Artroskopie kolene, otok a hybnost

81
17.5.22 21:51

Artroskopie kolene, otok a hybnost

Dobrý den, prosím jsem skoro 14 dnů po artroskopii kolene, měla sem prasklý vnitřní meniskus. Koleno ohňů maximálně do pravého úhlu a víc to vůbec nejde. Mám to stále oteklé. Máte někdo prosím zkušenost kdy to splaskne či jak poznam zda nejít na punkci? A bolí punkce? A jak je to s hybnosti? Kdy to koleno ohnu? 😪jsem z toho zoufalá.. děkuji všem za případný komentář

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2330
17.5.22 22:36

Ano. Koleno jsem bez bolesti ohla až po 6 měsících.
Kleknout si bez bolesti po 14 měsících po operaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11866
18.5.22 06:44

14 dní je ještě celkem krátká doba, to se ještě nestihlo nic pořádně zahojit. leduj, měj koleno v klidu, určitě máš naplánovanou nějakou kontrolu ne? Tak ti řeknou..
Jinak já po artrosce měla klidový režim a chodila o franckach s odlehčováním operované nohy 4 týdnyplna zátěž po 2 měsících a i tak mě to ještě rok při větší námaze povolovali dost citelne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
18.5.22 07:45

@Vladusxx kontrolu sem měla. Vyndali mě stehy a řečeno mě bylo pomalu odkládat berle… což Teda zatím fakt nepřipadá z mě strany v úvahu. Rhb mám až za měsíc a moc ani netuším co cvičit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11866
18.5.22 08:31

@Bikoslave ..tak to ale neznamená že berle zahodis a půjdeš na túru a budeš cvičit spartakiádu…prostě zkoušet…napřed jen na záchod, pak třeba ke schránce… naproti do obchodu…atd..postupně si tu trasu prodlužovat ale nejít natvrdo přes bolest…prostě postupně zatěžovat, ale vyloženě cvičit a začít posilovat vazy aby se zlepšila stabilita kloubu až fakt po zhojení… Pokud to máš oteklé a bolí to tak leduj, maz nějakým gelem na klouby (ibuhepa, vrtal, olfen…a co já vím..je jich bambilion) kdyz by bylo koleno horké tak zajeď na ortopedii ať to zkontrolují…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
18.5.22 11:07

Hrozí mi také artroskopie kolene a zajímá mě proto vaše praxe v běžném životě po operaci:

• jak řešíte sedani na WC-vyssim sedakem ci uchyty na stene? Protože ohnout koleno asi nejde a nechávat váhu jen na jedné noze a sedat si, je hodně pro tu zdravou nohu zatezujici, ne?
  • a koupání či sprchování?
  • je ještě něco praktického dobre poresit dopředu před operací kolene?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
18.5.22 23:01

@Ahep v nemocnici vyvyseny záchod byl fajn. Doma sem so usedla na WC úplně v pohodě. Netřeba Teda nějaké držáky ale samozřejmě záleží na vás. Koupání to asi ne jelikož nohu neohnete úplně tak budete ráda že se osprchujete. Určitě si pořiďte něco čím budete koleno ledová, jinak mě nic nenapadá. Z jakého důvodu tam jdete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
18.5.22 23:52
@Bikoslave píše:
@Ahep v nemocnici vyvyseny záchod byl fajn. Doma sem so usedla na WC úplně v pohodě. Netřeba Teda nějaké držáky ale samozřejmě záleží na vás. Koupání to asi ne jelikož nohu neohnete úplně tak budete ráda že se osprchujete. Určitě si pořiďte něco čím budete koleno ledová, jinak mě nic nenapadá. Z jakého důvodu tam jdete?

Kvůli menisku pry. Ale v posl.dobe se to zas uklidnilo, tak se nikam nepohne aktivně.

Dík za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5663
19.5.22 10:07

Měla jsem artroskopii kolene před 3 lety, brali mi kus menisku. Pokud 14 dní po operaci koleno ohneš do pravého úhle, tak je to v pohodě. Chce to každý den cvičit. Mě ortoped hned po operaci dal instrukce jak cvičit a já to teda fakt poctivě cvičila několikrát denně. Šlo o zvedání natažené nohy, propínání kolene, natahování a přitahování špičky a přitahování kolene k tělu (kam to šlo, ne přes bolest). Otoky mi ustoupily tak po 3 týdnech, a to se i výrazně zvýšila hybnost. Na otoky po aktivitě jsem trpěla ještě několik měsíců, že ráno to bylo v pohodě a opoledne začalo koleno netékat, ale to se s pořádným cvičením a postupem času taky srovnalo. Dlouho jsem na koleni nosila ortézu, ale to spíš proto že jsem 3 měsíce po operaci šla na dlouhou pěší tůru (na 6 mesíců), tak to pomáhalo koleno stabilizovat a když se pořádně posílily vazy a svaly kolme kolemne, tak jsme ortézu nesla zbytek cesty v batohu, nosit už nebylo třeba.

Začni postupně koleno víc zatěžovat, s berlemi na něj postupně přenášej víc a víc váhy až za chvíli berle nebudeš potřebovat vůbec.

Po operaci jsem vůbec neřešila nějaké zvýšené prkénko na záchod, těch pár dní co bylo třeba jsem prostě používala tu druhou nohu a šlo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
19.5.22 23:08

@Gracetheworld díky, ano postupně ho zatezuji ale jelikož sem přišla o sval na stehne tak to jde všechno fakt špatně. Cviky sem žádné nedostala krom jak bylo psáno špičky přitahovat a zkoušet nohu po posteli přitahovat. Moc ji ani nezvednu, tak prostě něco zkouším cvičit a jelikož moc nevím co tak jedu podle toho co sem měla po operaci kyčle :lol: tak doufám že to bude brzy v pohodě. Je to dost omezující a ještě s 3 letym dítěte. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5663
20.5.22 09:38

@Bikoslave Tak to chápu že to jde hůře. Já byla před artroskopií zdravá, bez žádné předchozí operace nebo zranění dolních končetin a v celkem slušné fyzické kondici, tak ta regkonvalescence byla celkem rychlá.
Pokud máš doma malé dítě, tak to musí být fakt záhul.

Cvič co nejčastěji, po chvilkách a ono to půjde. Máš po operaci chvíli, tak nemůžeš chtít nějaké zázraky. U mě byl zlomový cca 4 týden po operaci, to se to začalo velice rychle zlepšovat i když do té doby byly pokroky malé. Asi se uvnitř zahojilo co mělo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.22 23:16

Dobrý den, jaké jste měla příznaky? Já jsem si koleno dnes taky poranila a v ponděli až přijedeme z chalupy pojedeme na chirurgii. Tak jen jestli nenajdu shody :D

• Citovat
  • Upravit
22.5.22 11:43

Jsem po artroskopii, dnes třetí den, jedna ranka klidná, druhá modřina a stále teče krev. Je to normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5663
23.5.22 08:08
@Marialenka píše:
Jsem po artroskopii, dnes třetí den, jedna ranka klidná, druhá modřina a stále teče krev. Je to normální?

To já osobně neznám, měla jsem obě ranky klidné, pouze kolem celého kolene otok, ale žádné krvácení mezi stehy.
Pokud jste po operaci třetí den, a stále z ranky něco vytéká, tak bych to určitě konzultovala s lékařem. Jsem zastáncem hesla lepší jedna blbá otázka, než něco zanedbat a o zdraví to platí dvojnásob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák