Administrativa po porodu

35417
20.9.10 14:46

Administrativa po porodu

Ahoj,
mam tri tydny do TP a pomalu zjistuju, ze nevim, co je jeste potreba :lol:
Takze bych se rada zeptala na par veci, ktere se tykaji vyrizovani po porodu. Veci kolem porodneho, atd. jsou mi celkem jasne, ale nevim si rady s nasledujicim:

1.) rodny list ditete
NIkde jsem se nedopatrala konkretni informace, vzdycky je to bud a nebo :nevim: Rada bych se zeptala, jak to chodi v MOTOLE. Jestli mi rodny list vydaji v porodnici, poslou postou, nebo je treba ho vyzvednout na matrice?

2.) karticka pojistovny
Jsem pojistena u ZPMV. Vim, ze dite bude pojistene tamtez. Ale neni mi jasne, jak mam do 8-mi dnu po porodu dorazit s rodnym listem. Pokud jej budou posilat, urcite to bude nejakou dobu trvat, ne? A muze toto vyridit otec ditete (nejsme manzele)?

Diky moc za odpoved! :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5468
20.9.10 14:49

Ad 2: otec dítěte to vyřídit určitě může. My to měli taky tak, partner šel vyzvednout rodný list a rovnou s ním šel na pojišťovnu. Měl s sebou i můj rodný list, ale myslím, že ho nakonec nepotřeboval, nicméně nic za to nedáš, když si ho s sebou vezme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35417
20.9.10 14:54

Dekuju! To jsem rada, pochybuju, ze tyden po porodu pojedu pres celou Prahu :roll:
A kdyz ten rodny list mit nebudu 8-my, ale treba 10-ty den, stane se hodne? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
20.9.10 15:03

1)Synovi vyzvedával rodný list přítel na matrice dva dny po porodu.
Myslím, že porodnice ho nevystavují. Nebo se pletu?

2)My mámě VoZP a ta má pobočku až v krajském městě, takže jsem tam po příchodu z porodnice (tedy 5. den) zavolala, oznámila narození dítěte a oni chtěli jen poslat rodný list poštou. Ten jsem odesílala asi až ten 6.den, možná déle. A bylo to v pořádku.
Podle mě je důležité se s nimi domluvit.
Jo a kartička pojišťovny přišla asi do 14dní poštou, už si přesně nepamatuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
20.9.10 15:07
Bayuska píše: 1)Synovi vyzvedával rodný list přítel na matrice dva dny po porodu.
Myslím, že porodnice ho nevystavují. Nebo se pletu?2)My mámě VoZP a ta má pobočku až v krajském městě, takže jsem tam po příchodu z porodnice (tedy 5. den) zavolala, oznámila narození dítěte a oni chtěli jen poslat rodný list poštou. Ten jsem odesílala asi až ten 6.den, možná déle. A bylo to v pořádku.

Myslim, ze nepletes… v Podoli jsme odevzdali dotaznik ke jmenu, ale rodny list si budeme vyzvedavat na radnici pro danou Prahu.

• Citovat
  • Upravit
8297
20.9.10 15:08

8 dnu neres, ja sla na pojistovnu snad za 14 dnu a nikdo nerekl ani popel.
Rodny list ti reknou v porodce, kam mas jt a kdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35417
20.9.10 15:15
Bayuska píše: 1)Synovi vyzvedával rodný list přítel na matrice dva dny po porodu.
Myslím, že porodnice ho nevystavují. Nebo se pletu?2)My mámě VoZP a ta má pobočku až v krajském městě, takže jsem tam po příchodu z porodnice (tedy 5. den) zavolala, oznámila narození dítěte a oni chtěli jen poslat rodný list poštou. Ten jsem odesílala asi až ten 6.den, možná déle. A bylo to v pořádku.

Prolezla jsem snad vsechny diskuze, a nekde prave pisou, ze ho dostali v porodce, nekomu prisel domu, a nekdo vyzvedaval… Tak uvidime :lol:
Postou original? 8-o

čičinka :palec: diky, tak nebudu jedina :mrgreen:

Holky, dekuju za odpovedi! Hned jsem klidnejsi :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
20.9.10 15:22
čičinka píše:
8 dnu neres, ja sla na pojistovnu snad za 14 dnu a nikdo nerekl ani popel.

Taky. Dokonce mi řekli do telefonu, že se nic nestane, když to do 8 dnů nebude. Mám taky ZPMV. A vyřizoval tatínek - nemanžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
20.9.10 15:28

AD rodný list Motol-máš dohodu o jménu? Tam je konkrétní matrika i telefonní čísla. Pokud jsem to správně pochopila, pošlou ho doporučeně :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.9.10 15:29

Papírování je pro mně vždycky to poslední , co řeším. Bohužel teda. Takže to za mně v drtivé většině případů řeší a vyřvává (někdy doslova) manžel. Ještě že ho mám … :hug:

Rd vystaví na matrice, kam spadáš místem trvalého pobytu. Když jsem byla v porodnici, ležely tam se mnou na neo maminy odjinud. A protože i mně to zajímalo, vytelefonovala jsem to. Takže takhle: pokud jsi dejme tomu např. z Ostravy a rodíš v Praze, odevzdáš v Praze oznámení o jménu dítěte nebo jak se tomu říká. Z pražský porodnice dají vědět do Ostravy a tam si za cca dva tři dny můžeš vyzvednout RD. „Naše“ matrikářka mi ale řekla, ať když tak dotyčná maminka si zavolá (řekla jsem, že to řeším za někoho jiného), že se to dá domluvit, např. poslat poštou nebo že si to vyzvedne někdo jiný (myšleno asi právě otec). Protože jsme ležely na neo a některé holky tam byly fakt dlouho, běžnou praxí bylo si „odskočit“ na úřady - ne každý má někoho, kdo to za něj může řešit. Dítě pochopitelně zůstalo v nemocnici v péči sester. Co se týče pojišťovny, já mám teda VZP, tatínek vzal rovnou RD z radnice, na VZP nikdo nic neřešil, prostě nadatlovali novýho človíčka do registrace a vyjeli jakoby dočasný průkaz. Katrička pak přišla já nevím za 14 dnů poštou … jo, legrace, přímo na jméno novorozence! Ještě že to neposlali doporučeně, protože těžko na poště vysvětlit, že to příjemce prostě osobně vyzvednout a podepsat nemůže!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
20.9.10 15:41

Rodný list se většinou vyzvedává na martice tam kde jsi rodila a na pojišťovnu zajít musíš dítě nahlásit, sice bude u té samé pojištěno, ale zajít tam musíš nebo pokud bys chtěla jinou tak na jinou. Pokud tě pustí v pracovní den, tak si na tu martiku můžeš zajít hned jak půjdeš z porodnice. Mě pouštěli v sobotu, takže jsme v pondělí museli na matriku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
20.9.10 15:44

Emilie: s tím dopisem, mě už na malýho přišlo plno dopisů, jeden i na podpis a jako zákonný zástupce jsem ho podepsala já + chtěli číslo mého OP. Pošta s tímto nemá problém, většinou je tam uvedeno datum narození a nebo rovnou zákonný zástupce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
20.9.10 15:55

Jen bych opravila Emilii, ne na matrice dle mista bydliste, ale dle mista narozeni ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35417
20.9.10 16:02
Theresa píše:
AD rodný list Motol-máš dohodu o jménu? Tam je konkrétní matrika i telefonní čísla. Pokud jsem to správně pochopila, pošlou ho doporučeně :wink:

Mam, ale z Brandysa, kam chodim ke gyndr :lol:
A kdyz jsem byli podepsat otcovstvi, tak ta pani nevedla vubec nic :roll:

Emilie, kdyz mu podrzis rucicku, treba by podepsal :lol: Ale co s obcankou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
20.9.10 16:08
Petra_a_Eli píše:
Theresa píše:
AD rodný list Motol-máš dohodu o jménu? Tam je konkrétní matrika i telefonní čísla. Pokud jsem to správně pochopila, pošlou ho doporučeně :wink:

Mam, ale z Brandysa, kam chodim ke gyndr :lol:
A kdyz jsem byli podepsat otcovstvi, tak ta pani nevedla vubec nic :roll:

Emilie, kdyz mu podrzis rucicku, treba by podepsal :lol: Ale co s obcankou :think:

Aha :-D
takže sem koukla na svojí :-)
Pokud budeš rodit v Motole, pošlou to na : Úřad městské části Praha 5
Matrika narození Štefánikova 13-15
150 00 Praha 5

úř. hod. po+stř- 8-17:30
tek 257 000 531,549,540

a opravdu, je tu napsáno, že rodný list pošlou poštou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek