Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Adra2 Ahoj, to mě moc mrzí
Nám genetika sice nevyřadila ani jedno embryo, ale asi se jim u mě nelíbí
Pokud nám osud nakládá jen tolik, koli uneseme, tak já jsem podle něj nejspíš wonder woman. Přeji ti, aby ses konečně dočkala, když už se ti podařilo otěhotnět, tak by to mělo jít zase a do třetice všeho dobrého ![]()
@karjak ahoj, moc mě mrzí, že to těhotenství u vás nedopadlo
tohle nikdy nepochopím, proč si někdo musí tolik vytrpět na cestě za miminkem
u mě beze změny, měsíc co měsíc bílé testy, už jsem taky rezignovala ![]()
@Adra2 Adro, aspoň, že ta revize Tě minula… U nás to vypadalo v létě moc dobře, čekala jsem holčičku. Nakonec se ve 13. týdnu přestala hýbat a začal zaostávat vývoj - nejdřív končetiny, což bychom asi ještě nějak zvládli, ale nakonec se přestaly vyvíjet plíce, takže i když byla velká šance, že malá přežije do porodu, po porodu šanci neměla. No, řeknu Ti, že bylo peklo se rozhodnout, co dál. Ale nakonec jsme usoudili, že bychom těch zbývajících pět měsíců asi nepřestáli a zbláznili se, protože čekat, že se narodí dítě, které hned zemře, na nás bylo silné kafe. Takže jsem nakonec holčičku porodila v 17. týdnu… A teď nevíme, co dál.. Držte se, děvče, a dej vědět, jak se daří a jestli jdete do dalšího pokusu. ![]()
@edika85 Koukám, že toho máš za sebou taky požehnaně… Hrozně by mě zajímalo, co se to děje, proč má tolik dvojic takové potíže. To přece není normální! Jasně, před sto lety taky hodně dětí umíralo, ale teď mi to přijde jako taková malá epidemie… U nás to i trochu chápu, už jsme „staří“, ale Ty jsi ještě mladá kočka!!! Takže doufám, že to za pár měsíců či let vyjde!
@karjak Se zatajeným dechem jsem četla tvoje deníčky
Na některé věci se ani nedá nic napsat…Jsi strašně silná žena, moc tě obdivuji.
@Nicky B Holt, když už se to děje, nejde nic jiného dělat, než to přijmout… Není to o síle… Člověk má dvě možnosti - zhroutit se a trápit, nebo jít dál. Ale děkuji za pochvalu ![]()
@edika85 ahoj, máš pravdu s tou superhrdinskou teorií, mně by úplně stačilo být obyčejnou ženskou v domácnosti, nevím proč je někdo tam nahoře přesvědčený, že musí neustále utužovat a zocelovat moje schopnosti prostřednictvím průserů. Jinak vím jaký to je, když se embryo stále nechytá, ale jestli je 85 rok tvého narození, tak máš čas a určitě to vyjde! (ale jo, chápu, že je těžký si s každým nezdarem udržovat optimistické smýšlení)
@karjak ježiši úplně mi při čtení zatrnulo, život je někdy tak strašně nefér, je mi líto, čím jste museli v létě projít. A štve mě, že se takové věci stávají fajn lidem. Chápu, že teď asi jsi na nějaké křižovatce a přemýšlíš co dál a ať se rozhodneš jakkoli, tak přeji jen vše dobré ![]()
Musím přiznat, že jsem teď taky trochu nucená bilancovat a nevím… ani duševně ani fyzicky si rozhodně nepřipadám stará jak Metuzalém a odepsaná, ale… asi zkusím v pátek na kontrole naťuknout možnosti darovaných vajíček (a začnu šetřit), na adopci se necítím (ani nejsem vdaná) a co se týče dalších pokusů ivf - už nějak přestávám věřit svým vaječníkům.
@Adra2 Darovaná vajíčka zvažujeme ze všech možných stran… Bojím se, že zase zbytečně zainvestujeme a nic z toho nebude. Máš nějaké reference od lidí, kteří to vyzkoušeli? Ty moje nejsou moc optimistické, ale znám jen dvě paní, které podstoupily darování vajíček. A ne teda osobně, jen z internetu…
@karjak Taky hodně zvažuju, ale je to finančně opravdu pálka a musím přiznat, že za ty roky mě IVF poměrně finančně zruinovalo a nepřijde mi zodpovědné vydat se ze všeho, protože být bezdětná a ještě úplně chudá, to není lákavá představa
Zatím jsem nehledala v diskuzích, ale moje kamarádka to zkusila a nedopadlo to, prodali kvůli tomu auto, vkládali do toho velké naděje, nakonec byla jen dva embrya (blbý je, že právě vůbec není jistý, že z toho bude třeba 10 mrazáčků a ta cena je stejná) a ta se nechytla, pak to mělo dohru, že manžel už odmítl další IVF, že nechce vše prodávat nebo se zadlužit… ![]()
Takže z toho mám dost těžkou hlavu, prakticky vše co si šetřím stranou končí v CARu, poslední IVF (minimálka) mě celkově stálo něco kolem 30 tisíc (měla jsem PICSI, PGS…) a to jediné embryjko nebylo vhodné k transferu. Je to hrozný, že celý můj příspěvek je vlastně o financích, holt bych to asi neřešila, kdybych byla nějaká popová hvězda nebo tak něco
Nevím, připadám si v koncích.
@karjak píše:
@Adra2 Darovaná vajíčka zvažujeme ze všech možných stran… Bojím se, že zase zbytečně zainvestujeme a nic z toho nebude. Máš nějaké reference od lidí, kteří to vyzkoušeli? Ty moje nejsou moc optimistické, ale znám jen dvě paní, které podstoupily darování vajíček. A ne teda osobně, jen z internetu…
U MUDr. Štěpána Machače v Olomouci to těhotní. Mám kolem sebe dost holek i hodně přes 40 a mají od něho děti. Z vlastních i z darovaných. Navíc dává dobrý záruky. Jezdí za ním přes celou ČR.
@Adra2 Bože, ten příběh Tvé kamarádky je naprosto šílený! Všichni se bojí vymírání Evropy, ale do IVF nechtějí pojišťovny skoro nic investovat! My máme teď s manželem podobnou debatu. On chce zkoušet znovu a znovu a mě se zkrátka už nechce investovat čas, peníze, zdraví, vztahy…Zvažujeme i tu adopci, i když z toho se mi prdelka lepí strachy:) Jednak, že neprojdu psychotesty, a když projdeme, dokážu mít dítě ráda se všemi jeho strachy a zraněními??? Potřebovala bych, aby to za mě někdo rozhodl…
Je to hrozný dilema, co? Co Ti na kontrole řekli?
Už jsem přemýšlela i o návštěvě psychologa, protože s nikým si nemůžu až tak otevřeně povykládat… Kamarádky mají vlastní starosti s dětmi, některé kolem mě chodí, jak kolem horký kaše…Nikdy by mě nenapadlo, co budu ve čtyřiceti řešit…
@karjak No, v pondělí jsem se bavila s genetičkou a prý celkem hodně se bezdětné dvojice
podporují (co se týče proplácení úkonů pojišťovnami a celkově podpora vyšší porodnosti) v Dánsku. Hmm, sympatická to země! Taky se mě chudák snažila povzbudit, že kolem čtyřicítky
už je kvalita vajíček fakt nic moc, ale že je pořád šance, že se mezi těma špatnýma najde jedno dobrý a s tím to klapne… ehm…
Co se týče adopce tak na tu zatím duševně nemám. Myslím, že by nám ani dítě nesvěřili… malinký byt, do toho dva psi… ![]()
Taky občas zvažuju psychologa, nějak totiž strádá moje ženské sebevědomí nebo jak to nazvat. Prostě si před matkama začínám připadat blbě, stydím se, že já nic. Teď máme o víkendu velikou rodinnou sešlost, budou tam bratranci a sestřenice, všichni o víc než 10 let mladší než já a s rodinama. Můžu ti říct, že jsem moc ráda, že se jdu zrovna vzdělávat na seminář a tak se “bohužel” nemůžu zúčastnit… muhehe. Taky jsem myslela, že po 40 už budu řešit pubertu potomků a né tohle, ale co člověk nadělá.
P.S. dnes hcg kleslo na 16, takže mimoděložní zazehnáno, aspoň že to!
@Adra2 Aspoň, že tak…Aspoň nemusíš na žádnou operaci…
Řeším úplně to samé - mám pocit, že jsem nějaká porouchaná a tak nějak bez ceny… Na svatbě sestřenky jsem mockrát byla na pokraji pláče, protože příbuzní řešili potomky a porody, takže mě do diskuze nepřibrali… Snažím se teď na sebevnímání zapracovat. To, že nemám děti, neznamená, že jsem něco míň. Když kolem sebe vidím některé matky… Ale je pravda, že mateřství asi dodá určitý druh sebevědomí. Vlastně i mám trochu pocit, že poté, co jsem si zarodila, jsem na sebe víc pyšná ![]()
U té adopce mám taky naprosto stejný pocity. Sice nám chybí ti psi, ale byt taky nic moc velký… Ale manžel po dětech neuvěřitelně touží, já bych to už asi neřešila. Takže to asi alespoň zkusíme a uvidíme. Nakonec, kdyby to klaplo, je to „jen“ na 16-18 let… Co Tvůj muž? Jak ten to nese?
@karjak @Adra2 Holky moc vam drzim palce, samozrejme jsem cetla denicek… My DV zkusili a zatim nevim uplny vysledek (v pondeli mozna ET, mozna konec vsech nadeji)… kdybyste do toho sly, hledejte peclive a domluvte si co nejlepsi podminky pro vas (garance CARu apod.). Je tu na to diskuse a pochopila jsem ze jsou velike rozdily, nekdo garantuje jen 10 odebranych vajicek, nekdo kvalitni 3- a jiny i 5-denni embrya… My tohle podcenili a mozna i proto jsme dopadli zatim nejhur ze vsech pokusu, ale jeste nevim konecny vysledek. Preju vam at se to priste podari ![]()
@Anonymní píše:
@karjak @Adra2 Holky moc vam drzim palce, samozrejme jsem cetla denicek… My DV zkusili a zatim nevim uplny vysledek (v pondeli mozna ET, mozna konec vsech nadeji)… kdybyste do toho sly, hledejte peclive a domluvte si co nejlepsi podminky pro vas (garance CARu apod.). Je tu na to diskuse a pochopila jsem ze jsou velike rozdily, nekdo garantuje jen 10 odebranych vajicek, nekdo kvalitni 3- a jiny i 5-denni embrya… My tohle podcenili a mozna i proto jsme dopadli zatim nejhur ze vsech pokusu, ale jeste nevim konecny vysledek. Preju vam at se to priste podari
Děkuju za radu. Držím všechny palce, i ty na nohách! Dej vědět, jak to dopadlo!!! ![]()