Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
RP a RD spolu vůbec nesouvisí. Zaměstnavatele tvůj RP nemusí vůbec zajímat, můžeš ho vybrat během roku a další dva být na RD.
Jo a na RD jsi od chvíle, kdy ti skončí MD, pokud mezi MD a RD nečerpáš řádnou dovolenou. A zaměstnanec jsi celou dobu, pokud máš platnou smlouvu, takže nechápu, že se ptáš, jestli jsi zaměstnanec, NEBO na RD
.
@rozand píše:
RP a RD spolu vůbec nesouvisí. Zaměstnavatele tvůj RP nemusí vůbec zajímat, můžeš ho vybrat během roku a další dva být na RD.
Přesně jak to píšeš jsem si to také myslela. Paní na úřadu práce mě presvedcovala, že je to nesmysl a že neexistují žádné dva pojmy jako je rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. Že je pouze rodičovský příspěvek a podle jeho výše se určuje jak dlouho budu doma a jakmile ho výberu, musím do práce nebo na pracak. Pokud chci prodloužit musím jít na svou pojišťovnu a na té záleží jak se k tomu postaví. Jestli mi odsouhlasi prodloužení rodičovské dovolené aniž bych pobirala rodičovský příspěvek. Já na ni hleděla neboť jsem vše pořádně studovala a touto informací mě naprosto zaskočila a nebudu se s ní hádat, když nejsem z oboru a ona je ta, která tomu jistě rozumí víc…
@rozand píše:
Jo a na RD jsi od chvíle, kdy ti skončí MD, pokud mezi MD a RD nečerpáš řádnou dovolenou. A zaměstnanec jsi celou dobu, pokud máš platnou smlouvu, takže nechápu, že se ptáš, jestli jsi zaměstnanec, NEBO na RD.
Ano, také jsem si to tak myslela. Dokud mi ona madam netvrdila, že na RD budu až od 1.1.2019. Tedy nevím co ty dva týdny předtím…
@Marffusha Blbost no, paní mele kraviny, na to stačí google. Rodičovská dovolená je volno z práce, rodičovský příspěvek peníze od státu. Proč bys chodila na pracák, když práci máš? ![]()
nevíte, proč jsou ty uřednice tak mimo, když to denně dělají?? mně tvrdili to o té min 50 kč RP co musím pobírat, aby za mě platil stát zdravotní pojištění …psala jsem na VZP a ti mi řekli, že pokud to nepřesáhne měsíc ta mezera mezi koncem RP a začátkem nové mateřské (můj případ) tak nemusím řešit nic a pokud by to přesáhlo tak jen vyplnit na pojistovnu Čestné prohlášení L - osoby celodenně řádně pečující o dítě a vše by měl VZP hlásit na základě mých informací můj zaměstnavatel..
@Marffusha píše:
Ano, také jsem si to tak myslela. Dokud mi ona madam netvrdila, že na RD budu až od 1.1.2019. Tedy nevím co ty dva týdny předtím…
Jsi zaměstnaná?
@Marffusha Aha, tak v tom mají ty úřednice guláš. Když jsi zaměstnaná a dobereš RP, tak klidně můžeš zůstat na RD třeba do třetích narozenin dítěte a jsi státním pojištěncem zdravotního pojištění z titulu RD.
Tak se o rodičovské dovolené s nimi nebav, když tomu nerozumějí. bav se s nimi o tom, čemu rozumějí (nebo by měly rozumět) - o rodičovském příspěvku.
@Marffusha Paní na úřadě očivině neví o čem mluví, když ztotožňuje rodičovskou dovolenou s rodičovským příspěvkem. Na rodičovské dovolené budeš od té doby odkdy ji nahlásíš zaměstnavateli, tzn. buď od konce MD nebo po konci řádné dovolené, pokud si ji budeš vybírat. A rodičovský příspěvek začneš pobírat od toho ledna, s RD se to vůbec nemusí překrývat, nemá to spolu nic společného.