Bez cukru proti nespavosti, pomohlo vám to?

Lalelale
11.5.19 13:19

bez cukru, pomohlo vám to?

Holky kvůli dlouhotrvajícím problémům s nespavostí jsem se dneska, když zase sotva lezu, odhodlala k poslednímu zoufalému pokusu utnout cukr. Už roky bezúspešně nespavost řeším a našla jsem pár článků, že po utnutí cukru se spánek má zázračně zlepšit. Zkusila jste to některá taky? Pomohlo vám to i v jiných oblastech? Plno lidí tvrdí, že po pár dnech bez cukru se jim zázračně udělalo po všech stránkách líp. Jsem skeptická, spíš se chytám stébla, protože už únavou fakt nemůžu. Nepamatuju se, kdy jsem se naposled vyspala dobře.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33843
11.5.19 13:26

@Lalelale Za sebe teda můžu říct, že to pomáhá, měla jsem taky hrozný problémy se spánkem, nemohla jsem usnout a když se konečně povedlo, tak jsem byla za chvilku vzhůru. Cukr nepoužívám vůbec a celkově jsem hodně omezila sacharidy a spím jak miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
11.5.19 13:28

Za zkousku nic nedas, ale zrovna jsem ted do diskuse „Tchyne mi vzkazuje, ze kousek buchty zadne dite nezabilo“ ze je ted hrozne modni vlna cukrfree, bezcukru a jine iniciativy.

Ja jsem taky nedobrovolne cukrfree, pac jdu k zubari az za mesic a boli me jeden zub jenom po konzumaci sladkeho… :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.5.19 13:29

Bez cukru jsem už skoro rok. Chtěla jsem tím řešit výkyvy nálad a podrážděnost - a v tomto ohledu u mě opravdu nastalo zlepšení. Problémy se spánkem mám dlouhodobě taky (v podstatě co se nám narodilo dítě, takže už skoro 3 roky, úplně mě to noční vstávání a kojení rozhodilo). Po vysazení cukru žádné zlepšení v oblasti spánku nepozoruju.
Super taky je, že už vůbec nemívám chutě na sladké. Takže celkově to hodnotím moc dobře a jsem ráda, že už cukr nejím a hlavně že mi vůbec nechybí.
S problémy se spánkem jsem vypozorovala, že mi pomáhá nesedět večer u počítače, spíš si číst, neřešit nic zásadního, nedávat si večer horkou sprchu, nejíst na večer nic těžkého atd. Ale předpokládám, že tohle všecko jsi už zkoušela taky.
Otázka je, odkud tvé problémy se spánkem pramení. Může to být třeba nějaká nerovnováha hormonů, nedostatek vitamínů nebo minerálů, hodně stresu, hodně různých zážitků, které nestíháš zpracovat.
Nechceš zkusit nějakého odborníka?

• Citovat
  • Upravit
Lalelale
11.5.19 13:30

@arinecka tak to je přesně můj případ. Nekvalitní a přerušovaný spánek, vzhůru klidně 4× za noc. Roky. Tobě opravdu pomohlo hlavně omezení toho cukru? Nebo jsi to kombinovala třeba s novými léky atd? Díky moc

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.5.19 13:33

Jo a co jsem teda pozorovala, že když jsem vyloučila ze stravy cukr a rapidně omezila i pečivo a mouku, tak jsem byla totálně nabitá, plná energie, spánku mi stačilo méně, přišla jsem si jak něčím nadopovaná. A taky jsem zhubla, což jsem ale vůbec nepotřebovala, spíš naopak.
Takže jsem se k sacharidům (pečivu, mouce) vrátila a zůstala jen bez cukru.

• Citovat
  • Upravit
33843
11.5.19 13:36
@Lalelale píše:
@arinecka tak to je přesně můj případ. Nekvalitní a přerušovaný spánek, vzhůru klidně 4× za noc. Roky. Tobě opravdu pomohlo hlavně omezení toho cukru? Nebo jsi to kombinovala třeba s novými léky atd? Díky moc

Nene, zadny leky neberu ani jsem nebrala, fakt jen ten cukr a omezeni sacharidu. Mam i mnohem vic energie nez driv. Priprav se ale na to ze za par dni ti bude trochu nevolno, bude te bolet hlava atd, to ale brzy prejde a pak to bude fajn :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.19 13:51

Já jsem bez cukru a na nízkosacharidovém stravování cca měsíc. Můj důvod byl přesně opačný - pořád jsem byla unavená a byla jsem schopná usnout přes den i u mých dětí, běhajících okolo (a že zvládnou slušný kravál). Navíc neustále podrážděná, skoro jsem se nesmála, bála jsem se, že mi začíná opravdu deprese. Švagrová mi říkala, jestli nechci zkusit Low Carb / Keto, že by to mohlo pomoct. A je fakt, že kromě mizejících kil (kterých mám taky ještě pár na rozdávání) se mi srovnalo to spaní, už přes den neusínám, večer v klidu usnu a skoro se nebudím, a přes den mám konstantní energii (žádné velké výkyvy) a pozoruju už i trochu lepší náladu. Akorát jsem doufala, že se mi víc zlepší pleť, ale možná kdybych vynechala víc mléčných výrobků (kterých teď jím opravdu hodně), tak je to lepší.

• Citovat
  • Upravit
3998
11.5.19 13:54

Tak jsem bez cukru a lepku přes rok, na kvalitu spánku to vliv má celkem dobrý, ale spím méně. Když jsem byla úplně keto ze zdravotních důvodů, tak se mi zkrátil na 4-5 hodin, ale byla jsem totálně nabitá, bez únavy. Jen teda v adaptční fázi mi bylo dost blbě. Krize byla první týden a pak zvýšená únava a ospalost asi dalších 14 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
11.5.19 15:22

Holky dík, upřímně jste mě překvapily, jak velký vliv to může mít. Já vytrvám a doufám, že to na mě též bufe mít tak dobrý vliv. Když jste zarizly cukr, tak jenom ve sladkostech, dortech a cukr jako takový, nebo jste to omezily úplně a třeba vyhodily z jídelníčku i jogurty s příchutí atd?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.5.19 16:06

Jedu bez cukru 14 dní. Nemám chutě, kila jdou dolů a jsem plná energie. Pleť se zlepšila a hodně se mi zlepšilo i zažívání. Zmizelo nadýmání.

• Citovat
  • Upravit
Lalelale
11.5.19 16:26
@Anonymní píše:
Jedu bez cukru 14 dní. Nemám chutě, kila jdou dolů a jsem plná energie. Pleť se zlepšila a hodně se mi zlepšilo i zažívání. Zmizelo nadýmání.

Jak přísně to dodržujes prosimtě? Třeba ani slazený jogurt, ovoce…?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.5.19 17:26

Bez ovoce, jogurt bílý. Zapisuju do kalorickych tabulek a tam se mi to vše počítá. Skryté cukry jsou všude, i v hořčici. 4 gramy se počítají jako 1 čajová lžička, tak si to můžeš docela dobře vizualizovat.

• Citovat
  • Upravit
19983
11.5.19 17:27

Jo pomohlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
11.5.19 17:57
@Lalelale píše:
Holky dík, upřímně jste mě překvapily, jak velký vliv to může mít. Já vytrvám a doufám, že to na mě též bufe mít tak dobrý vliv. Když jste zarizly cukr, tak jenom ve sladkostech, dortech a cukr jako takový, nebo jste to omezily úplně a třeba vyhodily z jídelníčku i jogurty s příchutí atd?

Vyřadila jsem nejen sladkosti, cukrovinky, ale i přílohy sacharidový, ovoce jen s obsahem do 6g sacharidůna 100g a obecně se orientuju na základní potraviny, protože např. ochucený jogurt je často nacpán cukrema ještě škroby, takže to taky ne. Dám si místo toho plnotučný jogurt, bobulkovitý ovoce, kokos nebo oříšky a čtyři hodiny po tom nemám hlad ani chutě. Stabilzuje se ti hladina cukru v krvi, takže je to bez výkyvů, což má vliv na náladu, energii i ten spánek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová