Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Pomohly někomu antidepresiva?
Vsude slyším jen abych to nebrala ze me to otupí a ze budu neustále unavena a ze mi to nepomůže, a vsichni mi to přirovnávají k tomu ze je to jako kdyz v autě zacne blikat kontrolka a ty ji jen prelepis páskou a děláš ze se nic neděje.
Psychuatr mi je chce předepsat protoze mam panické ataky a úzkosti a silné deprese ale bojim se jich.
Me nepomohly. Kdyz jsem je brala, necítila jsem nic, a bylo mi vlastně ještě hůř. Byla jsem jak robot. Nejhorší ale bylo to vysazovat. To byly strašný stavy. Takže pokud lze zvládnout bez toho, vyhla bych se tomu.
Za mě to pomůže. Ano, otupí to ty extrémní emoce, které vyvolávají úzkosti a ataky, ale jinak ne. Možná to na každého účinkuje jinak, ale u mě to prostě otupilo ty výkyvy, které vedly k úzkostným stavům, ty “běžné “ emoce ne. Držím pěsti, ať je brzy líp ![]()
Osekají ty emocni extremy, takze jak tu mizernou beznadej, tak obri radost. Tu s depresemi ale stejne nemas. A pomahaji pri uzkostech. Jeden z nejlepsich vynalezu lidstva, verim ze to zachraňuje nejenom zivoty, ale i rodiny.
Vlastne te hodi do takoveho stabilniho stredu, kdy muzes normalne fungovat, resit veci, mit nadhled. Takze mas i energii treba na vetsi zivotni zmeny a silu na terapii, ktera je stejne dulezita.
@Nicolet517 píše: Více
A ty si myslis ze jsi chytrejsi než odborník? Ten se tím zivi a chce ti pomoct. A ti co ti tvrdí tyhle bludy maji jen chytry reci.
A ne, nebudes otupela, tohle ti muze říct jenom fakt nejaky vseznalek. Jeslti mas ataky, tak vis, jak vycerpavajici jsou. A deprese je taky opak energie, takze ne, nebudes mit min energie nez ted. Ale rozhodne se ti rano bude treba lip vstavat a ty bezny zalezitosti vsedniho dne, co se ted zdaji jako nadlidskej ukon, napriklad čištění zubu, proste půjdou lip.
Brala jsem a pomohly mi.
Ony totiž kupují čas, kdy můžeš na sobě maknout, abys je už nepotřebovala.
Pokud by bylo potřeba, budu je brat znovu.
A ne, nebyla jsem otupela. Otupela byla ta troska v křečí permanentní uzkosti a s neustálým atakami, která nemohla spát a nezvládla pomalu vyjít ven, čili já, nez jsem je zacala brat.
A chytráci, co vykládají, jaké jsou AD zlo a jak to přece zvládneš bez nich, těm bych zlomila nohu, odeprela sádru, protoze si přece poradí bez sádry, ne ![]()
@Nicolet517 píše: Více
Samozřejmě, že pomáhají. A ti, co na netu varují, jsem přesvědčena, že o antidepresivech nic neví, často si je pletou s benzodiazepiny.
Pomohly. Nezvládla bych projít rozvodem a nezbláznit se, s nimi jsem mohla spát a starat se o dvě malé děti. Stres po mně stékal jak po igelitu. Stačil rok. Žádné potíže s vysazením jsem neměla.
Brala jsem je 3/4 roku při poporodní depresi. Hodně mi to pomohlo.
Ale jo, při sexu jsem například nedosahovala orgasmů, ale mohla jsem v péči o dítě a celkově v životě fungovat a neomezovalo mě nic. V prvních týdnech jsem měla v záloze neurol a po něm jsem byla šíleně spavá.
Ano. To, co ti lidé říkají, jsou X let překonané bludy, takto moderní AD vůbec nefungují. Otupela jsem nebyla, přesně naopak, z otupelosti mě vyvedly. Jestli chceš lepší přirovnání, jsou spíš něco jako sádra nebo berle při zlomené noze. Je pravda, že neodstraní původní příčinu, tak jak se musí srůst kost, tak je většinou k nim potřeba přidat terapie nebo vlastní práci se sebou, ale vytvoří ti prostředí, ve kterém tvůj mozek může normálně fungovat a tu práci udělat.
Kde všude to slyšíš? Ne neotupují, ano pomáhají a zachraňují životy. Jako a toho, že při chronické úzkosti a streu máš tělo zaplavené kortisolem ve vysoce toxických dávkách, který prokazatelně škodí a nadělá paseku to nezohledňuješ vůbec? Chyba! Permanentní úzkosti a deprese, to je taky chemie! Držela bych se racionálna a hodnotila to z pozice rozumu. A věci nestojí tak, že medikace X práce na sobě, ale pomocí funkční medikace dosáhnout maxima v práci na sobě. Ten strach to Ti našeptává ta úzkost. Já lituju jen toho, že jsem si mohla funkční medikaci nechta napsat dřív. Ztracené dny, týdny, měsíce a pár let nespavosti.
Naštěstí mi sedly hned ty druhé a bylo to jak se moct po hrozně dlouhé době nadechnout. Konečně jsem přestala mít úzkosti a měla jsem kapacitu pracovat na sobě. Po +- roce a půl jsem kompletně vše vysadila a je mi skvěle. ![]()
To s tou tradovanou otupělostí jsem to nezažila, podle mě se to může lidem dít tím, že jim zrovna ta daná látka nesedne. Ale to není problém, vše se dá změnit. Jediné, kde jsem „utlumená“ byla, bylo moje libido, ale to je poměrně známý vedlejší účinek. A rozhodně je to lepší než se každý večer třepat jak ratlík v úzkostech. ![]()
@Kipa22 píše: Více
Jojo, to je takový evergreen dávat rovnítko mezi benza a AD. Hned člověk ví, že daná osoba vůbec neví o co jde.
Mě taky pomohly, na úzkostnou poruchu. Samozřejmě taky psychoterapie, ale AD mi pomohly „přepnout“ mozek, abych přes úzkost vůbec na psychoterapii došla a začala na sobě makat.