Babička předčasně v domově seniorů

Anonymní
25.5.17 19:07

Babička předčasně v domově seniorů

Nedávno jsme přestěhovali babičku (75 let) zpět do Prahy. Nebyla na tom po smrti manžela psychicky moc dobře a chtěli jsme jí být nablízku ( 2× hospitalizace na psychiatrii v Kroměříži). Na Moravě tedy prodala domek a v Praze se přestěhovala do novostavby ve stejné ulici kde žila cca 30 let. Za domem má polikliniku a u domu veškeré obchody, poštu atd… My bydlíme asi 300 metrů od zmíněné novostavby.

Věřili jsme, že se často uvidíme a budeme spolu trávit čas. Navíc v Praze dlouho žila tak tu má i pár přátel a hodně možností jak si zpestřit důchod. Peníze z prodeje domu ji zůstaly takže si důchod může opravdu užít.

Ovšem babička na vše rezignovala:-( na uklízení jsme sehnali uklízečku a obědy si nechala dovážet. Jen seděla doma a o nic a nikoho nejevila zájem.

Opět byla 2 x hospitalizována na psychiatrii. Celý život se láduje prášky ( neurol, antidepresiva, prášky na spaní).

Rozhodla se, že jí bude lépe v domově seniorů. Tak jsme jí vše zařídili, jen aby byla šťastná. Nyní je v domově, šťastná není a já už nemůžu.

Na první pohled je vidět jak je o proti ostatním v domově mladá a zachovalá, ale ona to vzdala.

Nic nechce, nic ji nezajímá. Vyhovuje jí asi režim snídaně, oběd, večeře, spánek.

Každý týden ji navštěvuji, ale děsně se mi nechce. Návštěva je o ničem a sama od sebe ani nemluví.

Navíc babička je po zdravotní stránce v pořádku, nevidím důvod proč by nemohla žít ješte 10 - 15 let.

Máte někdo podobnou zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2054
25.5.17 19:15

Myslím si, že s tím nic neuděláš. Asi na tom psychicky nebyla nejlépe ani dřív a teď se to jen zhoršilo. Prospělo by jí najít dobrého psychiatra a psychologa, zúčastnit se nějakých aktivit (když ji pozvete na oběd, je spokojená?), ale záleží stejně nakonec jen na ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3736
25.5.17 19:23

Nemáte v rodině malé děti? Třeba by jí vrátily chuť do života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.17 19:26

@Manhattan

Jsem právě poprvé těhotná a že by jí to nějak zajímalo to se říct nedá. Dnes se ani na nic nezeptala.

• Citovat
  • Upravit
2054
25.5.17 19:27
@Anonymní píše:
@ManhattanJsem právě poprvé těhotná a že by jí to nějak zajímalo to se říct nedá. Dnes se ani na nic nezeptala.

Třeba až se to narodí. K vám na návštěvy chodí? Jak je to dlouho, co jí umřel muž? Trvá to tak tři roky, než se s tím člověk popere, tím spíš v takovém věku a s psychickými problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14927
25.5.17 19:28

Zaplatte ji nejake kurzy.. vareni.. nevim co ji driv bavilo a vytahnete ji ven mezi lidi… treba to zabere..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.17 19:30

@Imamother

Když jí vememe na jídlo tak stresuje, že se musí včas vrátit, aby ji nenechali zamknutou spát venku. Prostě nesmysly. Já jen že nás ten její stav všechny ničí a vážně uvažuji na minimalizaci navštěv. Ona sama ani nezavolá.

• Citovat
  • Upravit
25.5.17 19:33

Je mi líto, ale chce to třeba děti nebo mě napadlo, mojí babičce udělala radost, když jsem si občas půjčila od kamarádky pejska a ona si ho mohla pohladit a i tak udělal radost dalším lidem v domově. Pokud tam nikdo není alergický, tak babička měla i takové malé posezení venku na zahrádce za domem důchodců. Tam jí udělal malý jezevčík radost a pak volala sama, jak se líbil ostatním lidem v domově a že by byla ráda, kdyby zase někdy přišel hafan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.17 19:35

@Imamother

Od úmrtí je to už asi 4 roky a mezití byla i relativně ok. Bojím se že to vše má z dlouholetého užívání léku, které ji kde kdo předepsal.

• Citovat
  • Upravit
4411
25.5.17 19:36

Jen to nevzdavejte. Ono se to možná nezdá ale cas zahoji vše a babička si zvykne. Prostě to trvá. Dědu měla cely zivot po boku a teď ji odešel ten nejdůležitější člověk. Vidí ze vsichni, zbytek rodiny ma své rodiny a ona uz nemá nic. Chápu ji ale proboha nenechte se ji v tom utopit ????. Vydržte a ukazujte ji jak jste šťastní že je tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.17 19:37

@hudečice

To zní jako dobrý nápad ten pes. Před rokem ten její zemřel a nového už nechtěla, ale určitě by jí dělal radost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.17 19:37

Znám to, ale u svého otce. Stejný věk jako tvá babička. Polehává, nic nedělá, jen si stěžuje, že je vše naprd.Ale žije doma s manželkou, není sám v domově.

• Citovat
  • Upravit
25.5.17 19:45
@Anonymní píše:
@hudečiceTo zní jako dobrý nápad ten pes. Před rokem ten její zemřel a nového už nechtěla, ale určitě by jí dělal radost.

vIDÍŠ, JESTLI má nějaká kamarádka malého rafana, tak jej vem jednou s sebou. Udělá radost spoustě lidem, kor když vemeš třeba tenisák nebo klacík a budeš mu ho občas házet nebo ti starší lidé, jak uvidí hafana, tak to bude spestření :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
25.5.17 20:00

Toho psa určitě zkuste. My měli babičku už s pokročilou demencí a jednou jsme za ní přivedli canisterapeutku se psem - měla jste vidět, jak se rozzářila. Pak jsme zjistili, že jako malá měla pejska stejné rasy.
Tenhle pejsek byl speciálně vycvičený a chodil právě za seniory do domova důchodců. Možná byste někoho takového sehnali i u vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.17 20:26

@stonožka12

Co vím tak 1 x za 14 dní do domova s pejsky dochází. Mají spousty aktivit dopoledne i odpoledne a babička se jich i aktivně účastní.

Já ji pejska od kamarádky přivezu třeba jí to potěší.

Je to opravdu hodně psychicky náročné a to je moje babička doufám, že s rodiči to bude lepši.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová