Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znáte Big Mac index?
Myslenka vychází z toho, že jde vždy o stejný produkt, který v sobě zahrnuje spousty různých položek, jako je energie, lidská práce, nájem, nebo cenu dopravy zboží a podobně:
https://www.seznamzpravy.cz/…ocena-235374
![]()
@M_Vladim píše:
Znáte Big Mac index?
Myslenka vychází z toho, že jde vždy o stejný produkt, který v sobě zahrnuje spousty různých položek, jako je energie, lidská práce, nájem, nebo cenu dopravy zboží a podobně:
https://www.seznamzpravy.cz/…ocena-235374
Znam, ale brala jsem to vzdy spis jako kuriozitu, spis takova rychla informace pro turisty, jak je v dane destinaci draho. ![]()
Tak jsem si rikala, jak je to asi primo u nas, ale nechodim tam, tak se koukam do online menu, za 5,61 ![]()
@Anna766 píše:
Jan Žižka patří mezi pouhých sedm světových vojevůdců, kteří nebyli nikdy a v žádné bitvě poraženi.
A zbylých šest?
@gabrriel píše:
A zbylých šest?
Tipuji - Alexandr makedonsky, ten umřel na malárii, ale v bitvě neprohral… Možná Attila? Toho zavraždili, ale ne v bitvě.
@M_Vladim píše: Čmelák by podle všech zákonů neměl vůbec lítat. Ale asi mu to nikdo neřekl, tak si lítá. O. Antonov.
Naše čuba maltézačka měla víno ráda. Ovšem s vínem, nebo s mandarinkou měla ten problém, že nesnášela, jak to prsklo, když do toho kousla.![]()
![]()
Tak nám to vždycky předhodila na „předžvýkání“, v očích něco o naší inteligenci.![]()
Dožila se 17 let.![]()
To s cmelakem je stará informace, která se ráda traduje. Něco jako že mléko zahleňuje, nebo že při kašli se nemá zmrzlina.
Od doby co ho dokázali natočit vysokorychlostní kamerou a prozkoumali pod mikroskopem křídla a zjistili proč může létat. Přesně už nevím, ale byl to že generuje vztlak úplně jinak než ostatní blanokřídlí
@gabrriel píše:
A zbylých šest?
Alexandr Veliký, Attila neboli Bič Boží, El Cid, Ramses II, Edward IV. z Yorku, franský Pipin Krátký a v neposlední řadě náš slovutný Jan Žižka. Asi leckoho překvapí že tam nefigurují jména veličin jako je Napoleon, Cézar nebo Činghischán, ale ti nějakou porážku utrpěli. Ten Činghischán mě tedy překvapil, toho bych tam zařadila taky, ale prý ne, kdyžtak mě můžete i opravit, kdyby to bylo jinak.
A Jan Žižka je i uveden v Americkém muzeu vojenství, jako jeden z největších vojevůdců lidstva.
@Sonmi píše:
Tipuji - Alexandr makedonsky, ten umřel na malárii, ale v bitvě neprohral… Možná Attila? Toho zavraždili, ale ne v bitvě.
Na co Alexandr zemřel doteď nevíme. Attila prohrál na Katalaunskych polích. I když to někdo považuje spíše za pat. Výhra to nebyla.
@gabrriel píše:
A zbylých šest?
Ono je to trochu nadsazovane, tyhle seznamy. Například i geniální Scipio Africanus.
@Alladina píše:
Na co Alexandr zemřel doteď nevíme. Attila prohrál na Katalaunskych polích. I když to někdo považuje spíše za pat. Výhra to nebyla.
Je víc teorii na co Alexandr zemřel. Psala jsem o něm semestrální práci, tam jsem to vypočítávala. Musela bych se podívat.
@Anna766 píše:
Je víc teorii na co Alexandr zemřel. Psala jsem o něm semestrální práci, tam jsem to vypočítávala. Musela bych se podívat.
Taky jsem o něm psala
. Ale to už je dávno, hypotéz je x, potvrzene nic. A pochybuju, že kdy budeme vědět, leda, že by se našlo tělo, ale v to taky nějak nedoufam. ![]()
@Alladina píše:
Taky jsem o něm psala. Ale to už je dávno, hypotéz je x, potvrzene nic. A pochybuju, že kdy budeme vědět, leda, že by se našlo tělo, ale v to taky nějak nedoufam.
Jestli si vzpomenu, tak se schválně zítra podívám co tam mám napsané.
@Anna766 píše:
Jestli si vzpomenu, tak se schválně zítra podívám co tam mám napsané.
Ony se ty hypotézy hlavně objevují zase nové. Malárie, selhání jater, břišní tyfus, otrava, vyčerpání organismu, přemíra alkoholu…atd. Přesnou příčinu smrti se těžko kdy dozvíme.
@gabrriel píše:
To s cmelakem je stará informace, která se ráda traduje. Něco jako že mléko zahleňuje, nebo že při kašli se nemá zmrzlina.
Od doby co ho dokázali natočit vysokorychlostní kamerou a prozkoumali pod mikroskopem křídla a zjistili proč může létat. Přesně už nevím, ale byl to že generuje vztlak úplně jinak než ostatní blanokřídlí
Antonov to řekl v době, kdy tohle neviděl.
Jenže… i on věděl, že jde o vtip. Čmelák lítá úplně stejně, jako třeba sršeň. On je vlastně rodově včela.
Vtip spočívá v hodnotě Reynoldsova čísla. Při určitých hodnotách začne převažovat odpor nad vztlakem, respektive lze si to představit tak, že prostředí houstne.
Třeba u Bugatti Veyronu to přirovnávali k průjezdu medem. To kvůli té rychlosti. U čmeláka je to zase kvůli rozměru. Určitě si představíte pavučinu, která je unášená větrem. Jde o stejnou věc.
Existují létající mravenci co mají místo křídel, které mají ti rojící se naši, něco jako hřebínky. Princip je stejný. Oni vlastně nelétají, spíš propádlovávají.
![]()
@Alladina píše:
Ony se ty hypotézy hlavně objevují zase nové. Malárie, selhání jater, břišní tyfus, otrava, vyčerpání organismu, přemíra alkoholu…atd. Přesnou příčinu smrti se těžko kdy dozvíme.
Ha, jsem zapomněla, jdu hledat…