A dost.Francouzské děti nedělají scény - názory na knihu

Máte zkušenost s Lucka Bohemia A dost! Francouzské děti nedělají scény?

Přidejte zkušenost s Lucka Bohemia A d...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2997
25.8.14 23:21
@kacz píše:
@ptamsa u tebe teda není ani tak problém, že bys byla fixovaná na dítě, ale že se ti nechce do práce, která asi není nic moc, když tě nenaplňuje. Tak to řekni hned…

nechapu, proc vyvozujes zavery ode zdi ke zdi. Mne treba naplnuje dite vic nez prace, ale zpatky do prace se tesim, ctyri roky doma na zadku sedet nehodlam. Nerozumim mistnimu emiminimu nazoru, ze matkam se nechce pracovat a - trochu mimo tema - pobirani socialnich davek si lidi zavidi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
25.8.14 23:22

@kacz Matka dává dítěti jistotu a je pro něj největší oporou, dokud ještě není schopné si vytvářet vztahy s ostatními, což je zhruba v těch 3 letech, kdy se také děti mohou dávat do školky. Dítě rozpozná své příbuzné, se kterými je často, nemusí se cizích lidí bát, to ale neznamená, že je mu s nimi dobře a že se cítí stejně dobře jako s mámou. Je to prostě i logické. Jak už tu byl řečeno. Dokud dítě neumí chodit na záchod, samo se najíst, obléct, mluvit, je tu snad máma, aby se o tyto věci starala.. I když fyzický kontakt a mámina blízkost jsou pro dítě ještě víc než to, že mu vymění plínku.
Jsem se svým dítětem intenzivně a hodně a jsem za to šťastná, že mi to okolnosti umožňují. Na tuto dobu budu vždycky šťastně vzpomínat. Pracovat budu potom celý život..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10885
25.8.14 23:23
@lucenka píše:
Třeba v tom, že mě jako ženu péče o malé dítě naplňuje. Starat se o své mládě je ta nejpřirozenější věc narozdíl od práce.

Teď si to myslím vystihla, že je to fajn hlavně pro matky. Ale mít až ve středním věku první „mládě“ a starat se jen o něj několik let 24/7 asi zas až tak přirozené nebude, to mám umožnily až výdobytky moderní civilizace. Někde v Indii, v Africe má třicetiletá ženská 5 dětí a rozhodně nemůže každé z nich celý den nosit a kojit :nevim:. Ostatně ještě moje babička je z pěti dětí, rozestup 1 - 2 roky, a vzpomíná, jak její nejmladší sourozenci, dvojčata, měla ve stáji dřevěnou krabici a tam byla celý den, máma je chodila jen nakojit a přebalit, protože měla na starost velké hospodářství a celý den těžce pracovala. V noci k nim taky nikdo nevstával, maximálně si je máma vzala do postele, ale žádné nošení a uspávání se nekonalo - byla tma, v zimě zima (nebyla elektřina, ústřední topení, koberce atd.). Takže tolik k těm přirozeným formám péče o dítě. Já jsem třeba strašně ráda, že mě nikdo nežene po 3 měsících od porodu do práce, ale jen doma bych x-let být nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
25.8.14 23:23

@Agáta13 jasně, shodneme se na tom, že dnešní výchova nemá s přirozeností nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
25.8.14 23:25

Otázkou také zůstává, proč jdou matky tak brzy do práce, pokud mají nastavený tak systém, tak i kdyby jim to vadilo, nic jiného jim nezbývá, pak jsou typy žen, které jdou do práce brzy z důvodů financí, sice by rády byly doma, ale navenek to nepřiznají, a pak jsou typy, které až tak moc mateřství nebere a jdou do práce, ono sice české ženy mají dlouhý rodičák, ale je tu jedno velké ale, zatímco zahraniční matka může být doma, protože otec to utáhne v pohodě, česká musí do práce navíc ve většině případů maká v plném úvazku, což v zahraničí má matka možnost zkráceného úvazku, takže kdyby tady byly zkrácené úvazky a dostatek míst ve školkách, byly by zajištěny jesle, taky by tady ženy šly do práce, ale bohužel jinou možnost než být doma 3-4 roky prostě nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
25.8.14 23:27

@ptamsa jenom pro zajímavost, kterou školu ti přeruší na tři roky? Pokud vím, tak obvykle je maximum pro přerušení 4 semestry, které ještě nesmí být čerpané v kuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
25.8.14 23:27
@kacz píše:
@ptamsa Jasně, takže přirozenost vycházející ze zcela nepřirozených základů. Dřív se děti rodily, a to rodičům často nebo většinou nezajištěným, studujícím, bez vlastního bydlení, kteří se kolikrát ani pořádně neznali… a všichni včetně dětí se té situaci museli přizpůsobit. Není vůbec přirozené s někým několik let chodit, nemít děti, „naplánovat“ a připravit si život a pak si najednou sednout a tři roky se věnovat dítěti.

