Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Děvčata, vy jste tady takové moudré, nemáte tip na nějakou dobrou poučnou literaturu jak bavit a motoricky rozvíjet malé mimi? Naše zlatíčko šestitýdenní se chce bavit a já přemýšlím, jak ho rozvíjet a zaujmout :--) Na trhu je hafo věcí, na netu také, ale kdo pozná, která je kvalitní, že ano? Jinak Omino jsme kupovali ještě v DM a občas ho mají v Kauflandu za cca 30 Kč.
Faninko, asi bych na to bavení a rozvíjení nešla nijak vědecky - nejlépe když si s ním lehneš a budeš si s ním hrát - rukama, nějakou barevnou hračkou.....
Pak se docela osvědčila hrazdička, na první děti jsem ji neměla, teď jsme ji prckovi koupili a je škoda, že ji neměly ty starší.
Faninko,
já mám doma knížku od Liesela Polinskiho „Pohybové hry s děťátkem“. Není tam nic převratného, ale je to tam pěkně pohromadě. Vydala to Grada.
Jany
Omino jsem kupovala kromě výše zumíněných obchodů i u Rossmanna a v Tescu. V obou stálo do 30,–
Faninko,
mýdlo Rebicek jsem právě donesla z obchodu ![]()
No nic, řadím k jiným svinstvům z minulosti, co tu ještě mám, tak to holt s těžkým srdcem rychle spotřebuju a pak to postupně nahradím Ekoverem.. Možná i sliz ![]()
Nanka
Faninko - dík za info o EDTA - pořád se mi to nějak nezdálo, někde vzadu v hlavě mi vrtal červíček - cosi jsme o tom probírali ve škole v ekologii a nic pozitivního to asi nebylo, ale už si nemůžu vzpomenout.., no a zaboha jsem o tom nemohla vůůůbec nic najít..No a co mě zaráží je, že už jsem EDTA objevila několikrát i v kosmetice (samozřejmě nepřírodní)..Paráda že? Jo a to EDTA je skoro v každém pracím mýdle (včetně Lanzy, Kamzíka a pod.. Omino ho naštěstí nemá, takže Ominu třikrát hurá
)
Klaris
jezis fakt? pouzivam kamzika i na prepirani v ruce,prejdu teda na omino.Holky ja jsem ted vytahla BM velikost 2 a koukam,jak jsou proti tem pouzivanym plinkam beloucke. Co delate pro bilae plinky a ostatni pradlo.Peru ve slizu-vse.Venku susit bohuzel nemuzu,jen na pude.
Ahoj Babet,no já používám jako kalhotky vlňáčky od Disany.Jsou super.Mám dvoje a jedny Polyesterky,ale ty jí skoro nedávám.Doporučujou mít troje kalhotky,nám ale dvoje vlňáčky prozatím stačí.
Jinak celulózové separačky jsou pro nejmenší miminka s řídkou stoličkou.
Kalhotky jsem koupila rovnou velikosti M,protože malá měla 4kg,tak se mi S zdálo zbytečné a bylo to dobře.
Vracím se k tématu Omino Bianco:
(kupuju v Kauflandu či Tescu za 25Kč)
Teď jsem ale znovu prohlížela obaly a zjistila následující:
Italsky teda neumim, ale pochopila jsem, že výrobce udává složení: více než 30% mýdlo, parfemace. A už nic víc.. Nad tím byla poznámka, že celkově je OB rozložitelné z 90%. (Tento údaj - o degradabilitě - je na tekutých prášcích Omino.) ![]()
Na té samé krabičce byla česká nálepka se složením, jak se tu už psalo:
mýdlo 76%, glycerín, parfemace.
Doma mám mýdlo s trochu jinou krabičkou (poznám podle strany s gramáží a kontaktem na italskou zákaznickou linku
), ty originál nápisy jsou přelepené výše uvedenou nálepkou.
Tak teď nevím, co si o tom mám myslet..
Nanka
Tak Nanko, provedla jsem pátrání a jsem taky zmatená
Mám doma dvě různý karabičky jako ty - na jedný jsou tytéž rozdílný nápisy v čj a v italštině,, z druhý jsem odlepila tu českou nálepku, abych zjistila, že tam nikde žádný složení uvedený není ![]()
ten údaj s 30 % mi přišel podezřelej, co by tvořilo těch zbývajících (až) 70 %, že jo? Parfemace asi ne.
Hledala jsem na netu a našla jsem jen tohle (na stránkách Bolton group , jíž je Omino členem)
Je to Slovinsky, protože u češtiny neměli tuhé mýdlo vůbec uvedený, ale myslím, že je to srozumitelný:
Brand
mino Bianco
Product: TRDO MILO MARSIGLIA
INGREDIENTS:SODIUM TALLOWATE, SODIUM COCOATE, AQUA, PARFUMS, GLYCERIN, TETRASODIUM ETIDRONATE
Tak nevím
Teď tu nemám žádný jiný prací mýdlo, abych srovnala složení, ale možná to Omino zas tak ultra přírodní nebude, což by mě teda dost mrzelo.
Snad se ozve někdo chtřejší a vyvede mě z omylu. ![]()
Lola_B píše:INGREDIENTS:SODIUM TALLOWATE, SODIUM COCOATE, AQUA, PARFUMS, GLYCERIN, TETRASODIUM ETIDRONATE
lolo,
pravdu dis, tetrasodium EDTA je mrcha, ktera je prumyslove vyrobena, ale pouziva se i v lekarstvi ci dokonce ke konzervovani v potravinarskem prumyslu (wikipedia), to me padla celist.
biologicky rozlozitelne moc neni, pouze za predpokladu, ze se zvysi ph a prodlouzi stari cistirenskeho kalu.
vyskytuje se v malem mnozstvi v kazde vode! tak uz jsme si tu planetu zaprasili
chlorovanim a ionizovanim (priprava pitne vody) se pry castecne znici.
docela me to dostalo. sla jsem se ted podivat, co je napsane na tom mydle, co jsem koupila jako ciste rostlinne, a hle, po druhem precteni zjistuju, ze je na nem napsano: vyrobeno z prirodnich tuku( nebo oleju) a v sezhnamu ma EDTA pekne velkym napsane…
asi se na sliz vybodnu a opravdu objednam ten tekuty praci prostredek, co jsem nasla v nemecku: tenzidy z konopi a z kvasnic jakychsi. konopi je hodne ekologicke, nepotrebuje zadne pesticidy, aby dobre rostlo, navic je rostle v evrope a nedovazi se z ciny, ma antibakterialni ucinky a rozlozi se ve prirode do deseti dnu. toz nekupto …
a mydlo? ja nakonec zacnu varit valstni, abych mela jistotu, ze v tom nejsou humusy ![]()
…já dneska vyrobila 5 litrů slizu z jádrovýho mýdla…taky jsem si to mohla přečíst než jsem se začala radovat že stojí 4 kč.
Nemáte náhodou někdo zkušenost s merino dekou Disana či Popolini?
bora píše:
ja nakonec zacnu varit vlastni, abych mela jistotu, ze v tom nejsou humusy
Jo Boro já o tom uvažuju už delší dobu, že bych dělala mýdla.
Mám knížku od Susan Miller Cavitch - Přírodní mýdla, jsou tam docela podrobné návody.
Nevíš náhodou, kde by se dal sehnat olej z mrkvového kořene? Susan Miller Cavitch píše o něm jako o přírodním konzervantu (vit A) v kombinaci s extraktem grapefruitových jader (vit C) (něco jsem našla, ale je to ve formě kapslí http://www.navigatorzdravi.cz/…ofit-energy/) a tokoferol (vit E) taky jsem našla v kapslích http://www.prozdravi.cz/…-e-star.html jen nevím jestli by šel použít, protože je tam ještě směs včelího vosku a sojového oleje, sojový olej, lecitin, oxid titaničitý.
U toho Tokoferolu mě ještě napadá, že by mohl být použitý olej z pšeničných klíčků, ale nevím jestli by to stačilo.