A hlavně jí to neříkej...

3140
16.1.11 22:47

A hlavně jí to neříkej...

Ahoj, zajímal by mě váš názor. Jde o toto- myslím, že mám poměrně slušné vztahy jak se svým tchánem, tak se svou tchýní… zejména od té doby, co jsme se před rokem odstěhovali do jiného města bych řekla skoro nadstandartní:-) Ale přesto mě točí, když čas od času (naposledy dnes) manželovi volá tchýně a já se ptám- tak co říkala mamka? a on začne mlžit…a následně z něj vypadne, že mi to prý nemá říkat. Přitom se většinou jedná o nějakou kravinu, dnes to bylo např. o tom, že švagr chce jít studovat a rodiče už jsou z něj zoufalí, protože je to jeho x-tá škola. Tak nevím jestli jsem divná, že mě to uráží, ale proč by mi to manžel neměl říkat? za a) je to můj manžel a za b) tchýně volá v neděli odpoledne, kdy je jasné, že jsme oba doma a že beztak polovinu- tu jeho- toho telefonátu slyším. Nemyslím, že by v tom bylo něco osobního, nejsem si vědoma toho, že bych někdy např. tchýni sdělovala svůj názor na švagrova studia, aby měla důvod mi něco takového zatajovat (a té to neříkej, zase by měla kecy.) Myslím, že je to spíš pocit, že toto je jejich rodinná záležitost a do té mi nic není. Stejně tak mi trochu vadily jejich rodinné večeře, na které jsem nebyla zvána, protože se tam řešilo zřejmě nějaké státní tajemství, nebo že tchán oznámil, že zaplatí svým synům dovolenou na 14 dnů na Kanáry a že pojedou s ním. Ne že by se mě třeba alespoň formálně zeptal jestli by mi nevadilo, že mě nechá doma samotnou se dvěma malými dětmi a vyplácá manželovi skoro celou dovolenou, takže se my jako rodina pak už téměř nikam nedostanem (nakonec z toho sešlo, ani jeden synátor s ním jet nechtěl.)
Naši by třeba tohle nikdy neudělali, že by řekli, že na dovču pojedeme jen oni a já s bráchou a že manžel ať se mezitím postará o děti, prostě nás berou jako rodinu. Stejně tak nezvou na rodinné večeře jen mne a nečekají, že budu každou blbost před manželem tajit. Prostě mě to chování trochu mrzí- jsem zatím jejich jediná snacha a matka jejich jediných vnoučat a tak nějak bych čekala, že budu právoplatným členem rodiny…no asi ne. Nebo se mnou třeba třískají těhotenské hormony a moc si to beru, nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
175
16.1.11 22:59

Ahoj, naprosto tě chápu :) Mám to stejně :) Je to těžká situace, nepříjemná a taková ponižující. Přesně jak píšeš, moji rodiče jsou naprosto v pohodě. Vše řešíme společně, nemáme tajnosti, nezvou na večeři jen mne atd. Ráda bych poradila, ale sama nevím. Nejsem takové povahy, abych dělala tajnosti z běžných, normálních věcí… Zmateně napsané, že? :) (cloumají mnou emoce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
17.1.11 08:52

tak aspoň že tvůj chlap má dost rozumu, aby nejezdil bez své rodiny na dva týdny na kanáry. tchán nám taky kecá do kdečeho, ale mě to vytáčí až když se stane, že to přijde jako dobrý nápad i mýmu manželovi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
17.1.11 09:02

Řekla bych, že maminka s tatínkem ještě nepochopili, že syn už vyrostl a má vlastní rodinu.