Jo jo přesně tak to bylo a všechny co znám se dneska bijou do hlavy :lol:,ale tak hlavně jak to bylo na nejvyšší míru přirozené, jo a taky ta zmínka o tom že ve třiceti mít 4-6dětí, prosím tě kolik je ti roků? a ty už máš děti? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
25.8.14 23:28

@verusak.berusak ale měla děti pořád v dosahu. Zatímco v dnešní době, pokud žena jde do práce, tak není v dosahu pláče svého dítěte, nemůže ho nakojit a dát mu svou přítomností pocit bezpečí. A ano dnes žena ve středním věku má kolikrát první dítě, ale to je dáno vývojem společnosti, kdy jsou nuceny mateřství odkládat.

• Citovat
  • Upravit
7904
25.8.14 23:34

@belik je mi 30, jedno dítě, kdybych nepoužívala antikoncepci, tak bych se na ty 4-5 jistě bez sebemenších problémů dostala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
25.8.14 23:37

@lucenka já nevim, pokud zmiňuješ kojení a pláč, tak se to týká dětí maximálně do jednoho roku, ne tříletého batolete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
25.8.14 23:37
@kacz píše:
@ptamsa Jasně, takže přirozenost vycházející ze zcela nepřirozených základů. Dřív se děti rodily, a to rodičům často nebo většinou nezajištěným, studujícím, bez vlastního bydlení, kteří se kolikrát ani pořádně neznali… a všichni včetně dětí se té situaci museli přizpůsobit. Není vůbec přirozené s někým několik let chodit, nemít děti, „naplánovat“ a připravit si život a pak si najednou sednout a tři roky se věnovat dítěti.

jenže tohle není o přirozenosti, ale o nezodpovědnosti, protože pokud si dřív takhle pořídili dítě, tak tu jejich přirozenost musely řešit rodiče, kteří je podporovaly, často bydleli mladí s přirozeně počatým dítětem u nich atd, jenže dnes spousta párů prostě přistupuje ke svému životu zodpovědně, chci mít dítě, ano, mám na to ano, fajn tak ho budu mít a ne se spoléhat na rodiče, potažmo stát, jako to dělá mnoho lidí, ostatně se to tu řeší den co den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
25.8.14 23:40

@kacz Prosím tě, když tě to tak zajímá, podala jsem si žádost o ukončení studia s tím, že se poté znovu jakoby přihlásím, začnu studovat od začátku, ale uznají mi semestry, které jsem už udělala. Přestaň rýpat do mého života, když o něm nevíš vůbec nic. O tomhle tato diskuze přece vůbec není.
Jsi nejspíš kariéristka a je pro tebe chození do práce přednější než péče o malé dítě a snažíš se to tady vehementně obhajovat. Urážíš matky, které dají své priority stranou a naplno se starají o dítě. Já osobně jsem dítěti obětovala docela hodně. Prozatím. Nelituju toho, protože se k tomu všemu jednou zase vrátím a neuteče mi tak nic.
Od státu čerpáme pouze můj rodičovský příspěvek a to je teda podpora jak noha :D To jen k tomu, jak jsi zase narážela na sociální dávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10885
25.8.14 23:40

@lucenka měla je v dosahu, ale nakojila, přebalila a uklidnila je až tehdy, když ona mohla, ne tehdy, kdy ony začaly brečet. Měla tolik práce, že ji nemohla odložit, nemohla dodělávat resty večer za tmy, děti se prostě musely přizpůsobit, jinak to nešlo. Ona neřešila, zda nechat vyplakat, jestli 5 minut nebo půl hodiny, šla k nim prostě až tehdy, když mohla. :nevim: Jasně, že je to vývojem společnosti, ale přirozené to není, přirozeně plodná je ženská někdy od 13 - 14 a nejplodnější okolo 20… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
25.8.14 23:43
@kacz píše:
@belik je mi 30, jedno dítě, kdybych nepoužívala antikoncepci, tak bych se na ty 4-5 jistě bez sebemenších problémů dostala :-)

Tak vidíš, já nějak nechápu proč se tak biješ o tu přirozenost, braní HA přece taky není přirozené, přirozená byla jen prvopospolitní společnost, kde byl matriarchát a ženy se staraly nepřetržitě o své děti a dělaly s nimi všechno, muži lovili atd. tehdy to bylo přirozené, mě vážně tyhle zmínky o přirozeném čemkoliv v dnešní době opravdu dostanou, už je to zkrátka mimo mísu atˇuž je to jakkoliv, tož tak dobrou noc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
25.8.14 23:44

@romype no ale dřív to bylo normální, že bydleli mladí u rodičů! Měli kde bydlet? Měli, tak jaká nezodopovědnost. Nezodpovědnost by byla dát to dítě do kojeňáku nebo tak něco. I pro dítě to mohlo být pozitivum, protože babička mohla pohlídat a mělo pravidelný kontakt s prarodiči. Proč se asi úplně běžně stavěly dvougenerační domky? Protože se s tím automaticky počítalo. Údržba domu se dělila mezi dva chlapy a když rodiče zestárli, tak se zase mladí postarali o ně. Myslíš, že systém individuálního bydlení, jeslí a pečovatelských domů pro seniory je lepší? Každý dře na svůj barák, nikdo nemusí být nikomu za nic vděčný a širší rodinné vazby vlastně nejsou potřeba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí