Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše:
@Lucie_Sx narcisoví jistě existují. Ale připadá mi, že je nějaké moda je hledat všude, i jen v trochu sobečtějším člověku.
Pokud to zazijes a rozklicujes, tak ty typicke znaky - ty rozhodujici detaily - pak uz poznas.
Bohuzel ta zkusenost je neprenosna, ostatnim to nevysvetlis, a ti pak klidne vidi narcise vsude jen proto, ze se ted o tom vic mluvi.
@Lucie_Sx píše:
Bohuzel, oni ti narcisove opravdu existuji.
A nezkuseny clovek je v haji.
Kdyz to tak rada studujes, precti si knihu Jedovata slova od Patricie Evans. Je to obecne o verbalnich agresorech, bez „skatulek“, ale ten komunikacni vzorec maji proste vsichni stejny.
Velmi te to obohati, uvidis.
Ano, existuji.
Je narcisticke spektrum, je vic druhu narcismu.
Kto ma za sebou hnusnou zkusenost s narcisem a dostal se z toho, vic krat ho uz narcista neo *ere.
Jsem rada, ze se o nich mluvi, o poruchach osobnosti by meli byt lidi informovani, nejlip jeste ve skole, ve veku 15 - 18, protoze cim dele se obet snazi resit problem s narcisem, tim jsou skody na obetech vetsi.
Bezne je clovek tezko pozna. Byvaji nesmirne talentovani lhari a manipulatori. Muzou to byt obdivovane a oblibene hviezdy kolektivu, umeji lidi pouzivat a posouvat si je jako sachove figurky tam, kde je potrebuji mit. Obkolesuji se slabsimi jedincami, lidmi v problemech, nabidnou pomoc, radu, hyckaji si ty, kteri je obdivuji, hyckaji si lidi, ktere potrebuji. Narcis byva talentovany manipulator, pouzije kompliment, natlak, zneuzije emoce, strach, to co se hodi a jejich hejno by dalo za ne ruku do ohne, jaky je to skvely clovek. A kto prekazi, toho nici. Vsechno umeji prevratit naruby, kazdou udalost umeji vyuzit ve svuj prospech, napriklad tolik ublizuji cloveku, az to obet nevydrzi a bouchne a narcis ma dalsi argument " vidite, rikala jsem vam, co je to za cloveka." a okoli mu veri.
Protoze narcis je prazdno, jeho „JA“ je konstrukce, vykrada myslenky, nazory jinych, takove, ktere mu zabezpecuji popularitu, obdiv jeho povahy, obdiv jeho inteligence a prezentuje je jako vlastni.
Ochrana pred psychopatem je UTEK. Prerusit kontakt, nic nevysvetlovat, neobhajovat se, nekonfrontovat narcise, nenechat se zatahnout do debaty a nema ani smysl neco vysvetlovat okoli, protoze lidi kolem sebe ma narcis zpracovane, nebudou verit obeti.
Zajimavost, i narcis je manipulovatelny, je mozne manipulovat narcise pres komplimenty, pres obdiv, ktery narcis potrebuje.
@My Melody
Plus jsou jeste tzv. skryti ci introvertni narcisove.
To jsou skromni slusni lide navenek.
Jeste horsi to rozpoznat.
@Bramborova píše:
@My Melody
Pro mne je moc překvapivé, jaké stránky anonymní internetové prostředí v lidech vyvolává. Jak silně se ty běžně potlačované stránky projeví, jaký průchod jim lidé dají.
Včetně mě. Tady jsem všechno, co se v realitě tak moc snažím nebýt. Nemyslím si, že snaha být chytrá a každému radit, je cosi hodnotného, co bych chtěla rozvíjet. A stejně neumím odolat.
Včetně těch mých předlouhých textů. Nejsem rodilá Češka, k tomu jsem grafomana, píšu lehce a téměř bez námahy - ale i bez většího přemýšlení. V reálném životě za deset minut napíšu text a pak ho dlouho zkracuji a dělám věty hezčí. A tady to všechno vyprsknu - jde mi vlastně jen o mou potřebu, nemyslím na čtenáře.My Melody, nevím, jestli stojí za to si mé texty kopírovat. Když bych se třeba nad tím textem o staříkách zamyslela víc, viděla bych, že je jenom z jedné pozice. Lidi sice chybují, když k starším lidem přistupují, jako by byli v plné kondici zvládat své emoce. Ale problém je taky, když se staršími automaticky jednají jako s dementními. Jednak je to zraňující, i když to tak je, druhak existují i devadesátiletí bez demence.
A taky příliš zlehčuji utrpení v mezigeneračních vztazích, jenom proto, že potřebuji být v opozici proti módnímu přerušování vztahů kvůli " narcisům" a toxickým vztahům".
Tohle te prekvapuje, jo? A ze stari dedci maji podle tebe pomalu pravo popoustet uzdu pedpfilnim choutkam, to te neprekvapuje, to vyvolavat muze.
protoze jsou stari, tak to omluvime a prece nepretrhneme vztahy. Tvl.