Bez cukru celý měsíc

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13141
13.2.16 00:44

@Kajuli asi fakt mají melitus II. Mají to na stáří.
Dva z nich bydlí u mamky. Původně jsme jim chtěli omezovat jídělníček. Ale jim to prostě není vlastní. Takže jsme přijali fakt, že je to jejich věc a když to nebudou řešit, tak si vybrali, že na to umřou.
Ono mezi pomáhat a šikanovat seniory je tenká hranice. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.2.16 06:48

Ziju tak už od června :-D jediný můj cukr je ovoce, ovoce, ovoce.
A stevie, třeba pečivo celozrnné, mandle přírodní mají sladkou chut. Občas když už poznám, že tělu je těžko, tak si dam čokoládu se stevii, nosim ji pořad u sebe v kabelce. Nebo si něco upecu s tou stevii.
Min. týden se mi poprvé stalo, že jsem omdlela nevím jestli tlak nebo tělo dalo znamení, že ma něčeho nedostatek jinak je mi dobře.
Zhubla jsem už víc nez dost za rok nejvíc od června a držím si to v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68048
13.2.16 06:53

Nejim cukr ani v potravinach a ani zadne jine sladidla od zacatku tehotenstvi (az na par kousku cukrovi na vanoce). A jde to uplne v pohode, jen to chce premyslet co budes jist. Uz takhle jedu 5. mesic :).
Ja teda vyloucila cukr, protoze jsem minule mela tehotenskou cukrovku, ne ze zachvatu zdravy stravy :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
13.2.16 07:18

@Gosi píše:
ale už něják zkvašenej né? jsem to brala jako kváskový pečivo u bezlepků

@omites píše:
to bych řekla, že je úplně jiná kategorie :mrgreen:

ja myslim, ze to je presne ten pripad, kdy clovek na stredni kaslal na chemii, protoze ji nikdy nebude potrebovat a ted ho bytostne zajima, pricemz jako vhodny studijni material je internet.

me by taky @omites zajimalo, jaky vsechny cukry nechces jist, protoze bez cukru by ses musela omezit na zivocisne vyrobky (i v tech samozrejme jednoduche i slozite cukry taky jsou, ale malo).

nejjednodussi bezne cukry
glukoza (G), fruktoza (F) - oba jednoduche heterocykly
G = hroznovy cukr, F= ovocny cukr, zdrave.
smichane dohromady - glukozofruktozovy sirup = jed

disacharidy -
obavana sacharoza (repny cukr) = G-F
adorovana maltoza (kvaskovy cukr) = G-G

ta jednoducha vazba se samozrejme vlivem enzymu rozstepi ve zlomku vteriny a je z toho glukoza a fruktozy

slozite cukry - skrob = G-G-G-G-G… ta slozitos je jen v tom, ze cekame chvilku, nez se to rozkouskuje na glukozy.

cukr kvaseny ve vine - je puvodne z ovoce glkoza - tedy hodny cukr. ten se vlivem kvaseni meni na alkohol. tedy ve vine je hodny cukr a alkohol :-)

cukry zasadne patri do vyvazene stravy. minimalne jsou obsazene v prirozenych potravinach, ktere by se nemely ze zdrave stravy vypoustet.
samozrejme kdo neni schopen si vyvazenou stravu uhlidat, musi obcas sahnout k nejake makle vylucovaci diete, aby si udrzel figuru.
je otazka, jestli to nakonec neni taky prirozene, vzdyt neandrtalci taky zabili mamuta, nacpali se masem a pak dva tydny hladoveli. (a umerli ve triceti). od nich taky mame v metabolismu ten bajecny sklon k jojoefektu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
13.2.16 07:23

Hele me je jasne, ze predevsim se chcete vsichni zdrave stravovat, nechcete jist prebytky cukru a nechcet umela barviva a ochutudla v cukrovinkach.

Toto je asi ten nejjednodussi zpusob, ackoli je to jako s kanonem na komara.
Ale nerikala bych tomu „nejim cukr“, protoze ovoce je cukrova koule a ten cukr se kvalitativne pro metabilismus nelisi od hrsti bonbonu z hroznoveho cukru z lekarny, pokud je bez barviv.
me si irituje to oznaceni „nejim cukr“, samozrejme ze jite cukr, jen ho omezujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.2.16 07:26

@Pudloslava
Možná stačí upřesnit nejim bílý cukr.
Který každý kupuje kvanta a když ho vidí ve sleve div by si nohy nepolamali, jak plní košíky. Já vynechávají tenhle ten cukr.
Ucim se ho nahrazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
13.2.16 07:27

@omites bez jednoducheho cukru jsem uz 4 mesice, protoze drzim urcita opatreni (protikvasinkovou dietu), aby dcera nemela ekzem. Mesic je malo, navic jsem si zvykla a nemam chut na potraviny jako driv. Jestli chces, muzu poslat odkaz na protikvasinkovou skupinu, kde se drzi tato dieta (vetsinou kvuli detem pri kojeni, to je nejvetsi motivace). My ale nejime ani mleko a zadne mlecne vyrobky (zhorsuji ekzem/kvasinku). Po chvili si zvyknes. Ja se citim mnohem lepe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
13.2.16 07:30

@Pudloslava ano upresnimv nejim jednoduchy bily cukr. Sacharidy samozrejme telo potrebuje (obiloviny, ovoce, lusteniny a podobne, v mnoha vecech).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
13.2.16 07:30
@Kelsey píše:
@Pudloslava
Možná stačí upřesnit nejim bílý cukr.
Který každý kupuje kvanta a když ho vidí ve sleve div by si nohy nepolamali, jak plní košíky. Já vynechávají tenhle ten cukr.
Ucim se ho nahrazovat.

jo, to zni lip
je to nejjednodussi zpusob, jak omezit konzumaci cukru obecne, kdyz si clovek nedokaze korigovat, aby si jen tam obcas zobnul
jeste by bylo dobre si uvedomit, ze ten bily cukr neni nijak skodlivejsi nez jine, skodi jen tim, ze jsme zvykli se jim precpavat a neovladame se

jeste taky byva komicke nahrazovani bileho cukru hnedym nebo trinovym, to predpokladam nedelas

Příspěvek upraven 13.02.16 v 07:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68048
13.2.16 07:31

@Pudloslava
Ja jim cukr v ovoci teda, ale velmi omezene a je to opravdu jediny cukr (nepocitam tu spetku cukru co hodi do testa na kynuti) :jazyk:
Ale jak uz jsem psala, tak kvuli teh. cukrovce a uz se tesim jak se narvu vetrnikem :mrgreen:.
Nicmene nekdo tu psal, ze si tim muze rozhodit metabolismus, coz neni pravda. Jde se takto stravovat celkem v pohode pokud o to nekdo stoji :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
13.2.16 07:32
@zuzu224 píše:
@Pudloslava
Ja jim cukr v ovoci teda, ale velmi omezene a je to opravdu jediny cukr (nepocitam tu spetku cukru co hodi do testa na kynuti) :jazyk:
Ale jak uz jsem psala, tak kvuli teh. cukrovce a uz se tesim jak se narvu vetrnikem :mrgreen:.
Nicmene nekdo tu psal, ze si tim muze rozhodit metabolismus, coz neni pravda. Jde se takto stravovat celkem v pohode pokud o to nekdo stoji :mrgreen:.

svagrova takhle bezvadne zhubla, blbe je, ze jakmile se povoli, jede vaha okamzite zpet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
13.2.16 07:38
@Pudloslava píše:
svagrova takhle bezvadne zhubla, blbe je, ze jakmile se povoli, jede vaha okamzite zpet.

Ja treba hubnout nechci, drzim to kvuli dceri (mimochodem eozem na uplne zmizel a ma krasnou kuzi), ale zhubla jsem dost, no. Ted chce zhubnout pribuzny, tak jsem mu napsala zakladni pravidla a jswm zvedava, jak dlouho mu to vydrzi. Moc dlouho asi ne. Clovek potrebuje motivaci. Navic jim ted mnohem zdraveji nez predtim, kdyz se narychlo nenadopuju sladkostmi jako driv :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68048
13.2.16 07:40
@Pudloslava píše:
svagrova takhle bezvadne zhubla, blbe je, ze jakmile se povoli, jede vaha okamzite zpet.

Jj, zacinam 6. mesic a jsem zatim -3kg. Minuly tehotenstvi jsem od pozitivniho ogtt uz nepribrala. Mam teda kde brat, nejsem zadna twiggy. Jeste teda upresnim…jim ovoce a mlecne vyrobky. V tom je mlecny cukr :).
Jako da se takto jist v pohode, ale nesmi se vicemene kupovat zadny polotovary. I do blbyho zeli davaji umela sladidla, takze zeli max kysane. Clovek pak zjisti, ze skoro ve vsem co ji je prihozeny nejaky cukrik, sladidlo apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.2.16 07:44

@Pudloslava
Trtinovy pouzivam, teda teď už ani ne, ale ze začátku, když se u nás objevila ta stevie (rodiče kteří oba mají cukrovku ji dovezli rok zpět, otec dnu, mamka po mrtvicich, první měla už ve 34r.).
Takže jsem si dost zacla hlídat co a kdy jim, jak na mě dolehla krize, že se blížim věku mamky, kdy onemocněla.
No tak ze začátku jsem to při pečení míchala dost, že ta chuť byla nahorkla nezvyklá.
Ale časem si člověk zvykne.
Už s toho varim i domácí marmelady.
Dlouho době jsem zastancem, že jednou za čas mě ani rodinu doma upečene buchty/sušenky nebo cokoli nezabije, furt lepší jak nějaká umělá tyčinka z obchodu, která má milion popisku ve složení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.2.16 07:49
@Pudloslava píše:

Já taky za rok jsem odstranila číslo, co ani moje 7r. dcera nemá na váze :oops:
Jsem na sebe dost přísná. Ted už jsem ve fázi, že jsem tam kam jsem se chtela dostat a na oslavě 14 dni zpět jsem si uzobla i něco co je pro me běžně tabu, mi to kila nevrátí zpět, když si dam něco nezdraveho, to bych musela dlouhodobě asi prasit, ale dokonale mě prozene, když sním něco takového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková