Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@JmenoNick píše:
Jako mladice se moc necitim a moje mama mela prechod po ctyricitce. A ja se cejtim podobne jako ona… takze asi tak
Moje mamka měla taky kolem 40, když ji začal přechod. Mě trhalo nervy, když jsem měla 34 a ségra co je o 2 roky starší mi neustále podsouvala, že je asi v přechodu, že se furt potí. Naštěstí se to nepotvrdilo, ale nesnášela jsem ji, ve 34 jsme se rozhodli už začít s mimi.
Podotýkám, že moje babička (mamka mamky) měla přechod až v 55, takže dědičné to asi nebylo.
Mamka mohla mít i nějakou tichou infekci, nevím, žena může mít problém a nevědět o tom.
@LucieKLuc v rámci Evropy jsou na tom opravdu asi nejlépe. ČR je na tom taky dobře, já do Španělska šla kvůli jednomu testu, který v ČR tenkrát nedělali a to je ta genetická kompatibilita KIR HLA-C. Už jsem fakt nevěděla, co s námi, nikdo mi pořádně nedokázal říct, proč to nejde. No a nakonec tam poukázali na ten prolaktin a progesteron a navíc mi ze sliznice našli protilátky, které mi z krve v ČR nenašli. Ta kdy jsi byla na transferu? Budu držet pěsti, ať se embryjka drží. A budeš testovat? Na kvalitní embrya doporučuji kvalitní suplimenty a nižší dávky hormonu.
@edika85
Slysela jsem o tom testu (nezkoumala do detailu) pry ho dokonce delaji, kdyz se registrujes jako darce kostni drene.
Jsem po transferu, vcera pozitivni test, ted se modlim, aby to neskoncilo biochemkem -sice jsem tenkrat krvacela, to se ted nedeje, ale bojim se.
Tak uz netestuju a v pondeli jdu na krev.
@LucieKLuc jej to je skvělé
Tak ať se drží celých 9 měsíců. To jsem tedy zvědavá, jestli tam nebudeš mít dvě bublinky
Máte už nějaké děti?
No podle mě to není to samé. Tady z krve obou partnerů zkoumají, jestli jsou kompatibilní, když nejsou, pak to tělo reaguje imunitou na to embryjko. Jako je to docela nepravděpodobné, ale ta doktorka mi říkala, že u některých páru to opravdu vyšlo a museli bud vzít vajíčka či spermie od dárce nebo nasadit silné imunosurpresiva do 4 měsíce.
@edika85
Moc ti dekuju, kez by
![]()
Co jsem pochopila tak prave tu kompabikitu zjistuji i u darcu kostni drene….ale ber to s rezervou, vic jsem to nezkoumala, slysela jsem to na nemeckym podcaste.
@LucieKLuc tak tam asi zjišťuji kompatibilitu mezi dárcem a příjemcem kostní dřeně, asi tam testují taky kompatibilitu toho HLA, ale nevím, jestli je to ten samý princip. Tady testovali mezi mnou a manželem tu genetickou kompatibilitu v rámci neplodnosti a vypsledek je, že jsme kompatibilní, ale nevěřím tomu, že bych mohla dát manželovi kostní dřeň, když vím, jak je složité najít kompatibilního dárce kostní dřeně. To by byla opravdu velká náhoda ![]()
Tak určitě pak dej věďet, jak dopadl test z krve a ultrazvuk. A proč jste šli do dvou embryjek, jestli se můžu zeptat?