Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@omites píše:
Rozhodla jsem se, dát si měsíc bez cukru. Bez toho jednoduchého
Zítra si v hlavě promyslím nákup, odpoledne nakoupím a od pondělí začnu. Někdo dělá komplet jarní detox. Myslím, že por mě i tohle bude výzva. Nepřijít domů a večer nesníst třeba čokoládu, nebo si o víkendu nedát sklenku vína.
Chci se zaměřit i na přidané cukry a glukozofruktózový sirup v jídle.Kdo jde do toho se mnou?
Holky, fakt je vám na tomhle vstupu něco nejasného, nebo jen děláme vlnky, abychom vypíchly složitost tematiky?
Není na tom nic složitýho. Zakladatelce evidentně připadne, že její osobní „svatá trojice“ sacharidy - tuky - bílkoviny je poněkud nevyvážená směrem k přidanému cukru, který by ráda omezila.
Můžeme si tu kreslit vzorce mono až polysacharidů, zkomplikovat to glykemickým indexem a mnoha dalšími legráckami, což ale na věci nic nezmění.
Zakladatelka nemá cukrovku prvního ani druhého typu ani žádný metabolický problém.
Chce prostě stáhnout množství cukru v tom, co sní a ptá se, jestli jde do toho někdo s ní.
![]()
Jde do toho někdo s ní??
![]()
Uznavam, ze plevelim diskusi akademickym hnidopisstvim. jen jsem se chtela ujistit, ze zakladatelka neni takovy blazen, ze by vyradila vsechny cukry. Po te jsem mela zmizet, coz cinim ted.
koncim jenom tim, ze ani sacharoza (repny cukr) neni skodliva, jen ji jime zbytecne moc.
Ja bez cukru nejsem schopná fungovat, ale bez alkoholu klidně, já na alkohol nejsem takže tam to vydržím neomezeně dlouho. ![]()
Zítřek mám promyšlený. Ještě teda uvažuju nad snídaní. Jestli doma namíchané müsli nebo chleba (kváskový) s něčím.
Jako mohla bych jít do extrému - třeba vajíčko se zeleninou. Ale to by asi bylo moc. ![]()
@omites nejradeji snidam avokadovou pomazanku s cesnekem
klidne bych si dala ale i to müsli, dodas telu energii na cely den
vajicku po ranu nesnim
@blumen píše:
@omites nejradeji snidam avokadovou pomazanku s cesnekemklidne bych si dala ale i to müsli, dodas telu energii na cely den
vajicku po ranu nesnim
to já o víkendu po ránu klidně. Ale už je to kolem 9h. V 7h ho do sebe nenasoukám ![]()
Avokádo tu mám. Chleba teď peču. Ten domácí zasytí víc.
Tak si právě dokážu představit jak to müsli, tak 2pl chleba, žervé a avokádo.
Moje snídaně posledního půl roku je 3-4 banany, nekolik mandlí. Nemám rada smoothie a podobne kasovite, mixovane, tak to musím kousat. Jedu převážně tu frutar. stravu a prokládám to normálním obědem na ten si dávám cokoli nac mám zrovna chuť.
@omites jeste snidam po ranu casto rybickovou pomazanku s cibuli (nechodim ted do prace, takze ujizdim na cesneku a cobuli
). @Kelsey tak to mi staci bananu pulka a mam dost ![]()
@omites Já bych ráno bez pečiva nedala, snídám hodně, klidně sladký i slaný postupně.
![]()
Jestli jsi ochotná si sama péct, někdy zkus tyhle celozrnné houstičky.
Můžu se po nich utlouct a denní dávka vlákniny zajištěna. Určitě ale nemáš doma suroviny, takže pokud někdy budeš mít chuť zdravě experimentovat:
6 polévkových lžic ovesných otrub (k sehnání ve zdravých výživách, myslím v Kauflandu, někdy v DMku a určitě v e-shoppech), já dávám 5 lžic ovesných otrub a 1 lžíci pšeničných.
3 polévkové lžíce lněného semínka
3 pol. lžíce psyllia (rozpustná vláknina, slupičky nějakého speciálního druhu jitrocele, k dostání ve zdravé výživě a v lékárně)
1 vaničku tvarohu, 4 celá vajíčka, sůl (nepřehánět), kmín (nebo jiné koření, jaké máš ráda), 1 sáček sušeného droždí.
To všecko promíchat do řídkého těsta a minimálně půlhodinu nechat odpočinout.
Těsto zhoustne (psyllium vsákne tekutinu a nabobtná) a trošku nakyne.
Plech si vyložíš pečicím papírem, lžící vykrajuješ přiměřeně velké kousky těsta, v dlaních ukoulíš bulku a narovnáš na plech - z tohoto množství mi jich vyjde 6 - 7, což mám na tři dny. Šupneš do trouby a pečeš na 180 - 200°C, dokud houstičky nezezlátnou.
Miluju to k snídani s gervais, na to šunku, nebo nedoslazovanou marmeládu, případně všechny možný pomazánky počínaje vajíčkovou přes tuňákovou, paprikovou… fantazii se meze nekladou.
Fakt se nešiď, to, že omezuješ cukry neznamená, že budeš hladovět!
Držím palce moc.
Jo, a nezapomeň se ráno vyčuraná jen v kalhotkách zvážit - případně i zapsat si míry, pokud tě nějaké to kilo dolů potěší.
Ať máš výchozí údaj a vidíš i v číslech, co s tebou změna jídelníčku dělá. ![]()
@sirikit až na to psylium mám všechno. A i to někdy mívám. Ale myslím, že by šli nasekat i chia semínka, naboptnají podobně.
Tak jsem to nakonec vyřešila tak, že jsem na snídani v 6,30 mixla smoothie - banán, okurka, chia semínka, dýňová semínka, chlorela, otruby, špenát a kefír.
Jdeme ráno se synem na krev, tak něco, co se dá vypít, popřípadě vzít sebou.
Tímpádem sváča bude slaná a to bude ten chleba, žervé, avokádo.
Na oběd kuře na růžičkové kapustě, celozrnná rýže.
Sv - humus, gouda, zelenina
A k večeři, vajíčka, salát.
A pak rychle do duchen, než si zajdu pro čokoládu. Tu u nás doma jí manžel. Ale ten si to může dovolit. ![]()
@omites Máš to vymyšlený perfektně.
A povídám ti - kup si tu čokoládu se stevii, tu si můžeš dovolit taky, až přijde nezkrotna chuť. ![]()
@sirikit píše:
@omites Máš to vymyšlený perfektně.
A povídám ti - kup si tu čokoládu se stevii, tu si můžeš dovolit taky, až přijde nezkrotna chuť.
mrknu u nás ve zdravé výživě, jestli ji mají. Stejně tam ráno půjdeme, musím tam něco dořešit. ![]()
Já to snad i skládat umím. Ale pak nestíhám, sklouznu k prasárnám, protože je to rychlé. A jak k nim sklouznu, tak už se mi z nich stává začarovaný kruh.
@omites V té zdravé výživě budou mit na 100% i psyllium.
Já když jsem začínala s Dukankou, tak mi hrozně pomáhalo mit pořád navareno, napeceno a nakoupeno v tomhle sachry omezujícím duchu.
Prostě nemít hlad, protože hlad je mocná carodejka a na dobrý předsevzetí se pak lehce vyprdnes.
Dukanka je mnohem ostřejší, než to, co chceš ty - v prvních dvou fázích ani ovoce, žádný běžný pečivo, přemýšlet o jídle jsem musela fakt hodně, ale vyplatilo se.
Lidi „z vnějšku“ nás v diskuzi občas napadali, že jeeejda, vylučovat jednu složku stravy je cesta k zahube a bolestivé smrti, ale pravda je taková, že jsme jedly(i),už s námi jede i plno chlapů, mnohem pestřeji a zdraveji, než lidi, co do sebe tlačí koblihy, smazak, rizek s kopcem brambor a kachnu se sedmi. ![]()
Jasně, dneska si v malém množství cokoli z toho dám taky, ale vlastně už mi to ani nepřináší to správný poteseni.
Už jím jinak.
A ty máš, zdá se, svoji zdravou policku ve špajzu taky moc hezky vybavenou.
![]()
@sirikit já takhle stravuji i zbytek rodiny. Že jim namíchám pohankové müsli nebo upeču granolu, müsli tyčinky a tak.
Zrovna dneska jsem malému dávala na večeři humus s vajíčkem a zeleninou se slovy, že pokud má hlad, tak to sní. Jestli hlad nemá, jíst to nemusí, nic jiného nedostane, neb nic jiného na večeři není. ![]()
Jenže pak je fakt jednoduší vytáhnout chleba a plácnout na něj to první, co potkám ![]()
Já od tohohle taky čekám to, že pak mě nechá sladké chladnou ![]()
@Pudloslava píše:
Uznavam, ze plevelim diskusi akademickym hnidopisstvim. jen jsem se chtela ujistit, ze zakladatelka neni takovy blazen, ze by vyradila vsechny cukry. Po te jsem mela zmizet, coz cinim ted.
koncim jenom tim, ze ani sacharoza (repny cukr) neni skodliva, jen ji jime zbytecne moc.
se můžeš přidat s nápadama na jídlo. ![]()