Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, v první řadě jsem mladý teenager a chtěl bych se podělit s mojí osobní zkušeností s látkou kratom kdyby někdo náhodou měl někdo stejný problém nebo měl podezření že někdo v jejich blízkém okolí ho má. Štve mě, že tato látka je falešně propagovaná jako alternativa za kafe a lehká droga, realita je úplně někde jinde. Před dvěmi lety jsem začal užívat kratom, nejprve to začlo nevinně, daval jsem kratom tak třikrát týdně a užíval jsem si ten stav. To ale rychle přešlo v užívání denně až jsem se vystoupal na 15-20g denně. Když jsem jel na dovolenou po roce užívání tak ty abstinenční příznaky nebyli tak hrozné, ale měl jsem na ten kratom hroznou chuť a hned jak jsem se vrátil do Česka jsem si ho musel dát. Po této zkušenosti už to šlo jen z kopce dolů, postupně jsem dávku navyšoval až jsem se dostal na 50g denně kde jsem zůstal rok. Po tom roce užívání tak vysokých dávek můj mozek přestal spolupracovat a spustila se mi velmi silná panická ataka, kterou jsem špatně vyhodnotil jako něco fyzicky špatného a skončil jsem v nemocnici. Po této zkušenosti jsem se snažil snížit dávku ale můj mozek se už zpátky do normálu nedostal kvůli narušení opiátových receptorů. Vyhledal jsem pomoc u mé praktické lékařky, která mně předepsala antidepresiva, které by se neměli nikdy s kratomem kombinovat, i přesto jsem to nevydržel a v první den užívání antidepresiv jsem si večer dal. Přišli dost hnusné stavy pocení, třes, dušnost extrémní úzkost, nikdy tyto látky nekombinovat může dojít k serotoninovemu syndromu, což může být život ohrožující stav. Po této zkušenosti jsem se rozhodl s tím definitivně prestat a začít brát ty předepsané antidepresiva. Byli to nejhorší týdny mého života které i po skoro dvou měsících abstinence pokračují už to je výrazně lepší ale furt je to hrozné. Přišli křeče, psychické vyčerpání, silné panické ataky a úzkosti, poceni, dušnost, bušení srdce apod. Toto není bolest hlavy když si ráno nedáte kafe, ale silné abstinenční příznaky srovnatelné se silnějšími opiáty. Pokud máte stejný problém nebojte se vyhledat pomoc a pokud můžete nikdy se nedostaňte tak daleko jak jsem se dostal já. Je to nejhorší zkušenost v mém životě.
Spíše mě zajímá proč jsi s Kratomem začal?
Jinak mě děsí když vidím venku teenagery jak kratom rozmíchávají v energy drincích, to musí teda být ničivé pro tělo.
Dobrý vědět, až mi nedej bože přijde dítě, že to bere /chce. Jsem proti takovým $račkám, ať se tváří sebelíp. A ty už se na to radši ani nepodívej, na žádné návykové látky, zapamatuj si ty stavy a radši dej přednost vitamínům a minerálům ![]()
@HornyHippo Zacal jsem nejprve, protože jsem to vnímal jako bezpečnou zábavu a začal jsem navyšovat pak dávky, protože jsem byl v maturitním ročníku, měl jsem problémy doma a tak nějak jsem tím řešil stres.
@Anonymní píše: Více
Myslíš, že dítě se jde svěřit rodiči s tím, že chce brát kratom? ![]()
Já to jinak nijak neznám, ani nevím, kde by se to dalo sehnat. To je normální droga, ne? Tak jen doufat, že jsme děti dobře vychovali.
A zakladateli přeji, ať se z toho dostane.
Ono mozek se drogou rozhází raz dva ale pak ta stabilizace trvá dlouho a už to nemusí nikdy být jako před tím.
@Lil Kitkatt To, co je na tom nebezpečné je, že je to v Česku legální a není to moc ani regulované, dá se to sehnat v každé trafice a proto jsem vlastně ten příspěvek sem psal aby to lidé nevnímali jako něco neškodného.
@Vitek214 Aha, děkuji, už jsem koukala. Já tedy neznám nikoho, kdo by to vnímal jako něco neškodného, za mě je to rozhodně droga.
Moje dítě mělo doma kratom. Koupilo to někde přes internet. Oni zase mladí nejsou tak hloupý, aby si to neuměli sehnat sami. A rodičům to asi úplně všichni vykládat nebudou. Naštěstí stačilo jednou a hnusný stav a je klid.
A Tobě doporučuji vyhledat i psychoterapii. Ne panické ataky a úzkosti je to fajn ( kromě AD). Ať je už jen líp. ![]()
@Lil Kitkatt Myslíš, že dítě ví, že se jedná o drogu, když je to volně prodejné? Děcka si myslí, že jde o něco jako protein nebo energiťák, prostě pohoda, to neškodí. Takže ano, klidně se s tím doma pochlubí, když o nic nejde, že? ![]()
To že je to vp ohodě propagují výrobci žádný normální člověk doktor atd ti neřekne že je to OK naopak e všude spoustu článků jak je to nebezpečné. Mylsím že to bude i brzo regulované.
Se divím, že to ještě někdo bere
. Vždyť kratomový boom byl v Česku tak před 5 lety. Ze zečátku spousta debYlů nadšených, po předávkování a úmrtí to upadlo.
@Vitek214
Zdar Vitku. Popis mi prosím co takový kratom vyvolává? Resp. proč je tam to „bažení“koupit si to znova? Zlepšuje náladu, soustředění, uvolňuje, navozuje euforii? Nebo naopak utlumuje a dává pocit zapomenout, neřešit, odkládat problémy? Nevím vůbec proto se ptám.
A ask google? Nechci, tam jsou skreslene inf. lepší se zeptat bývalého konzumenta. Co je počáteční dávka co ti "stačí "? Píšeš o docela vysokých dávkách (50 gramů) takže jaká je příčina zvyšování dávek? Tolerance asi že?
Každopádně jsem velmi rád že to takto bez obalu pises a varujes před nebezpečím. Kéž by bylo víc teenagerů jako ty.
Take care 🤜 🤛
@Finisher
Ahoj. Nevím jak tady autor, ale klidně ti na to odpovím já. Asi 3 roky zpátky byl kratom všude kolem mě. Přítel doma, kamarádi, v práci, všude. Nejdřív jsem to odsuzovala. Potom přišlo horší období. Dost smutku. Chodila jsem jen do práce a domů. S přítelem taky na nic. No a jeden den, když jsem byla dost smutná a neklidná- přijel kamarád na cigaretu- nabídl mi a bylo to. Najednou jsem se cítila lehčí, uvolněnější. Prostě trochu “sjetá”. A jelikož to měl přítel stále doma, bylo jednoduché se k tomu dostat. Začalo to nevinně. Občasná jedna malá lžička do džusu. Byla jsem velmi opatrná. Asi rok jsem to dávala “zodpovědně”. Někdy ráno, před stresovým dnem, někdy před těžkým dnem v práci. Člověk se na tom více uvolní (při menších dávkách), více ho věci baví, je upovídanější. Má více energie, je nabuzenější… Má to spoustu “benefitů”. Jenže kde jsou hranice, že? (Při větších dávkách naráz působí spíše hoodně relaxačně, dokáže dost pomoct i na bolest) Rok se s rokem sešel a já se dostala do fáze, kdy jsem musela na operaci a rok jsem byla doma. (Nesouvisí s kratomem). Ale tam nějak se moje závislost zvrtla. Sice jsem zůstala u lžičky kratomu, ale klidně 6-7× denně
Jsem citlivější, rok doma + kratom= spustili se mi neskutečné panické ataky, úzkosti a poznala jsem, že kratom už mi ničím nepřispívá. Ale závislost byla tak silná, že ani to mě nedonutilo omezit nebo vyhodit kratom. Potom návrat do práce a taky pokračování v mém dávkováním. Úzkosti z kratomu, úzkosti bez kratomu… začarovaný kruh. Antidepresiva člověk nesmí při tom brát, chce to vysadit. Ale vysazení je nepředstavitelné. Dnes už jsem ve fázi vysazování a jdu na to pomalu a s rozumem, právě k vůli těm psychickým problémům. Ale už teď cítím, že až z toho budu brzy venku, nikdy se toho už nedotknu!
proto všem, kteří to třeba budou jednou číst a budou mít stejný problém- vyprdněte se na to. Pomalu po týdnu vysazujte a nebojte se říct komukoliv o pomoc. Já už teď snížila asi o 10g a už teď se cítím mnohem lépe!