Jenže ono se to lehce řekne a hůř udělá. Tohle je fakt těžký. Když dneska vidím, jak piplám ty dva camprlíky, dost těžko si dovedu představit, že najednou udělám krok vedle a budu zpovzdálí jen sledovat, jak žijí, koho si vyberou jako životního partnera, co dělají za chyby (podle mne … ) a nekecat jim do toho a jen tiše čekat, až přijdou pro pomoc …

Ještě že máš chlapa, kterej … už dospěl. Myslím tím, upřednosťňuje tebe coby svojí ženu, aniž s rodičema spálil mosty. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
17.1.11 09:03

Hm, já myslím, že právě ten chlap by měl mít dost rozumu a takovou „blbou“ komunikaci sám utnul. Jako že sám má vysvětlit rodičům, že jestli něco nemá říkat manželce, tak ať to neříkají ani jemu. Nebo že by rodičům vysvětlil, že to není normální? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
17.1.11 09:06

Me2dova, tak tohle by mi vadilo taky. A klidně se přiznám, že hodně vadilo. Takové jako separování snachy (nebo zeťě) mi příjde docela blbé. Moje rodina by takhle nikdy (!!!!) nedělila mně a mého muže. Jednou jsme manželé - partneři a jako k partnerům by se chovali (už nemám nikoho z rodiny). Prostě jednou je to můj manžel a hotovo. Kdežto z manželovy strany je to takové místy zvláštní taky. I když ne takové, jak tvoji tcháni.

Takové „perly“ fakt dodají na sebevědomí co? Jediná obrana asi je - povznést se nad ně a nad jejich dělení. Jestli je manžel na tvé straně, o to lepší to máš.
Možná by pomohlo, kdyby jim manžel taky důrazně řekl, že ty a děti jste taky plnohodnotní členové rodiny a že by byl rád, kdyby to laskavě vzali na vědomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
17.1.11 10:27

Kasyjopeo, to jsem ráda, že v tom nejsem sama:-)

Lenk, manžela neřeším, ten za to nemůže. Mně to mrzí od nich (hlavně tedy od tchýně, protože to je normální ženská s normálním sociálním chováním k ostatním lidem a tak si to od ní beru víc osobně. Tchán se chová hrozně ke všem, takže tam je mi jasné, že to není o něm a o mně, jen prostě nejsem výjimka:)

Emilie, já beru, že rodiče mluví do života i svým dospělým dětem, někdo to dělá víc, někdo méně, ale je to přirozené chování. Jsou to pořád jejich děti. Ale když ty děti mají děti (a partnery)tak by je podle mého měli brát jako rodinu a nejedná-li se vyloženě o nějakou citlivou záležitost, se kterou se člověk svěřuje jen svým nejbližším, tak by neměli ty partnery vynechávat. Když to navíc je třeba ještě hozeno tak, že jeden nebo druhý rodič chce, aby manžel přijel sám, že budou něco řešit a pak tam s nimi sedí tchýnin/tchánův nový partner, který do rodiny patří kratší dobu, než já…

Aladino, když ono se to utíná dost blbě… v podstatě to prakticky nejde.Když mu mamka volá, že ji něco trápí, tak jí asi těžko může říct, ať mu to vůbec neříká, nebo s ní začít řešit jestli je či není normální, že mi tyto „rodinné záležitosti“ nemá říkat.

Radúno, já to zas tak moc neřešim. Všichni máme svůj život, bydlíme v jiném městě, když se vidíme, chováme se k sobě hezky…o to víc to pak čas od času zamrzí. Kdybychom se nesnášeli, tak bych to chápala, takhle si to prostě nějak nedokážu přebrat, co to má znamenat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
17.1.11 10:37

me2ova, a nemohlo by to s tchýní být třeba tak, že se před tebou trochu stydí - že jí je trapně za „nepovedeného“ syna nebo za nějaké rodinné dohadování? Kdybych počítala s tím, že se při nějakém řešení lidi seštěkaj jak psi, tak bych u toho asi chtěla taky mít jen ty, co tam být musí.
Je fakt, že já to mám hozený asi trochu jinak, ale už některé věci ani slyšet/vědět nechci - zvlášť ty, se kterýma nic nenadělám - a jsem spokojenější :)
Spoléhám na to, že drahý správně vyhodnotí, co se mě týká a v tom se se mnou poradí a zbytek vyřeší samostatně - není blbej.
Edit: ještě jsem si všimla, že píšeš o těhotenských hormonech - třeba tě fakt nechce stresovat a zatěžovat, když čekáš její vnouče. Někdy to lidi můžou myslet dobře a dělat kapku dementně, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
17.1.11 11:13

Me2dova- já nemyslela utnout matku v tom hovoru, ale prostě by měl manžel rodičům říct, že to je divný. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
17.1.11 12:16

Ahoj,
moje tchýně je pěkná svině a tohle mi dělá také. Manželovi volá x krát týdně a většinu hovorů končí slovy „hlavně to neříkej!“ Ona moc dobřé ví proč, protože ty její debilní nápady většinou velice rychle utnu nebo vyvrátím. Ale to vyčleňování z rodiny mi nedělá, to je zlé, a měl by to utnout manžel. Prostě jim narovinu říct, že jsi jeho žena a budeš tam kde je on…
No a popřemýšlela bych, jestli jsou vaše vztahy s tchýní opravdu tak v pohodě jak si myslíš nebo to jenom hraje :think:
Ta moje mě totiž nesnáší, nesnášela a bude nesnášet. Jenom když se vidíme, tak se tváří, jak se máme rády a hezky spolu vycházíme a když si myslí, že ji nikdo nevidí, tak na mě vrhá nenávistné pohledy :pocitac:
Jo a když se opije, tak mi volá a vyčítá, po telefonu, první poslední atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nika21
17.1.11 14:02

Já si myslím, že je to přesně tak, jak píše Knihomyš. Stydí se za nedostatky svého syna, protože to bere jako svoje nedostatky. A nebo to může být i ta druhá možnost - že se o Tebe bojí a nechce, aby sis něčím zatěžovala hlavu.

Víte, já vždycky doporučuji si o čemkoli popovídat s tím člověkem. Zkuste se zeptat a popovídat si s matkou sami třeba při kafi. A třeba se i víc sblížíte a budou z vás nakonec kámošky. :-)

• Citovat
  • Upravit
bamba
19.1.11 07:09

Tak nevím,ale řekla bych,že v první řadě,by tvůj manžel měl odmítnout jít na večeři sám a on by měl matce říct,že má rodinu a ta je pro něj na prvním místě.Taky by ti onu blbou větu vůbec nemusel říkat.Když už mluví s tchýní před tebou,tak to jde udělat tak,aby jsi nevěděla,že ti nemá nic říct.Promiň,ale on se chová stejně,jak jeho rodina.Je na tobě,aby sis to vyříkala s ním,řekla mu,že ti takové jednání vadí.Někteří rodiče si nejsou ochotni připustit,že jejich děti jsou dospělý,mají své rodiny a rodiče jsou tak odsunuti na druhou kolej.Je to pak už jen na dětech,jak se chovají a co dělají.

• Citovat
  • Upravit
5274
27.1.11 13:41

Já upřimně bych to napřed řešila s manželem a pokud by to nevyřešil,tak bych si došlápla na tchýni s tchánem!!!moje tchýně mě bera jako vlastní a od doby svatby si tykáme.a mám ji ráda.tohle by mě mrzelo i s… zároveň!!hlavně moje tchýně mě zná a tak mě i bere,někdy si vjedeme do vlasů, ale brzo to přejde,já jsem horká hlava a dost drškatá.tak vždycky říká,že občas neco radši polkne,než aby sme se zhádala.a razí moto,nehádat a neznepřátelit si snachu,protože to muže dopadnout,tak,že neuvidí syna ani vnoučata!každá jsme nějaká!moudrá to žena!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.11 09:59

no, ja to sice az takhle vyhroceny nemam, ze by me nezvali na obed, platili manzelovi dovolenou a tak..
ale treba mi taky vadi, kdyz jsme u nich na obede a sedime v obyvaku a pak se manzel zvedne a jde do vedlejsi mistnosti a za chvili k nemu jde tchyne a ja zustanu sedet sama v obyvaku a slysim, jak tam celou dobu neco resi.. a pak se zeptam, co mu rikala mamka a on „nic“ :cert: proste to neni peknej pocit :cert: :cert:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky