Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonym82 Přesně tak, člověk bude vůbec rád, že se prcek podaří. Teď jsme chodili do caru v Ostravě, ale nebyli jsme moc spokojeni a na Helios slyším jen chválu a prý je lepší vkládat jen jedno. A mají tam super techniku zamražování a zrání embryjek. Jsem si psala i s holkama z diskuze a většina je tam spokojená, ale vždycky je to individuální, každá jsme jedinečná, takže máme svým způsobem svůj problém s otěhotněním a každá máme rozdílnou reakci na hormony, že. Ale věřím, že se někdy zadaří, doufám, že co nejdříve!!!
@Sari29 snažili jsme se rok než jsem šla ke své doktorce, já jsem podle všeho v pořádku, tak nas poslala do Mostu na spermiogram, kde nám pan doktor řekl že se u nás jedná o azoospermii s ohledem na partnerovu anamnézu nám moc naději nedal, jsme 28.3 objednáni do CAR v K. Varech do Pronatalu. Dnes jsem byla z gyndařky pro potřebné papíry a doporučení by nám pojišťovna zaplatila alespoň další spermiogramy, ale to je cca 700 kč v porovnaní s tím co si zaplatíme je to stejně smešné. Děkujme za podporu, zbývá jen doufat…my jsme to zatím ani partnerovým rodičům neřekli, ješte počkáme jestli jim to vůbec řekneme…ví to zatím jen moje mamka…člověk nikdy neví jak se k takové informaci okolí postaví v tomhle jsou lidé různí a někdy až zlí, ještě se pak vyrovnávat s nějakými narážkami na to teď nemáme, uvidíme jak se to bude vyvíjet, v Car nám dotekefonu řekli že vždy je naděje, tak doufáme…
@nikoleta2 Ahoj, přišli vám na příčinu azoo? Nám taky dali 5% šanci (taky Pronatal).
@Busy ahoj oni nam nerekli skoro vubec nic. Poslali nas na genetiku tam jdeme az 14dubna pak cekat na vysledky a uvidi se podle toho. Doporucili nam vyhledet urologa at se na chlapa podivaj. Takze v pondeli se uvidi co nam rekne urolog, ale jelikoz je to zarizene ten doktor pres moji tchyni ktera je sestricka tak k tomu budou pristupovat mnohem lip a kdyz rekla doktorovi. ze ma azoo jeji syn a chce vnoucatka tak se zasmal a rekl…neboj te urcite tam neco najdeme. Tohle neni definitivni a vzdy se tam da neco najit..takze mi trosku zlepsil naladu
urcite vyhledejte take urologa at zobe nejake vitaminy a dejte tomu cas. Spermio se urcite zlepsi ![]()
Pak teprve budu uvazovat o mesa/tese a uvidime co bude
Jestli je to přes známý, tak to máte štěstí že nic nezanedbaj
ale jestli je k tomu takový přístup že známýmu něco najdem nebojte se a ostatním říkají že šance je 5% tak to je tedy síla
každopádně si přejem všichni asi navzájem at to dopadne všem dobře..já jsem najel vitamíny..FERTILAN, MACA, SELEN ZINEK, tak uvidíme…
@nikoleta2 MUDr. Sobotka? K nám tak vstřícný nebyl. Jen nám řekl, že šance je 5% a rozhodnout se musíme sami. Tohle co jsi napsala, mě taky zajímalo. Jestli se stává, že se něco najde? Z čeho vychází a určuje 5%? Jestli to můžeme nějak zlepšit?
Odpovědi: je to prostě 5% šance. Je to kvůli nesestouplému varleti. Nemůže se to zlepšit. Přesto doufám…
@cerbygerby @Busy nám v centru take rekli ze mame 5%sanci a nejak vstricny k nam take nebyli, ale nejak to uz neresim takovejch paru melo 5%sanci a ted maji sve miminko..urcite zajdete k urologovi nez se pustite do mesa/tese tam vam reknou co dal a sance muze byt pak mnohem vetsi
a uz byl tvuj chlap na nejakem vysetreni??
@nikoleta2 Ano, má za sebou urologické, hormonální a genetické vyšetření. Myslela jsem to hlavně tak, že ty odpovědi byly takové strohé. Samozřejmě víme, že rozhodnutí je na nás, ale chtěli jsme (možná spíš potřebovali) víc odpovědí. Víc si popovídat, rozebrat ty možnosti, vědět, co nás čeká.
Tak to te chápu a jak mu dopadla genetika a co u toho urologa??to tam byl jen jednou?
@nikoleta2 Genetika skvělá, urolog zmínil, že mu v dětství při operaci nesestouplého varlete něco zanedbali, tak ho možná čeká další operace. Ano, byli jsme tam pouze jednou. Příčina je jednoznačná.
My jsme před 2 roky též začli spermiogramem s výsledkem azoospermie, pak urolog, který nenašel nic nenormálního a pak genetika, která nám totálně zničila veškerou naději - diagnóza mikrodelece Y chromozomu AZfb a že šance na zisk spermií je mizivá. Já bych na M/T i tak šla, ale manžel je zásadně proti, jelikož je to stejně přenosné na syny a tak by nám zbývalo vybrat jen holčičky. Proto používáme dárce:(
@Anonym82 tak muj pritel pro darce rozhodne neni..take nad tim v hluboko mysli myslim, ale furt rika ze v zadnem pripade..ze nechce cizi dite a tak..
tak se na tohle tema jeste s nim o tom nebavim..zitra nas ceka navteva u urologa tak pak pisnu co nam je a co nam doporucili a tak
@nikoleta2 @Anonym82 Manžel nejdřív byl pro dárce, já ne. Pak se nám to rozleželo v hlavě a on už není a já jsem. Až se shodnem, bude to výhra ![]()
U nás též jednoznačně od začátku byl manžel pro dárce a já ne. Teď po zjištění diagnózy to je pro nás jediná šance jak mít miminko i když bude geneticky jen z poloviny naše (moje). Pak už nám zbýva jen adopce. Lékaři nás navíc všichni ujišťují, že to nikdo nepozná, že manžel nebyl genetický otcem.
Tak včera byl chlap na urologii. zatim žádná odpověď ale mel by mit rám dole vse v pořádku. ve čtvrtek jde na krev atd při te příležitosti totiž našel urolog tedy spis nenašel chlapovi pravou ledvinu takže ho čeká sono ct různé odběry a tak dále. az se najde ledvina tak můžeme pokračovat dal v řešení azoospermie tak uvidíme co bude. doufam ze bude v pořádku