Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jestli je něco kromě alkoholu, co za volant rozhodně nepatří, tak je to nervozita. Na tvém místě bych se neutěšovala tím, co kdo kde provedl, ale snažila se jezdit co nejvíc. Pokud s tím má chlap problém, tak klidně sama někde po okreskách (s nabitým telefonem). Řidičák si si snad dělala, abys jezdila a ne abys ho založila jako kartičku do tesca v peněžence, nebo? ![]()
Brutalne jsem odrela asi 3 tydny stare auto ![]()
od te doby radeji jezdim se starym, ale nervozni jsem stejne. asi to chce jezdit a jezdit, jenze ja mam pocit, ze kiks udelam prave v dobe, kdy zzacinam byt v klidu a ziskam nejake sebevedomi. takze radeji jezdim porad nervni a super opatrna ![]()
@Ali-Ali píše:
Brutalne jsem odrela asi 3 tydny stare auto
od te doby radeji jezdim se starym, ale nervozni jsem stejne. asi to chce jezdit a jezdit, jenze ja mam pocit, ze kiks udelam prave v dobe, kdy zzacinam byt v klidu a ziskam nejake sebevedomi. takze radeji jezdim porad nervni a super opatrna
Mám ten samej pocit. Pro mě je prostě lepší být lehce nervózní a mít respekt. A to řídím víc jak 10 let prakticky denně po Praze.
@Happy Hippo nečekej jednou za 14 dní, vem klíče od auta (třeba večer, až přijedem manžel z práce) a jezdi, jezdi, jezdi… čím víc najezdíš, tím líp a nerovzita se vytratí… hlavně teď ze začátku musíš jezdit a jezdit, aby ses do toho dostala… i kdyby to mělo být tak 5 - 10 minut denně… prostě někam zajet, na benzinku, do obchodu, jen tak projet sídliště kolem, do sousední vesnice… kamkoliv… takový malý trénink… a auto začne být tvůj přítel a pomocník…
Za mě - rozhodně nejezdi jenom s chlapem ale i sama - já jezdím tisíce kilometrů, můj přítel má pár pohárů za rallye a dodnes ho nerada vozím - bez něj ježdění miluju. Ale musí se ti to dostat pod kůži, za mě je špatný řidič ten, kdo musí nad každým krokem přemýšlet a hlídat. Dobré cvičení je to, naučit se koukat nejen před sebe, ale i kolem - jakou barvu bundy má ten pán napravo, jaký je ten pes nalevo a tak. to mě strašně vycvičilo - musíš mít široké zorné pole a vnímat hodně věcí - ale ne úplně vědomě.
Nervní nesouhlasím, ale samozřejmě opatrná a s respektem to je jasné, jako u všeho. podle mě se máš cítit tak, jak by sis přála, aby se cítil tvůj potenciální operatér při tom, až mu půjdeš na sál. Chtěla bys, aby byl nervní, protože pak nic nezkazí? já teda ne ![]()
Jela jsem poprve sama, vzadu mimino. Rovny usek, ve meste, klidek. No a u zastavky autobusu semafor, jen pro chodce, prehlidla jsem, ze tam nekdo prisel a jak to zmacknul, tak tam ihned skocila oranzova, ja par metru od prechodu, zahamptla jsem to… A on byl leden a u prechodu snehovy jazyk. Nastesti trochu zmekly slunickem. No zabrzdila jsem, nikoho neporazila, ale opravdu jen diky velikemu stesti
@Happy Hippo
Musíš jezidt víc. Dokud jsem jezdila jednou za uherský rok, tak bylo auto spíš nepřítel. Pak jsem vyfasovala vlastní a začala jezdit denně a je to něco úplně jiného. Takže teď už kámoš. A průser… no zatím jen plechová líbačka na parkovišti, naštěstí bez následku.
@julie74 píše:
Nervní nesouhlasím, ale samozřejmě opatrná a s respektem to je jasné, jako u všeho. podle mě se máš cítit tak, jak by sis přála, aby se cítil tvůj potenciální operatér při tom, až mu půjdeš na sál. Chtěla bys, aby byl nervní, protože pak nic nezkazí? já teda ne
tak podle me tohle ma kazdy jinak. ja nemyslim nervozni, ze by ze me lil pot a trepaly se mi ruce
myslim lehkou nervozitu, spis ve smuslu ostrazitosti. to je jak s praci pod tlakem, nekdo jak je ve stresu, tak neudela nic, nekdo zas podava nejlepsi vysledky pod tlakem a v totalnim stresu ![]()
Jestli můžu radit, ze své zkušenosti…jezdit musíš denně. Jednou za 14 dní je to málo. A jezdi sama, bez manžela…chvilku, ale každý den aspoň jednou. Věř mi, že se nervozita rozplyne, to dáš
Ale jezdi denně a furt!!! Klidně brzy ráno, večer…parkuj, rozjížděj do kopce, ale trénuj sama.Byla jsem ve stejné situaci a moc dobře vím, o čem mluvíš…ale to se poddá a budeš řídit ráda!!! Já už nechápu, jak jsme mohla neřídit ![]()
@Ali-Ali píše:
tak podle me tohle ma kazdy jinak. ja nemyslim nervozni, ze by ze me lil pot a trepaly se mi rucemyslim lehkou nervozitu, spis ve smuslu ostrazitosti. to je jak s praci pod tlakem, nekdo jak je ve stresu, tak neudela nic, nekdo zas podava nejlepsi vysledky pod tlakem a v totalnim stresu
to máš pravdu, to bysme teď musely dávat dohromady, jak přesně si představujeme ostražitost a jak nervozitu, nejspíš mluvíme obě o tom samém ![]()
souhlasím jezdit, jezdit pořád jezdit
Řidičák jsem si už dělala ve čtvrťáku. Pak jsem někam jela s našima ještě ve staré stodvacítce s tátou po boku. Tehdy jsem si řekla, že až s etam posadí příště, tak leda do mýho auta a podle toho s ním budu jednat.
Asi za tři roky jsem pak dostala služební auto. S pražskou značkou v jednom krajském města. Výhoda docela. Byli ti, co respektovali, že to tam asi neznám - zvláště když jsem dělala kraviny na křižovatce - a další, co si dávali preventivně majzla. S tímhle autem jsem jedno smetla zrcátko zaparkovanému autu. Pak dostala pár pokut za špatné parkování. A taky za rachlost. Víc asi nic hrozného dosud.
Naopak teda jako chodec, byla jsem nějaká zamyšlená a vlezla na přechod bez rozhlížení. Ještě že tam jela autoškola a holka, co právě vyjela na první jízdu. Chudinka. Pro mě štěstí, že jela asi dvacet. Skončila jsem na kapotě, probořila čelní sklo (říkám to furt, že mám tvrdou palici) a poté na zemi. Jinak se nic nikomu nestalo.
Mám za sebou pár delších jízd přes půl republiky, ale dneska pokud musím jet tak daleko (sama), dávám přednost vlaku. Jinak jezdím hodně a ikdyž ne furt, tak určitě obden. Pracuju v místě, ale loni jsem dojížděla 40 - 60 km (a zpět).
Jinak bydlím na samotě u lesa a tady si to bez auta /svého) už nedovedu představit.
Edit - jo a státou. Byl po operaci, nemohl řídit, požádal mě o odvoz. měl tendenci „mě učit“. tak jsem si ho konečně!!! vychutnala jeho slovy - jestli s emu to nelíbí, támhle jsou dveře - a může si vystoupit. Od tý doby ani necekne.
Podobný problém mám dosud s manželem. Taky má potřebu mi neustále zdůrazňovat, co dělám špatně. Vzhledem ale k tomu, že české silnice se jen hemží samými píp a píp, mám dojem, že bych si to neměla brát tak soobně, neb nejlépe řídí pánbůh, pak kamarád xx a pak můj manžel… a pak asi dlouho nikdo. ![]()
Příspěvek upraven 26.01.15 v 10:20
Take najezdim silenych km defakto jezdim 200km kazdy den plus jednou za 14 dni cizinu. Je to jenom o vyjezdeni a verit svym ocim. Mimojine zacinala jsem jezdit bez partnera dnes jiz ex…bylvelice rusivym elementem, prestoze to myslel dobre
…uvidis, ze s vyjezdenosti prijde pohoda a vse bude v poradku ![]()
Jezdit autem jednou za 14 dní je podle mě blobst. Musíš se vyjezdit. Proč nejezdis víc?
Krasne dopoledne, preji ☺ jsem tu opet s tematem „auto“, ale jiz jako ridicka. Bohuzel mi neni souzeno jezdit casto, tak aspon jednou za 14 dni, nekdy casteji ukecam chlapa a jedem jezdit. Neni to az tak strasny ☺, ale jsem u toho porad straaaaasne nervni a od toho se pak odviji kiksy, co obacas udelam. A me hrozne zajima, jake nejvetsi chyby, nebo skoro pru.ery jste udelali, jako zacatecnici nebo klidne i pokorocili. Ja pak prozradim, jaky se mi podaril tento vikend ☺
Moc dekuji a krasny den