Adopce ano, vlastní dítě ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
688
31.10.18 10:01
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, ráda bych otevřela diskuzi na toto téma. Jsem spokojeně vdaná, je mi téměř 33 let a nemám touhu mít vlastní děti, být těhotná, porodit atd. Prostě ani postupem v času se to ve mě neobjevilo a když něco necítím, tak to nedělám :) Mám ale nějaké vnitřní pnutí, že bych chtěla adoptovat dítě. Odjakživa mám silnou empatii, zachránila jsem několik vyhozených zvířat a obecně jsem člověk, co hodně přemýšlí a rád pomáhá a stará se.. A chci být hlavně užitečná, to je můj smysl života. Má to někdo podobně, že nemá pud mít vlastní potomky, ale chtěl by dát domov (nebo to již uskutečnil) děťátku z dětského domova/kojeňáku? Děkuji za odpovědi, je to citlivé téma, tak proto anonymně. Přeji pěkný den všem :kytka:

Nemám zkušenost, takže se omlouvám za komentář nepřímo k věci. Jen sem chtěla říct, že já chápu toto co cítíš. Ja třeba vlastní dítě chci a snažíme se, ale když nepůjde přirozeně tak do IUI, IVF nechci jít a taky bysme zvažovali adopci, klidně i ditete snede pleti a taky to moc lidí nechápe. Takže pokud cítíš jako správnou věc jít touto cestou, dat zázemí, lásku, domov dítěti co nemělo moc štěstí, tak máš můj hluboký obdiv :) Léta plním na Vánoce přání děti v dětském domově a věřím, že každé dítě si zaslouží mít rodinu a když sr najde někdo jako vy, tak je to podle mě osud a je to třeba i vaše cesta. Nejsem zbožná, ale věřím, že některé cesty jsou předepsané a záleží jen na lidech zda poslechnou hlas svého srdce : ) Hlavně po adopci třeba přijde na myšlenku vlastního dítěte a tak kdo ví :hug: Omlouvám se, že neodpovídám k tématu :oops: Krasny den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
31.10.18 10:02

Já nevím,tady se pořád píše,jak jsou děti z DD chudáčci,že je potřeba je zachraňovat,ale mě to zas tak nepřijde.Minule jsme jeli vlakem s malými i velkými dětmi z DD a následně byli ubytováni kousek od nich.Tyto děti měly k tetám vřelý vztah,nebylo jich zase tak moc,aby tety nezvládaly a děti byly relativně spokojené a perfektně materiálně vybavené.Jasně rodina je lepší,ale přesto mi přišly naprosto v pohodě.Jednoznačně lepší než být ve špatné rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
31.10.18 10:02

Jaaj, já bych chodila pomáhat třeba dětem.. Ale bohužel většina příběhů adopce z okolí konci spíš blbě.. Ty možná čekáš jednou něco ve stylu fajn vysokoškoláka, který ti děkuje, že SIS ho vzala, což je hezká představa, ale malá šance na úspěch… Většinu rozdělí puberta, případně tvoje touha mít vlastní dítě. Nechtít dítě není špatná věc, taky nemám klasické bio hodiny.. Ale do adopce bych nesla, naplnila bych svůj život jinak. Na chlapa, co se doma dojemně nadšeně stará o kukačku teda moc nevěřím… Chlapi furt hlídají zadní vrátka, manželce tají plat, nedávají finance na domácnost a paní se tady v diskuzích, ptaji jestli to máme stejně.. No nesla bych do toho myslím, že budeš spíš litovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
31.10.18 10:04
@Anonymní píše:
@Janli Děkuji za tvůj názor, respektuji ho, ale nesouhlasím. Nejedná se o žádný experiment, ale touhu dát domov a lásku někomu, kdo jej nemá a kdo to potřebuje, bez potřeby se sám množit. Jsem si vědoma, že to je pro někoho absurdní, proto jsem otevřela tuto diskuzi, jestli to někdo cítí podobně.

Není to pro mě absurdní, ale bohužel jsem měla možnost sledovat ve svém okolí případ, který začínal úplně stejně. Pro to dítě to dopadlo velmi špatně. Tam kde je jen altruismus a chybí mateřská láska, tam to dřív nebo později narazí.

• Citovat
  • Upravit
389
31.10.18 10:07

@renap ono je vlastní dítě někdy totální idiot a ani geny nejsou zadna vyhra a naopak. Ja jsem napriklad dite schizofrenicky která má dokončenou 7.třídu zakladni skoly, je nesvepravna a alkoholika s pedofilnima sklonama. Muj otec mel dokonale rodice, dokonale geny a byl vymodlene dite a co se z nej stalo? Kdyz deda umrel tak sel do vinarny kde rikal doslova ze je super ze fotr chcipnul tak jeste matka. Ja jsem tez clovek co zachranuje psy, jsem vegan tudiz mam narozdil od jinych vetsi eticke citeni a pomaham kde muzu. Nejsem ani rasista. Takze ano, ja bych si adoptovala a v budoucnu doufam adoptuju dite a necekam ze to biologicky „moje“ bude lepsi a mozna mnoho aoptovanych treba i romskych deti budou lepsi lide nez vase dite ktere ma vase super geny. Mimojine ja byla v detskem domove a vim jake deti tam jsou k adopci a znam reci takovych lidi jako jste vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2250
31.10.18 10:09

@Janli tak ono jsou zensky ktery proste nechtej kvuli diteti podstupovat tehotenstvi, porod kojeni, plinky a pod…chteji dite, ale ne treba uplne mimino, ale treba uz trilety/ctyrlety dite, ktery uz je trosku samostatny.
A znam pripad chlapa, ktery dite nechce treba i kvuli genetice…a nechteji zatezovat partnerku umelym oplodnenim pres treba ciziho darce spermatu…

takze za me autorko…jestli mas tu potrebu byt mama, ale nechces vlastni biologicky tak klidne do toho :) za me jen vic a vic takovych lidi…planeta je uz tak preplnena a pokud das domov opustenemu diteti/detem tak jen dobre :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
31.10.18 10:10

A ještě doplním… Teď požádas, dítě ti dejme tomu přidělí do 2 let a třeba tříleté… Puberta udeří. A ty zjistíš skoro v 50, že si věnovala někomu /něčemu 10 let a bylo to nanic. Mladí v hajzlu, do důchodu daleko a v duši rýha a nespravedlnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.18 10:11

@Janli Chápu, člověk na to nazírá svou optikou dle zkušenosti vlastní i v okolí. Proto nad tím přemýšlím, je mi jasné, že to je velmi komplikované téma a dlouhé rozhodování. Ale nemyslím si, že by ve mě mateřská láska nebyla, jen bych ji chtěla předat jiným způsobem.

• Citovat
  • Upravit
528
31.10.18 10:12

Nechci ti do toho kecat, tvé přesné pocity zakladatelko neznám. Ale! Když nemáš mateřské pudy, nechceš svoje děti, tak co by znamenalo adoptované dítě? To bude jako cizí nebo co? To taky přece bude tvoje dítě, ke kterým potřebuješ právě ty mateřské pudy, lásku apod.. Ba dokonce u adoptovaných dětí (záleží tedy na věku) je té lásky více potřeba. Uvědom si, že jsou to lidské bytosti jako ty, kterým někdo brutálně zlomil srdce a odložil někam do ústavu. Ne ptáček se zlomeným křídlem.
Zamysli se opravdu nad tím jestli dítě chceš, jestli mu dokážeš dát to samé, jako bys ho 9 měsíců nosila pod srdcem, porodila a vypustila duši. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
31.10.18 10:13

nezlob se ale chceš si adoptovat dítě abys udělala dobrý skutek a přirovnáváš to k adopci zvířete? 8o pohlížíš na to tedy dost zvláštně, to dítě by jako vyrůstalo v tom že sis ho vzala jako dobrovolník a ne že bys chtěla být máma, ale že by mělo pocit že je pro tebe zachráněný opuštěný tvor.. dítě potřebuje mámu. Dnes se na děti z kojeňáků čekají roky fronty a možná bys měla přenechat místo rodičům kteří chtějí být rodiče. Nebo si adoptuj větší dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
31.10.18 10:15

@jannina1 Byla jsem v DD takže vím o čem mluvíte. Dětské domovy v Pze (Počernice, Klánovice) jsou skvěle vybaveny ovšem nejvíce mají ty malé děti. Na nás větší co jsme tam byli nebylo hezké oblečení a kapesné 270kč měsíčně tez neni na nakup satniku. Problem je ze lide si mysli ze male deti v domovech jsou ti chudáci a ty velcí hajzlové. Dělala jsem i spoustu rozhovoru a nikdo nechápe, jelikoz neznaji system ustavni vychovy, ze problemove dite je ve vychovnem ustavu a domov je za odmenu da se rict.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
31.10.18 10:16
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, ráda bych otevřela diskuzi na toto téma. Jsem spokojeně vdaná, je mi téměř 33 let a nemám touhu mít vlastní děti, být těhotná, porodit atd. Prostě ani postupem v času se to ve mě neobjevilo a když něco necítím, tak to nedělám :) Mám ale nějaké vnitřní pnutí, že bych chtěla adoptovat dítě. Odjakživa mám silnou empatii, zachránila jsem několik vyhozených zvířat a obecně jsem člověk, co hodně přemýšlí a rád pomáhá a stará se.. A chci být hlavně užitečná, to je můj smysl života. Má to někdo podobně, že nemá pud mít vlastní potomky, ale chtěl by dát domov (nebo to již uskutečnil) děťátku z dětského domova/kojeňáku? Děkuji za odpovědi, je to citlivé téma, tak proto anonymně. Přeji pěkný den všem :kytka:

Nevím, jestli si ty děťátka z kojeňáku či DD neidealizuješ… :think:
Co když vám nabídnou již odrostlejší dítě s nějakou diagnózou či hendikepem? Taky budeš empatická a stane se to smyslem tvého života?

Příspěvek upraven 31.10.18 v 10:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.18 10:16

Děkuju určitě všem za názory, je to zajímavé čtení :palec:

• Citovat
  • Upravit
8446
31.10.18 10:19
@jkra píše:
moji soused adoptovali dite. celkem s hodne problemy, ktere nikdo netusil.a pak znam rodinu, co ma dite z babyboxu a to je uplne dokonale.

Je to loterie, o tom žádná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9492
31.10.18 10:26

@GoldGirl Jsou výjimky potvrzující pravidlo a je super,že ty jsi jedna z nich. Moc Ti to přeju,že jsi se z té hrůzy dostala a vedeš normální život.
Psala jsem ,že Já bych do toho nešla,mám na to prostě svůj názor,je to moje volba. Ale samozřejmě je skvělé,že jiní na to nahlížejí jinak,mají na to odvahu,těm dětem dají šanci,a i když to nedopadne,tak jim aspoň dopřejí šťastné dětství. Ale motiv zakladatelky mi prostě přijde podivný. Někdo kdo nemá absolutně žádný mateřský pud,nechce svoje bio dítě a najednou ho chytně touha zachraňovat cizí z kojeňáku,protože zvířátka taky zachraňuje? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová