Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Gosi píše:
ale už něják zkvašenej né? jsem to brala jako kváskový pečivo u bezlepků
to bych řekla, že je úplně jiná kategorie ![]()
@omites píše:
@sirikit myslíš to se mnou dobře, že.To co píšeš, to já i tuším. Krom té první stritní fáze dukana myslím, že i vím, o čem mluvíš.
Proč teda u toho nedokážu zůstat?
Většinou to ztroskotá na tom, že jsem hodně unavená a jdu právě po tom rychlém cukru.
Jak to třeba dělají horníci?
No jasně
, koukni, já jsem celoživotní bojovník s váhou a až s Dukankou jsem konečně šťastně shodila (doufám) definitivně.
Ale taky beru jako definitivní změnu stravovacího režimu a tyhle věci mě asi nepřestanou zajímat už nikdy.
Shodou okolností jsem tenhle týden skoukla jeden díl „jste to, co jíte“, a tam holčina (asi 109 kilo) jela fakt vyloženě na cukrový prasárny. Dvoulitrovka coly denně, talíř zákusků „kdyby to na ni přišlo“, kelímek vlašáku, bílý rohlíky…, tohle prostě.
A Havlíček jí vysvětloval ten mechanismus:
Kick it up, kick it down. Zbaštíš tatranku nebo celou Milku, a cukr ti vylítne jednorázově do nebe. Jenomže pak zase rychle spadne a tebe přepadne neodolatelná chuť na sladký, protože ti chybí co? Protože ti chybí sacharidy.
To je jedno, žes jich předtím sežrala dávku za celej den, teď už prostě v krvi žádný nemáš a tělo je chce.
Notabene - umíš si představit ten absťák, když teď prakticky jedeš v cukrové závislosti - nejen fyzické, ale i psychické - a najednou ze dne na den utrum?
Až se vrátíš do starýho režimu, tělo bude křečkovat do faldíků v panice, že jsi něco podobnýho schopná zkusit kdykoli znovu. ![]()
Já si třeba peču úplně všecko. Celozrnný houstičky - v tomhle mi dukanka pomohla ke spoustě super receptů, není to nic časově náročnýho, prostě jednou za tři dny si napeču, z dávky mi vyjdou dvě bulky na den a to úplně stačí. Ty můžeš klidně víc, já už jsem naučená ostražitě hlídat množství sachrů.
![]()
Na houstičky k snídani třeba gervais, lučinu, cottage nebo co máš ráda - smetanový apettito není ideální..
, plátek šunky plus třeba misku kvalitního jogurtu nebo řez tvarožníku. Ze své zkušenosti ti řeknu, že s tímhle vydržím v úplný pohodě do oběda, ale pokud by přišel hladík, tak na svačinku nějaké ovoce, ochucený nízkotučný kefír (s těmi tuky to nepřeháním, když tak oliváč nebo nějaké podobné kvalitní olejíky), oběd většinou flákám, v tomhle jsem hrozná, ale i v hospodě nebo kam chodíš na oběd se dá vybrat něco jiného než svíčková se šesti, chce to jenom přemýšlet. Je dobrý chystat si krabičky, a když jsem jela v hubnoucí fázi, nosila jsem sebou normálně do práce důchodcovský jídlonoš s komplet menu včetně zákusku.
![]()
Vlastnoručně upečeného s náhradním sladidlem.
V životě jsem nejedla tak dobře a dosyta!
Jenom je potřeba o jídle přemýšlet, mít se ráda a podle toho k jídlu přistupovat, jinak to nedáš. Zdaleka ne všecko, co mi chtějí markety prodat, je pro mě dost dobrý, tak to ber.
Všecky možný salátky, jídla z celozrnných těstovin, co já vím kroupového /nebo shirataki) kubu, doma dělané celozrnné pizzy, investice do kvalitní šunky, ke kafi ty dva čtverečky hořké čokolády nad 70%, které ti sice osladí život, ale tabulku třeba 80% na posezení určitě nezbaštíš.
Fakt, vlítnout hurá stylem do experimentu sama se sebou.. ![]()
Hele, tolik těch náhradní těl zase nemáš! ![]()
Buď na sebe hodná. ![]()
Příspěvek upraven 13.02.16 v 00:18
A co taková fruktóza, to hodláš taky vynechat? Já jen, že to je taky jednoduchý cukr ![]()
@omites @Gosi Přesně tak, když si dáš dvoudecku bílýho, kaloricky je to úplně stejný, jako by sis dala třeba laskonku nebo věneček.
Bohužel.
