítnu z kůže, ale musela jsem se držet, protože jí se nesmí nic říct. Jsou na tom finančně ještě lépe jak my a dokážu si představit co myslí pod pojmem rozmazlovat. Doma jsem hned partnerovi řekla, že na všem se s námi musí domluvit a pokud řekneme, že nedostane určitou věc tak mu ji nekoupí ani ona. A jestli nebude poslouchat tak prcka neuvidí :/ Tohle mě dokáže naštvat když se třeba jeden rodič snaží vychovávat a druhý vše koupí a povolí, nebo rodiče se na výchově shodnou a potom podrývá autoritu prarodič ://
Tak možná proto to tvoje holčička nechápe.
Ještě jsem si vzpomněla, že moje maminka je kuřačka a brácha už byl trochu starší. Možná kolem 10 let nevím přesně a když chtěl něco koupit a mamka mu řekla, že nemá peníze tak ji vyčetl cigarety nebo pivo
Což mu uznávám
Pokud mají rodiče peníze na alkohol nebo cigarety tak musí mít i peníze pro děti. Bratr je takový dodnes, ale sestra je chápavá i když už je starší ![]()