Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte,
měla bych dotaz, jestli někdo nemáte zkušenost s Anafranilem na spánkovou paralýzu (obrnu). Mám po traumatu děsivé stavy v noci, byla jsem ve spánkové ambulanci a prý se jedná o spánkovou paralýzu s hypnagogickými halucinacemi. Byl mi na to doporučen Anafranil, léčbu mám ještě zkonzultovat s psychiatričkou. Nezkoušel jste někdo? Opravdu pak paralýzy nebudu mít? Nebo alespoň ne tolik? Děkuji moc, nebo alespoň pokud někdo máte zkušenosti s Anafranilem na něco jiného (deprese, OCD…), jestli jste měli nějaké nežádoucí účinky.
Já jsem po něm přibrala 20 kg. Naštěstí už jsem to schodila. Ale už to nikdy nechci zažít. Totálně mi ten lék rozhodil metabolismus. Spánkové paralyzy mám od dětství. Pomohlo mi na to přestat se toho bát. Když se mi to děje, uvedomuji si, o co jde a jsem v klidu. Postupně se rozhybam, poté se projdu po místnosti, abych se tzv. uzemnila, poté si opět lehnu a už se mi to do rána neděje.
@Anonymní píše: Více
Díky za zkušenost. Přibrat nechci, přibrala jsem celkem během mojí léčby na psychiatrii 40 kg, ale nejvíc po olanzapinu, pregabalinu a quetiapinu. A kolik jsi brala mg toho Anafranilu? Měla jsi větší chuť k jídlu? Já dřív měla paralýzy klasika, že jsem při vědomí, ale nemůžu se hýbat, křičet, otevřít oči… bylo to šílený, ale to, co se mi děje teď + ty halucinace, je hororové. Proto bych byla vděčná za cokoliv, co by mohlo pomoci.
@Lollitka Já si bohužel už nepamatuji, kolik jsem ho brala, ale asi nějaké normální střední množství. Větší chuť k jídlu jsem měla. Ale držela jsem se. I tak to šlo nahoru hrozně rychle, přibrala jsem to cca za 4 měsíce. Já mám spánkové paralyzy takové, že se celá klepu a potom vystoupím ven z těla. Psychosomticky lékař mi řekl, že paralyzy mají lidé, kteří jsou velmi nešťastní a jejich duše chce aspoň na chvíli ven z těla, aby to neprozivala. Říkal, že se duše chová disociativne, odmítá být součástí té psychické bolesti. Také vím, že se mi to vždy dělo po alkoholu. A antidepresiva, anxyolitika a hypnotika působí tak, že člověk překročí ve spánku nějaké důležité fáze a v důsledku toho spánek není opravdový a tento narušený spánkový cyklus může vést taky k paralyzam. Co zkusit spát s mírným osvětlením, jestli máš někoho blízkého (stačí třeba zvířátko), tak spát vedle něj, prostě udělat na noc věci, při kterých se cítíš v bezpečí, aby sis nešla lehnout z úzkostí, kdy to zase na tebe přijde?
@Anonymní píše: Více
Moc díky, mně Dr. říkala, že na ty paralýzy stačí dávka 25 mg, což je ta nejnižší. Já teď z AD beru ráno Elontril a večer Valdoxan, ale ten mi už nefunguje, tak právě se mám domluvit s psychiatričkou, zda místo něj nedat ten Anafranil. Tedy tak to máš ty paralýzy taky hnusné, o tom jakoby vystoupení z těla mi Dr. také říkala, že jí to pacienti popisují, já to mám jiné, ale raději nad tím ani nechci přemýšlet, protože je to děsivé. Mám právě hodně i hypnagogické halucinace. A k tomu ještě nespavost. Svítím si už celou noc, ale stejně se to děje a mám doma kocourka, se kterým spím v posteli, ale stejně to mívám. A ty si svítíš, nebo máš zvířátko? Já se právě už hodně bojím chodit spát, někdy se raději „vypínám“ Neurolem, ale Dr. mi ho nechce moc psát (což chápu).