![]()
Jestli je zkvašenej nebo ne, nemá na obsah cukru vůbec žádný vliv. ![]()
@Kajuli píše:
A co taková fruktóza, to hodláš taky vynechat? Já jen, že to je taky jednoduchý cukr
Poznámka překladatele: obecně se myslí a já si to taky dlouho myslela, že fruktóza se získává třeba z jablek nebo jiného ovoce, což mi přijde tak jako zdravější než řepnej cukr.
A kulový, nedávno jsem zjistila, že všechny tyhle fruktózový sirupy a „zdravější“ přislazovadla se získávají z kukuřice! a jsou ještě bleskurychleji vstřebatelné, než klasický cukr.
![]()
Potravinářské zbožíznalectví je plné nečekaných nástrah a nebezpečí. ![]()
@Kajuli píše:
A co taková fruktóza, to hodláš taky vynechat? Já jen, že to je taky jednoduchý cukr
tak ten bych zabalila třeba do jogurtu… takové borůvky nebo maliny ze zahrádky si asi ujít nenechám.
To stejné smoothie - bez banánu to jaksi není ono. Ale já to zaplácám lebedou a lněným semínkem
a srazím mu GI.
Ano polotovary a palmový olej (rafinovaný) a glukozofruktozový sirup jsou pěkné hnusy ![]()
@omites píše:
Ano polotovary a palmový olej (rafinovaný) a glukozofruktozový sirup jsou pěkné hnusy
@omites píše:
Jo ještě modifikovaný škrob a glutamáti
Přesně tak, vždyť ty to všecko víš!
![]()
Ovoce nevynechávej, když byly jahody a borůvky, mohla jsem se z nich zbláznit.
![]()
Asi ne sníst toho kilo denně, ale když to zdlabeš s vlákninou, uvolňuje se taky pěkně dlouho. To pude. ![]()
@sirikit já vím, že hodně vím. Ale někdy si říkám, kde je zakopaný ten pes.
A pak projde manžel, poplácá mě, pochvalně zhodnotí a jde dál. Jenže on je na ty oplácanější.
Když nějaké klientce řeknu, kolik vlastně vážím, tak na mě vytřeští oči, že by mě to neřekla. ![]()
No a já se ukolébám. Po půl roce vlezu na váhu a zděsím se ![]()
@Kajuli píše:
ovocnej cukr má „zdravej efekt“ jen když je v ovoci…
@Gosi píše:
ovocnej cukr má „zdravej efekt“ jen když je v ovoci…
ono nám to příroda nachystala tak, že z toho máme užitek. Třeba ořechy a semínka. To, že jsme si ti zprznili chemickou výrobou, to už je náš boj.
Holky já se šla ptát do jídelny, proč moje dítě dostává ve školce na svačinku kostíka a k čočce párek. A byla jsem pak označena téměř za vyvrhela společnosti ![]()
@sirikit Já to myslela tak, že fruktóza se nachází v ovoci, pokud tedy chceš omezit jednoduché cukry, vynecháš i ovoce (což mně osobně přijde jako hrozná konina).
Mám diabetes mellitus I. typu, cukr prakticky používám jen na pečení (a to velmi výjimečně). Jinak se držím toho, že základ je vyvážená strava a výrazně omezovat nebo upřednotňovat jednu složku potravy se může opravdu ošklivě vymstít (vyzkoušeno za vás, v rámci seznamování se s nemocí jsem zkusila kdeco:) )
@Kajuli jsem to napsala blbě. V úvodním příspěvku jsem myslela ty průmyslově vyráběné cukry.
Tedy hodně věcí si dělat doma sama.
Cukrovku ti nezávidím.
Moji 3 prarodiče mají cukrovku a vůbec nic kolem toho nedodržují. U jednoho dědy to chápu, ten má k tomu v háji ledviny a tam se ty diety bijí. Ale zbytek nedodržuje nic. ![]()
@omites V pohodě, došlo mi to:) Tak nebo tak hodně štěstí, ono to zase není tak těžké a jakmile tyhle cukry vypustíš, zjistíš, že ti vlastně nechybí… Hodláš zapojovat celou rodinu?
No prarodiče mají pravděpodobně jiný typ cukrovky, ono je to matoucí, protože ty nemoci se sice jmenují stejně, ale každá vzniká, léčí se a projevuje se jinak. Tak nebo tak to není žádný med, hlavně na stáří, člověk si na něco zvykl a najednou se musí hodně hlídat a omezovat, senioři to mají fakt těžké. Ta moje kamarádka není tak strašná, dneska je medicína fakt na úrovni:)