Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pajaja1 píše:
Muj syn vloni nelidsky drel (proto chci, aby mel vzdelani a toto nemusel snaset). Podotykam, ze si nestezoval, to ja to z nej tahala, on srovnani nema, pripadalo mu to, pro mne dojemne, normalni. . . Ty tezce vydelany penize si ZCELA zaslouzil, nechtela bych z nich jedinou korunu. Zadostiucineni peo mne bylo, ze se zaslouzil o to, co si chtel koupit. Chtit po pubertakovi skolou povinnem, aby z takovych penez prispival na domacnost dospelych lidi, mi pripada nenormalni. S vyjimkou matky v hmotne nouzi tedy.
Pokud si neplní ani školní povinnosti, školu fláká, tak je to ale jiná. Tam bych něco změnila, nějak ho zapřáhla, jak píší ostatní.
@Lynette píše:
Ano? A ty si své těžce vydělané peníze ZCELA nezasloužíš? Pořád se k němu chováš jako ke svému malému chlapečkovi. Obzvlášť kluci mají problém s tím že i když jim je 18 tak se pořád necítí jako muži ale jako děti. Ale můžou za to i hodně rodiče a jejich přístup k vlastním dětem. Synovi je 6 - když dostane výjimečně za pomoc penízek, tak mu ho nechám, protože je to malý chlapeček až mu bude 16 myslím že je v pořádku ho naučit, že peníze co našetří nemůže dát všechny na telefon a že šetření na něco trvá trochu déle, protože je vždy potřeba dát peníze i na běžné nudné věci - a ano u 20ti korun za mýdlo bych teda výčitky neměla.
Ale neee, vsak ja mu uz par let vtloukam do hlavy, ze se tesim, az si vydela VLASTNI penize. Ano, to je vychovne. Na to, s cim me obtezuje/zatezuje, co je pro mne ne tak podstatny. Ale beru to tak, ze se zaslouzil a jsou jeho. . . . ![]()
@Lynette
Tak si vem , kolik si videlá 16-tilety kluk na brigade a kolik si vydelaji jeho rodice ..celkem rozdil nemyslis? Je uplne normalni , ze to co si 16-tilety kluk vydela, ze mu rodice nechaji.
@Lynette píše:
Ano? A ty si své těžce vydělané peníze ZCELA nezasloužíš? Pořád se k němu chováš jako ke svému malému chlapečkovi. Obzvlášť kluci mají problém s tím že i když jim je 18 tak se pořád necítí jako muži ale jako děti. Ale můžou za to i hodně rodiče a jejich přístup k vlastním dětem. Synovi je 6 - když dostane výjimečně za pomoc penízek, tak mu ho nechám, protože je to malý chlapeček až mu bude 16 myslím že je v pořádku ho naučit, že peníze co našetří nemůže dát všechny na telefon a že šetření na něco trvá trochu déle, protože je vždy potřeba dát peníze i na běžné nudné věci - a ano u 20ti korun za mýdlo bych teda výčitky neměla.
Navic, jeste je porad dite, za ktere jsem zodpovedna. Stat s tim tak pocita. . . Mysleno v souvislosti, ze za nej plati zdravotni pojisteni z meho. Neni plnolety. Az bude, povinnosti mne svym zpusobem konci. Neco je spatne, ale tohle je ma zodpovednost. Do ty doby.
@Pajaja1 píše:
Ale neee, vsak ja mu uz par let vtloukam do hlavy, ze se tesim, az si vydela VLASTNI penize. Ano, to je vychovne. Na to, s cim me obtezuje/zatezuje, co je pro mne ne tak podstatny. Ale beru to tak, ze se zaslouzil a jsou jeho. . . .
Taky mám pocit, že naučit ho co s nima, že má mít rezervu, že půjčka od banky je jen možnost, tomu se určitě nevyhne.
Příspěvek upraven 11.03.19 v 16:05
@Pajaja1 píše:
Dekuji Ti. . . Jedina si me potesila.![]()
Puberta je těžká pro rodiče i děti. U někoho o ní ani nevíš a někdo vyvádí. Hlavně ohlídej, aby chodil do školy a nechytnul se blbé party. To bude dobrý.
@_.Emilyyy píše:
@Lynette
Tak si vem , kolik si videlá 16-tilety kluk na brigade a kolik si vydelaji jeho rodice ..celkem rozdil nemyslis? Je uplne normalni , ze to co si 16-tilety kluk vydela, ze mu rodice nechaji.
No, moje máma byla mimo Tvůj žebříček..
@divine woman píše:
Puberta je těžká pro rodiče i děti. U někoho o ní ani nevíš a někdo vyvádí. Hlavně ohlídej, aby chodil do školy a nechytnul se blbé party. To bude dobrý.
jojo, já jsem rád, že jsem ji přežil
, žena dělá na šichty, já na ranní..
Příspěvek upraven 11.03.19 v 16:09
@divine woman píše:
V tomhle zatim nemam duvod mit pochybnosti. . . Cely me to hrozne mrzi, promitam do toho svoji pubertu, ale pred x-lety. Presne si vzpominam, ze jsem chtela mit klid od buzerujici maminky. . . Citiila jsem, ze kdyz ji vyhovim, bude dobre. A bylo. Skoda, ze tahle generace nejen, ze neciti zodpovednost k sobe, ale ani k rodicum. Snad to brzy pochopim. Ze je nejuzasnejsi, ze je zdravy, a ze jde o hov.no jinak. ![]()
@Pajaja1 Netrap se, neuděláš nic. Můj syn byl na prestižním gymnáziu, vrcholový sportovec. Když mu padlo 18, nechal sport a na školu taky kašlal. Odmaturoval napodruhé v září. Na VŠ ho díky tomu nevzali, takže šel pracovat. A víš co? Hlavně zdraví. Ono by totiž mohlo být i hůř. Nemoc, úraz, drogy, nechtěné těhotenství. Takže nezoufej, syn z toho vyroste.
Taky si myslím, že jim to dojde, ale ty nervy, ale ty nervy
![]()
@Anonymní píše:
@Pajaja1 Netrap se, neuděláš nic. Můj syn byl na prestižním gymnáziu, vrcholový sportovec. Když mu padlo 18, nechal sport a na školu taky kašlal. Odmaturoval napodruhé v září. Na VŠ ho díky tomu nevzali, takže šel pracovat. A víš co? Hlavně zdraví. Ono by totiž mohlo být i hůř. Nemoc, úraz, drogy, nechtěné těhotenství. Takže nezoufej, syn z toho vyroste.
Dekuju… Zkusim byt odolnejsi a vydrzet. Fakt me mrzi, ze to byval na zakladne premiant ve vyberove tride. Nezaslouzil se o to. Proste takovy byl. Ale to je minulost. S.re na vsechno. Az dorazim v 21 h. z prace, znovu si promluvime. Myslim, ze mame hezky vztah, vpodstate mame jen jeden druhyho… snazim se verit. Dekuju.
@Pajaja1 píše:
Dekuju… Zkusim byt odolnejsi a vydrzet. Fakt me mrzi, ze to byval na zakladne premiant ve vyberove tride. Nezaslouzil se o to. Proste takovy byl. Ale to je minulost. S.re na vsechno. Az dorazim v 21 h. z prace, znovu si promluvime. Myslim, ze mame hezky vztah, vpodstate mame jen jeden druhyho… snazim se verit. Dekuju.
Ono asi nic jiného nezbyde, než být odolnější, člověk je rád že je má, bouřlivá puberta přejde..
@Jessie_james píše:
No, moje máma byla mimo Tvůj žebříček..
Ted vubec nevim, o čem mluviš ![]()
@_.Emilyyy píše:
Ted vubec nevim, o čem mluviš
psala jsi, že rodiče peníze co si děti vydělají zůstanou dětí ![]()